säästötilivertailu

Vertaile säästötilit ja löydä tuottavin vaihtoehto

Säästötilin korko mahdollistaa rahan arvon säilymisen inflaatiosta huolimatta sekä tarjoaa matalan riskin pääomatuloja. Aloita säästäminen jo tänään!

Jos käyttötililläsi oleilee käyttämätöntä rahaa, tai jos haaveissasi on säännöllinen kuukausisäästäminen, säästötilin avaaminen voi olla oikea ratkaisu. Säästötili on hyvä olla olemassa yllättävien elämäntilanteiden varalta, esimerkiksi jos jää työttömäksi tai eteen tulee yllättäviä suuria kuluja, kuten autohuolto. Lue vinkkimme säästämisen aloittamiseen ja siihen, kuinka löytää paras säästötili 2020.

Säästötilin avaaminen

Rahojen pitäminen tavallisella käyttötilillä ei ole pidemmän päälle kannattavaa, sillä vuosien saatossa inflaatio syö rahan arvoa. Käyttötilillä et myöskään pääse hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä ja kasvattamaan omaa pääomaasi. Pidemmän päälle sijoittaminen on ainoa tapa turvata alkupääoma ja saada sille käyttötiliä parempi tuotto.

Vaikeinta säästämisessä on ehdottomasti sen aloittaminen. Helposti voi tulla tunne siitä, ettei ole varaa säästää. Säästämisen voi kuitenkin aloittaa ensin muutamasta kymmenestä eurosta kuukaudessa. Ensimmäinen askel kohti säästämistä on säästötilin tai talletustilin avaaminen - mitä aiemmin, sitä parempi. Asiantuntijat ja varallisuusneuvojat kehottavat, että palkasta sijoitettaisiin 10-20 prosenttia joko sijoituksen tai säästötilille tallettamisen muodossa.

Kenelle säästäminen sopii

Rahan tallettaminen säästötilille on kuin sijoittamista, mutta sijoitettu summa on varmasti käytössäsi tietyn ajan kuluttua. Säästötili on siis oivallinen ratkaisu henkilölle, joka on kiinnostunut sijoittamisesta mutta haluaa sijoittaa rahat turvallisempaan kohteeseen. Riski varojen menettämiseen säästötilille säästettäessä on olematon, sillä säästötilit on suojattu valtion talletussuojalla. Lisäksi säästötili on tyypiltään likvidi sijoitus, eli rahat ovat helposti nostettavissa.

Talletussuoja tekee säästötilistä turvallisen sijoituksen

Talletussuojan tarkoitus on turvata tallettajan talletustilillä olevat varat, jos pankki, johon rahat on talletettu, on joutunut pysyviin maksuvaikeuksiin. Kaikki suomalaiset talletuspankit kuuluvat talletussuojajärjestelmään, joka varmistaa talletustilien turvallisuuden. 

Talletussuoja korvaa enintään 100 000 euroon asti asiakasta ja pankkia kohden. Jos tallettajalla on esimerkiksi talletustili kahdessa pankissa, on molemmat tilit tällöin suojattu 100 000 euroon asti. Talletussuoja koskee kuitenkin vain pankkitilejä, määräaikaisia säästötilejä ja ASP-tilejä. Myös pitkäaikaissäästämissopimukseen eli ps-sopimukseen liittyvä säästämistili on suojattu. Suoja ei koske ps-sopimuksen muita sijoituksia, kuten osakkeita ja rahastoja.

Korkeampi riski tuo suuremman tuoton

Säästötilille sijoittamasi rahat pankki sijoittaa erilaisiin kohteisiin, kuten asuntoihin ja osakkeisiin, tai lainaa rahaa muille asiakkaille. Näin pankki tekee säästöön laittamillasi rahoilla voittoa, joka näkyy säästötilillesi kertyvänä korkona. Riskit ovat sijoittaessa vaihtelevia, mikä voi tarkoittaa sitä, että korkeamman riskin talletustilille maksetaan suurempaa korkoa. Tällöin kyseessä on korkeakorkoinen säästötili. 

Voit vertailla säästötilejä ja talletuskorkoja Sortterin palvelussa. Näin on mahdollista löytää paras talletuskorko säästöillesi. Yleensä suurimmat talletuskorot kertyvät niille talletustileille, joiden varat on sijoitettu riskisempiin kohteisiin tai joiden talletustili ei kuulu talletussuojan piiriin.

Erilaiset talletus- ja säästötilit

Säästötileihin liittyy usein rajoituksia (esimerkiksi nostorajoitukset), joten niiltä ei voi milloin vain välttämättä siirtää rahaa omaan käyttöön. Nostorajoitukset määrittelevät, kuinka monta nostoa säästötililtä voidaan tehdä tietyn ajan sisällä. Säästötilit voivat myös edellyttää minimitalletuksia, eli tiettyä ajanjaksoa kohden täytyy sijoittaa säästötilille vähintään sopimuksessa määritelty summa rahaa.

Säästötilejä on useita erilaisia, joten kannattaa tutustua niihin huolellisesti, jotta löydät omiin tarpeisiisi parhaan talletustilin. Osa säästötileistä on suunniteltu tietyille ikäryhmille tai tietynlaisiin säästötarkoituksiin. Tällöin tallettajan tulee täyttää tietyt ehdot, jotta säästötilin voi avata. Rajoituksen omaavia tilejä ovat esimerkiksi ASP-tilit, joiden kohderyhmänä ovat ensiasunnon ostoa suunnittelevat nuoret.

Korot voivat vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä säästötili vai määräaikainen säästötili. Säästötilien korot määräytyvät korkomarkkinoiden perusteella ja vaihtelevat rahoituslaitoksen ja tilityypin mukaan. Korko voi olla joko kiinteä tai viitekorkoon sidottu. Viitekorkoon sidottujen säästötilien korkona on usein pankin oma Prime-korko. Määräaikaisilla säästötileillä on yleensä kiinteä korko, joka on tiedossa jo tiliä avattaessa, eikä se muutu ollenkaan talletusaikana.

Lue lisää, kuinka säästää itselle taloudellinen puskuri ja kuinka paljon sen pitäisi olla.

Säästötilin korko - Vertailu on helppoa Sortterilla

  • Säästötili on riskitön tapa säästää.
  • Rahat saa tarvittaessa käyttöön näppärästi.
  • Korkoa korolle -periaate kasvattaa tuottoja.
  • ASP-tili ja muu tavoitteellinen säästäminen tuovat taloudellisia hyötyjä.

Vertailemalla on mahdollista löytää paras korko säästötilille. Löydä itsellesi paras säästötili Sortterin palvelussa, ja aloita säästäminen jo tänään!