Passiivinen tulo – mahdollisuus sivutuloihin

Passiivinen tulo mahdollistaa tienaamisen myös silloin, kun et tee töitä. Se tuo sinulle lisätuloja, jotka voivat kasvaa ajan saatossa. Alussa vaaditaan kuitenkin hieman enemmän työpanosta, jotta tulonlähde saadaan rullaamaan.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 479 arvosteluun.
powered by

Mitä tarkoittaa passiivinen tulo?

Passiivisen tulon vastakohta on aktiivinen tulo. Aktiivista tuloa saat tavallista palkkatyötä tekemällä korvauksena tehdyistä työtunneista ja mahdollisesti työn tuloksesta. Passiivinen tulo sen sijaan tarkoittaa tulonlähdettä, jossa saat rahaa myös silloin, kun et aktiivisesti tee sen eteen töitä.

Passiivinen tulo kiinnostaa monia, kuten vaurastuminen ylipäätään. Passiivinen tulo voi parhaimmillaan johtaa jopa mahdollisuuteen vähentää työntekoa tulevaisuudessa, mikäli sivutulot tuovat kuukausittain riittävästi rahaa haluamansa elintason ylläpitoon. 

On kuitenkin hyvä tietää riittävästi passiivisen tulon hankinnasta ennen kuin päättää, miten sitä haluaisi hankkia. Tienaamisen tulisi olla mieluista ja työmäärältään itselle sopivaa. Lisäksi tienaamistapa kannattaa olla sellainen, jolla näkee aidosti mahdollisuuden vaurastua.

Laina tulojen tukena

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Sivutuloilla lisätienestejä

Passiivinen tulo on siis hyvä keino hankkia itselleen lisätuloja tavallisen palkkatyön ohella. Passiivinen tulovirta ei vaadi aktiivista työskentelyä, vaan tulonlähde tuottaa rahaa omalla painollaan jatkuvalla periaatteella. 

Hankkimalla itselleen passiivisia tulonlähteitä on mahdollista tienata sivutuloja esimerkiksi arjen menojen kattamiseen, säästämiseen, lomailuun tai muihin haluamiinsa investointeihin. Monilla on kuitenkin virheellisiä mielikuvia siitä, mitä passiivisen tulon hankintaan liittyy. Ensin kannattaakin ottaa kaikista olennaisista asioista selvää.

Ensin työ, sitten palkka

Passiivisen tulovirran rakentaminen vaatii aluksi aktiivista työskentelyä. Tässä  mielessä siihenkin pätee siis alussa periaate, että palkkaa saa tehdystä työstä. Siksi onkin parempi ensin säästää itselleen taloudellinen puskuri, mikäli sellaista ei vielä ole.

Passiivisessa tulossa kyse on kuitenkin enemmänkin pohjatyöstä, joka poikii rahaa myöhemmin. Ideointi, suunnittelu ja toimenpiteet vievät aikaa, mutta tämän jälkeen tulot muodostuvat lähtökohtaisesti vähän kuin itsestään.

Yleensä passiivinen tulo vaatii kuitenkin töitä myös jossain muussa vaiheessa elinkaarta, ja tiettyjä asioita tulee hoitaa myös satunnaisesti tai säännöllisesti. Tällainen ylläpito kannattaa huomioida, kun suunnittelee, millainen passiivinen tulonlähde voisi sopia itselle. Siksi myös oman budjetin tekeminen voi olla järkevää taloudenpitoa.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Tulot voivat kasvaa ajan myötä

Passiivinen tulo on luonteeltaan sellaista, että ajan kuluessa työn määrä vähenee ja tulojen määrä kasvaa. Alussa rahavirta on pientä, mutta kun pyörät lähtevät pyörimään, niin tulonlähde alkaa tuottaa enemmän rahaa. 

Rahavirran kasvusta kertoo muun muassa sijoittamisen korkoa korolle -ilmiö, jonka ansiosta tuoton määrä kasvaa vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Muita esimerkkejä ajan vaikutuksesta passiiviseen tuloon ovat blogitekstien kasvava mainostuotto sekä verkkokurssien myynnin kasvu.

Passiivinen tulonlähde voi olla monenlainen

On olemassa monia tapoja hankkia passiivista tuloa. Nämä pohjautuvat usein nykypäivänä suosittuihin ja yleistyneisiin digitaalisiin toimintoihin. Useimmat sivutulon hankkimistavat vaativat hyvän idean, jonka pohjalta tulovirtaa voi lähteä luomaan.

Alla on esiteltynä erilaisia passiivisen tulonlähteen muotoja.

Useissa alla mainituissa tulonlähteissä on tärkeää hyödyntää omaa erityisosaamistaan, joka onkin yleensä tällaisen passiivisesti tuottavan automatisoidun liiketoiminnan lähtökohtana.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Sijoittaminen pörssiin

Sijoittaminen on suosittu passiivisen tulon hankintakeino. Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut vaurastumisesta sijoittamisen kautta, ja asiasta onkin saatavilla runsaasti tietoa.

Pörssiin sijoittaessa tuloja tulee osakkeen arvonnousun myötä sekä pörssiyhtiöiden maksamien osinkojen muodossa. Tuottojen määrä usein kasvaa ja kiihtyy ajan kuluessa, kun sijoittajan saamat tuotot alkavat myös kasvaa korkoa. Sijoittamisessa pitkä sijoitusaika tuokin parhaan rahallisen hyödyn.

Pörssiin sijoittaminen voi tapahtua ostamalla pörssiin listautuneiden yritysten osakkeita tai rahasto-osuuksia. Aloittaminen on yleensä helpompaa rahastojen avulla, mutta on mahdollista aloittaa sijoittaminen myös ostamalla suoria osakkeita arvo-osuustilille tai osakesäästötilille.

Sijoittaminen vaatii sijoittajalta aina vähintään jonkinlaista omistusten, yhtiöiden ja markkinoiden seurantaa. Tähän onkin nykypäivänä tarjolla erilaisia sijoitussovelluksia, joiden kautta myös kaupankäynti hoituu kätevästi. Näitä sijoituspalveluita vertailet helposti Sortterin sivustolla. 

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on passiivinen tulonlähde, jossa asunnon omistaja saa vuokralaiselta tuloja vuokranmaksun muodossa. Vuokratulot tulevat asunnon omistajan tilille joka kuukausi säännöllisesti. Tämän tulon avulla asuntosijoittaja voi lyhentää sijoitusasuntoon otettua lainaa. Vaurastumisen myötä on mahdollista esimerkiksi hankkia lisää sijoitusasuntoja ja saada näin lisää passiivista tuloa.

Vaikka vuokrarahat tulevat tilille automaattisesti, sijoitusasunnon hoitaminen vaatii kuitenkin ajoittaista työtä. Muun muassa asunnon kunnostus ja remontointi ovat asunnon omistajan vastuulla, ja esimerkiksi uuden vuokralaisen löytäminen ja sopimusasioiden kuntoon laittaminen vievät aikaa. Näihin on toki mahdollista palkata halutessaan ammattilaisia avuksi.

Verkkokurssit ja digitaaliset tuotteet

Mikäli sinulla on hyvä idea verkkokurssista, joka voisi kiinnostaa muita ja josta sinulla on riittävästi tietämystä, saattaa tämä olla mainio tapa hankkia sivutuloja. Erilaisten koulutusten tekeminen verkkokurssin muotoon on kustannuksiltaan edullista. Alussa työ vie aikaa, ja myynti voi aluksi olla olematonta. Myöhemmin verkkokurssisi tilausmäärät saattavat kuitenkin kasvaa.

Verkkokursseja kannattaa luoda useampia, kun on ensin saanut liiketoiminnan käyntiin. Yhden tuotteen varaan ei kannata jäädä. Lisäksi muut saman teeman ympärille keskittyneet kurssit saattavat kiinnostaa aiemman verkkokurssin tilanneita. Näin sinulla on myös mahdollisuus lisämyyntiin.

Myös muita digitaalisia tuotteita kuin verkkokursseja on mahdollista kehitellä. Digitaalisuuden etuna on se, että tuotteet “myyvät itse itseään”, eikä sinun tarvitse olla tekemässä kauppaa aktiivisesti. Tällaisia digitaalisia tuotteita ovat muun muassa e-kirjat, äänikirjat, oppaat ja podcastit. Verkkokursseja ja muita digitaalisia tuotteita varten on mahdollista esimerkiksi perustaa oma kevytmuotoinen verkkokauppa.

Blogi ja verkkosivut

Blogi on suosittu ja yksinkertainen tapa päästä kiinni passiivisiin tuloihin. Mikäli omaat hyvät kirjoittajan tai valokuvaajan lahjat, nautit kirjoittamisesta ja sinulla on mielenkiintoinen aihe blogille mielessä, aloittaminen on helppoa. Tarjolla on helppokäyttöisiä blogialustoja, joille voit alkaa tuottaa sisältöä. 

Blogi tarjoaa tulonlähteen mainostajien muodossa. Bloginpitäjän tulee seurata eri postauksiin tulevaa liikennettä ja suunnitella blogin tulevaa sisältöä tämän perusteella, mikäli hän haluaa kerätä blogilleen suosiota ja näin ollen saada mainoksien avulla tuloja.

Verkkosivut ovat myös tapa hankkia lisätuloja. Esimerkiksi affiliate-markkinointisivun ylläpitäminen tai backlinkkien myyminen mahdollistavat passiivisen tulon kertymisen.

Musiikki, videot ja valokuvat

Mikäli olet hyvä tekemään musiikkia, luomaan videoita tai ottamaan valokuvia, voit saada teoksistasi jopa täysin passiivista tuloa.

Kun teos on valmis, niin työ on tehty. Jatkossa saat teoksestasi rojalteja. Rojaltit tulevat tilillesi esimerkiksi sen mukaan, paljonko sävellystäsi on ladattu verkkopalvelussa tai montako kertaa kuvaasi tai videoasi on ostettu.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Vinkkejä passiivisen tulon hankkimiseen

Pohtiessasi sitä, mikä olisi sinulle paras passiivisen tulon hankintatapa, pohdi vahvuuksiasi, mielenkiinnon kohteitasi sekä erityisosaamistasi. Hyvinkin spesifille asiantuntemukselle voi löytyä kiinnostunut kohderyhmä, jonka tarpeita luomasi tuote tai sisältö voi palvella. Ole siis liikkeellä rohkeasti, ja uskalla kokeilla eri asioita.

Mieti, millaiset asiat sinua kiinnostavat ja minkä parissa jaksaisit viettää aikaa esimerkiksi kokopäivätyösi ohella. Onko kirjoittaminen sinua varten, tai kiinnostaako sinua vaikkapa pörssiyhtiöiden seuranta? Sivutulojen hankinta olisi hyvä olla mukavaa puuhaa, jotta siihen riittää energiaa.

Yhtä lailla jaksamisen kannalta on tärkeää, ettei passiivisen tulon hankinta vie liikaa aikaa. Sen tulisi olla suhteellisen kevyttä hommaa ja ylläpitoa alkutöiden jälkeen. 

Muista myös, että lisätulojen hankinta ei saisi viedä liikaa rahaa. Toiminnan ylläpitokulujen tulisi olla kohtuullisia, jotta ei käy niin, että kulut syövät liikaa tuloistasi. 

Lainan ottaminen toiminnan käynnistämiseksi ei myöskään ole yleensä kannattavaa. On vaikeaa tietää etukäteen, minkä verran ja milloin passiivista tuloa tulee, ja sen määräkin voi vaihdella ajankohdasta riippuen. Näin lainan takaisinmaksun kanssa voi tulla ongelmia, tai jäät pahimmillaan tulojen lisääntymisen sijaan miinuksen puolelle.

Hyödyntämällä useampia tulonhankkimistapoja yhtäaikaisesti on mahdollista saada enemmän passiivista tuloa. Lisäksi monen tulonlähteen ansiosta rahavirran voi varmistaa todennäköisemmin jatkuvan. Passiivisilla tulonlähteillä on eripituisia elämänkaaria. Osasta voi saada tuloja muutaman kuukauden ja osasta jopa vuosikymmenten ajan. Koska kaikki tulonlähteet eivät kuitenkaan kestä ikuisesti, ei kannata liian hätiköiden lopettaa säännöllistä palkkaa tuovaa päätyötä ja jäädä ainoastaan passiivisten tulojen varaan.

Passiivinen tulo ei automaattisesti tarkoita lisätuloja

On hyvä muistaa, että passiivinen tulo ei välttämättä aina tuo tuloa. Esimerkiksi kaikki blogit ja verkkokurssit eivät menesty samalla tavalla. Samaa voi sanoa kirjoista.

Kirjojen kirjoittaminen on monen mielikuvissa erinomainen tapa saada sivutuloja. Todellisuudessa kuitenkin vain murto-osa kirjoista päätyy kustantamoiden listoille, ja kaikki kirjat eivät myy yhtä hyvin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö joku voisi tälläkin tavalla saada hyviä lisätuloja – pieni osa kirjoista kun saa suuren suosion.

Sijoittamisessakin on riskinsä. Eri rahastojen tuotot vaihtelevat, ja ei ole tavatonta, että rahasto on miinuksella. Pörssiyhtiöiden suorat osakkeet tuovat vielä rahastojakin isomman riskin, sillä kaikki on tällöin kiinni omistamansa yrityksen menestyksestä. Mikäli yritys esimerkiksi menee konkurssiin, sijoittajat menettävät yhtiöön sijoittamansa rahat.

Tärkeintä passiivisen tulon hankinnan aloittamisessa on oma kiinnostus, idea tulonlähteestä sekä motivaatio. Mikäli homma pysyy riittävän kevyenä, ei rohkeasta kokeilusta koidu liikaa henkistä kuormitusta. Jos ensimmäinen yritys ei onnistu, voi aina laittaa verkot vesille toista kautta.