Mikä on taloudellinen puskuri ja kuinka paljon sitä pitää olla?

Taloudellinen puskuri hyödyttää jokaista, sillä sen avulla elämän käänteet eivät pääse yllättämään rahallisesti.  Säästämisen taloudellista puskuria varten voi aloittaa pienistäkin summista. Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella säästämään ja laittamaan hieman rahaa sivuun kuukausittaisista tuloista.

Mikä on taloudellinen puskuri?

Taloudellinen puskuri tarkoittaa säästettyä summaa, joka jokaisella kuluttajalla tulisi olla pahan päivän varalle säästettynä. Puskurin suuruus riippuu monista tekijöistä, mutta usein se kattaa noin 2–6 kuukauden menot. Taloudellinen puskuri lisää taloudellista mielenrauhaa ja mahdollistaa suuremmatkin hankinnat tarpeen mukaan.

Odottamattomat elämäntilanteet kuten yllättävä työttömyys tai sairastuminen, mutta yhtä lailla hajonnut pyykinpesukone lapsiperheessä tai muutto uuteen vuokra-asuntoon ovat suuria menoeriä, joihin taloudellista puskuria olisi hyvä hyödyntää.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Kun sinulla on säästöjä, odottamattomat elämäntilanteet eivät lamaannuta niin helposti, vaan säästetty raha auttaa selviämään pahimman vaiheen yli.

Taloudellisen puskurin ideana on, että säästö riittää kattamaan välttämättömät menot, jos tulovirta katkeaa syystä tai toisesta. Alle tuhat euroa ei siis välttämättä ole riittävä säästö, vaan olisi parempi puhua ennemminkin muutamista tuhansista euroista, riippuen omasta elämäntilanteesta ja menojen määrästä.

Puskurin varat kannattaakin pitää erillään muista säästökohteista, sillä kiusaus säästettyjen rahojen käyttämiseen voi nousta suureksi.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Kuinka paljon säästöjä olisi hyvä olla?

Puskurin määrään ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä jokaisen ihmisen tulot ja menot ovat erisuuruiset. Lisäksi asuinpaikkakunnalla on merkitystä asumisen kustannuksiin. On kuitenkin olemassa joitakin suosituksia, joita voi käyttää apuna puskurin suuruutta pohdittaessa.

Jos pakolliset menosi ovat esimerkiksi 1 000 euroa kuukaudessa, taloudellisen puskurin olisi hyvä kattaa ainakin muutaman kuukauden menot. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että säästössä olisi hyvä olla noin kahden tai kolmen kuukauden nettopalkkatulot, eli se summa, jonka saat kuukausittain palkkana tilillesi.

Jos siis saat vaikkapa 2 800 euroa nettopalkkaa, kahden kuukauden säästö yllättävien elämäntilanteiden varalle olisi 5 600 euroa.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Miten säästää taloudellista puskuria varten?

Taloudellista puskuria varten kannattaa laittaa vähän rahaa säästöön joka kuukausi. Säästämisessä tärkeintä on se, että tulosi ja menosi ovat tasapainossa.

Muutamilla alla olevilla vinkeillä pääset hyvin alkuun talouden tasapainottamisessa ja säästämisen aloittamisessa.

1. Aloita säästäminen pienin askelin

Tee ensin realistinen tavoite ja suunnitelma siitä, kuinka paljon haluat säästää ja missä ajassa. Säästä aina oman elämäntilanteesi mukaan, jotta säästäminen tuntuu jatkossakin mielekkäältä.

Pienikin summa auttaa pääsemään alkuun. On hienoa, jos onnistut laittamaan säästöön vaikka satasia, mutta älä lannistu, jos se ei ole heti mahdollista.

2. Valitse säästötili huolella

On tärkeää, että säästät rahaa taloudellista puskuria muulle tilille kuin käyttötilille. Tällöin et tule vahingossakaan käyttämään varoja, jotka on tarkoitettu puskuriksi yllättäviä menoja varten.

Lisäksi käyttötilin korko on usein matala, eivätkä säästöt inflaation vuoksi kartuta montaa euroa tuottoa tilillesi vuosittain. Valitse siis säästötili huolella. Sortterin säästötilivertailu voi auttaa löytämään sopivan ja tuottoisan tilin.

3. Ota sijoittaminen säästämisen tueksi

Kun sinulla on jo olemassa taloudellinen puskuri, voit alkaa miettiä sijoittamista. Sijoittaminen voi olla keino kartuttaa säästöjen avulla lisätuottoa. Ennen sijoittamista kannattaa kuitenkin kerätä taloudellinen puskuri kasaan. Taloudellista puskuria ei siis kannata käyttää sijoittamiseen, vaan sijoitettava raha tulee nähdä ikään kuin erillisenä kulueränä

Sijoittaminen voi tuottaa varoja ajan kuluessa korkoa korolle -ilmiön avulla. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitetun pääoman lisäksi myös korot alkavat kasvattaa korkoa. Moni voi ajatella, että sijoittaminen vaatii tuhansia euroja, mutta todellisuudessa sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla.

Taloudellinen puskuri – usein kysyttyjä kysymyksiä 

 • Taloudellinen puskuri on euromääräinen summa, jonka kerrytät säästöön “pahan päivän varalle” yllättäviä menoja varten. Taloudellinen puskuri on ikään kuin oman elämäsi hätävarat.

 • Yllättävät menot ovat haasteellisia kenen tahansa elämässä, mutta voivat tuoda myös taloudellisia huolia. Kun olet kerryttänyt tarpeeksi säästöjä, ovat yllättävät menot helpommin hallittavissa eivätkä ketjureaktion tavoin aiheuta lisää huolia.

 • Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että säästössä olisi hyvä olla noin kahden tai kolmen kuukauden nettopalkkatulot, eli se summa, jonka saat kuukausittain palkkana tilillesi.

 • Aloita säästäminen pienin askelin ja laita syrjään muutamasta kympistä satoihin euroihin oman taloudellisen tilanteesi mukaan. Valitse myös säästötili huolella, jotta säästösi kasvattaisivat korkoa. Kun puskurisi on säästetty, voit alkaa sijoittaa osaa rahoistasi esimerkiksi rahastoon. Näin rahasi voivat kasvattaa varallisuuttasi korkoa korolle -ilmiön vuoksi.

 • Pankit arvostavat hakijan hyvää taloudellista tilannetta. Joskus voi olla järkevämpää ottaa lainaa uutta hankintaa varten kuin käyttää koko säästetty puskuri. Näin saat lainaa edullisemmin eivätkä säästösi kulu kokonaan.

 • Jos sinulla on monta pientä laina- tai luottotuotetta voi olla hyvä miettiä, olisiko lainojen yhdistäminen sinua varten. Yhdistelylainan ideana on maksaa vanhat velat pois uudella edullisemmalla lainalla. Jos sinulla on esimerkiksi 7 000 euron edestä erilaisia maksuja, kuten pikalainoja, luottokorttivelkaa tai osamaksuja, voit yhdistää vanhat maksut yhdeksi uudeksi lainaksi, jota haet velkojen yhteissumman verran, eli tässä tapauksessa 7 000 euroa. Yksi laina tarkoittaa myös vain yhden lainan kuluja.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.