Leasing – joustava rahoitus kuluttajille ja yrityksille

Oletko kuullut leasing-sanan, mutta et ole varma, mitä leasing tarkoittaa? Kyseessä on etenkin automarkkinoilta tuttu rahoitustapa. Jos et halua ostaa tuotetta omaksi tai sitoa siihen pääomaasi, ulkopuolinen rahoitus voi olla loistava ratkaisu. 

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Leasing on rahoitus, jonka avulla voit vuokrata käyttöomaisuutta pitkäksi ajaksi. Leasingin eli “liisauksen” avulla tehtäviä hankintoja ovat esimerkiksi alla olevat käyttökohteet.

Leasing on usein mahdollista seuraavissa hankinnoissa

 • Auto
 • Moottoripyörä
 • Vene
 • Työkone
 • Kylmälaite
 • Teollisuuden laitteet
 • Toimitila
 • Tietokone
 • Tulostin
 • Monitoimilaite
 • Rakennus

Koneiden ja laitteiden kohdalla vuokra-aika on yleensä noin 3–6 vuotta, leasingautojen ja IT-laitteiden kohdalla noin 2–4 vuotta. Osa palveluntarjoajista saattaa tarjota myös räätälöitävää sopimusta. Osa palveluntarjoajista tarjoaa myös "mini-leasingiä" eli muutaman kuukauden pituista leasing-ratkaisua esimerkiksi ajoneuvon vuokraamiseen.

Leasing-rahoituksen juuret Yhdysvalloissa

Leasingin juuret yltävät 1700-luvulle Amerikkaan, jolloin hevosista, rattaista ja vaunuista tehtiin vuokrasopimuksia. Ensimmäinen pitkäaikainen auton leasingsopimus solmittiin vuonna 1914. Suomeen rahoitus rantautui 60-luvulla, mutta tunnetummaksi rahoitustavaksi se ylsi vasta 80-luvulla.

Vuoden 2008 suuri taloustaantuma iski pahoin autoteollisuuteen Yhdysvalloissa, ja ajoneuvojen hinnat laskivat. Pankit olivat ahtaalla, ja kuluttajat palauttivat ostamiaan autoja. Tilanteessa oli kuitenkin positiivisempi kääntöpuoli: autojen yksityisleasing heräsi uudelleen henkiin.

Syynä tähän oli, että ihmiset halusivat lepuuttaa rahaa tileillä, autovalmistajat taata suuren volyymin ja pankit lainata rahaa ilman riskejä. Leasingauto oli siten turvallinen vaihtoehto muutoin hankalassa taloudellisessa tilanteessa. Leasing rahoitusmuotona onkin ollut tasaisessa nousussa vuodesta 2010 lähtien.

Rahoitusleasing ja käyttöleasing – miten ne eroavat toisistaan?

Leasingissa on kaksi erilaista vaihtoehtoa: käyttöleasing ja rahoitusleasing. 

Käyttöleasing

Käyttöleasingissa voit vuokrata käyttöomaisuutta, kuten tietokoneen, auton tai monitoimilaitteen. Tällöin saat laitteen käyttöösi tietyksi ajaksi, mutta tuote palautuu laitteen toimittajalle sopimuskauden lopussa. Mikäli haluat laitteen omaksesi, sinun kannattaa tarkistaa jo alussa, onko laitetta mahdollista lunastaa itselle.

Rahoitusleasing

Rahoitusleasing puolestaan tarkoittaa pitkäkestoisempaa vuokraa, jolloin hankit laitteen itsellesi leasingin avulla ja vuokraat sen edelleen omille asiakkaillesi. Vuokranantajalla ei yleensä ole laitetta valmiina, vaan se tilataan pyynnöstäsi. Rahoitusleasing muistuttaa luonteeltaan paljon osamaksusopimusta. 

Onkin tärkeää, että tekemästäsi sopimuksesta käy ilmi, onko kyseessä käyttö- vai rahoitusleasing, ja onhan kyseessä todella leasingrahoitus, eikä esimerkiksi osamaksusopimus. Tämä on tärkeää siksi, että leasingin eri muotoihin, samoin kuin osamaksuihin, sovelletaan erilaisia säädöksiä ja lakeja.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Leasing – kuluttajien rahoitus

Oletko joskus tarvinnut esimerkiksi monitoimilaitetta lyhyeksi ajaksi? Tai autoa vaikka vain vuodeksi?

Osa autoilijoista nauttii, kun saa vaihtaa autoa muutaman vuoden välein. Yksityisleasing voikin olla oiva tapa rahoittaa kulkupeli, sillä sinun ei tarvitse maksaa itseäsi kipeäksi ostamalla uutta autoa. Voit siis nauttia autoilun iloista ilman sen suurempia taloudellisia huolia.

Leasingauto on huoleton ratkaisu: sinun ei tarvitse miettiä kuka hoitaa ja maksaa autohuollot, renkaiden vaihdot, vakuutukset tai pesut, koska ne useimmiten kuuluvat kuukausihintaan. Maksettavaksi jäävät vain polttoainekulut, autovero ja sopimuksesta riippuen myös autovakuutus.

Talouden budjetointi on helpompaa leasingin avulla, sillä tiedät etukäteen kuukausittaiset kulut. Vältät myös kokonaan autorahoituksesta tutun viimeisen suuremman maksuerän, joka voi olla jopa tuhansia euroja. Jos haluaisit, että viimeinen maksuerä olisi pienempi, sinun tulisi maksaa joka kuukausi suurempaa kuukausimaksua. Leasingissa tämmöisiä murheita ei ole.

Liisaamisen avulla vältät myös auton myynnistä koituvan vaivan. Aina kun ostat uuden auton, sen arvosta tippuu iso osa pois vuosittain, jolloin sitä voi olla hankala myydä, tai saat paljon vähemmän myyntituottoa kuin haluaisit. Leasingin avulla voit nauttia uuden auton mahdollisuuksista ilman myyntihuolia ja taloudellista tappiota.

Leasing on toimiva ratkaisu erityisesti kalliiden, ylellisten autojen osalta. Mikä olisikaan mukavampaa kuin ajaa huippuluokan autolla kohtuullisilla kuukausikustannuksilla? Halvinta leasingautoilu on, jos liisattava auto on kompaktin kokoinen ja ajat sillä noin 10 000–20 000 kilometriä vuodessa.

Leasingia saa niin tavallisille polttomoottoriautoille kuin hybridi- ja sähköautoillekin. Halvin leasingauto voi maksaa alle 200 euroa kuukaudessa. Sähköautot ovat usein kalliimpia liisattavia, ja niistä saa maksaa vähintään 350–400 euroa kuukaudessa.

Yleisesti ottaen on hyvä tiedostaa, että mitä kalliimpi leasingauto on, sitä kalliimpi on myös kuukausimaksu. Myös käytetyn auton leasing on mahdollista, jolloin kulutkin ovat hieman alhaisemmat. 

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Oletko miettinyt leasing-autoa?

Mieti ennen vertailun tekemistä, että minkälaiseen tarpeeseen tarvitset autoa.

 • Millaiseen käyttöön tarvitset auton? Päivittäiseen vai satunnaiseen? Kaupunkiajoon vai vaativampaan maastoon?
 • Millaisen auton haluat: uuden vai käytetyn auton, henkilöauton vai pakettiauton, polttomoottori-, sähkö- vai hybridiauton?
 • Mille ajalle tarvitset autoa? Pidempi sopimus tulee yleensä jonkin verran halvemmaksi kuin parin vuoden soppari.
 • Kuinka paljon olet valmis maksamaan polttoainemaksuja, vakuutuskuluja ja ajoneuvoveroa? Budjetoi nämä auton hankintaan.
 • Paljonko ajat kuukausittain? Auton kuukausihinta leasingissa on sitä pienempi, mitä vähemmän ajat.

Kun olet aikeissa tehdä leasingsopimuksen, käy nämä asiat läpi:

 • onko leasingissa määritelty, paljonko joudut maksamaan vuokrakauden lopussa, mikäli ennaltamääritelty kilometriraja ylittyy?
 • onko leasingsopimusta mahdollista katkaista kesken kauden?
 • jos katkaiset sopimuksen kesken kaiken, mitä seurauksia sillä on?
 • mitä palveluita sopimus sisältää eli kuuluvatko siihen esimerkiksi vakuutukset, huollot ja autopesut?

Etsitkö edullista rahoitusta autoon? Kilpailuta luotot ja osta auto käsirahalla

Leasing – yrityksen rahoitusvaihtoehto

Etenkin aloittelevalle yrittäjälle menojen minimointi on tärkeää, sillä pääomaa ei ole vielä ehtinyt kertyä. Monen aloittavan yrityksen rahoitus hoituukin yrityslainan avulla. Mikäli haluat budjetoida menoja tarkkaan, myös leasing voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Vuokraaminen ei myöskään sido pääomaa samalla tavalla kuin omistaminen. Jos tarvitset yritykselle vaikka auton, työkoneen tai tietokoneita, leasing saattaa toimia hyvin yrityksen rahoituksena.

Minkälaisia hyötyjä leasingistä on yrittäjälle?

Alla on listattuna erilaisia leasingin hyötyjä, joista yrittäjä voi hyötyä. 

 • Sinun on mahdollista budjetoida menoja, sillä tiedät tarkalleen, paljonko rahaa leasing vie joka kuukausi.
 • Kalusto on aina ajan tasalla, sillä vuokranantaja hoitaa laitteen ylläpidon, huollot ja asennukset. 
 • Jos laite ei vuokrakauden lopussa tunnukaan omalta, et menetä mitään, sillä laite on ollut vain lainassa. Omistamisessa laitteen palauttaminen voisi olla hankalampaa.
 • Vuokraaminen on myös hyvä tapa testata laitetta, minkä jälkeen voit ostaa vastaavan laitteen itselle, jos tykästyit siihen.
 • Aloittavan yrityksen rahoitus hoituu näppärästi leasingin avulla.
 • Leasingia ei tarvitse merkitä kirjanpidon taseeseen, vaan se voidaan kirjata myös kuluksi muiden kulujen ryhmään.
 • Leasing on verotuksessa vähennyskelpoinen, jos tietyt ehdot täyttyvät. Voit kysyä lisätietoja Verohallinnosta.
 • Et tarvitse vakuuksia rahoitukselle, vaan vuokrattava kohde toimii vakuutena.

Leasingin, kuten muidenkin rahoitusten kohdalla sinun kannattaa aina tehdä tarkat investointi- ja kannattavuuslaskelmat. Tarkat laskelmat ovat kaiken a ja o, mikäli haluat, että investointi myös tuottaa rahaa yrityksellesi.

On harmillisen yleistä, että monet yrittäjät jättävät tarpeelliset laskelmat tekemättä, jolloin on vaarana, että leasing voi koitua hyvinkin kalliiksi ratkaisuksi. 

Yrittäjä, kilpailuta myös yrityslainat ilmaiseksi Sortterin vertailupalvelussa

Kannattaako leasingrahoitus? Liisaamisen hyödyt ja haitat

Kuten kaikessa, myös liisaamisessa on omat etunsa ja haittansa. Oli hankinta mikä tahansa, leasingrahoituksen hyödyt kannattaa laskelmoida tarkkaan, jotta et tee virhevalintaa.

Leasingin hyödyt

+ Helppous ja huolettomuus

Vuokranantaja on vastuussa isommista menoeristä, kuten laitteen huollosta, ylläpitokustannuksista ja rikkoutumisesta, jolloin kulut eivät rasita omaa tai yrityksesi lompakkoa. Et yleensä myöskään tarvitse vakuuksia hankintaa varten.

+ Kustannukset ovat ennakoitavissa ja voivat maksaa itsensä takaisin piankin

Kun tiedät tarkalleen, paljonko leasingmaksut vievät rahaa kuukausittain, sinun on helppo budjetoida ne omaan jokapäiväiseen talouteesi. Vaikka leasing saattaa olla kalliimpi rahoitusvaihtoehto kuin vaikka laina, investointi saattaa maksaa itsensä takaisin hyvinkin pian, kun yrityksesi hoitaa leasingmaksut laitteen käytöstä saaduilla tuotoilla ja saa lisäksi voittoa.

+ Autoleasingissa sinun ei tarvitse murehtia auton arvon alenemisesta

Vanha viisaus kertoo, että auton arvo tipahtaa heti kun ajat sen liikkeestä ulos. Todellisuudessa auton arvon aleneminen on noin 10–12 prosenttia joka vuosi, ja viidessä vuodessa auton jälleenmyyntiarvo on enää puolet siitä, mitä se oli uutena. Jokainen autonsa myyvä ottaakin takkiinsa, mutta leasingautossa tätä haittaa ei ole.

+ Laitteet ovat aina ajan tasalla

Olipa tarkoituksenasi hankkia monitoimilaite, tulostin, työkone tai vaikka tietokone, leasingin avulla laitteesi ovat aina ajan tasalla ja modernit. Uudet laitteet ovat usein myös ekologisempia, tietoturvallisempia ja turvallisempia kuin vanhat.

Leasingin haitat

– Sopimusta saattaa olla hankala purkaa kesken kaiken

Leasing solmitaan tyypillisesti muutamaksi vuodeksi, joskus pidemmäksikin ajaksi. Jos elämäntilanteesi muuttuu etkä pysty maksamaan kuukausittaista vuokraa, leasingsopimuksesta voi olla työlästä päästä eroon.

– Eri toimitsijoiden sopimuksissa voi olla paljon sekavuutta

Lähes jokainen suurempi ja pienempi autoliike, kuten muutkin palveluntarjoavat tarjoavat leasingia rahoitusvaihtoehdoksi. Koska palveluntarjoajia on paljon, sopimuksiakin on kirjava joukko. Sen tähden kannattaa lukea sopimukset aina huolella ja vertailla niitä keskenään. Kiinnitä huomioita kulujen lisäksi myös palvelun sisältöön: kuuluuko kuukausimaksuun muun muassa huollot tai vakuutukset?

– Leasingautoissa hinnat voivat nousta korkeiksi

Kun haluat hankkia auton leasingin avulla, varaudu, että hinnat voivat olla korkeat. Mitä suurempi, varustellumpi ja uudempi auto on kyseessä, sitä enemmän se maksaa joka kuukausi. Jos haluat, että kulut ovat kohtuulliset, saatat joutua tyytymään pienempään ja suppeammin varusteltuun autoon. Onko se sitä, mitä haluat? Vai olisiko sinun aika päivittää auto paremmin varusteltuun ja ostaa se omaksi autolainan avulla?

– Leasing voi olla loppujen lopuksi kalliimpi rahoitus kuin muut

Vaikka leasing voi tulla halvemmaksi kuin osamaksusopimukset, se on yleensä pitkällä tähtäimellä kalliimpi vaihtoehto kuin laitteen hankinta omaksi. Jos haluat, että investointi myös tuottaa rahaa jatkossa, sinun on tärkeää tehdä tarkat kannattavuuslaskelmat. Pohdi, olisiko yrityslaina halvempi vaihtoehdoksi? Tai jos olet kuluttaja ja etsit rahoitusvaihtoehtoa oman elämäsi menoja varten, laske tarkkaan, kumpi olisi edullisempi, leasing vai laina.

Kilpailuta autorahoitus yrityksellesi ja valitse edullisin autolaina vertailusta

Usein kysyttyjä kysymyksiä leasing-rahoituksesta

 • Leasing on käyttöomaisuuden pitkäaikaista vuokraamista. Leasingmuotoja on kaksi, käyttöleasing ja rahoitusleasing. Käyttöleasing on lyhytaikaisempaa vuokrausta, jossa laitetta ei yleensä lunasteta itselle. Rahoitusleasing puolestaan on pidempään vuokraukseen, ja kauden lopussa omistusoikeus siirtyy vuokraajalle.

 • Voit hankkia leasingin avulla esimerkiksi henkilöauton, pakettiauton, tietokoneen, työkoneen, monitoimilaitteen, rakennuksen tai toimitilan. Markkinoilla on useita leasingrahoituksen tarjoajia.

 • Leasing on tarkoitettu niin tavallisille kuluttajille kuin yrityksillekin. Rahoitus sopii hyvin henkilöille, jotka eivät halua sitoa pääomaansa hankintoihin, hakea lainaa tai joiden varallisuus ei riitä tekemään suurempia hankintoja.

 • Leasing tarjoaa joustoa ja helppoutta. Sinun ei tarvitse huolehtia laitteen ylläpito-, huolto- tai asennuskuluista, sillä ne ovat laitetoimittajan vastuulla. Leasingin myötä laitteesi ovat aina modernit ja ajantasaiset. Myös tietoturva, ympäristöystävällisyys ja turvallisuus ovat kunnossa. Voit budjetoida leasingin kulut tarkkaan, sillä tiedät täsmälleen, paljonko se maksaa joka kuukausi.

 • Jos elämäntilanteesi muuttuu, leasingia voi olla hankala purkaa. Kulut voivat myös olla suuremmat kuin laitteen omistamisessa tai lainassa. Markkinoilla on kirjava joukko leasingsopimuksia, jolloin sinun täytyy olla tarkkana löytääksesi parhaan tarjouksen.

 • Leasingia on pidetty perinteisesti kalliina vaihtoehtona, mutta kilpailun lisäännyttyä hinnat ovat tulleet alaspäin. Osamaksu, lainat, laitteen omistaminen että leasing liikkuvat suhteellisen samoissa hintaluokissa.Tee aina tarkat laskelmat ennen rahoituksen valintaa, jotta tiedät, onko se sinulle paras ratkaisu.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.