Lainalaskuri auttaa selvittämään lainakustannukset

Lainalaskurin avulla selvität helposti lainasi kaikki kulut ja maksut, maksuerien lukumäärän ja todellisen vuosikoron. Lisäksi näet, miten kustannukset jakautuvat lainan lyhennysten, korkojen ja laina-ajan mukaan.

Lainalaskuri #1

Käytä lainalaskuria valitsemalla lainasi tai luottosi tiedot. Näet kustannukset jaoteltuna laskurin alla.

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

8 vuotta

Korko

4 %

Lainan perustamiskustannus

25 €

Tilinhoitomaksu

4 €/kuukausi

Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä

Kuukausierä
247,79 €/kuukausi
Maksuerien määrä
96 erää
Nimelliskorko
4 %
Todellinen vuosikorko
4,55 %
Korkokustannus
3 403 €
Tilinhoitomaksut
409 €
Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä
23 812 €
20 000 €
3 812 €
Yhteensä23 812 €
Lainan määrä
Lainan korot ja kulut

Sortterin avulla voit vertailla lainatarjouksia helposti

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu

Sortterin lainalaskuri helpottaa lainakustannusten hahmottamisessa

Lainalaskuri auttaa sinua hahmottamaan, miten lainan kulut ja korot vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Kun syötät lainalaskuriin haluamasi tiedot, laskemme sinulle todellisen vuosikoron sekä lainan kustannusten osuuden. Näin sinun on helppo arvioida, miten lainan kustannukset vaikuttaisivat talouteesi kuukausitasolla.

 • Voit käyttää laskuria muun muassa kulutusluoton, joustoluoton, luottokorttien tai osamaksujen kustannusten laskemiseen.
 • Lainalaskuri auttaa sopivan lainasumman ja takaisinmaksuajan harkinnassa.
 • Lainalaskurin käyttö ei sido sinua ottamaan lainaa, mutta se helpottaa suuresti oman talouden suunnittelussa.

Koron lisäksi lainan hintaan vaikuttavat myös lainan sivukulut sekä laina-ajan pituus. Monesti niiden vaikutukset lainan kokonaishintaan voivat kuitenkin jäädä huomaamatta ja lainan todellinen hinta voi yllättää myöhemmin. Sen vuoksi Sortterin lainalaskuri on erinomainen ja täysin ilmainen apuväline, jonka avulla näet helposti lainan kaikki kulut koko laina-ajalta sekä sen, millaiseen lainaan sinulla on varaa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Miten lainalaskuria käytetään?

Lainalaskurin käyttäminen on todella yksinkertaista: syötä laskuriin valitsemasi lainasumma, laina-aika, korko, lainan perustamiskustannus sekä tilinhoitomaksu. Muokatut luvut päivittyvät automaattisesti laskurin alla näkyvään laskelmaan. Laskuriin saa yhtäaikaisesti näkyviin kaksi laskelmaa, jolloin laskelmia on helppo verrata toisiinsa.

Lainan, luottokorttien tai osamaksusopimusten kulujen osuuksia on toisinaan vaikea hahmottaa ilman lainalaskuria. Laskuri näyttää, mistä lainan tai luoton kulut koostuvat ja kuinka suuren osan lainasta ne muodostavat.

Lisäksi laskemme sinulle maksuerien lukumäärän. Näin voit arvioida paremmin omaa talouttasi ja tiedät, kuinka paljon maksat korkokuluissa sekä lainanhoitomaksuissa.

asuntolaina

Asuntolainalaskuri

Asuntolainalaskurin avulla voit huoletta kokeilla, onko tavoittelemasi asuntolaina oikein mitoitettu elämäntilanteeseesi nähden. Saat helposti selville kuukausierän sekä asuntolainasi kulut.
korkolaskuri

Korkolaskuri

Korkolaskuri arvioi sinulle henkilökohtaisen korkoprosentin valitsemallesi lainasummalle ja laina-ajalle. Tarkemman korkoprosentin arvioimiseen tarvitaan lisäksi mm. arvio bruttotuloistasi, tieto koulutustaustasta, siviilisäädystä ja asumismuodosta.
todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko -laskuri

Todellinen vuosikorko on luotettava tapa vertailla lainoja, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset.
korkoa korolle

Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -ilmiöstä puhutaan erityisesti sijoittamisen ja rahan säästämisen yhteydessä. Mutta mitä korkoa korolle käytännössä tarkoittaa?

Miten lainan korko lasketaan?

Luoton kokonaiskorko muodostuu kahdesta eri korkoprosentista: viitekorosta, joka on tyypillisesti euroalueen yhteinen viitekorko euribor, sekä luotonantajan asettamasta lainan marginaalista. Viitekorko voi vaihdella laina-aikana talouden muutosten mukana, mutta marginaalikorko pysyy tyypillisesti koko laina-ajan samana.

Lainoihin liittyy aina kiinteästi korko, joka on yksi lainalaskuriin syötettävistä tiedoista. Kulutusluoton korko ja lainan muut kulut vaihtelevat haetun lainasumman sekä pankin tekemän luottoarvion mukaan. Yleensä kulutusluottojen korot pienenevät lainasumman kasvaessa.

Pankkien riskiperusteisen hinnoittelun vuoksi tarjotut korot vaihtelevat myös hakijan mukaan. Täytä hakemus huolellisesti saadaksesi kulutusluotto mahdollisimman edullisesti. Mitä paremmin pankki ymmärtää taloudellisen tilanteesi sekä elämäntilanteesi kokonaisuudessaan, sitä todennäköisemmin saat luoton pienellä korolla.

Kulutusluoton vuosikorot alkavat 4 prosentista ja voivat vaihdella pankin ja hakijan mukaan aina 20 prosenttiin saakka. Euroalueen yhteinen viitekorko euribor vaikuttaa yleisesti lainojen hintatasoon, sillä se toimii pohjana kaikille rahoitustuotteille, kuten kulutusluotoille, asuntolainoille ja säästötileille.

Luotonmyöntäjän ansainta muodostuu suurelta osin luoton korosta, jonka vuoksi korkoprosentti vaihtelee lainasumman mukaan. Pienten käyttöluottojen korkeammat korkoprosentit eivät kuitenkaan kerrytä asiakkaalle samoissa määrin maksettavaa kuin ne tekevät suuremmissa luottosummissa.

 • Esimerkiksi 1 000 euron luotto 12 kuukauden maksuajalla kerryttää korkeimmalla mahdollisella 20 % vuosikorolla kuluja 111,56 euroa. 
 • Vastaavasti 10 % vuosikorolla kuluja kertyy samalle luotolle 55,04 euroa.

Isommissa kulutusluotoissa korkoprosentin merkitys on puolestaan huomattavasti suurempi ja kilpailutuksen kautta saavutettava säästö voi nousta jopa tuhansiin euroihin laina-aikana.

Mikä on lainan todellinen vuosikorko?

Joskus pelkkä lainan korkoprosentti voi johtaa harhaan, sillä se ei ole lainan ainoa kulu. Koron lisäksi lainan kustannuksiin vaikuttavat suuresti muut lainaan liittyvät kustannukset, kuten erilaiset maksut ja palkkiot. Sortterin lainalaskuri näyttää myös todellisen vuosikoron, joka ottaa huomioon kaikki lainaan sisältyvät korot ja kulut.

Lainan kustannuksia voivat olla esimerkiksi:

 • korko
 • avausmaksut 
 • käsittelymaksut 
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • laskutuspalkkiot.

Todellista vuosikorkoa käytetään muun muassa lainoissa ja luottokorteissa. Lisäksi todellinen vuosikorko soveltuu hyvin lainojen vertailuun, sillä se sisältää lainan kokonaiskustannukset. Lainavertailualusta Sortter vertailee lainat aina todellisen vuosikoron mukaan – näin voit varmistua siitä, että edulliselta näyttävä lainatarjous todella on edullinen.

EU-direktiivi ja kuluttajansuojalaki edellyttävät, että pankit ilmoittavat todellisen vuosikoron selkeästi lainailmoituksissaan. Mikäli vuotuinen korko on ilmoitettu pienemmällä tekstillä tai epäselvästi, se saattaa jäädä huomaamatta.

Tarkista todellinen vuosikorko lainalaskurista syöttämällä lainan tiedot laskuriin. Näin lainan kokonaiskustannukset eivät pääse yllättämään kasvattamalla maksueriä liian suuriksi.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mikä vaikuttaa lainan hintaan?

Lainan lopullinen euromääräinen hinta muodostuu kaikkien maksujen kertymästä koko laina-ajalta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että itse valitsemasi laina-aika ja kuukausierän suuruus vaikuttavat oleellisesti siihen, miten paljon lainastasi lopulta maksat.

Esimerkiksi pitkä laina-aika pienentää kuukausittaisia lyhennyseriä, mutta kerryttää samalla korkokustannuksia pidemmältä ajalta, vaikka laina olisikin matalakorkoinen. Siksi mahdollisimman nopea lainan takaisinmaksu on usein taloudellisesti järkevää.

Omaa taloutta ei kuitenkaan kannata laittaa liian tiukalle maksamalla liian suuria kuukausieriä pienempien korkokulujen toivossa. Sopiva kuukausierä on mitoitettu omaan talouteen niin, että sen maksaminen onnistuu helposti, vaikka jonakin kuukautena rahaa kuluisi yllättäviin menoihin.

Halutessasi voit aina lyhentää lainaa sovittua suuremmissa maksuerissä, jolloin pankille maksettavat korkokustannukset jäävät matalammiksi. Mahdollisuus tähän kannattaa aina selvittää lainanantajalta, mikäli suunnittelet suurempia maksueriä tai nopeampaa lainan lyhennystä.

Lainan maksuaika vaikuttaa kustannuksiin – kolme esimerkkiä

Lainan maksuajalla on suuri vaikutus sekä lainan kuukausierään että kustannuksiin. Vaikka kuukausierän puolesta on houkuttelevaa hakea lainaa pitkällä maksuajalla, kannattaa pidemmän maksuajan myötä kertyvät korkokulut pitää myös mielessä. Lainalaskuri mahdollistaa maksuajan helpon vertailun, mutta teimme silti kolme valmista laskelmaa havainnollistamaan asiaa.

Alla näet kolmen eri lainasumman kuukausierät ja arvioidut kokonaiskustannukset eri laina-ajoille.

Esimerkki 1: 5 000 € laina 9 % korolla
Laina-aika 2 vuotta 4 vuotta 6 vuotta 8 vuotta 10 vuotta
Kuukausierä 228,42€ 124,43€ 90,13€ 73,25€ 63,34€
Koron osuus 482,08€ 972,64€ 1 489,36€ 2 032,00€ 2 600,80€
Esimerkki 2: 10 000 € laina 8 % korolla
Laina-aika 2 vuotta 4 vuotta 6 vuotta 8 vuotta 10 vuotta
Kuukausierä 452,27€ 244,13€ 175,33€ 141,37€ 121,33€
Koron osuus 854,48€ 1 718,24€ 2 623,76€ 3 571,52€ 4 559,6€
Esimerkki 3: 20 000 € laina 6,5 % korolla
Laina-aika 2 vuotta 4 vuotta 6 vuotta 8 vuotta 10 vuotta
Kuukausierä 890,93€ 474,30€ 336,20€ 267,72€ 227,10€
Koron osuus 1 382,32€ 2 766,40€ 4 206,40€ 5 701,12€ 7 252,00€

Kuten laskelmista on havaittavissa, laina-ajan merkitys on suuri sekä kuukausierän että lainan kulujen osalta. Laskelmat osoittavat sen, että lainojen kustannukset kasvavat laina-ajan pidentyessä.

Jotta lainan kustannukset eivät kasvaisi liikaa, laina-aika kannattaa pitää niin lyhyenä kuin mahdollista. Myös lainojen kilpailuttamisen merkitys kasvaa varsinkin silloin, kun haet lainaa isommalle summalle tai pidemmälle maksuajalle. Kilpailuttamalla lainat voit helposti varmistua siitä, ettet maksa lainastasi tarpeettomia kuluja.

Näin lainojen kilpailuttaminen toimii:

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Voiko lainan maksaa takaisin ennenaikaisesti?

Suomessa laki on kuluttajan puolella myös lainan maksuaikojen suhteen, koska kuluttaja-asiakkaana voit halutessasi maksaa lainan ennenaikaisesti kerralla takaisin. Lainaa on myös mahdollista lyhentää sovittua suuremmissa kuukausierissä ja lainasta voi myös tehdä yksittäisiä ylimääräisiä lyhennyksiä, vaikka niistä ei olisi erillistä mainintaa lainaehdoissa.

Ylimääräisten lyhennysten vaikutuksen lainan kuukausierään ja lainan kokonaiskustannuksiin saat laskurilla selville, kun asetat lainalaskuriin nykyisen lainasi tiedot. Laskurin avulla voit muuttaa laina-aikaa, jolloin näet, miten nopeampi takaisinmaksu vaikuttaa kuukausierään ja lainan kustannuksiin.

Lainan korko lasketaan vain avoimelle lainasaldolle. Tämän vuoksi nopeammin lyhennetty laina tulee aina halvemmaksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että pankit saattavat periä ylimääräisiä kuluja, jos laina maksetaan etuajassa tai nopeammin pois. Lainan takaisinmaksusta kannattaa keskustella suoraan lainanantajan kanssa.

Näin hyödynnät lainalaskuria sopivan kuukausierän määrittelyssä

Pidempi laina-aika tarkoittaa matalampaa kuukausierää, mutta samalla lainan kustannukset nousevat. Päinvastoin: lyhyt laina-aika tarkoittaa sitä, että kuukausilyhennys on suurempi, mutta ripeän takaisinmaksun ansiosta lainasta maksettavat kustannukset jäävät maltillisemmaksi.

Alla oleva taulukko havainnollistaa laina-ajan vaikutusta lainan kokonaiskustannuksiin. 

Esimerkissä on käytetty seuraavia lukuja:

 • lainasumma: 5 000 euroa
 • korko: 10 %
 • tilinhoitomaksu: 4 €/kk
 • lainan perustamiskustannus: 25 euroa
Laina-aikaKuukausierän suuruusTodellinen vuosikorkoLainasta maksettavat kulut ja korotLainan ja lainakustannusten yhteismäärä
1 vuosi443,58 €13,43 %348€5 348 €
2 vuotta234,72 €12,94 %658€5 658 €
3 vuotta165,34 €12,73 %977€5 977 €

Kuten taulukosta voit huomata, laina-aika vaikuttaa lainasta maksettaviin kokonaiskustannuksiin. Lainan kuukausilyhennyksessä on eroa 278,24 euroa yhden ja kolmen vuoden laina-ajoilla.  Kolmen vuoden aikana maksaisit kuitenkin näillä lainaehdoilla korkoa ja kuluja yhteensä 977 euroa – eli 629 euroa enemmän kuin yhden vuoden laina-ajalla.  

Laina-aika on usein järkevää pitää mahdollisimman lyhyenä. Pieni kuukausierä voi kuitenkin sopia omaan talouteen paremmin. Yleisenä ohjeistuksena on, etteivät lainanlyhennykset saisi viedä yli 30–40 % nettotuloistasi, eli verojen ja muiden maksujen jälkeen käteen jäävästä tulosta.

Lainalaskurilla voit itsekin vapaasti kokeilla, miten muutokset laina-ajassa ja kuukausierässä muuttaisivat sinun uuden lainasi tai vanhan jo olemassa olevan lainasopimuksesi kokonaishintaa. Laskuri on täysin ilmainen eikä sen käyttäminen velvoita ottamaan lainaa.

Tarvitsetko lainaa hankintoihin? Selvitä lainan kaikki kustannukset lainalaskurilla

Elämässä tulee väistämättä vastaan tilanteita, jolloin ulkopuolinen rahoitus on tarpeen. Suosituimpia lainojen käyttökohteita ovat remonttilaina, autolaina, häälaina ja yhdistelylaina. Voit hakea lainaa Sortterilta 1 000–60 0000 euron väliltä monenlaisiin käyttökohteisiin ja elämäntilanteisiin. 

 • Lainan ottaminen voi olla edullisempi tapa rahoittaa autohankinta kuin autokaupan tai oman pankin kanssa tehty rahoitussopimus. Autolainan avulla olet käteisostaja, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia autorahoituksen viimeisestä suuremmasta erästä eli jäännöserästä.
 • Kodin remontointi tuo asumismukavuutta ja kasvattaa samalla asunnon arvoa. Remonttilaina sopii tilanteisiin, joissa olet remontin tilaaja.
 • Kulutusluotto tai joustoluotto sopii hyvin erikokoisten hankintojen tai tarpeiden rahoittamiseen. Lisäksi laina-aika on joustavasti 1–20 vuotta.

Lainan ottaminen on aina suuri päätös, jota ei tule tehdä heppoisin perustein. Oikein budjetoitu ja omaan talouteen sovitettu laina voi kuitenkin mahdollistaa monia unelmia ja arjen välttämättömiä menoja. Tärkeintä on huolehtia oma maksuvara eli tulojen ja menojen suhde tasapainoon sekä sovittaa laina omaan talouteen. Lainalaskurin avulla voit helposti ja ilmaiseksi testata, millainen laina tarpeisiisi parhaiten sopisi.

Kokemuksia Sortterista

 • profile image
  Kalle Raanoja
  14.4.2024 10.50.07

  Saman päivän aikana oli jo edullisin laina pankkitilillä.

 • profile image
  Antti Valtakari
  13.4.2024 19.27.06

  Nopeaa ja sujuvaa.

 • profile image
  Unto Ryynänen
  4.4.2024 6.01.03

  Nopeasti toimittu, kaikki OK!

 • profile image
  Sari Niinepuu
  29.3.2024 7.55.59

  Helppo ja nopea

 • profile image
  Vanissa N
  23.2.2024 10.35.42

  Very convenient and fast

Lainalaskuri pähkinänkuoressa

1. Lainalaskuri ei sido ottamaan lainaa 

Lainalaskuri on tarkoitettu avuksesi, kun suunnittelet lainan ottamista, mutta se ei sido sinua ottamaan lainaa. Voit käyttää lainalaskuria minkä tahansa lainan kuukausierien, kokonaiskustannusten tai sinulle sopivimman laina-ajan arvioimiseen. Lainalaskurilla voit vapaasti testailla, kuinka esimerkiksi laina-ajan muuttaminen vaikuttaa kuukausierään tai minkä verran koron nouseminen nostaa lainan kokonaiskustannuksia.

2. Lainalaskuri kertoo kaikki lainasi kulut

Kun täytät kysytyt tiedot Sortterin lainalaskuriin oikein, se kertoo sinulle luotettavasti kaikki lainan kulut. Laskuri myös erittelee lainan kulut niin, että pystyt hahmottamaan ne selkeästi ja vertailemaan eri lainoja keskenään. Lainalaskurilla saat selville korkojen kokonaiskustannukset, tilinhoitomaksujen kokonaiskustannukset sekä lainan ja lainakustannusten yhteismäärän. Mikä tärkeintä, laskuri laskee lainan todellisen vuosikoron, joka sisältää nimelliskoron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kustannukset. Todellinen vuosikorko on luotettavin vertailuluku, kun haluat löytää edullisimman lainan.  

3. Lainalaskureita on useita erilaisia

Lainalaskureita on olemassa paljon erityyppisiä. Osa lainalaskureista on tarkoitettu nimenomaan tietyntyyppisen lainan kustannusten laskemiseen: esimerkiksi asuntolainan, autolainan tai kulutusluoton. Laskureissa voi olla eroja myös siinä, millä tavalla ja kuinka tarkasti ne ilmoittavat lainan kustannukset. 

Asuntolainalaskuri on nimensä mukaisesti tarkoitettu asuntolainan kustannusten laskemiseen.

Todellinen vuosikorko -laskuri sinun kannattaa ottaa avuksi silloin, kun haluat saada selville  saamiesi lainatarjousten todelliset vuosikorot.

Korkolaskuri puolestaan laskee lainallesi henkilökohtaisen koron, johon vaikuttavat muun muassa tulosi ja asumismuotosi.

4. Lainalaskuri ei kerro, saatko lainaa

Lainalaskurin antama tulos ei ole koskaan tae lainan saamisesta, vaan sen tarkoitus on auttaa sinua lainasi kulujen arvioinnissa. Laskurin kautta ei välitetä lainahakemusta pankeille, vaan hakemus on aina tehtävä erikseen. Lainahakemukseen myös tarvitaan enemmän tietoja kuin lainalaskuriin. Lainalaskurista voi kuitenkin olla paljonkin hyötyä oman maksukyvyn arvioimisessa.

Lainalaskuri auttaa kulujen selvittämisessä 

Lainalaskurit näyttävät kaikki lainan kulut selkeästi. Sortterin lainalaskurin avulla selvität lainan todellisen vuosikoron, korkokustannukset ja tilinhoitomaksut. Näet myös lainakustannusten yhteismäärän helposti laskurin avulla. 

Alla oleva taulukko havainnollistaa lainoihin liittyviä kuluja.

Esimerkissä on käytetty seuraavia lukuja:

 • lainasumma: 5 000 euroa 
 • korko: 10 %
 • tilinhoitomaksu: 4 €/kk
 • lainan perustamiskustannukset: 25 euroa
Laina-aikaMaksuerien määräKorkokustannuksetTilinhoitomaksutKorkokustannusten ja tilinhoitomaksujen yhteismäärä
1 vuosi12€275€73€348€
2 vuotta24537€121€658€
3 vuotta36808€169€977€

Lainan korkokustannusten osuus muodostuu pankin marginaalista ja viitekorosta. Koron voidaan ajatella olevan luotonmyöntäjän perimä korvaus ajalta, jolloin lainattu raha on käytössäsi. Myös kuukausittainen tilinhoitomaksu, jonka suuruus riippuu luotonmyöntäjästä, vaikuttaa lainan kustannuksiin.

Ylimääräinen lyhennys pienentää lainan kustannuksia

Ylimääräisten lyhennysten vaikutuksen lainan kuukausierään ja lainan kokonaiskustannuksiin saat laskurilla selville, kun asetat lainalaskuriin nykyisen lainasi tiedot. Laskurin avulla voit muuttaa laina-aikaa, jolloin näet, miten nopeampi takaisinmaksu vaikuttaa kuukausierään ja lainan kustannuksiin.

Alla oleva taulukko havainnollistaa, miten nopeammin lyhennetty laina vaikuttaa lainan kustannuksiin. 

Esimerkissä on käytetty seuraavia lukuja:

 • lainasumma: 3 000 €
 • korko: 8 %
 • tilinhoitomaksu: 4 €/kk
Laina-aikaKuukausieräKorkokustannusten ja tilinhoitomaksujen yhteismäärä
3 vuotta98,01 €553€
1 vuosi264,97 €205€

Jos maksat lainan pois kolmen vuoden sijaan yhdessä vuodessa, säästöä lainakustannuksissa syntyy 348 euroa.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että pankit saattavat periä ylimääräisiä kuluja, jos laina maksetaan etuajassa tai nopeammin pois. Lainan takaisinmaksusta kannattaa keskustella suoraan lainanantajan kanssa.

Yleisesti ottaen lainan maksaminen nopeammalla aikataululla on kannattavaa, sillä näin lainan kokonaiskustannukset pysyvät pienempänä

Usein kysyttyjä kysymyksiä lainalaskurista

 • Voit käyttää lainalaskuria tarpeesi mukaan, kulutusluottojen, osamaksusopimusten tai luottokorttien luottokustannusten selvittämiseen. Laskurin käyttäminen ei sido sinua mihinkään, joten voit hyödyntää laskuria, vaikka et olisi vielä tehnyt päätöstä lainan hakemisesta.

 • Laina-aikaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kuukausierän suuruuteen. Tarvitsemasi lainasumman takaisinmaksun voi jaksottaa 1–20 vuoden välille, mutta halutessasi voit lyhentää lainaa myös suuremmissa kuukausierissä tai maksaa sen kokonaan pois etukäteen. Lainan lyhentäminen suuremmissa erissä kannattaa, sillä nopeammin lyhennetyn lainan korkokustannukset jäävät aina pienemmiksi.

 • Voit käyttää lainalaskuria niin monen laskelman tekemiseen kuin haluat ja vertailla muuttujien vaikutusta lainan ja lainakustannusten yhteismäärään. Voit tehdä lainalaskurilla yhtäaikaisesti kaksi laskelmaa, jotta voit helposti verrata esimerkiksi laina-ajan vaikutusta.

Kilpailutettuja lainoja:

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Kilpailuta lainat ja säästä lainakustannuksissa

Vakuudettomien luottojen korot kannattaa vertailla aina ennen uuden lainan ottamista. Luottojen korkovertailu on pieni vaiva, jonka avulla vältät maksamasta turhia luottokustannuksia ja löydät itsellesi sopivat lainaehdot.
Myös olemassa olevien luottojen, osamaksusopimusten tai luottokorttien korot kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Vanhat luottosopimukset voi maksaa pois halvemmalla lainalla, jolloin luottokustannukset pienenevät ja rahaa jää enemmän käytettäväksi.

Lainojen kilpailuttaminen tuo Sortterin asiakkaille tyypillisesti 1 682 euron säästön luottokustannuksissa. Kilpailuttamisen kautta saavutettu säästö on laskettu vertaamalla edullisimpia ja kalleimpia lainatarjouksia keskenään. 

 • Laskennan perusteena on käytetty pankkien elo-syyskuun 2022 aikana tekemiä lainatarjouksia, joiden lainasummat olivat 8 000–10 000 euroa. 
 • Ilmoitettu säästö on asiakkaidemme saamien edullisimpien ja kalleimpien lainatarjousten keskimääräinen erotus. 
 • Vuonna 2022 asiakkaamme hakivat keskimäärin noin 12 541 euron lainoja, kun taas vuonna 2021 vastaava luku oli noin 12 480 euroa.

Lainalaskuri auttaa määrittämään olemassa olevan luoton kuluja, mutta myös tarkistamaan uuden lainan kulut tarkasti. Voit myös tehdä laskurin avulla lainan stressitestin, mikäli pohdit kuinka taloutesi kestää korkojen nousemista.

Lainavertailu toimii näin:

 1. Lähetä lainahakemus Sortterin verkkosivuilla.
 2. Vertaile saadut lainatarjoukset.
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva laina.
 4. Lähetä lainanantajan pyytämät liitteet (esim. todistus tuloista).
 5. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 6. Saat pian rahat tilillesi – jopa samana päivänä.

Sortter mahdollistaa aidosti reilun lainavertailun

Sortter on täysin suomalainen pankkipalvelujen ja rahoitusalan vertailualusta. Olemme aina kuluttajan puolella ja vertailemme pankkien tarjontaa, mutta me emme myönnä lainoja. Voit tehdä lainahakemuksen kauttamme, jonka jälkeen pankit ja rahoituslaitokset tekevät sinulle lainapäätöksen.

Lainapäätökset saatuasi voit valita, minkä tarjouksen hyväksyt, vai hyväksytkö niistä mitään. Pelkkä lainojen kilpailuttaminen ja tarjousten saaminen ei siis sido vielä mihinkään.

Noudatamme toiminnassamme reilun lainavertailun periaatteita ja sitoudumme olemaan toiminnassamme avoimia, reiluja ja läpinäkyviä.. Teemme yhteistyötä vain luotettavana pidettyjen pankkien rahoituslaitosten kanssa, näytämme kaikki tarjousten yksityiskohdat sekä huolehdimme siitä, että tietosi pysyvät turvassa.

Lisäksi palvelumme toimii salatussa ympäristössä ja se on rakennettu parhaita tietoturvakäytäntöjä noudattaen. Voit siis luottaa siihen, että käsittelemme lainan hakemisessa tarvittavia henkilötietojasi aina turvallisesti ja luottamuksellisesti.

Sortterin lainavertailussa:

 • kulutusluoton hakeminen ja kilpailuttaminen on aina ilmaista
 • tavoitat kymmeniä pankkeja ja rahoituslaitoksia yhdellä hakemuksella
 • voit hakea kulutusluottoa ilman vakuuksia tai takaajia jopa 60 000 euroon saakka
 • saat henkilökohtaiset lainatarjoukset järjestettynä edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan.

Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu

Tiesitkö, että Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu? Taloustutkimus Oy toteutti keväällä 2023 tutkimuksen, jossa tarkasteltiin Suomessa toimivia lainavertailupalveluita ja niiden luotettavuutta. Tutkimuksen osa-alueet ja mittarit valittiin tarkasti niin, että ne mittaavat lainavertailupalveluiden toimintaa kokonaisvaltaisesti.

Tutkimuksen keskeiset osa-alueet olivat:

 • lainavertailun eettisyys ja kattavuus
 • käyttöehdot ja suoramarkkinointilupa
 • asiakaspalvelun toiminta
 • lainatarjousten selkeys
 • tiedon saanti ennen hakemuksen täyttämistä
 • palvelusta saatavilla olevat arviot.

Ennalta määritettyjen osa-alueiden lisäksi tutkimuksessa selvitettiin lainavertailujen käyttäjien subjektiivisia arvioita eri lainavertailupalveluista. Tutkimus toteutettiin mystery shopping -menetelmällä.

Sortter menestyi tutkimuksessa parhaiten sekä ennalta määritettyjen osa-alueiden kokonaispistemäärän että käyttäjien antamien subjektiivisten arvioiden perusteella. Sortterin lisäksi tutkimuksessa oli mukana kahdeksan muuta suurta Suomessa toimivaa lainavertailupalvelua. Tutkimuksen toteutti riippumaton taho, Taloustutkimus Oy ja tutkimus tehtiin Sortterin toimeksiannosta maalis-huhtikuussa 2023.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.