Todellinen vuosikorko – luotettava tapa vertailla lainoja

Oletko vertaillut lainoja, mutta et tiedä, mikä laina olisi paras ja edullisin? Todellinen vuosikorko on luotettava tapa vertailla lainoja, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset.

Selvitä laskurin avulla todellinen vuosikorko

Valitse luottosi tiedot – näet todellisen vuosikoron ja luoton kokonaiskustannukset laskurin alta

Valitse lainasumma

14 000 €

Valitse laina-aika

8 vuotta

Korko

4 %

Lainan perustamiskustannus

25 €

Tilinhoitomaksu

4 €/kuukausi
Todellinen vuosikorko
4,76 %
14 000 €
2 791 €
Lainan kustannus16 791 €
Lainan määrä
Lainan korkokustannukset ja lainanhoitomaksut

Sortterin avulla voit vertailla lainatarjouksia helposti

Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä

Kuukausierä
174,65 €/kuukausi
Maksuerien määrä
96 erää
Nimelliskorko
4 %
Todellinen vuosikorko
4,76 %
Korkokustannus
2 382 €
Tilinhoitomaksut
409 €
Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä
16 791 €

Todellinen vuosikorko tarkoittaa lainan tai luoton kokonaiskustannuksia. Todelliseen vuosikorkoon sisältyy korot ja kulut, kuten nimelliskorko, avausmaksut, käsittelymaksut, kuukausimaksut, tilinhoitomaksut ja laskutuspalkkiot.

Todellista vuosikorkoa käytetään muun muassa lainoissa ja luottokorteissa. Lisäksi todellinen vuosikorko soveltuu hyvin lainojen vertailuun, sillä se sisältää lainan kokonaiskustannukset. Lainavertailualusta Sortter vertailee lainat aina todellisen vuosikoron mukaan – näin voit varmistua siitä, että edulliselta näyttävä lainatarjous todella on edullinen.

Mitä tarkoittaa todellinen vuosikorko?

Lainamarkkinoilla pienikin ero termeissä tai luvuissa saattaa tarkoittaa satojen eurojen lisämaksuja vuodessa. Lainoihin ja luottoihin liittyvistä käsitteistä on siis syytä olla tietoinen jo lainan hakemisen alkutaipaleella. Yksi tärkeimmistä termeistä on todellinen vuosikorko.

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannuksen, eli kuinka paljon lainasta kertyy vuodessa korkokuluja ja muita lainamaksuja suhteessa lainattuun summaan.

Mitä pienempi todellinen vuosikorko on, sitä edullisempi laina on sinulle. Siksi lainoja ja luottoja kilpailuttaessa on hyvä käyttää todellista vuosikorkoa lainojen vertailun mittarina. Todellista vuosikorkoa käytetään erilaisissa lainoissa, pienemmissä luotoissa ja luottokorteissa.

Mitä todellinen vuosikorko sisältää?

Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät kaikki lainan kustannukset.

Kustannuksia voivat olla esimerkiksi:

 • korko
 • avausmaksut 
 • käsittelymaksut 
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • laskutuspalkkiot

EU-direktiivi ja kuluttajansuojalaki edellyttävät, että pankit ilmoittavat todellisen vuosikoron selkeästi lainailmoituksissaan. Mikäli vuotuinen korko on ilmoitettu pienemmällä tekstillä tai epäselvästi, se saattaa jäädä huomaamatta.

Me Sortterilla uskomme siihen, että pikkuprintti ja raha-asiat eivät sovi yhteen. Kun vertailet lainat palvelussamme, näet jokaisen lainan korot, kokonaiskustannukset ja tärkeät ehdot selkeästi listattuna.

Lainalaskuri kertoo todellisen vuosikoron ja lainan kustannukset

Sortterin lainalaskurin avulla selvität lainasi tai luottosi todellisen vuosikoron sekä koron sekä muiden kulujen osuuden luotosta.

Valitse laskuriin lainasumma, laina-aika ja korko. Mikäli lainaasi liittyy tilinhoitomaksu tai perustamiskustannukset, valitse myös nämä – muussa tapauksessa valitse 0 €.

Näet todellisen vuosikorkon heti laskurin alapuolella. Lainasi kokonaiskustannukset näkyvät tämän jälkeen ensin graafissa, ja tämän jälkeen erikseen eriteltyinä korkokustannuksiin ja muihin maksuihin. Laskuri laskee sinulle myös maksuerän suuruuden sekä kuukausierien lukumäärän.

Jos et ole tyytyväinen siihen, kuinka paljon maksat luotostasi, voit aina kilpailuttaa nykyisen lainasi uudestaan kotimaisen Sortterin ilmaisessa vertailupalvelussa.

Pienin korko ei ole aina edullisin laina

Pieni korko voi saada lainan näyttämään edulliselta, mutta näin ei välttämättä ole. Nimellinen korkoprosentti ei kerro koko totuutta lainan kustannuksista. Kun vertailet saamiasi lainatarjouksia keskenään, sinun kannattaa pelkän koron sijaan kiinnittää huomiota pankin tarjoamaan lainasummaan, laina-aikaan sekä todelliseen vuosikorkoon. 

Kun valitset lainan todellisen vuotuisen koron perusteella, voit olla varma, että pankki tarjoaa sinulle lainan kaikkein edullisimmin. Tällöin et maksa turhia korkoja ja käsittelymaksuja. Merkittävin hyöty lainojen vertailussa onkin rahallinen säästö.

Myös vuosikoron kanssa on syytä olla tarkkana. Erityisesti pienemmissä luotoissa kohtuulliselta tuntuvat kuukausimaksut voivat nostaa luoton kokonaiskustannuksen huomattavasti korkeammaksi.

On melko tavallista, että kulutusluoton todellinen vuosikorko saattaa olla 20 prosentin luokkaa tai jopa ylikin. Sen vuoksi sinun kannattaakin vertailla lainojen vuotuisia korkoja keskenään ja valita laina, jossa se on matalin.

Miten kilpailutus toimii?

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Todellinen vuosikorko kertoo lainan todelliset kustannukset

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannuksen, eli kuinka paljon lainasta kertyy vuodessa korkoja ja kuluja suhteessa lainattuun summaan. Kokonaiskustannuksia ovat nimelliskorko, avausmaksut, käsittelymaksut, kuukausimaksut, tilinhoitomaksut ja laskutuspalkkiot.

Todellinen vuosikorko voi muuttua esimerkiksi silloin, jos maksat lainan takaisin odotettua nopeammassa tahdissa tai jos kuukausittain lyhennettävän luoton määrä muuttuu.

Paras keino välttää liialliset lainamaksut on kilpailuttaa eri pankkien lainat. Kilpailuttaminen onnistuu verkkopalvelussamme, jonka avulla saat lainatarjoukset kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Vertailemme luotot ja lainat aina todellisen vuosikoron mukaan.

Sortter kokemuksia

 • profile image

  Juha Mäkinen

  4.6.2021 klo 13.18.19

  Vaivaton asiointi.

 • profile image

  Mikko Toljamo

  26.5.2021 klo 7.03.39

  Ensin arvelutti käyttää palvelua. Ajattelin, että pitääkö muka mainostettu alempi korko alkuunkaan paikkansa. Kuinkas kävi, yhdistelin lainani ja sain lainatarjouksen, jossa korko on huomattavasti alempi kuin aiemmissa vastaavissa vertailuissani, vielä määräaikaisen korkokaton loppumisen jälkeenkin. Minulle hyvä, suosittelen kokeilemaan niin sitten tiedät.

 • profile image

  Krista

  18.5.2021 klo 15.31.53

  Ystävällistä, arvostavaa ja nopeaa palvelua — olen erittäin tyytyväinen ja voin suositella lämpimästi!

 • profile image

  Sirkka-Liisa Pääkkönen

  3.5.2021 klo 13.03.59

  Olen kiitollinen, että sain kauttanne ystävällisen palvelun, joka tuotti tulosta.

 • profile image

  Marlen Kerola-Suikki

  6.4.2021 klo 6.59.05

  Helppokäyttöinen palvelusovellus. Nopea, helppo selata vastaukset. Hieman ärsytti jatkuva tekstiviestien muistutukset. Siitä yksi tähti pois.

Selvitä todellinen vuosikorko – kilpailuta lainat Sortterilla

Sortterin palvelussa saat lainatarjoukset hintajärjestyksessä edullisimmasta kalleimpaan aina todellisen vuosikoron mukaisesti. Kun vertailet lainat palvelussamme, näet jokaisen lainatarjouksen korot ja kokonaiskustannukset selkeästi listattuna – myös todellisen vuosikoron.

Kilpailuta lainasi Sortterin avulla – etsimme sinulle edullisimman lainan kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Sortter mediassa

Yle uutisetIltasanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3Helsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainen logoIlkka–PohjalainenUusi Suomi

Usein kysyttyjä kysymyksiä todellisesta vuosikorosta

Todellinen vuosikorko sisältää lainan tai luoton kokonaiskustannuksia, kuten nimelliskoron, avausmaksut, käsittelymaksut, kuukausimaksut, tilinhoitomaksut ja laskutuspalkkiot.

Todellista vuosikorkoa käytetään erilaisissa lainoissa, pienemmissä luotoissa ja luottokorteissa.

Kun valitset lainan todellisen vuotuisen koron perusteella, voit olla varma, että pankki tarjoaa sinulle lainan kaikkein edullisimmin. Tällöin et maksa turhia korkoja ja käsittelymaksuja.

Pieni korko voi saada lainan näyttämään edulliselta, mutta näin ei välttämättä ole. Nimellinen korkoprosentti ei kerro koko totuutta lainan kustannuksista, sillä se ei sisällä palvelumaksuja, kuukausimaksuja eikä tilinhoitomaksuja.

Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainakustannukset, joten voit varmistua siitä, että valitsemasi laina tai luotto on tarjotuista edullisin.

Kyllä voi. Todellinen vuosikorko voi muuttua esimerkiksi silloin, jos maksat lainan takaisin odotettua nopeammassa tahdissa tai jos kuukausittain lyhennettävän luoton määrä muuttuu.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAvidaBigbankNordaxKaarnaTF BankBalanziaFellow FinanceBRAbankInstabankFixuraKomplett BankmyLenderLaina.fi - KertalainaLainaamoRisicum - KertalainaCredigoCredit24Halino

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.