Osakesäästötili vai arvo-osuustili – kuinka sijoitusstrategia vaikuttaa tilin valintaan?

Oletko suunnittelemassa sijoittamisen aloittamista? Ehkä jo sijoitat, mutta et ole vielä kokeillut uutta osakesäästötiliä. Tiedätkö, mitä eroa on osakesäästötilillä sekä arvo-osuustilillä ja miten sijoitusstrategia vaikuttaa tilin valintaan?

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
475 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Oletko suunnittelemassa sijoittamisen aloittamista? Ehkä jo sijoitat, mutta et ole vielä kokeillut uutta osakesäästötiliä. Tiedätkö, mitä eroa on osakesäästötilillä sekä arvo-osuustilillä ja miten sijoitusstrategia vaikuttaa tilin valintaan?

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili eli OST on sijoitustili, jolle voi siirtää rahaa ja jolla voi ostaa osakkeita. Erityisen osakesäästötilistä tekee se, että osakesäästötili selkeyttää perinteisen osakekaupan monimutkaista verotusta. 

Osakesäästötili tuli Suomen markkinoille 1.1.2020 ja se otettiin käyttöön, sillä kotitaloudet ovat nousseet yhä tärkeämmiksi yrityksen kasvun rahoittajaksi. Osakesäästötilin tarkoituksena on houkutella yksityisiä henkilöitä sijoittamaan entistä enemmän osakkeisiin. 

Osakesäästötili mahdollistaa kaupankäynnin kotimaisista ja ulkomaisista osakkeista, joten osakkeen ostopaikan ei tarvitse olla Helsingin pörssi. ETF-rahastoja (Exchange Traded Fund) eli pörssinoteerattuja rahastoja tilille ei voi ostaa. Sama koskee myös muita pörssilistattuja tuotteita. Osakkeiden luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita ja veroja maksetaan vasta silloin, kun tililtä nostetaan varoja, tai tili lakkautetaan.

Vuodesta 2024 alkaen osakesäästötilille voi sijoittaa enintään 100 000 euroa rahaa (aiemmin talletuksen enimmäismäärä oli 50 000 euroa). Voit laittaa rahat tilille kaikki yhdellä kertaa tai useampana talletuksena. Osakesäästötilille voit sijoittaa vain rahaa – et siis voi siirtää sinne omistamiasi osakkeita. Alarajaa osakesäästötilillä sijoittamiseen ei ole, joten kuka tahansa sijoittamisen alkeet hallitseva sijoittaja voi aloittaa OST-sijoittamisen. 

Yksityishenkilöllä voi olla vain yksi osakesäästötili kerralla eikä OST-sijoittaminen ole yrityksille mahdollista.

Osakesäästötilin käyttöönotto vaati hallituksen päätöksen budjettiriihessä ja muun muassa lakimuutoksen. Laki osakesäästötilistä tuli voimaan 17.5.2019. Osakesäästötili on käytössä ainoastaan Suomessa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili eli AOT on tili, joka avataan pankkiin tai johonkin yksityiseen rahoituslaitokseen, kuten esimerkiksi Nordnet-rahoitusyhtiöön. Tiliä käytetään osakkeiden ostamiseen, myymiseen ja säilyttämiseen. 

Tilille voi ostaa myös indeksirahastoja tai ETF:iä. Arvo-osuustilin tulee kuitenkin olla kytketty johonkin pankkitiliin, jonka kautta rahaliikenne kulkee. Lisäksi arvo-osuustilille voi ostaa erilaisia rahastosijoituksia.

Arvo-osuustili mahdollistaa perinteisen osakekaupan käymisen. Arvo-osuustilin kulut ovat kuitenkin usein suuria, sillä tiliin liittyy yleensä jokin tilinhoitomaksu. Tämän lisäksi jokaisesta tapahtumasta syntyy oma maksu palveluntarjoajan hinnaston mukaan. AOT-tilillä sijoittaessa osingoista ja myyntivoitoista tulee myös maksaa veroja vuosittain.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?

Suurin ero osakesäästötilin ja arvo-osuustilin välillä liittyy verotukseen. Kuten jo edellä mainitsimme, osakesäästötilillä voi säilyttää ja siirtää rahaa vapaasti ja verottomasti. Arvo-osuustilin verotus sisältää sen sijaan myös osingot ja luovutustappiot. Osakesäästötili on siis arvo-osuustiliä parempi vaihtoehto verotuksen osalta.

Osakesäästötiliin liittyy kuitenkin rajoituksia, joita arvo-osuustili ei sisällä. Osakesäästötilille saa esimerkiksi siirtää enintään 100 000 euron edestä varoja, mutta sijoitusten arvolle ei ole enimmäissummaa. Arvo-osuustilille ei ole asetettu siirrettävien varojen suhteen maksimisummaa.

Molemmilla tileillä voi ostaa ulkomaalaisia ja suomalaisia osakkeita. Ulkomaalaisia osinkoja maksavia osakkeita ei kuitenkaan osakesäästötilille kannata osaa. Kerromme syistä lisää seuraavassa osiossa.

Viimeinen merkittävä ero arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä koskee sitä, millaisia sijoitustuotteita tileille voi ostaa. Mikäli ETF-rahastosijoittaminen kiinnostaa sinua, tulee sinun valita AOT, sillä OST:lle ei voi ostaa ETF-rahastoja tai muita vastaavia sijoituskohteita.

Näin arvo-osuustili eroaa osakesäästötilistä:

Arvo-osuustiliOsakesäästötili
HenkilöasiakkaalleKylläKyllä
YritysasiakkaalleKylläEi
OsakesijoittajalleKylläKyllä
ETF-sijoittajalleKylläEi
PörssijohdannaissijoittajalleKylläEi
Onnistuuko arvopaperien siirtoKylläEi
Verotus noston yhteydessäEiKyllä
Vuosittainen verotusKylläEi
Montako tiliä voi omistaaEi rajoitusta1 kpl
TalletusrajaEi100 000 €

ETF:t ja ulkomaalaiset yhtiöt

Mikäli sijoitusstrategiaasi kuuluvat pörssijohdannaiset, ETF:t tai ulkomaalaiset yhtiöt, kannattaa sijoittamista varten valita arvo-osuustili.

Pörssijohdannainen on rahoitusinstrumentti, jonka arvo on sidottu jonkin arvopaperin, indeksin hyödykkeen, oikeuden tai valuutan arvoon. Johdannainen voi olla esimerkiksi termiini tai optio. Johdannaisessa tehdään sopimus jostain tulevaisuudessa toteutuvasta transaktiosta. Pörssijohdannaiset ovat kaupan johdannaispörsseissä. 

Ulkomaalaisia osinkoa maksavia yrityksiä ei kannata kuitenkaan verotussyistä ostaa osakesäästötilille. Ulkomaisten yritysten kohdalla verot maksetaan ulkomaille, eikä niitä saa enää myöhemmin takaisin.

Ulkomaalaiset yhtiöt, jotka eivät maksa osinkoa sopivat kuitenkin osakesäästötilille, sillä tällöin verotus ei käy liian raskaaksi. Mikäli sinulla on kuitenkin ulkomaalaisen osinkoa maksavan yhtiön osakkeita OST:llä, ei se haittaa. Joudut vain maksamaan enemmän veroja.

Kilpailutettuja lainoja:

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Osakesäästötili sopii pitkäaikaiseen sijoittamiseen

Osakesäästötili sopii paremmin pidempiaikaiseen sijoittamiseen. Jos sijoitusaikasi on alle 5 vuotta ja tarkoituksenasi on myydä ja ostaa osakkeita, kannattaa osakkeet laittaa arvo-osuustilille.

Mikäli tarkoituksenasi on kuitenkin sijoittaa osingot uudelleen tai vaihtaa sijoituskohteitasi, on osakesäästötili puolestaan parempi vaihtoehto verotusmielessä.

Osakesäästötilin huono puoli verotuksen osalta on kuitenkin se, että verovähennykset saa vasta silloin, kun tili lopetetaan tai vain jos koko tili on tappiolla. Osakesäästötilillä sijoittaessa yksittäisistä tappioista ei siis ole mahdollista saada vähennyksiä.

Mikäli jonkin osakkeen hinta laskee paljon, on toivottavaa, että se on arvo-osuustilillä, sillä silloin tappiosta voi saada verovähennyksiä.

Sijoittajalla voi olla myös molemmat tilit

Sijoitusstrategia vaikuttaa siihen, kumpi tili kannattaa avata ja minkälaisia sijoituksia kummallakin tilillä kannattaa tehdä. Tili kannattaa aina avata omien tarpeiden pohjalta.

Sijoittajana voit valita myös molemmat tilit saadaksesi molempien tilien parhaat hyödyt. Arvo-osuustilejä voi olla rajoittamaton määrä eri rahoituslaitoksissa, mutta osakesäästötilejä voi olla vain yksi henkilöä kohden.

Voit kuitenkin hallinnoida yhtä osakesäästötiliä ja yhtä tai useampaa arvo-osuustiliä samanaikaisesti yhdessä tai useammassa rahoituslaitoksessa.

Silloin kun sijoittaminen on aloitettu arvo-osuustilillä, mutta sijoittaja päättää avata OST:n, jäävät omistukset usein vanhalle arvo-osuustilille. Osakkeita ei edes voi siirtää tililtä toiselle. Tällöin on luonnollista, että myös tilejä on kaksi.

Näin lainojen kilpailuttaminen toimii:

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Millainen on hyvä sijoitusstrategia?

Sijoitusstrategiaa kannattaa pohtia jo ennen tilin avaamista. Valitsemalla oikean tilin saatat esimerkiksi välttyä suuremmilta veroilta. Miten sijoitusstrategia sitten kannattaa valita ja mitä sitä valittaessa tulisi huomioida?

Sijoitusstrategia on sijoittajan tapa lähestyä sijoittamista ja sen tavoitteita ja ottaa riskejä. Sijoitusstrategia määrittää sen, millaisia omistuksia sijoittajan kannattaa ottaa sijoitussalkkuunsa. 

Strategian rakennus alkaa siitä, että sijoittaja hahmottelee lähtötilanteen ja sijoittamisen tavoitteet. Sijoitusstrategiaa laadittaessa kannattaa pohtia, millaisista omistuksista on itse kiinnostunut. Tästä muodostuu perusallokaatio, jossa määritellään eri omaisuusluokkiin sijoitettavien varojen määrät.

Hyvä sijoitusstrategia on sellainen, joka on räätälöity sijoittajan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Strategiassa voi huomioida esimerkiksi sijoittajan iän, tulot, kiinnostuksen kohteet ja riskinsietokyvyn sekä sijoittamisen tavoitteet.

Lyhytaikaiset sijoitukset, kuten vaikkapa asunnon käsirahaa tai lomamatkaa varten säästettävät rahat, kannattaa sijoittaa eri tavalla kuin omat eläkerahat.

Omaa riskinsietokykyäsi voit arvioida netistä löytyvien työkalujen avulla. Kiinnostavia sijoituskohteita voi löytää muun muassa erilaisista sijoituspalveluista, kuten eToro-palvelusta.

Sijoitusstrategiaan liittyy läheisesti myös hajauttaminen: vaikka olisitkin kiinnostunut vain tietynlaisista sijoituskohteista, sijoitussalkkua kannattaa rakentaa monipuolisesti. Näin sijoitussalkkusi arvo ei heilahtele yhtä voimakkaasti sijoituskohteidesi arvojen muuttuessa.

Hyvän sijoitusstrategian voi laatia vaikkapa internetin valmiita sijoitussunnitelmapohjia hyödyntäen. Sijoitusstrategiasta ei kannata kuitenkaan ottaa turhaa stressiä, sillä strategiaa voi aina muuttaa ja päivittää omien tavoitteiden sekä elämäntilanteen mukaan.

Markkinoita on mahdotonta ennustaa ja hyvänkin strategian tehnyt sijoittaja voi epäonnistua tavoitteessaan. Sijoitusstrategiankin luomista tärkeämpää on kuitenkin yrittäminen ja omista virheistä oppiminen.

Sijoitusstrategiaan olisi hyvä sisällyttää ainakin:

 • allokaatiopäätös
 • osto- ja myyntiohjeet
 • riskirajat

Sijoitusstrategia auttaa pysymään viileänä vaativissakin tilanteissa. Se auttaa pysymään laaditussa tavoitteessa silloinkin, kun ihmisen ostokäyttäytyminen muuttuu luontaisesti pörssin heilahdusten ja laskujen myötä.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Sijoitustilit ja verotus

Sijoitustileihin liittyy olennaisesti verotus, joka eroaa hieman tilien mukaan. Alla kerromme, kuinka osakesäästötilin verotus eroaa arvo-osuustilin verotuksesta. 

Osakesäästötili

Osakesäästötilin veroasioiden hoitaminen on helppoa, sillä pankit ja rahoituslaitokset kertovat verottajalle suoraan, mikäli olet nostanut tililtä varoja kuluneen vuoden aikana. 

Osakesäästötilin tuoton määrä ja ennakonpidätys ilmestyvät esitäytettyyn veroilmoitukseen automaattisesti. Jos et ole nostanut rahaa tililtä kuluneen vuoden aikana, jää ”osakesäästötilin tuotto ja tappio” –kohta tyhjäksi eikä sinun tarvitse maksaa veroja.

Arvo-osuustili

Arvo-osuustilin verotus hoituu puolestaan niin, että joka kerta kun myyt osakkeita, syntyy niistä joko voittoa tai tappiota. Osakkeiden myynnissä verottaja soveltaa FIFO-periaatetta (First In, First Out), jolloin verottaja katsoo osakkeet myydyksi siinä järjestyksessä, missä ne on ostettu.

Arvo-osuustilin myyntivoiton veroprosentti on 30 % 30 000 euroon saakka ja 34 % sen yli menevältä osuudelta.

Verovapaan myynnin osuus on 1 000 euroa / vuosi. Lisäksi mahdolliset osakkeiden myynnistä koituneet tappiot on mahdollista vähentää myyntivoitoista.

Veroilmoitusta täytettäessä kannattaa varmistaa, että saa kaikki ne vähennykset ja helpotukset, joihin on oikeutettu. Muista ilmoittaa veroilmoituksessasi myös mahdolliset ulkomaan arvopaperikaupan tulot ja menot.

Valitse tili strategiasi mukaan

Arvo-osuustili ja osakesäästötili ovat kaksi sijoittamiseen tarkoitettua tiliä Suomessa. Jokainen sijoittaja voi päättää valitseeko toisen tilin vai molemmat oman sijoitusstrategiansa mukaisesti. Osakesäästötilillä ja arvo-osuustilillä on molemmilla omat hyvät puolensa.

Lue lisää sijoittamisesta ja vertaile sijoitussovelluksia palvelussamme.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.