Kodin remontointi ja muuttaminen

Kodin remontointi on monella tapaa hyvä päätös. Ensinnäkin asunnon remontointi nostattaa asunnon viihtyisyyttä ja asuinmukavuutta, jonka lisäksi kodinkoneiden uusiminen lisää todennäköisesti myös energiatehokkuutta. Toiseksi, remontti nostaa asunnon arvoa, jolloin asunnon myyminen eteenpäin saattaa onnistua helpommin. Asunnon myynti ja muutto uuteen kotiin ovat isoja projekteja, joihin kannattaa varautua sekä taloudellisesti että ajallisesti.

Valitse lainasumma

15 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
295 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 15 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 295 €, takaisinmaksettava summa 17 700 € sekä todellinen vuosikorko on 6,92 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 15 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 295 €, takaisinmaksettava summa 17 700 € sekä todellinen vuosikorko on 6,92 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Kodin remontointi on monella tapaa hyvä päätös. Ensinnäkin asunnon remontointi nostattaa asunnon viihtyisyyttä ja asuinmukavuutta, jonka lisäksi kodinkoneiden uusiminen lisää todennäköisesti myös energiatehokkuutta. Toiseksi, remontti nostaa asunnon arvoa, jolloin asunnon myyminen eteenpäin saattaa onnistua helpommin. Asunnon myynti ja muutto uuteen kotiin ovat isoja projekteja, joihin kannattaa varautua sekä taloudellisesti että ajallisesti.

Kodin remontointi on ajankohtainen, kun nuhjuiseen keittiöön ja repsottaviin kylpyhuonelaattoihin kyllästytään. Remontin myötä budjettiin tulee aina hetkellinen lovi, mutta kyseessä on sijoitus, joka voi parhaimmassa tapauksessa maksaa itsensä moninkertaisena takaisin tulevaisuudessa. Remontti- ja sisustuslainoista voi saada apua pienemmän ja isomman remontin rahoittamiseen.

Käymme tässä artikkelissa läpi seuraavat remonttiin ja muuttoon liittyvät kohdat:

 1. Kylpyhuoneremontti
 2. Keittiöremontti
 3. Muuttajan muistilista
 4. Remontin tai muuton rahoitus

1. Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuone on yksi asunnon tärkeimmistä huoneista, sillä lähes jokainen päivä alkaa ja päättyy kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen pintojen rasitus on myös asunnon muita huoneita kovempi, sillä päivittäinen kosteus kuluttaa materiaalien pintoja nopeammin. Remontointia kannattaakin harkita siinä vaiheessa, kun materiaalien pinnat ovat kuluneet ja rikkoutuneet.  

Juuri kosteusteknisten seikkojen takia kylpyhuoneen remontointi vaatii hieman laajempaa suunnittelua muiden huoneistotilojen remontointiin verrattuna. Lisäksi kylpyhuonetta uudistaessa on usein huomioitava vedeneristykseen ja ilmanvaihtoon liittyvät asiat.

Mitä kylpyhuoneremontti maksaa?

Remontin laajuus ja kylpyhuoneen koko vaikuttavat ratkaisevasti remontin hintaan. Omakotitaloissa kylpyhuoneremontti maksaa järjestäen enemmän kuin kerrostaloissa, sillä omakotitaloissa on tavallisesti isommat kylpyhuoneet. 

Jos kyseessä on pienempi pintaremontti, seinien maalauksesta ja kaakeloinnista voi selvitä omin voimin. Laajemmissa remonteissa putki- ja sähkötöihin tarvitaan sen sijaan valtuutettua ammattilaista. Kylpyhuoneen perusrakenteisiin liittyvässä remontissa suurin yksittäinen kuluerä syntyy seinärakenteiden tai uusien elementtien rakennustöistä. Lisäksi vesi- tai sähköpisteen paikan vaihdosta koituu merkittävästi lisäkuluja remontin loppusummaan.

Mistä kylpyhuoneremontin hinta koostuu?

Materiaalin ja kalusteiden vaikutus remontin lopulliseen summaan on yleisesti odotettua pienempi. Varsinainen remonttityö lohkaisee ylivoimaisesti suurimman osan remonttibudjetista materiaalien ja kalusteiden vieden yleensä vain noin kolmasosan budjetista.

Kylpyhuoneremontin kulurakenne muodostuu seuraavasti (lähde laattapiste.fi):

 • 45 % remonttityö
 • 20% kalusteet ja varusteet
 • 15 % sähkö- ja putkityöt
 • 13 % rakennusmateriaalit
 • 8 % pintamateriaalit

Kylpyhuoneremontin kuluja voi olla vaikea arvioida etukäteen. Selkeimmän arvion remontin kokonaiskuluista saa, jos remontin suorittaa urakoitsija. Urakoitsija tekee tarjouksen, jossa työvaiheiden kulut ovat eriteltynä aina suunnittelusta lähtien. Lisäksi urakoitsija sitoutuu sovittuun budjettiin sekä aikatauluun, jolloin yllättävistä lisäkuluista tai viivästyksistä ei koidu tilaajalle lisämaksuja.

2. Keittiöremontti

Viime vuosina kuluttajat ovat uskaltaneet panostaa aiempaa rohkeammin keittiön käyttäjämukavuuteen ja yhä useammasta keittiöstä löytyy älykkäitä kodinkoneita helpottamassa arkea sekä ruuanlaittoa. Kuluttajat asettavat nykyään korkeat vaatimukset keittiön käyttäjäystävällisyydelle, ergonomialle sekä muotoilulle. Keittiön remontointi on ensimmäinen askel kohti unelmien keittiötä.

Oli remontoitava huoneisto mikä tahansa, kerrostaloasujan pitää olla tietoinen mitä remontteja hän saa tehdä ja minkälaiset säädökset taloyhtiö on määrittänyt remonttien valvontaan.

Mitä keittiöremontti maksaa?

Keittiöremonttiin pätee pitkälti samat lainalaisuudet kuin kylpyhuoneremonttiin: remontin laajuus ja ulkopuolisen työvoiman käyttö määrittävät remontin hinnan. Keittiössä on kylpyhuoneeseen verrattuna enemmän kalusteita ja materiaaleja, jotka tulee huomioida budjetoinnissa. Lisäksi perusteellisessa keittiöremontissa uusitaan usein kodinkoneet, mikä nostaa keittiöremontin hintaa tuntuvasti.

Keittiössä kalusteet ja pinnat eivät ole yhtä kovan kosteusrasituksen alla kuin kylpyhuoneessa. Näin ollen remonttitöistä saattaa selvitä helpommin ilman ammattilaisen apua aina sähkö- ja putkitöihin asti. Itse tehtynä remontin hintalappu on huomattavasti pienempi kuin ammattilaiselta tilattuna. Kun omille työtunneille ei aseteta hintaa, maksettavaksi jää ainoastaan kodinkoneet, kalusteet sekä pintamateriaalit.

On kuitenkin hyvä muistaa, että itse toteutettuna keittiöremontti voi olla raskas prosessi, sillä remontin valmistuminen on riippuvainen omasta motivaatiosta. Lisäksi oman remonttiprojektin kohdalla voi joutua hetkellisesti tinkimään omasta mukavuudenhalusta, sillä remonttityömaan keskellä asuminen ei ole aina se mukavin vaihtoehto.

Ammattilaisen jäljiltä lopputulos on yleensä parempi ja remontti valmistuu nopeammalla aikataululla. Jos samalta urakoitsijalta tilaa kaikki remontin työvaiheet, perusteellinen keittiöremontti voi valmistua viikossa. Kun urakoitsija hoitaa remontoinnin, budjetointi on myös selkeämpää, sillä remontin eri työvaiheista ja kuluista on sovittu etukäteen.  

Mistä keittiöremontin hinta koostuu?

Perusteellisessa remontissa, jossa keittiö uusitaan lattiasta kattoon ammattilaisten voimin, hinta muodostuu yleensä seuraavista työvaiheista:

 • Vanhan keittiön purku ja kierrätys
 • Kodinkoneet ja keittiökalusteet
 • Kaakelointi, välitilat ja lattiatyö
 • Uuden keittiön asennus
 • Sähkö- ja putkityöt

Kun keittiöremontin toteuttaa itse, edellä mainituista kulueristä joutuu maksamaan ainoastaan sähkö- ja putkitöistä.

Remontin tilaaja saa arvonlisäverollisista remonttitöistä kotitalousvähennystä, jos työt tilataan ammattilaiselta. Kotitalousvähennystä saa myös kesämökkiin tai vapaa-ajan asuntoon tehtävistä remonttitöistä. Remontin päätteeksi urakoitsija toimittaa tavallisesti tilaajalle listan töistä, joista saa kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennystä saa peräti 50 prosenttia kaikista arvonlisäverollisista töistä. Tämä mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä se maksimoi remontin hyödyn sijoitus- ja jälleenmyyntimielessä.

Suomalaisten remontit kohdistuvat tavallisesti keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Molemmat tilat ovat asunnon viihtyvyyden kannalta tärkeässä osassa, sillä niissä vietetään paljon aikaa. Keittiön ja kylpyhuoneen remontti asettaa myös työvaiheiden suhteen suurimmat haasteet ja niissä joudutaan usein turvautumaan ammattilaisten apuun.

3. Muuttajan muistilista

Uuteen kotiin muuttaminen on laajan tunneskaalan sävyttämä elämänmuutos. Vanhan kodin jättäminen voi aiheuttaa haikeuden tunnetta, mutta samalla muutto uuteen kotiin kerää perhosia vatsaan.

Muuton suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta asettuminen uuteen kotiin ja asuinalueeseen käy mahdollisimman jouhevasti. Muuttoon valmistautuminen kannattaa aloittaa viimeistään kuukausi ennen varsinaista muuttopäivää. Tietyt muuttovalmistelut voidaan tehdä vasta muuton alla, mutta kaikki muuttoa helpottavat toimenpiteet kannattaa tehdä vaiheittain aina muuttopäivään asti.

Kuukausi ennen muuttoa:

 • Irtisano vuokrasopimuksesi (vuokra)
 • Vaihda talosi sähköliittymän omistajaa (omakotitalo)
 • Kilpailuta uuden asuntosi sähkösopimus
 • Pyydä töistä muuttovapaata ja ilmoita uusi osoite töihin

Kaksi viikkoa ennen muuttoa:

 • Tee uusi nettisopimus ajoissa uuteen asuntoon
 • Lisää uuden asuntosi osoite kotivakuutuksesi tietoihin
 • Tee muuttoilmoitus Postin verkkopalvelussa
 • Aloita asunnossa kevyt siivous ja tavaroiden pakkaus

Pari päivää ennen muuttoa:

 • Ilmoita uuden taloyhtiön isännöitsijälle muutosta
 • Tarkista uuden asunnon palovaroittimet
 • Tarkista muu asunto huolella ja ilmoita vuokranantajalle tai asunnon myyjälle mahdollisista epäkohdista. Tarkista myös kellari- ja vinttitilat.
 • Pakkaa kaikki särkyvä kuplamuoviin tai pahviin

Muuttopäivänä:

 • Aja muuttoauto mahdollisimman lähelle kerrostalon rappua tai omakotitalon ulko-ovea
 • Siivoa kevyesti uusi asunto ennen kuin kannat muuttokuorman sisään
 • Luovuta isännöitsijälle tai asunnon omistajalle vanhan asuntosi avaimet
 • Ala järjestelemään tavaroita paikoilleen ja nauti onnistuneesta muutosta!

Kannattaako muutto tehdä itse vai tilata paikalle muuttopalvelu?

Muutto toteutetaan tavallisesti joko talkoovoimin tai paikalle tilataan muuttopalvelu. Muuttopalvelun käyttäminen hillitsee huomattavasti stressiä muuton alla, mutta nostaa luonnollisesti muuttokustannuksia. Voit lukea lisää muuttopalvelun hinnoittelusta täältä.

Muutto talkootyönä: plussat ja miinukset

+ Säästöä muuttokustannuksissa
+ Painavien huonekalujen kantaminen on hyvää hyötyliikuntaa
+ Hyvä tapa tavata avuksi tulleita lähisukulaisia ja ystäviä
- Paketti- tai kuorma-auton vuokraus
- Huonekalujen kantamisessa piilee loukkaantumisriski
- Muuttoon käytetty aika tulee usein arvioitua turhan optimistisesti

Muuttopalvelulta tilattu muutto

+ Säästää aikaa ja vaivaa
+ Muuttokuorman kuljetuksesta ei tarvitse huolehtia
+ Tavaroiden pakkaamisen voi myös tilata muuttopalvelulta
- Nostaa muuton kokonaiskustannuksia

4. Remontin tai muuton rahoitus

Lainaa saa nykyään kätevästi erilaisiin tarkoituksiin. Erilaisia kulutusluottoja ja -lainoja myöntäviä tahoja on nykyään paljon ja palveluiden digitalisoitumisen myötä laina voi olla pankkitilillä minuuteissa hakemuksen lähetyksestä.

Jos remonttirahoitukselle on tarvetta asuntolainan yhteydessä, kannattaa ehdottomasti pyytää hieman tarpeitaan isompi laina, jolla saa myös remontin kulut katettua. Jos remontin rahoitus sidotaan asuntolainaan, sitä maksetaan pois asuntolainan matalien korkomarginaalien mukaan. Tällä tavoin asunnosta ja tehdystä remontista saa myös suurimman taloudellisen hyödyn irti asunnon jälleenmyyntivaiheessa.

Pankkien lisäksi lainanhakijoiden huomiosta kilpailevat nykyään lukuisat internetissä toimivat rahoituspalveluyhtiöt, joiden esiinmarssi kulutusluotto- ja lainamarkkinoille on muuttanut pankkien lainamarginaaleja kuluttajaystävällisemmiksi. Lainanvertailupalvelu Sortterin käyttäjät vertailevat aktiivisesti remonttilainaoja. Remonttilainaa haetaan keskimäärin vajaat 10 000 euroa. Jos remontin tekee itse, kyseisellä summalla voi toteuttaa esimerkiksi melko laajan keittiöremontin.

Lainaa hakiessa on tärkeää huomioida lainojen kokonaiskustannukset eikä vain tuijottaa pelkkää marginaalia tai kuukausierää. Myös lainan takaisinmaksuaika voi antaa väärän kuvan lainan kokonaiskustannuksista: pitkä takaisinmaksuaika pudottaa kuukausierää, mutta nostaa korkokustannuksia koko laina-ajalta.

Kilpailuta aina muuttoon tai remonttiin haettava rahoitus

Lainojen vertailu on paras tapa varmistaa, että löytää itselleen edullisen ja ehdoiltaan sopivan lainan. Sortterin maksuton lainanvertailupalvelu tuo lainanhakijan eteen koosteen markkinoiden luotettavimpien lainanmyöntäjien tarjoamasta. Koosteesta on helppo valita itselleen kustannuksiltaan edullisin ja ehdoiltaan sopivin laina remontin toteuttamiseen. Sortterin ensisijaisena tavoitteena on viestiä lainaehdoista mahdollisimman selkeästi ja läpinäkyvästi. Vertaile lainoja turvallisesti täällä.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo