Puhelimen laskin

Kannattaako lainatarjous aina hyväksyä?

Lainaa haettaessa pankki arvioi, millainen lainatarjous sopii parhaiten hakijan maksukyvylle. Onko myönnetty lainatarjous kuitenkaan aina hakijalle paras mahdollinen? Missä tilanteissa lainatarjouksen hyväksymistä kannattaa vielä harkita?

Mitä lainatarjous tarkoittaa?

Lainatarjous tarkoittaa pankilta tai rahoituslaitokselta saatavaa tarjousta, jonka hakija saa ennen sopimusta varsinaisesta lainasta. Lainatarjous on hyvin yksityiskohtainen ja se sisältää muun muassa lainan takaisinmaksusuunnitelman.

Lainanantajasta riippuen lainatarjous on voimassa noin 2–4 viikkoa. Lainatarjous ei velvoita hakijaa ottamaan lainaa. Vasta lainatarjouksen hyväksyminen ja lainasopimuksen allekirjoittaminen muuttaa tarjouksen sitovaksi.

Huolellisesti täytetyllä hakemuksella edullisempi lainatarjous

Pankille on tärkeää saada mahdollisimman realistinen kuva hakijan maksukyvystä, ja lainahakemuksen huolellinen täyttäminen takaakin usein paremman lainatarjouksen.

Lainahakemuksessa vastataan muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

 • Mikä on lainan käyttötarkoitus?
 • Mikä on haettava lainasumma ja laina-aika?
 • Mitkä ovat hakijan tulot ja menot?
 • Onko hakijalla jo olemassa olevia lainoja?
 • Mikä on hakijan arvio taloudellisesta tilanteestaan?

Työssäkäyvä hakija voi lähettää hakemuksen liitteenä kopion viimeisimmästä palkkakuitista, ja eläkeläishakijan tulotodistukseksi kelpaa Kevasta tilattava eläkelaskelma. Yrittäjänä toimivalta hakijalta luotonmyöntäjä saattaa pyytää lisäksi esimerkiksi tilinpäätöstä tai viimeisintä tuloslaskelmaa.

Miten tulot vaikuttavat lainatarjoukseen?

Tulojen ja menojen välistä suhdetta kutsutaan maksuvaraksi. Jos hakijan maksuvara on sopusuhtainen, pankin on helpompi myöntää lainaa. Tärkeintä ei siis ole, onko hakija suuri- vai pienituloinen, kunhan hakijan tulot ovat säännölliset ja hän osaa käyttää rahojaan säästeliäästi.

Pankille ehkä tärkeimmät asiat lainaa hakiessa ovat:

 1. Säännölliset tulot
 2. Tuloista jää kuukauden lopussa riittävästi rahaa tilille

Todistukset tuloista ovat myös lainanhakijan kannalta hyödyllinen asia, sillä niiden avulla pankki osaa mitoittaa lainatarjouksen hakijalle sopivaksi. Lainahakemuksen liitteitä ei siis kannata pelätä tai peitellä.

Vinkki! Oletko hakenut lainaa yhteishakijan kanssa? Esimerkiksi puolison kanssa lainan hakeminen edesauttaa paremman lainatarjouksen saamisessa, sillä lainanantaja näkee kaksi lainanmaksajaa turvallisempana kuin yhden.

Onko lainatarjouksen lainasumma sopiva?

Lainasumma kannattaa määrittää hakemukseen mahdollisimman tarkasti. Jos keittiöremontin hinta-arvio on 4000 €, kannattaa lainaa hakea sillä summalla. Sortterilla vakuudetonta lainaa on mahdollista saada 1000 € – 60 000 €.

Pankki saattaa myöntää haettua suuremman lainan, sillä mitä suurempi lainasumma on, sitä enemmän hakijan täytyy maksaa pankille korkoja ja muita kuluja.

Myönnetty lainatarjous saattaa olla myös odotettua pienempi. Pankki on saattanut arvioida, että hakija on mitoittanut lainan liian suureksi tuloihinsa nähden. Tässä tilanteessa on mahdollista joko hyväksyä pienempi lainasumma tai lykätä lainan hakemista myöhemmäksi, jolloin hankintaa varten on mahdollista säästää enemmän rahaa.

Huomioi lainatarjouksen laina-aika

Vakuudettoman lainan laina-aika on tavallisesti 1–15 vuotta. Laina-aika vaikuttaa merkittävästi lainan kuukausierään: mitä lyhyempi laina-aika, sitä suurempi on lainan kuukausierä. Pidemmällä laina-ajalla on taas pienempi kuukausierä, mutta korkojen ja muiden lainan kulujen määrä kuitenkin kasvaa huomattavasti.

Laina-aika kannattaa aina mitoittaa niin, ettei lainan takaisinmaksu kaada omaa taloutta, jos jossain kuussa sattuisikin tulemaan jokin yllättävä meno.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Onko lainatarjouksessa ilmoitettu selkeästi todellinen vuosikorko?

Tiedätkö, mitä tarkoittaa todellinen vuosikorko? Todellinen vuosikorko on ehkäpä tärkein tekijä lainatarjouksen hyväksymisessä, sillä se näyttää kaikki lainan yhteiskustannukset.

Kustannuksiin voi kuulua lainan koron lisäksi:

 • Avausmaksut
 • Käsittelymaksut
 • Kuukausimaksut
 • Tilinhoitomaksut
 • Laskutuspalkkiot

Pelkkä lainan korko saattaa olla lainatarjouksessa esimerkiksi kahdeksan prosenttia, mutta avausmaksujen ja käsittelymaksujen kanssa lainan koko kustannus eli vuotuinen korko voi nousta esimerkiksi kahteentoista prosenttiin.

Vinkki! Katso, missä lainassa perustamiskustannukset ja laskutuslisät ovat pienimmät, sillä ne nostavat todellista vuosikorkoa korkeammaksi.

Lue lainaehdot tarkkaan

Lainaehtojen lukeminen voi tuntua pitkäpiimäiseltä, mutta on kuitenkin tärkeää tarkistaa, miten lainaehdot vaikuttavat lainan takaisinmaksuun.

Jos haluat pitää maksu- ja lyhennysvapaata, katso, mitä lainaehdoissa sanotaan asiasta.

Tarkista, sallitaanko lainaehdoissa lainan maksaminen sovittua nopeammin, jos haluatkin säästää korkokustannuksissa maksamalla lainan etuajassa pois.

Paras lainatarjous löytyy vertailemalla

Jos hakija on lähettänyt vain yhden lainahakemuksen ja saanut yhden tarjouksen pankilta, ei hakijalla ole vertailukohtaa, onko lainatarjous kallis vai halpa. Halvin lainatarjous löytyykin vain vertailemalla. Kilpailuttamalla lainan voi vertailla kustannusten lisäksi eri lainaehtoja.

Lainan kilpailutus onnistuu kahdella tapaa: hakija voi pyytää lainatarjouksia haluamistaan pankeista tai kilpailuttaa lainat lainojen kilpailutuspalvelun, kuten Sortterin avulla.

Lainan voi kilpailuttaa myös myöhemmin uudelleen

Jos olet jo ottanut lainatarjouksen vastaan, voit vielä kokeilla, saisitko nyt lainasi paremmilla ehdoilla. Nykyisen lainan kilpailuttaminen onnistuu nopeasti ja ilmaiseksi.

Olemassa olevat lainat kannattaa kilpailuttaa, jos et ole koskaan kilpailuttanut nykyistä luottoasi tai edellisestä kilpailutuksesta on jo aikaa. Liian kalliin lainan voi kilpailuttaa milloin tahansa uudelleen.

Lainatarjouksen kilpailuttaminen Sortterilla

Sortter on kotimainen ja ilmainen lainanvertailupalvelu. Yhdellä lainahakemuksella voit saada tarjouksia kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Sortterin vertailussa olevia pankkeja ovat mm. Pop pankki, Aktia ja Resurs bank.

Näin kilpailutat lainatarjoukset Sortterin palvelussa:

 1. Tee lainahakemus Sortterin palvelussa tai pankkien omilla verkkosivuilla
 2. Täytä lainahakemukseen tarvittavat tiedot totuudenmukaisesti ja tarkasti
 3. Voit saada lainatarjouksen tai useampia lainatarjouksia
 4. Vertaile saamasi tarjoukset, ja valitse itsellesi parhaiten sopiva lainatarjous
 5. Allekirjoita lainasopimus ja tee toivomasi hankinta

Järjestämme lainatarjoukset edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaisesti, eli halvin lainatarjous näytetään sinulle listan kärjessä.

Löydettyäsi haluamasi lainatarjouksen voit allekirjoittaa lainasopimuksen turvallisesti palvelumme kautta verkkopankkitunnuksilla, ja saat lainan lähes heti tilillesi.

Lainatarjous reilun lainavertailun periaatteiden mukaisesti

Sortter on aina asiakkaan puolella. Haluammekin taata, että löydät mahdollisimman edullisen lainan kauttamme. Haluamme myös olla avoimia toimintatapojemme suhteen ja noudatamme toiminnassamme reilun lainavertailun periaatteita.

Löydä edullinen lainatarjous Sortterin avulla!