Mitä on yritysrahoitus?
Lähes väistämättä yrityksellä tulee vastaan tilanteita, jolloin ulkopuolinen rahoitus on tarpeen – huolimatta siitä, onko kyseessä suuri yritys vai vasta aloitteleva, pienempi yritys. Tällöin yritysrahoitus voikin olla tarpeen.
Yksinkertaisesti yritysrahoitus tarkoittaa kaikkia niitä keinoja, joilla yritys hankkii liiketoimintaan tarvitsemansa rahan. Ulkopuolinen yritysrahoitus on usein äärettömän tärkeää, jotta yritys saa parhaat mahdollisuudet toimia, kasvaa ja investoida erilaisiin hankkeisiin.
Tavallisesti yritysrahoituksella tarkoitetaan yrityslainaa, mutta lainan hankkimisen lisäksi yritysrahoitus kattaa esimerkiksi yrityksen rahoitukselliset päätökset ja päätöksen tekoa tukevat välineet ja analyysit. Myös esimerkiksi laskurahoitus eli factoring on helppo ja yksinkertainen tapaa nopeuttaa yrityksen kassankiertoa,
Kuka voi hakea rahoitusta yritykselle?
Lainaa voivat hakea suomalaiset, kaupparekisterissä olevat ja luottokelpoiset yritykset. Lainaa yritykselle hakevan henkilön tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu.
Yrityslainaa voivat hakea:
- pk-yritykset
- aloittelevat yrittäjät
- suomalaiset kaupparekisterissä olevat luottokelpoiset yritykset
- yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu.
Seuraavat yhtiömuodot voivat hakea yrityslainaa:
- osakeyhtiö
- asunto-osakeyhtiö
- osuuskunta
- kommandiittiyhtiö
- avoin yhtiö
- yksityinen elinkeinonharjoittaja, jolla on toiminimi.
Myös toimintansa aloittava yritys voi hakea lainaa. Aloitteleva yritys voi kohdata haasteita niin rahoituksen saamisessa kuin sen korkeassa hinnassakin. Lisärahoituksen tarve voi olla suuri usein jo yritystoiminnan alussa. Joskus yritykseltä saatetaan kuitenkin odottaa usean vuoden toimintahistoriaa, jotta sille voidaan myöntää lainaa.
On kuitenkin tärkeää, että aloitteleva yritys pääsee yritystoimintaansa kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Siksi Sortterin kautta myös alkutaipaleellaan oleva yritys voi hakea lainaa toimintansa kasvattamiseen ja vakiinnuttamiseen.
Pk-yrityksen rahoitus
Pk-yrityksen rahoitus on tärkeä osa liiketoimintaa, ja sen avulla yritys voi kasvattaa liiketoimintaansa, investoida uusiin projekteihin ja laajentaa markkinoitaan. Tyypillinen pk-yrityksen rahoitusvaihtoehto on yrityslaina. Muita tyypillisiä rahoitusratkaisuja on leasing-sopimukset sekä laskurahoitus. Rahoitusratkaisun valinta riippuu kuitenkin yrityksen tarpeista, taloudellisesta tilanteesta ja liiketoiminnan tavoitteista.
Yrityslaina on yleinen rahoitusvaihtoehto pk-yrityksille. Yrityslainaa on saatavilla sekä lyhyt- että pitkäaikaisiin investointeihin, ja niiden avulla yritys voi hankkia tarvittavat varat esimerkiksi uuden laitteen hankintaan tai toimintansa laajentamiseen uusille markkinoille.
Leasing-sopimus on rahoitusvaihtoehto, jossa yritys voi hankkia tarvitsemansa laitteet tai kaluston ilman suurta alkupääomaa. Leasing-sopimus on vuokrasopimus, jossa yritys maksaa kiinteitä kuukausittaisia maksuja sovitun ajanjakson ajan. Sopimuksen päättyessä yrityksellä on mahdollisuus ostaa laitteet tai palauttaa ne leasing-yhtiölle.
Laskurahoituksella pk-yritys voi saada rahoitusta myyntisaatavia eli eli erääntymättömiä myyntilaskuja vastaan. Laskurahoituksella yrityksen kassavirtaa on helpompi ennustaa ja maksuvalmius paranee.
Yritystoiminnalle löytyy monia rahoitusmuotoja
Yrityksella voi olla monia eri syitä siihen, miksi rahoitusta haetaan tai tarvitaan. Esimerkiksi kasvuyritys voi tarvita rahaa uusiin investointeihin. Yrityksen kasvun edellytyksien joukossa voivat olla esimerkiksi tuotekehittelyyn tarvittava rahallinen panostus, uudet toimitilat tai rekrytointitarpeet.
Aloittelevan yrityksen rahoitustarpeet taas voivat liittyvät muun muassa liiketoiminnan käynnistämiseen sekä yrittäjän toimeentulon ylläpitoon.
Kun yritys tarvitsee lisärahoitusta, löytyy siihen monenlaisia vaihtoehtoja. Karkeasti jaoteltuna yritysrahoitusta voi hankkia lainana, sijoituksena tai yritystukena, mutta käytännössä rahoitustapoja on lukuisia erilaisia. Onkin tärkeää ennen rahoituksen hakemista tutustua paremmin erilaisiin yritysrahoituksen vaihtoehtoihin, jotta voi selvittää, mikä olisi juuri itselle se paras.
Alla näet lyhyesti listattuna yrityksen mahdollisia rahoitusmuotoja. Rahoitusmuotoja voivat olla:
- omarahoitus
- joukkorahoitus
- pääomasijoittajat ja enkelisijoittajat
- julkinen rahoitus ja yritystuet
- pankin ja rahoitusyhitön tarjoama rahoitus
Lainaa yritykselle nopeasti
Tarvitsetko lainaa yrityksellesi nopealla aikataululla? Yhteistyökumppanimme vastaavat hakemukseen arkisin heti samana päivänä, ja laina siirretään yrityksen käyttöön jopa hakemuksen hyväksymispäivän aikana. Yritysluotto on omiaan niin äkillisiin kuin pidempäänkin suunniteltuihin rahoitustarpeisiin.
Jotta saat rahat yrityksen tilille nopeasti, kannattaa etsiä viimeisimmät kirjanpitoajot sekä tilinpäätöstiedot jo ennakkoon, sillä useimmat lainanmyöntäjät tarvitsevat näistä ilmeneviä tietoja luottopäätöstä tehdessään. Mitä pikaisemmin voit toimittaa yrityksen talouteen liittyvät tiedot, sitä nopeammin laina siirretään tilille.
Seuraavat asiakirjat kannattaa ottaa valmiiksi esille:
- tuorein tilinpäätös
- tilikauden kirjanpito
- kirjanpidon väliajo, mikäli viimeisimmästä tilinpäätöksestä on aikaa yli 3 kuukautta.
Paras yrityslaina löytyy vertailemalla eri tarjouksia
Laina, jossa on halvin korko, ei välttämättä ole yritysluotoista kaikista edullisin vaihtoehto. Muista tutkia yrityslainoja vertaillessasi koron lisäksi myös mahdolliset lainaan liittyvät avauspalkkiot tai tilinhoitomaksut. Näin saat selville kaikki lainaan liittyvät kustannukset, eli pankin tai rahoitusyhtiön perimät palkkiot kokonaisuudessaan. Ottamalla huomioon kaikki yrityslainaan liittyvät kustannukset sinun on helppo valita yrityksellesi paras mahdollinen yrityslaina, eli laina joka rasittaa yrityksen taloutta mahdollisimman vähän.
Kaikki yrityslainaan liittyvät kustannukset käyvät ilmi saamistasi lainatarjouksista. Aidosti halvimmassa lainassa on kaikista alhaisimmat korkokustannukset ja käsittelymaksut. Ota vertailua tehdessäsi huomioon myös lainaehdot ja tutustu niihin ennen lopullisen päätöksen tekemistä.