Tilasto vakuudettomien lainojen hakemisesta, luottopäätöksistä sekä lainojen koroista, lainasummista ja laina-ajoista

Etsitkö aineistoa tai tilastotietoa suomalaisten hakemista vakuudettomien lainojen tai kulutusluottojen lainasummista, laina-ajoista tai luotonhakijoista? Oletko kenties kiinnostunut pankkien ja rahoituslaitosten tekemistä luottopäätöksistä sekä lainojen korkoprosenteista? Julkisen tilastomme avulla saat nämä ja paljon muuta tietoa vapaasti käyttöösi.

Lainanhaku- ja luottopäätöstilasto vapaasti käytettävissä

Tarjoamme vakuudettomien lainojen ja kulutusluottojen hakemiseen sekä pankkien ja rahoituslaitosten luottopäätöksiin perustuvaa tilastotietoa vapaaseen käyttöön.

Tiedot on koottu Sortterin lainavertailupalvelusta ja ne koostuvat Sortterilla täytetyistä luottohakemuksista sekä vakuudettomia lainoja tai kulutusluottoja myöntävien pankkien ja rahoituslaitosten luottopäätöksistä. Yhteensä näitä pankkeja ja rahoituslaitoksia on noin 20. Data on saatavilla vuoden 2020 alusta lähtien. Tilasto päivitetään kuukausittain, ja näet raportissa mukana olevien luottopäätösten kappalemäärän valitsemiesi suodattimien perusteella.

Aineiston sisältö ja käyttäminen

 • Aineiston ensimmäinen välilehti sisältää seuraavat tiedot:

  • Lainanhakijat ikäryhmittäin
  • Lainanhakijat tuloluokittain
  • Lainanhakijat ammattiryhmittäin
  • Lainahakemusten hyväksymisaste (%)

  Toisella välilehdellä näet tarkemmin haettuun lainaan ja luottopäätöksiin liittyvät tiedot:

  • Keskimääräinen haettu laina-aika (kk)
  • Keskimääräinen haettu lainasumma (€)
  • Pankkien ja rahoituslaitosten tarjoama vuosikorko (%)*
  • Pankkien ja rahoituslaitosten tarjoama todellinen vuosikorko (%)*

  *Pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamat korot on ilmoitettu asiakkaalle löytämämme edullisimman vaihtoehdon mukaan.

 • Voit suodattaa tietoja raportin yläosassa olevien suodattamien avulla:

  • Aikaväli-suodattimen avulla voit valita datan tarkastelujakson
  • Haettu lainasumma tarkentaa tietojen rajausta valitsemillesi lainasummille
  • Ikäryhmät-suodattimen avulla voit valita raportille näkyville tiedot, jotka perustuva lainanhakijoiden ikäluokkaan
  • Ammattiryhmät-suodattimen avulla voit suodattaa raportille haluamasi ammattiryhmät
  • Tuloluokat-suodattimen avulla voit valita raportille tiettyä tuloluokkaa edustavat lainanhakijat

Tilasto kulutusluottojen hakijoista sekä luottopäätöksistä

Huomaathan, että tilastotietoja käytettäessä on lähteenä mainittava tämä sivu.

Suomalainen Sortter keskittyy lainojen vertailuun

Sortter on suomalainen lainojen vertailupalvelu. Vertaamme lainatarjoukset asiakkaan puolesta ja etsimme eri luotonmyöntäjiltä sellaiset tarjoukset, jotka vastaavat parhaiten asiakkaidemme tarvitsemaa lainasummaa ja laina-aikaa.

Toimimme yhteistyössä noin 20 pankin ja rahoituslaitoksen kanssa, ja heiltä pyydämme asiakkaillemme henkilökohtaisen luottopäätöksen. Järjestämme lainatarjoukset palvelumme käyttäjille edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan ja näytämme niistä kaikki tarvittavat ehdot helposti luettavassa muodossa.

Tutkimuksia ja kyselyitä

Tutkimuksia ja kyselyitä

Toteutamme jatkuvasti tutkimuksia ja kyselyitä, sillä haluamme osaltamme kehittää luottomarkkinoita yhä läpinäkyvämpään suuntaan.
Asiakkaan puolella

Reilu toimija

Olemme aina asiakkaan puolella ja ajamme kuluttajan etua.
Avoimet toimintatavat

Avoimet toimintatavat

Toimintamme perustuu avoimuuteen ja keskeisten luottoehtojen esittämiseen selkeästi ja helposti ymmärrettävästi.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Oletko median edustaja?

Tutustu tarkemmin medialle ja tutkimuslaitoksille tarjottaviin aineistoihin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä tilastosta

 • Saamme lukuisia yhteydenottoja medialta sekä tutkimuslaitoksilta ja olemme aiemmin koostaneet tarvittavan datan tapauskohtaisesti. Tämän julkisen tilaston avulla tarvittavat tiedot voi hakea helpommin ja nopeammin. Lisäksi avoimuus on yksi reilun lainavertailun periaatteistamme.

  Jos tarvitset käyttöösi tämän raportin lisäksi räätälöityä tilastotietoa kulutusluottojen hakemisesta tai niihin liittyvistä luottopäätöksistä, otathan meihin yhteyttä.

 • Pyydämme käyttäjillemme räätälöidyn lainapäätöksen kaikilta kumppaneiltamme. Järjestämme luottotarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Näytämme tarjouksista kaikki tarvittavat ehdot helposti luettavassa muodossa niin, että ne on keskenään vertailtavissa. Voit tutustua palvelumme toimintaperiaatteisiin tarkemmin täältä.

 • Todellinen vuosikorko tarkoittaa lainan tai luoton kokonaiskustannuksia. Todelliseen vuosikorkoon sisältyy nimelliskoron lisäksi myös muut lainaan liittyvät kulut, kuten lainan avausmaksut sekä kuukausittaiset käsittelymaksut tai laskutuspalkkiot.

 • Kyllä voit. Aineisto on kaikkien vapaasti käytettävissä. Noudatathan kuitenkin tarvittavia viittauskäytänteitä ja mainitset tämän sivun tilastojen lähteenä. Voimme myös toimittaa pyynnöstä kattavampia tilastoja. Otathan meihin yhteyttä, mikäli sinulla heräsi kysymyksiä tai tarvitset kattavampia tilastoja.