Lainalaskuri – selvitä sopiva maksuerä ja lainan määrä

Lainalaskurin avulla selvität helposti lainasi kulut, kuukausilyhennyksen, maksuerien lukumäärän ja todellisen vuosikoron. Lisäksi näet, miten kustannukset jakautuvat lainan lyhennysten, korkojen ja laina-ajan mukaan.

Lainalaskuri #1

Käytä lainalaskuria valitsemalla lainasi tai luottosi tiedot. Näet kustannukset jaoteltuna laskurin alla.

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

8 vuotta

Korko

4 %

Lainan perustamiskustannus

25 €

Tilinhoitomaksu

4 €/kuukausi

Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä

Kuukausierä
247,79 €/kuukausi
Maksuerien määrä
96 erää
Nimelliskorko
4 %
Todellinen vuosikorko
4,55 %
Korkokustannus
3 403 €
Tilinhoitomaksut
409 €
Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä
23 812 €
20 000 €
3 812 €
Yhteensä23 812 €
Lainan määrä
Lainan korot ja kulut

Sortterin avulla voit vertailla lainatarjouksia helposti

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu

Lainalaskuri laskee lainakustannukset ja kuukausierän

Lainalaskuri auttaa sinua hahmottamaan, mikä on sopiva lainan määrä sekä miten lainan kulut ja korot vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Syötä lainalaskuriin haluamasi tiedot, ja me laskemme sinulle todellisen vuosikoron sekä lainan kustannusten osuuden. Näin voit helposti arvioida lainan kustannusten ja maksuerän vaikutukset talouteesi kuukausitasolla. Voit käyttää laskuria useampien luottojen, kuten kulutusluoton, joustoluoton, luottokorttien tai osamaksujen kustannusten laskemiseen.

Lainalaskurin avulla voit suunnitella juuri itsellesi sopivan kuukausierän ja saat täydellisen ymmärryksen lainan kustannuksista.

Koron lisäksi lainan hintaan vaikuttavat myös lainan sivukulut sekä laina-ajan pituus. Niiden vaikutukset lainan kokonaishintaan voivat kuitenkin jäädä huomaamatta ja lainan todellinen hinta saattaa yllättää myöhemmin. Sortterin lainalaskuri on ilmainen työkalu, jonka avulla näet helposti lainan kaikki kulut koko laina-ajalta sekä sen, millainen laina on talouteesi sopiva.

Lainalaskurin käyttö on helppoa ja nopeaa

Syötä lainalaskuriin lainan perustiedot, jonka jälkeen lainalaskurin tiedot päivittyvät automaattisesti. Voit lisätä toisen lainan vertailtavaksi laskuriin painamalla laskurin alaosassa olevaa "+ Vertaa"-painiketta.

Voit myös helposti hakea tarjoukset laskurissa olevalle lainasummalle aina 60 000 euroon asti. Tarjousten hakeminen tapahtuu painamalla laskurin alaosassa olevaa "Vertaile lainoja" -painiketta.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Lainan kustannukset ja esimerkkikorko

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki kulut. Laskurin avulla voit laskea, miten esimerkiksi perustamiskustannus tai tilinhoitomaksu vaikuttavat todelliseen vuosikorkoon ja lainan hintaan.

Perustamiskustannus vaihtelee lainasta riippuen 0–150 euron välillä.

Tilinhoitomaksu on tyypillisesti 0–12,5 euroa kuukaudessa.

Vakuudettomien kuluttajalainojen perustamiskustannus ja tilinhoitomaksut voivat olla yhteenlaskettuna korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Olemme koonneet erikokoisten lainojen esimerkkikorkoja, joita voit käyttää apuna lainaskurissa ja oikean kokoisen lainan mitoituksessa. Henkilökohtaisen koron näet helpoiten lähettämällä lainahakemuksen, joka ei sido sinua lainan nostamiseen.

LainasummaKeskimäääräinen maksueräKeskimääräinen laina-aikaLainan kokonaiskorko
5 000 €123 €60kk8,5%-15,8%
10 000 €199 €84kk8,5%-13,8%
15 000 €258 €96kk8,5%-12,9%
20 000 €304 €120kk6,5%-12,9%

Taulukon tiedot on haettu Sortterin käsittelemistä lainatarjouksista huhtikuussa 2024. Taulukon tiedot on koottu lainatarjouksista, jotka on tehty sellaisille kokopäiväisesti työskenteleville henkilöille, joiden tulot ovat 3 000–4 000€ ja jotka asuvat omistusasunnossa.

Tutustu myös muihin laskureihimme

asuntolaina

Asuntolainalaskuri

Asuntolainalaskurin avulla voit huoletta kokeilla, onko tavoittelemasi asuntolaina oikein mitoitettu elämäntilanteeseesi nähden. Saat helposti selville kuukausierän sekä asuntolainasi kulut.
korkolaskuri

Korkolaskuri

Korkolaskuri arvioi sinulle henkilökohtaisen korkoprosentin valitsemallesi lainasummalle ja laina-ajalle. Tarkemman korkoprosentin arvioimiseen tarvitaan lisäksi mm. arvio bruttotuloistasi, tieto koulutustaustasta, siviilisäädystä ja asumismuodosta.
todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko -laskuri

Todellinen vuosikorko on luotettava tapa vertailla lainoja, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset.
korkoa korolle

Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -ilmiöstä puhutaan erityisesti sijoittamisen ja rahan säästämisen yhteydessä. Mutta mitä korkoa korolle käytännössä tarkoittaa?

Miten lainan korko muodostuu?

 1. Luoton kokonaiskorko koostuu viitekorosta (usein euribor) ja luotonantajan määrittelemästä marginaalista. Viitekorko voi muuttua laina-aikana talouden vaihteluiden mukaan, mutta marginaalikorko pysyy samana.
 2. Kulutusluoton korko ja kulut riippuvat lainasummasta ja pankin luottoarviosta. Yleensä kulutusluottojen korot pienenevät lainasumman kasvaessa.
 3. Pankit hinnoittelevat lainat riskiperusteisesti, joten korkotarjoukset vaihtelevat hakijan taloudellisen tilanteen mukaan. Täytä hakemus huolellisesti saadaksesi kulutusluotto mahdollisimman edullisesti. Mitä paremmin pankki ymmärtää taloudellisen tilanteesi, sitä todennäköisemmin saat luoton pienellä korolla.
 4. Kulutusluottojen korkomarginaalit vaihtelevat yleisesti 4 %:n ja 15 %:n välillä pankista ja hakijasta riippuen.

Esimerkiksi 1 000 euron luotto 12 kuukauden maksuajalla kerryttää 15 % vuosikorolla kuluja noin 83 euroa. Vastaavasti 10 % vuosikorolla kuluja kertyy saman suuruiselle luotolle noin 55 euroa.

Mikä on lainan todellinen vuosikorko?

Korkoprosentti ei ole lainan ainoa kulu. Koron lisäksi lainan kustannuksiin vaikuttavat muut lainaan liittyvät kustannukset, eli avaus- tai käsittelymaksut. Todellinen vuosikorko on ilmoitettava osana lainojen ja luottojen keskeisiä hintatietoja. Todellinen vuosikorko sisältää lainan kokonaiskustannukset, joten se soveltuu hyvin lainojen keskinäiseen vertailuun. EU-direktiivi ja kuluttajansuojalaki edellyttävät, että pankit ilmoittavat todellisen vuosikoron selkeästi sekä luottojen markkinoinnissa että luottoehdoissa.

Lainan kustannuksia ovat:

 • korko
 • avaus-, käsittely- ja kuukausimaksut 

Tarkista todellinen vuosikorko, maksuerä sekä lainan kokonaiskustannukset lainalaskurilla syöttämällä tiedot laskuriin. Näin lainan kokonaiskustannukset tai kuukausierä eivät pääse yllättämään.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Laina-aika vaikuttaa lainan hintaan

Lainan maksuajalla on suuri vaikutus sekä lainan kuukausierään että kustannuksiin. Vaikka kuukausierän puolesta on houkuttelevaa hakea laina pitkällä maksuajalla, kannattaa pidemmän maksuajan myötä kertyvät korkokulut pitää myös mielessä.

 • Lainan lopullinen euromääräinen hinta koostuu koko laina-ajalta kertyneistä maksuista. Tähän vaikuttavat valitsemasi laina-aika, lainasumma sekä lainasta maksettavat korko- tai käsittelykulut.
 • Pitkä laina-aika pienentää kuukausierän suuruutta, mutta lisää lainasta maksettavia korkokustannuksia. Korkokustannusten kasvu johtuu siitä, että tällöin laina tulee hitaammin takaisinmaksetuksi ja laina ehtii kerryttää kustannuksia pidemmältä aikajaksolta. Tämä pätee, vaikka lainan korko olisi matala.
 • Nopea lainan takaisinmaksu on yleensä taloudellisesti järkevää, sillä se vähentää maksamiasi korkokustannuksia.
 • On tärkeää, ettei oma talous joudu tiukille liian suurien kuukausierien vuoksi. Sopivan kuukausierän tulisi olla mitoitettu niin, että sen maksaminen onnistuu sujuvasti yllättävistä menoista huolimatta.
 • Lainan voi aina maksaa takaisin nopeammin tai suuremmissa erissä kuin alun perin on sovittu, mikä vähentää korkokustannusten määrää. Voit lyhentää lainaa etukäteen, vaikka siitä ei olisi erikseen mainittu luottoehdoissa.

Esimerkit laina-ajan vaikutuksesta kokonaiskustannuksiin

Lainalaskuri mahdollistaa maksuajan helpon vertailun, mutta teimme silti kolme valmista laskelmaa havainnollistamaan asiaa.

Alla näet kolmen eri lainasumman kuukausierät ja arvioidut kokonaiskustannukset eri laina-ajoille.

Esimerkki 1: 5 000 € laina 9 % korolla
Laina-aika 2 vuotta 4 vuotta 6 vuotta 8 vuotta 10 vuotta
Kuukausierä 228,42€ 124,43€ 90,13€ 73,25€ 63,34€
Koron osuus 482,08€ 972,64€ 1 489,36€ 2 032,00€ 2 600,80€
Esimerkki 2: 10 000 € laina 8 % korolla
Laina-aika 2 vuotta 4 vuotta 6 vuotta 8 vuotta 10 vuotta
Kuukausierä 452,27€ 244,13€ 175,33€ 141,37€ 121,33€
Koron osuus 854,48€ 1 718,24€ 2 623,76€ 3 571,52€ 4 559,6€
Esimerkki 3: 20 000 € laina 6,5 % korolla
Laina-aika 2 vuotta 4 vuotta 6 vuotta 8 vuotta 10 vuotta
Kuukausierä 890,93€ 474,30€ 336,20€ 267,72€ 227,10€
Koron osuus 1 382,32€ 2 766,40€ 4 206,40€ 5 701,12€ 7 252,00€

Kuten laskelmista on havaittavissa, laina-ajan merkitys on suuri sekä kuukausierän että lainan kulujen osalta. Laskelmat osoittavat sen, että lainojen kustannukset kasvavat laina-ajan pidentyessä. Jotta lainakustannukset eivät kasvaisi liikaa, laina-aika kannattaa pitää niin lyhyenä kuin mahdollista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lainalaskurista

 • Voit käyttää lainalaskuria tarpeesi mukaan, kulutusluottojen, osamaksusopimusten tai luottokorttien luottokustannusten selvittämiseen. Laskurin käyttäminen ei sido sinua mihinkään, joten voit hyödyntää laskuria, vaikka et olisi vielä tehnyt päätöstä lainan hakemisesta.

 • Laina-aikaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kuukausierän suuruuteen. Tarvitsemasi lainasumman takaisinmaksun voi jaksottaa 1–20 vuoden välille, mutta halutessasi voit lyhentää lainaa myös suuremmissa kuukausierissä tai maksaa sen kokonaan pois etukäteen. Lainan lyhentäminen suuremmissa erissä kannattaa, sillä nopeammin lyhennetyn lainan korkokustannukset jäävät aina pienemmiksi.

 • Voit käyttää lainalaskuria niin monen laskelman tekemiseen kuin haluat ja vertailla muuttujien vaikutusta lainan ja lainakustannusten yhteismäärään. Voit tehdä lainalaskurilla yhtäaikaisesti kaksi laskelmaa, jotta voit helposti verrata esimerkiksi laina-ajan vaikutusta.

 • Suomessa laki on kuluttajan puolella myös lainan maksuaikojen suhteen: kuluttaja-asiakkaana voit halutessasi maksaa lainan ennenaikaisesti kerralla takaisin. Lainaa on myös mahdollista lyhentää sovittua suuremmissa kuukausierissä ja lainasta voi tehdä yksittäisiä ylimääräisiä lyhennyksiä, vaikka niistä ei olisi erillistä mainintaa lainaehdoissa.

  Ylimääräisten lyhennysten vaikutuksen lainan kuukausierään ja kokonaiskustannuksiin saat lainalaskurilla selville, kun asetat laskuriin nykyisen lainasi tiedot. Laskurin avulla voit muuttaa laina-aikaa, jolloin näet nopeamman takaisinmaksun vaikutukset kuukausierään ja lainan kustannuksiin.

  Lainan korko lasketaan vain avoimelle lainasaldolle. Tämän vuoksi nopeammin lyhennetty laina tulee aina halvemmaksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että pankit saattavat joissakin harvinaisemmissa tilanteissa periä kuluja, jos laina maksetaan pois etuajassa. Ennenaikaisen maksun yhteydessä pankilla voi olla oikeus periä luottosopimuksessa yksilöidyt, luoton perustamisesta aiheutuneet todelliset kulut. Vastaavasti pankki voi periä korvauksen, mikäli lainalle on sovittu kiinteä korko. Mikäli suunnittelet takaisinmaksua kiinteäkorkoiselle tai sellaiselle lainalle, jonka perustamiskulut on eritelty luottosopimuksessa, kannattaa lainan takaisinmaksusta keskustella suoraan lainanantajan kanssa.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.