Yrityslainan korko – yritysrahoituksen muoto vaikuttaa lainan korkoon

Yrityslaina on paljon käytetty tapa hankkia lisärahoitusta yritykselle. Yrityslainan korko muodostuu monista eri tekijöistä, ja korko vaihtelee yrityksen ja toimialan mukaan. Eri lainanantajien korkoja voi kuitenkin vertailla löytääkseen edullisemman yrityslainan.

Yrityslaina – lainalaskurilla sopiva kuukausierä

Lainasumma

30 000 €

Laina-aika

18 kuukautta
1 807 €/kk
Kuukausilyhennys alkaen
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Lainatarjousten laina-aika voi olla 1-48 kuukautta. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 12 kuukautta ja avausmaksu 0 €, kuukausierä on 865,27 €, takaisinmaksettava summa 10383,24 € ja todellinen vuosikorko 7,23 %.
exclamation
Lainatarjousten laina-aika voi olla 1-48 kuukautta. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 12 kuukautta ja avausmaksu 0 €, kuukausierä on 865,27 €, takaisinmaksettava summa 10383,24 € ja todellinen vuosikorko 7,23 %.

Yrityslaina on paljon käytetty tapa hankkia lisärahoitusta yritykselle. Yrityslainan korko muodostuu monista eri tekijöistä, ja korko vaihtelee yrityksen ja toimialan mukaan. Eri lainanantajien korkoja voi kuitenkin vertailla löytääkseen edullisemman yrityslainan.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 501 arvosteluun.
powered by

Yrityslainan korkoon vaikuttaa mm. onko yrityksellä aiempaa rahoitusta tai muita lainoja sekä mihin käyttötarkoitukseen yritys on lainaa hakemassa. Lisäksi yrityksen toimiala, tulevaisuuden näkymät, taloustilanne sekä vastuuhenkilöiden oma taloustilanne vaikuttavat siihen, minkä hintainen yrityslaina on ja minkä suuruinen yrityslainan korko on. Yrityslainan korko voi vaihdella suuresti eri lainanantajien välillä, koska he painottavat eri osa-alueita hinnoitellessaan yritykselle myönnettävää lainatarjousta. Siksi yrityslaina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta saat varmasti parhaimman lainatarjouksen.

Yritystoiminnalle on monia rahoitusmuotoja

Yritys voi tarvita rahoitusta monista eri syistä. Esimerkiksi kasvuyritys voi tarvita rahaa uusiin investointeihin. Yrityksen kasvun edellytyksien joukossa voivat olla esimerkiksi tuotekehittelyyn tarvittava rahallinen panostus, uudet toimitilat tai rekrytointitarpeet.

Aloittelevan yrityksen rahoitustarpeet taas voivat liittyvät muun muassa liiketoiminnan käynnistämiseen sekä yrittäjän toimeentulon ylläpitoon. 

Kun yritys tarvitsee lisärahoitusta, on vaihtoehtoja siihen monenlaisia. Karkeasti jaoteltuna yritysrahoitusta voi hankkia lainana, sijoituksena tai yritystukena, mutta käytännössä rahoitustapoja on lukuisia erilaisia.

Alla on esitelty lyhyesti yrityksen mahdollisia rahoitusmuotoja. Rahoitusmuotoja voivat olla:

 • omarahoitus
 • joukkorahoitus
 • pääomasijoittajat ja enkelisijoittajat
 • julkinen rahoitus ja yritystuet
 • pankin ja rahoitusyhitön tarjoama rahoitus

Näin yrityslainan kilpailutus toimii

Täytä hakemus

Täytä hakemus

seuraava
Vertaile tarjoukset

Vertaile tarjoukset

seuraava
Nosta rahat tilille

Nosta rahat tilille

Omarahoitus

Yrittäjä voi käyttää liiketoiminnan rahoittamiseen omia säästöjään tai omaa varallisuuttaan. Tämä on edullinen ja helpoin rahoitustapa. Moni yrittäjä ei mielellään otakaan yrityksensä riskejä henkilökohtaisen taloutensa alle. Siksi on tärkeää huomioida omarahoitukseen liittyvät riskit. 

Jos yrittäjä käyttää omaa varallisuuttaan ja säästöjään, on hänen tärkeää huolehtia, että myös oma talous on kunnossa. Jos yrityksen rahahuolista tulee henkilökohtaisen talouden rahahuolia, voi se aiheuttaa yksityiselämään ylimääräistä stressiä.

Yrittäjä voi ottaa yrityslainan myös henkilökohtaisiin nimiin, jolloin puhutaan yrittäjälainasta. Yrittäjälaina voi tulla kysymykseen, jos esimerkiksi startup-yritys ei vielä täytä pankkien ja rahoituslaitosten vaatimuksia yrityslainan hakemista varten. Henkilökohtaisiin nimiin otettu yrittäjälaina voi olla pk-yritykselle myös edullisempi vaihtoehto kuin yrityksen nimiin haettu laina.

Joukkorahoitus

Joukkorahoituksessa sijoittajat voivat osallistua haluamansa yrityksen hankkeen tai investoinnin rahoittamiseen. Vertaislaina muistuttaa rahoitusyhtiön myöntämää lainaa, mutta lainaajina eli sijoittajina on joukko yksityishenkilöitä tai yrityksiä. Sijoittajien ja lainaajien välillä toimii vertaislainan välittäjä. 

Osakepohjainen joukkorahoitus tarkoittaa sitä, että yritys saa rahoitusta sijoittajilta, ja sijoittajat saavat tästä vastineena velkakirjan sijaan yrityksen osakkeita omistukseensa.

Osakepohjainen joukkorahoituksen muoto sopii käytettäväksi silloin, kun yrityksen osakkeista luopuminen ja yrityksen omistajien määrän kasvu eivät haittaa. Lisäksi rahoituskierroksen päättymistä voi joutua odottamaan jopa kuukausia.

Pääomasijoittajat ja enkelisijoittajat

Pääomasijoittajat ja enkelisijoittajat ovat yksityishenkilöitä, yrityksiä tai rahastoja, jotka tuovat yritykseen rahoitusta sijoittamalla siihen varallisuuttaan. Tämän rahoitusmuodon etuna voi olla myös sijoittajan tuoma tietotaito yritykselle. 

Vasta perustettu tai ideatasolla oleva yritys voi saada venture capital -sijoittajia rahoittamaan yrityksen alkutaivalta. Buy out -sijoittaminen taas voi auttaa voimakkaan kasvun vaiheessa olevan yrityksen rahoitustarpeita. Buy out -sijoittajien tarkoitus on yleensä auttaa yritystä kasvamaan ja myydä sitten omistuksensa pois muutaman vuoden jälkeen.

Julkinen rahoitus ja yritystuet

Julkinen yritysrahoitus tapahtuu joko lainana tai tukimuotoisena. Julkista rahoitusta tarjoavat muun muassa Business Finland, ELY-keskus, Euroopan aluekehitysrahasto ja Finnvera.

Lisäksi aloittavat yritykset voivat hakea TE-toimistosta starttirahaa turvaamaan yrittäjän taloutta yrittäjyyden alkukuukausina.

Pankin ja rahoitusyhtiön tarjoama rahoitus

Yrityslainaa myöntävät sekä pankit että rahoitusyhtiöt. Se on hyvin perinteinen rahoitusmuoto, jossa lainaa haetaan toivotulle summalle, ja lainan takaisinmaksu tapahtuu kuukausittain. Rahoitusyhtiön tarjoamissa yrityslainoissa on yleensä joustavammat ehdot kuin pankkien yritysluotoissa. Myöhemmin tässä tekstissä kerromme, mistä lainan korko muodostuu.

Yrityslimiitti on tiettyyn luottorajaan asti myönnettävä lainasumma, jota voi nostaa käyttöönsä tarvittavan summan. Nostetun summan takaisinmaksuaika on lyhyehkö. Rahoituslimiitti tulee yleensä yrityslainaa kalliimmaksi, joten se ei ole välttämättä paras ensisijainen rahoitusmuoto. Sillä voidaan kuitenkin esimerkiksi tasata kausivaihteluista johtuvaa kassavajetta.

Laskurahoitus tarkoittaa myyntisaatavien eli käytännössä laskujen myyntiä rahoitusyhtiölle, pankille tai perintäyhtiölle. Tällöin yritys saa myyntisaatavansa nopeasti, ja yrityksen asiakkaat maksavat laskunsa suoraan laskun ostaneelle toimijalle. Tällainen rahoitustapa sopii esimerkiksi urakoitsijoille, jotka saavat urakastaan maksun vasta paljon työn materiaalihankintojen tekemistä myöhemmin.

Factoring-rahoitus on rahoitusmuotona lähellä laskurahoitusta, mutta siinä yritys ei myy laskuja, vaan se saa rahoitusyhtiöltä luottoa myyntisaataviensa verran. Se sopii tilanteisiin, joissa yritys laskuttaa asiakkaitaan säännöllisesti ja haluaa ulkoistaa laskutuksensa rahoitusyhtiölle. Factoring on siis käytännössä laskurahoituksen jatkuvaa käyttöä.

Osamaksukauppaa voi hyödyntää, kun yritykselle hankitaan kalliimpia laitteita, koneita, ajoneuvoja tai kalusteita joko käytettynä tai uutena. Tällöin ostoksen maksaminen tapahtuu kuukausittaisena osamaksuna. Osamaksurahoituksessa tavara siirtyy yrityksen omistukseen rahoitusyhtiön nimistä vasta sitten, kun se on maksettu kokonaan. Osamaksukauppa vaatii yleensä yritykseltä myös omarahoitusosuutta eli käsirahaa. 

Leasing tarkoittaa käytännössä sitä, että yritys vuokraa käyttöönsä tarvitsemansa laitteet, koneet ja ajoneuvot ostamisen sijaan. Näin yrityksen pääomaa ei tarvitse sitoa kerralla tehtävään suureen investointiin, vaan käyttökuluja maksetaan tasaisesti leasingin ajan. Leasingin etuna voi olla myös sopimukseen kuuluva huolto.

Yrityslainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista

Yrityslaina on yleinen yrityksen rahoitusmuoto, mutta sen korkoon liittyvät seikat ovat monelle epäselviä. Yritykselle myönnettävän yrityslainan korkoon vaikuttaa moni asia, joten eri yritysten saamat lainatarjoukset poikkeavat usein toisistaan. Mistä yrityslainan korko siis oikeastaan koostuu?

Yksinkertaisesti sanottuna yrityslainan korko koostuu aina viitekorosta ja korkomarginaalista. 

Viitekorko on julkisesti noteerattu korko, johon pankit sitovat lainojensa korot. Yrityslainan viitekorko voi olla joko euriborkorko, eli euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, tai kiinteä korko.

 • Euriborkorko määräytyy jaksoittain ja pysyy samana esimerkiksi 12 kuukauden, 6 kuukauden tai 3 kuukauden ajan. Tämän jälkeen korko tarkistetaan, ja se on voimassa taas seuraavan koronmääräytymisjakson ajan. 
 • Kiinteä korko taas pysyy muuttumattomana koko lainan takaisinmaksun ajan. Kiinteän koron edullisuus tai kalleus riippuu markkinoilla vallitsevasta korkotasosta. Sen etuna yritykselle on kuitenkin kulujen ennakoitavuus. 

Marginaalikorko taas on pankin tai rahoitusyhtiön lainakohtaisesti määrittämä korko, jonka suuruuteen vaikuttavat muun muassa lainan myöntämisestä koituva riski sekä lainanantajan oman toiminnan kustannukset.

Yrityslainojen koroissa on eroja – kilpailuta ilmaiseksi Sortterilla

Yrityslainan korkomarginaali vaihtelee asiakkaittain

Yrityslainan viitekorko on julkisesti tiedossa oleva korko, joka on kaikille lainanmyöntäjän lainoille sama. Lainatarjoukseen laskettu korkomarginaali vaihtelee kuitenkin yrityksestä riippuen.

Korkomarginaaliin vaikuttavat muun muassa alla listattuna olevat tekijät.

 • Yrityslainan suuruus. Mitä suurempi lainasumma on, sitä pienemmät korot ja kulut siihen on mahdollista saada.
 • Yrityslainan maksuaika. Pitkä maksuaika tulee yleensä lyhyttä maksuaikaa kalliimmaksi.
 • Lainanottajan maksukyky. Hyvän maksukyvyn omaava yritys saa usein lainaansa edullisemman koron. Myös vastuuhenkilön henkilökohtainen talous sekä luottokelpoisuus vaikuttavat koron suuruuteen sekä yrityslainan ehtoihin.
 • Yrityslainan käyttötarkoitus. Varsinkin pankin myöntämissä yrityslainoissa hakemuksen liitteeksi voidaan pyytää esimerkiksi liiketoimintasuunnitelmaa.
 • Yrityksen tulevaisuuden näkymät. Mikäli yrityksen tulevaisuus näyttää lainanantajan silmissä positiiviselta, saa yritys yleensä yrityslainan edullisemmalla korolla.

Pankit ja lainanantajat

Qred logoAlisa PankkiFunduVaurausCapitalBoxKasvurahoitusSME Finance Finland OySvea Bank - logoYritysluotto.fi - logoResurs SMEBusinessCredit - logoBroaden - logoSiltaraha - logoLending House - logoEstateguru logoMomentum HelsinkiCertum logo

Vakuudellisen ja vakuudettoman yrityslainan korko

Pankit myöntävät yleensä aina vakuudellisia yrityslainoja, mutta yrityksen on mahdollista hakea myös vakuudetonta yrityslainaa. Vakuudellista lainaa on mahdollista saada enemmän kuin vakuudetonta.

Vakuudellinen yrityslaina

Vakuudellista yrityslainaa on mahdollista myöntää jopa yli 250 000 euroa, jolloin pankki pyytää yritykseltä vakuutena reaalivakuutta tai takaajaa.

Reaalivakuus voi olla esimerkiksi yrityksen fyysistä omaisuutta, kuten kiinteistöjä tai ajoneuvoja. Reaalivakuutena voi kuitenkin olla myös muuta omaisuutta, kuten myyntisaamisia, sijoituksia tai yrittäjän omaisuuden panttaamista.

Yrityslainan takaus puolestaan voidaan hoitaa yrityksen vastuuhenkilön tai yrittäjän antamalla henkilötakauksella. Myös Finnvera myöntää yrityslainoihin osittaista takausta.

Vakuudeton yrityslaina

Vakuudettomia yrityslainoja myöntävät esimerkiksi yksityiset rahalaitokset. Vakuudetonta yrityslainaa voi hakea jopa 250 000 euroon asti. Vakuudeton yrityslaina on vaihtoehtona vakuudelliselle lainalle esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, jossa yritystoiminta ei ole ollut kauaa toiminnassa eikä yrityksellä vielä ole omia reaalivakuuksia. 

Vakuudellisen yrityslainan korot ovat huomattavasti matalampia kuin vakuudettoman yrityslainan. Pankin myöntämän vakuudellisen lainan korko on vain muutaman prosentin, kun taas vakuudettoman yrityslainan korko on usein yli 10 %.

Vaikka vakuudettomassa yrityslainassa on kalliimpi korko, se sopii esimerkiksi tilanteeseen, jossa halutaan hankkia lisärahoitusta vakuudellisen lainan rinnalle. Vakuudettoman lainan etuna on myös nopea ja helppo hakuprosessi. Sitä voidaan hakea kätevästi netistä, ja lainapäätöksen saa usein samana päivänä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä yrityslainasta

 • Voit hakea vakuudetonta yrityslainaa 250 000 euroon asti.

 • Korko määräytyy aina lainanmyöntäjän tekemän kokonaisarvion perusteella ja siihen vaikuttavat maksukyvyn lisäksi yrityksen toimiala, tulevaisuuden näkymät ja yrityksestä tehty riskiarvio. Mitä suurempaa lainasummaa yritys hakee, sitä pienempi sen korko yleensä on.

 • Lainaa voivat hakea suomalaiset kaupparekisterissä olevat luottokelpoiset yritykset. Lainaa yritykselle hakevan henkilön tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu.

 • Yrityslainaa voivat hakea seuraavat yritysmuodot: Osakeyhtiö, osuuskunta, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö sekä toiminimen omaava yksityinen elinkeinonharjoittaja.

 • Kyllä. Saat Sortterin kautta täyttämääsi hakemukseen aina yrityksesi tilanteeseen tehdyt lainatarjoukset.

 • Kyllä. Osa lainanmyöntäjistä tarjoaa yrityslainalle maksuvapaita kuukausia. Mahdollisuus maksuvapaisiin kuukausiin käy ilmi saamistasi lainatarjouksista.

 • Yrityslainan korko muodostuu viitekorosta ja korkomarginaalista.

  Viitekorko on julkisesti noteerattu korko, johon pankit sitovat lainojensa korot. Yrityslainan viitekorko voi olla joko euriborkorko, eli euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, tai kiinteä korko.

  Marginaalikorko taas on pankin tai rahoitusyhtiön lainakohtaisesti määrittämä korko, jonka suuruuteen vaikuttavat muun muassa lainan myöntämisestä koituva riski sekä lainanantajan oman toiminnan kustannukset.

 • Jos haet vakuudetonta yrityslainaa alle 250 000 euroa, et välttämättä tarvitse reaalivakuuksia. Jos haet yrityslainaa tätä summaa enemmän, pankit pyytävät sinulta reaalivakuuksia.

Vertailemalla yrityslainoja voit säästää kustannuksissa

Yrityslainan korko sekä muut lainan kulut vaihtelevat eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä. Näin ollen yrityslainan kilpailutus kannattaa aina. Voit tehdä kilpailutuksen itse kysymällä tarjouksia eri pankeista ja käyttää ilmaista lainojen vertailupalvelua, kuten kotimaista Sortteria.

Tekemällä kilpailutuksen Sortterin palvelussa näet eri lainanantajien tekemät lainatarjoukset selkeästi edullisuusjärjestyksessä, joten sopivan ja edullisimman yrityslainan valitseminen käy helposti.

Näin yrityslainan hakeminen tapahtuu Sortterin verkkopalvelussa:

 1. aloita kilpailutus täyttämällä yrityslainahakemus
 2. hakemuksen täyttäminen vie vain pari minuuttia aikaa: merkitse hakemukseen toivomasi lainasumma, laina-aika, yrityksen y-tunnus ja muut tietosi
 3. lähetä lainahakemus
 4. saat ensimmäiset lainatarjoukset jopa saman päivän aikana.
 5. vertaile saamiasi lainatarjouksia keskenään
 6. mikäli löydät yrityksellesi sopivan lainan, allekirjoita lainasopimus verkossa ja toimita pankille sen pyytämät dokumentit
 7. kun pankki on vastaanottanut kaikki tarvittavat yrityksesi tiedot, saat yrityslainan pian yrityksesi käyttöön

Kilpailutus ei maksa mitään, eikä se sido ottamaan yrityslainaa. Tervetuloa vertailemaan yrityslainat Sortterin avulla.

Löysitkö sivustolta vastauksen kysymykseesi?