Mikä on taloudellinen puskuri ja kuinka paljon sitä pitää olla?

Liian harvalla suomalaisella on riittävästi puskuria turvaamaan oma talous pahan päivän varalta. Ei ole koskaan liian myöhäistä opetella säästämään, ja laittamaan hieman rahaa sivuun kuukausittaisista tuloista.

Taloudellinen puskuri tarkoittaa säästettyä summaa, joka jokaisella kuluttajalla tulisi olla pahan päivän varalta säästettynä. Puskurin suuruus riippuu monista tekijöistä – usein se kattaa noin 2–6 kuukauden menot. Taloudellinen puskuri lisää taloudellista mielenrauhaa ja mahdollistaa suuremmatkin hankinnat tarpeen mukaan.

On yleistä, että suomalaisilla on alle 1 000 euroa säästöissä ennalta-arvaamattomia tilanteita varten. Vieläkin huolestuttavampaa on se, että monilla säästössä ei ole yhtään rahaa, selviää LähiTapiolan keväällä 2020 teettämästä kyselystä.

Lue, mikä on taloudellinen puskuri, miksi sellainen kannattaa olla ja kuinka paljon on riittävä puskuri.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Mikä on taloudellinen puskuri?

Taloudellinen puskuri on euromääräinen summa, jonka kerrytät säästöön “pahan päivän varalle” yllättäviä menoja varten. Taloudellinen puskuri on ikään kuin oman elämäsi hätävarat.

Kun sinulla on säästöjä, odottamattomat elämäntilanteet eivät lamaannuta niin helposti, vaan säästetty raha auttaa selviämään pahimman vaiheen yli. 

Taloudellisen puskurin ideana on, että säästö riittää kattamaan välttämättömät menot, jos tulovirta katkeaa syystä tai toisesta. Alle tuhat euroa ei siis välttämättä ole riittävä säästö, vaan olisi parempi puhua ennemminkin muutamista tuhansista euroista, riippuen omasta elämäntilanteesta ja menojen määrästä.

Jos haluat säästää häitä tai lomamatkaa varten, tällöin kyseessä ei ole varsinaisesti taloudellinen puskuri, sillä säästäminen suuntautuu tiedossa oleviin tapahtumiin. 

Puskurin varat kannattaakin pitää erillään muista säästökohteista, sillä kiusaus säästettyjen rahojen käyttämiseen voi nousta suureksi.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Miksi säästöjä tarvitaan?

Yllättävät menot ovat haasteellisia kenen tahansa elämässä, mutta voivat tuoda myös taloudellisia huolia.

Kyseessä voi olla esimerkiksi yllättävä työttömyys tai sairastuminen, mutta yhtä lailla hajonnut pyykinpesukone lapsiperheessä tai muutto uuteen vuokra-asuntoon ovat suuria menoeriä.

Jos puskurisi on kunnossa, eli sinulta löytyy säästöjä, voit ostaa uuden pesukoneen tai maksaa uuden kodin takuuvuokran säästöillä. Myös lainan lyhennykset, ruokaostokset ja laskujen maksut onnistuvat jonkin aikaa puskurin varoilla.

Kun olet kerryttänyt tarpeeksi säästöjä, ovat yllättävät menot helpommin hallittavissa eivätkä ketjureaktion tavoin aiheuta lisää huolia.

Kuinka paljon säästöjä olisi hyvä olla?

Puskurin määrään ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä jokaisen ihmisen tulot ja menot ovat erisuuruiset. Lisäksi asuinpaikkakunnalla on merkitystä asumisen kustannuksiin. Joitakin suosituksia on kuitenkin olemassa, mitä voi käyttää apuna puskurin suuruutta pohtiessa.

Jos pakolliset menosi ovat esimerkiksi 1 000 euroa kuukaudessa, taloudellisen puskurin olisi hyvä kattaa ainakin muutaman kuukauden menot. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että säästössä olisi hyvä olla noin kahden tai kolmen kuukauden nettopalkkatulot, eli se summa, jonka saat kuukausittain palkkana tilillesi. 

Jos siis saat vaikkapa 2 800 euroa nettopalkkaa, kahden kuukauden säästö yllättävien elämäntilanteiden varalle olisi 5 600 euroa.

Esimerkki taloudellisesta puskurista, kun nettopalkka on 2800 euroa

NettopalkkaTaloudellinen puskuri
2 800 € Nettopalkka x 2
  5 600 €

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Miten säästää taloudellista puskuria varten?

Taloudellista puskuria varten kannattaa laittaa vähän rahaa säästöön joka kuukausi. Säästämisessä tärkeintä on se, että tulosi ja menosi ovat tasapainossa.

Muutamilla alla olevilla vinkeillä pääset hyvin alkuun talouden tasapainottamisessa ja säästämisen aloittamisessa.

1. Aloita säästäminen pienin askelin

Tee ensin realistinen tavoite ja suunnitelma, kuinka paljon haluat säästää ja missä ajassa. Säästä aina oman elämäntilanteesi mukaan, jotta säästäminen tuntuu jatkossakin mielekkäältä.

Älä tavoittele kuuta taivaalta, vaan pienikin summa auttaa pääsemään alkuun. On hienoa, jos onnistut laittamaan säästöön vaikka satasia, mutta älä lannistu, jos se ei ole heti mahdollista.

2. Valitse säästötili huolella

On tärkeää, että säästät rahaa taloudellista puskuria muulle tilille kuin käyttötilille. Tällöin et tule vahingossakaan käyttämään varoja, jotka on tarkoitettu puskuriksi yllättäviä menoja varten.

Lisäksi käyttötilin korko on usein matala, eivätkä säästöt inflaation vuoksi kartuta montaa euroa tuottoa tilillesi vuosittain. Valitse siis säästötili huolella. Sortterin säästötilivertailu voi auttaa löytämään sopivan ja tuottoisan tilin.

3. Ota sijoittaminen säästämisen tueksi

Kun sinulla on jo olemassa taloudellinen puskuri, voit alkaa miettiä sijoittamista. Sijoittaminen voi olla keino kartuttaa säästöjen avulla lisätuottoa. Ennen sijoittamista kannattaa kuitenkin kerätä taloudellinen puskuri kasaan. Taloudellista puskuria ei siis kannata käyttää sijoittamiseen. 

Sijoittaminen voi tuottaa varoja ajan kuluessa korkoa korolle -ilmiön avulla. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitetun pääoman lisäksi myös korot alkavat kasvattaa korkoa. Moni voi ajatella, että sijoittaminen vaatii tuhansia euroja, mutta todellisuudessa sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla.

Esimerkiksi rahastosijoittaminen on aloittelijalle helppo tapa aloittaa sijoittaminen. Aloita siirtämällä rahastoon esimerkiksi 20 euroa kuukaudessa ja nosta sijoitussummaa asteittain sitten kun budjettisi antaa myöten.

Suunnitteletko sijoittamisen aloittamista? Lue lisää osakesäästötilin- ja arvo-osuustilin eroista, ja kuinka sijoitusstrategia vaikuttaa tilin valintaan. Tutustu myös kryptovaluuttoihin aloittelijan oppaasta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Taloudellinen puskuri on euromääräinen summa, jonka kerrytät säästöön “pahan päivän varalle” yllättäviä menoja varten. Taloudellinen puskuri on ikään kuin oman elämäsi hätävarat.

 • Yllättävät menot ovat haasteellisia kenen tahansa elämässä, mutta voivat tuoda myös taloudellisia huolia. Kun olet kerryttänyt tarpeeksi säästöjä, ovat yllättävät menot helpommin hallittavissa eivätkä ketjureaktion tavoin aiheuta lisää huolia.

 • Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että säästössä olisi hyvä olla noin kahden tai kolmen kuukauden nettopalkkatulot, eli se summa, jonka saat kuukausittain palkkana tilillesi. 

 • Aloita säästäminen pienin askelin ja laita syrjään muutamasta kympistä satoihin euroihin oman taloudellisen tilanteesi mukaan. Valitse myös säästötili huolella, jotta säästösi kasvattaisivat korkoa. Kun puskurisi on säästetty, voit alkaa sijoittaa osaa rahoistasi esimerkiksi rahastoon. Näin rahasi voivat kasvattaa varallisuuttasi korkoa korolle -ilmiön vuoksi.

 • Pankit arvostavat hakijan hyvää taloudellista tilannetta. Joskus voi olla järkevämpää ottaa lainaa uutta hankintaa varten kuin käyttää koko säästetty puskuri. Näin saat lainaa edullisemmin eivätkä säästösi kulu kokonaan.

Miten aloittaa kuukausittainen säästäminen?

Kun alat pohtimaan kuinka paljon voisit kuukaudessa laittaa rahaa säästöön, on hyvä käydä läpi kuukausittaiset tulosi ja menosi. Laske ensin kuukausittaiset pakolliset kulusi, kuten vuokra, sähkölasku, matkakulut ja ruokaostokset. Vähennä sitten nämä pakolliset kulut nettopalkastasi. Tämän jälkeen voit tarkastella jäljellä olevaa rahamäärää ja miettiä mihin jäljelle jäävä summa tyypillisesti kuluu. Jos käyt esimerkiksi usein ravintoloissa syömässä niin voit miettiä voisitko vähentää sitä, vaikka kertaan kuukaudessa. Jos ostat usein takeaway-kahvin matkalla töihin, voit alkaa heräämään aikaisemmin aamulla, jotta sinulla on aikaa keittää kahvia kotona.

Karsi siis ylimääräisistä menoistasi ja mieti mistä olisit valmis joustamaan. Pieniltäkin tuntuvat säästöt ovat pidemmän päälle merkittäviä. Muista myös kilpailuttaa palvelut ja tuotteet aina, kun se on mahdollista. Kilpailuttamalla esimerkiksi puhelinliittymät, sähkösopimukset tai lainat voit tehdä huomattavia säästöjä.

Milloin lainan hakeminen kannattaa?

Yleisesti ajatellen kannattaa pyrkiä ylläpitämään puskurisummaa säästössä niin kauan kuin mahdollista. Jos joudut käyttämään varoja, siirrä tai säästä heti tilaisuuden tullen rahaa takaisin säästöön, jotta puskuri ei ehdy liiaksi.

Kun olet kartuttanut sopivasti taloudellista puskuria, säästöjä ei kannata samantien tuhlata hankintoihin. Toisinaan laina tai luotto voi olla parempi ratkaisu ei-välttämättömiä hankintoja varten. Pankit nimittäin arvostavat hakijaa, jolla on säästössä varallisuutta ja tulot sekä menot tasapainossa. Näin ollen lainaa on helpompi saada paremmilla ehdoilla ja pienemmällä korolla.

Tiesitkö, että lainan hakemiseen vaikuttavat monet yllättävät tekijät? Esimerkiksi vasta aloitettu uusi työ voi olla heikentävä tekijä. Lue blogimme lainan hakemisesta.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Kannattaako lainojen yhdistäminen? Yhdistelylaina on järkevää taloudenhoitoa

Säästäminen on helpompaa aloittaa, kun olet maksanut kaikki vanhat velkasi pois. Jos sinulla on monta pientä laina- tai luottotuotetta voi olla hyvä miettiä, että olisiko lainojen yhdistäminen sinua varten.

Yhdistelylainan ideana on maksaa vanhat velat pois uudella edullisemmalla lainalla. Jos sinulla on esimerkiksi 7 000 euron edestä erilaisia maksuja, kuten pikavippejä, luottokorttivelkaa tai osamaksuja, voit yhdistää vanhat maksut yhdeksi uudeksi lainaksi, jota haet velkojen yhteissumman verran, eli tässä tapauksessa 7 000 euroa. 

Yhdistelylaina on ennen kaikkea järkevää taloudenhoitoa, nimittäin luottokortit, pikavipit ja muut osamaksut ovat usein kalliita ja niissä voi olla korkeat korot. Yksi laina sen sijaan tarkoittaa vain yhden lainan kuluja. 

Lisäksi maksat yhdistelylainan ansiosta jatkossa vähemmän lainan hoitokuluja ja korkoja, myös taloudenhoito on helpompaa. Tulevaisuudessa sinun tarvitsee huolehtia vain yhdestä lainasta, kun aiemmin koitit pysyä kärryillä jopa kymmenien eri maksujen kanssa. Ei ole ihme, jos pää on pyörällä!

Mitä yhdistelylainojen vertailussa kannattaa ottaa huomioon?

Kun kilpailutat yhdistelylainan, sinun kannattaa kiinnittää huomiota lainan kaikkiin kustannuksiin, eli todelliseen vuosikorkoon. Todellisen vuosikoron avulla vertailet helposti erilaisia lainoja keskenään.

Todellinen vuosikorko pitää sisällään:

 • nimelliskoron
 • avausmaksut 
 • käsittelymaksut 
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • laskutuspalkkiot.

Jos vertailet lainoja vain nimelliskoron mukaan, lainan muut kustannukset jäävät huomiotta, jolloin lainan kokonaiskustannukset saattavat yllättää. Pieni korko ei siis ole aina tae lainan edullisuudesta.

Myös EU-direktiivi ja kuluttajansuojalaki vaativat, että pankit ja rahoituslaitokset ilmoittavat todellisen vuosikoron selkeästi lainatajouksissaan.

Me Sortterissa olemme sitä mieltä, että raha-asiat ja pieni printti eivät sovi yhteen. Me kerromme pankkien lainatarjoukset ja niihin liittyvät kustannukset aina selkeästi. Lisäksi järjestämme lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaisesti.

Maksa vanhat velat pois ja aloita taloudellisen puskurin säästäminen jo tänään.