Joukkorahoitus yrityksen rahoitusmuotona

Koostimme artikkelin josta sinulle selviää minkälainen rahoitusmuoto joukkorahoitus on, milloin ja minkälaiselle yritykselle joukkorahoitus sopii parhaiten sekä milloin yrityksen kannattaa harkita jotain toista rahoitusinstrumenttiä tai yrityslainaa.

Yrityslainalaskuri – kilpailuta yrityslaina tästä

Lainasumma

30 000 €

Laina-aika

18 kuukautta
1 807 €/kk
Kuukausilyhennys alkaen
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Lainatarjousten laina-aika voi olla 1-48 kuukautta. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 12 kuukautta ja avausmaksu 0 €, kuukausierä on 865,27 €, takaisinmaksettava summa 10383,24 € ja todellinen vuosikorko 7,23 %.
exclamation
Lainatarjousten laina-aika voi olla 1-48 kuukautta. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 12 kuukautta ja avausmaksu 0 €, kuukausierä on 865,27 €, takaisinmaksettava summa 10383,24 € ja todellinen vuosikorko 7,23 %.

Koostimme artikkelin josta sinulle selviää minkälainen rahoitusmuoto joukkorahoitus on, milloin ja minkälaiselle yritykselle joukkorahoitus sopii parhaiten sekä milloin yrityksen kannattaa harkita jotain toista rahoitusinstrumenttiä tai yrityslainaa.

Joukkorahoitus yrityksen rahoitusmuotona

Joukkorahoitus on lainapohjalla toimiva rahoitusmalli, joka on suhteellisen tuore rahoitusmuoto yrityksille ja hankkeille. Periaatteena on internetin kautta toimiva ns. yhteistyöhanke, jossa verkostoitunut yhteisö osallistuu yrityksen rahoittamiseen haluamallaan rahasummalla, joka voi olla hyvinkin pieni määrä. Joukkorahoitukselle löytyy erilaisia rahoitusmuotoja, joista vastikkeellinen joukkorahoitus on yksi. Tuolloin vastike voi olla esimerkiksi ostajalle eli sijoittajalle annettava tuote, mutta ei koskaan rahaa.

Joukkorahoituksen hankkimiseen käytetään erityisiä joukkorahoitusalustoja, joiden hoitajana toimii luotonvälittäjäyritys, joka perii välityspalkkiota rahoituksen vastaanottajilta. Toimintaa varten ei tarvita erillisiä lupia mm. siksi, koska luotonvälittäjä ei pidä varoja hallussaan eikä kyseessä ole myöskään sijoitustoiminta, koska sopimusta ei tehdä välittäjän kanssa. Viime aikoina tämä rahoitusmuoto on saanut yhä enemmän suosiota suomalaisten pienyritysten vastauksena lainan tarpeeseen.

Toiminta Suomessa on yleistynyt, vaikka joukkorahoituksen markkinat ovatkin vielä melko pienet esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoihin verrattuna. Useimmiten rahoitusta on käytetty mm. uusien innovaatioiden rahoitukseen, vaikka tuote ei olisi vielä valmis. Tässä tapauksessa innovaatio on prosessina syytä käydä läpi tarkkaan, jotta joukkorahoituksen hyödyntämiselle olisi kunnolliset lähtökohdat.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Mitä on joukkorahoitus ja kuinka se toimii

Ensimmäinen joukkorahoituksen välittämiseen erikoistunut alusta perustettiin vuonna 2012. Tuolloin toiminta lähti käyntiin pilottikokeiluna. Kesällä 2013 avattiin varsinainen joukkorahoituksen alusta kantaen edelleen pilottikokeilussakin käytettyä nimeä Mesenaatti. Joukkorahoitus kokemuksia alustan kautta löytyy mm. levyprojektin rahoittamisesta, uuden lehden julkaisuista ja joidenkin tapahtumien järjestämisestä. Mesenaatin palvelun kautta voi hakea joukkorahoitusta niin pienille kuin suurillekin projekteille. Mesenaatin kautta yksittäiset ihmiset, työryhmät, yhteisöt, yhdistykset, järjestöt ja yritykset voivat esitellä projektejaan ja hakea niille rahoitusta. Joukkorahoitusta tarjotaan paikallisille, valtakunnallisille ja jopa kansainvälisille projekteille. Mesenaatti on Suomen ja Pohjoismaiden isoin vastikepohjaiseen ja lahjoituspohjaiseen joukkorahoitukseen tarkoitettu palvelu. Muita vastaavanlaisia palveluita ovat muun muassa Indiegogo, Kickstarter ja GoFundMe.

Yhdysvalloissa tunnetuin joukkorahoitusalusta on Kickstarter, joka oli vuoteen 2018 välittänyt rahoitusta yli 150 000 eri hankkeelle. Joukkorahoitus yritykselle on lähtenyt käyntiin alunperin enemmän startup-yhtiöille ja uusien innovaatioiden kehittämisprosessin rahoittamiseksi. Yhtenä ideana on ollut halu olla rakentamassa ja tukemassa jotakin uutta, ehkä jopa maailmaa mullistavaa ideaa. Joukkorahoituksen on koettu olevan tehokkain apukeino juuri uusien tuotteiden tuomisesta markkinoiden ulottuville. Yrityksen tuoteideasta tai tuotteesta kiinnostuneen henkilön on mahdollista tehdä vaikka pelkästään euron sijoitus osallistumalla näin joukkorahoitushankkeeseen. Rahoittamiseen osallistuva yhteisö pääsee vaikuttamaan tuotteeseen, eikä erillisiä väliportaiden osallistumista tarvita prosessin eri vaiheisiin. Vuorovaikutus tapahtuu tuolloin suoraan yleisön ja rahoitettavan projektin tuottajan välillä. Hyötyjä tuolloin ovat mm. tuotekehityksen riskien vähentäminen ja mahdollisuudet kehittää tuotetta parempaan suuntaan.

Joukkorahoitus yrityksen rahoitusmuotona

Joukkorahoitus on yritykselle hyvä keino selvittää kuinka suuri osa potentiaalisista asiakkaista on kiinnostunut kehitteillä olevasta hankkeesta. Samalla lisätään mahdollisuuksia markkinoida niin yritystä kuin kehitteillä olevaa projektiakin. Joukkorahoitus toimii myös omanlaisena tuotteiden ennakkomyyntinä.

Joukkorahoituksen hakuprosessi on suhteellisen helppo laittaa käyntiin ja tuolloin yrityksen toiminta saa myös näkyvyyttä hyvin edulliseen hintaan. Joukkorahoituksen nimellä tavoiteltava yrityslaina voidaan osoittaa esimerkiksi yrityksen käyttöpääomaa kattamaan tai erilaisia investointeja varten. Rahoitusta voidaan tietenkin tarvita myös muihin hankkeeseen liittyviin kuluihin.

Lainan rakentuessa osittain joukkorahoituksesta ja osittain rahoituslaitokselta haettavasta lainasta, pysyy korko useimmiten paremmin hallittavalla, maltillisemmalla tasolla. Joskus joukkorahoitus voidaan toimittaa myös ilman reaalivakuuksia, mutta nämä ovat riippuvaisia monista eri tekijöistä ja niiden tilanne selviää asiaa tarkemmin käsiteltäessä tarpeellisen tahon kanssa. Yritys voi itse määritellä lainan ehdot ja sijoittajat ja yksityiset tai organisaatiot, päättävät sen mukaan halunsa osallistua rahoitukseen. Mikäli halukkaita löytyy, määritellään lainaehdot, joiden perusteella rahoitusta hakeva yritys voi harkita, sopivatko ne yrityksen taloudelliseen linjaukseen vai eivät.

Yksi yrityslainahakemus – monta tarjousta

Joukkorahoituslaki ja muut velvoitteet

Uusi joukkorahoituslaki tuli voimaan syyskuussa 2016. Sen tarkoituksena on saada sijoittajalle parempaa suojaa ja tuoda aiemmin sääntelemätöntä joukkorahoitusta säätelyn piiriin. Tämä selkeyttää viranomaisten valvontaa huomattavasti.

Tarkoitus on myös rahoitusmarkkinoiden laajentamiseen mahdollistamalla useampia tuottoja tuovia sijoitusmuotoja, joissa on kuitenkin myös suuret riskinsä. Laki velvoittaa rahoituksen saajaa tiedottamaan yrityksen tilanteesta arvon, lainan takaisinmaksun ynnä muiden sijoittajan sijoitukseen liittyvissä tilanteissa.

Tietojen täytyy olla oikeat ja riittävät. Rahankeräyslakia noudatetaan, jos kyseessä on vastikkeeton joukkorahoitus eli rahankeräys ilman tuotemyyntiä tai sijoitustoimintaa. Joukkorahoitusalusta on Finanssivalvonnan alaisena kun yhtiö välittää oman tai vieraan pääoman kaltaista rahoitusta yritysten elinkeinotoiminnalle. Sen valvonnan piiriin ei taas kuulu vertaislainanvälitys, lahjoitusmuotoinen joukkorahoitus tai rahankeräys.

Verotuksellinen kohtelu sijoittajan osalta menee pääomaverotuksen luokassa. Myyntivoitot ja korkotuotot verotetaan voimassa olevan pääomatulojen veroprosentin mukaan. Luottotappio ja luovutustappio taas ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Joukkorahoitusmuotojen tuoreuden vuoksi myös verotuksellinen kohtelu on edelleen monilta osin kehityksen alla. Vertaislainat on ilmoitettava veroilmoituksella, aivan kuten kaikki siihen liittyvät tulo- ja menoerät, kuten tulonhankkimiskulujen nimeä kantavat kustannukset.

Joukkorahoitus on luvanvaraista toimintaa.

Joukkorahoituksen muotoja ja kokemuksia

Joukkorahoituksen eri tyyppien rajat ovat jokseenkin häilyviä. Yleisesti joukkorahoituksessa tunnustetaan kuitenkin neljä eri muotoa. Vastikkeellinen joukkorahoitus on ennakkomyyntiin perustuva rahoitus, jossa sijoittaja tilaa tuotteen ennakkoon ja saa tästä tiettyjä etuja. Näihin kuuluvat mm. tuotteen kehitykseen osallistuminen tietyin rajoituksin. Kyse on tuolloin enemmänkin kulutusostoja toisin kuin sijoittamista.

Sijoittamiseen perustuva joukkorahoitus on osakepohjaista, jolloin sijoittajasta tulee osakkeenomistaja. Tällöin rahoitettava yritys saa käyttöönsä pääomaa. Rahoitusta hakevan yrityksen on tuolloin luonnollisesti oltava osakeyhtiö. Sijoittajalle tämä on keino saada tuottoja, mutta mukana on myös aina riski rahasijoituksen menettämisestä. Tämä sopii parhaiten yrityksille, joilla on jo toimintaa ja liikevaihtoa ja rahoitusta tarvitaan kasvusuunnitelmien toteuttamiseen.

Laina- tai velkapohjainen joukkorahoitus tarjoaa sijoittajille korkotuottoja ja yleensä liiketuottojen osuutta lainasummaa vastaan. Tätä on kutsuttu myös joukkoistetuksi lainaamiseksi. Vastikkeeton joukkorahoitus on lahjoituspohjaista ja toimii hyväntekeväisyysperiaatteella. Tätä varten tarvitaan erikseen rahankeräyslupa. Tällöin sijoittajat eivät saa sijoitukselleen minkäänlaista rahallista tai konkreettista vastinetta. Yleisimmin kyse on jostakin jalon periaatteen toiminnan tai projektin tukemisesta.

Joukkorahoituksen riskejä

Lainamuotona joukkorahoitus pk-yrityksille on pääsääntöisesti enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia tarjoava. Mukana on kuitenkin omat haasteensa ja riskinsä.

Yrityksen on selvitettävä ensin, miten yleisön huomiota saisi herätettyä kampanjaa kohtaan heti alkujaan. Lisäksi on huomioitava se, että lopulta kustannukset eivät ylitä hyötyä. Yrityksen rahoittamisprojektin tuki valuu osittain hukkaan, mikäli esimerkiksi aikaa menee liian kauan pelkästään joukkorahoituksen liikkeelle saamiseen. Myös erillisen henkilöstön palkkaaminen kyseiseen rooliin on ylimääräistä kulua yhtiölle syöden samalla resursseja varsinaiselta hankkeelta.

Joukkorahoitus on sijoittajille niin sanotusti korkea riskistä, erityisesti osake- ja velkamuotoisissa joukkorahoitusprojekteissa. Osakemuotoisessa versiossa rahojen menetys on vaarassa, mikäli rahoitettava yritys joutuu maksuvaikeuksiin tai menee konkurssiin. Velkamuotoisen osalta riski on pienempi, koska takaisinmaksuprosentti on Suomessa yleensä suhteellisen korkea. Velka on maksuvelvollisuuden osalta aina korkeammassa asemassa osakesijoituksiin verrattuna, joten velkojan tilanne on tuolloin parempi osakesijoittajaan nähden. Riski taloudellisista menetyksistä on kuitenkin aina olemassa ja niiden tiedostaminen on yksi osa sijoituksen tekemistä. Mahdollisen tuoton odottamiseen on varauduttava ja yrityksen tilanteesta on hyvä olla yleensäkin perillä.

Pankit ja lainanantajat

Qred logoAlisa PankkiFunduVaurausCapitalBoxKasvurahoitusSME Finance Finland OySvea Bank - logoYritysluotto.fi - logoResurs SMEBusinessCredit - logoBroaden - logoSiltaraha - logoLending House - logoEstateguru logoMomentum HelsinkiCertum logo

Päätelmiä joukkorahoituksesta

Joukkorahoituksen ydin on siis suurelta määrältä sijoittajia tuleva rahallinen investointi. Sen keskimääräinen summa on yleensä suhteellisen pieni. Lisäksi prosessi tapahtuu internetin kautta. Mukana on aina välittäjätaho, joka hoitaa joukkorahoitusalustaa.

Yhtiö nostaa omaa erillistä välityspalkkiotaan lainaa hakevalta yritykseltä. Joukkorahoituksen prosessissa on mukana kolme tekijää, kuten yritys joka hakee tarvitsemaansa rahoitusta, toiseksi välittävä yritys ja tämän joukkorahoitusalusta sekä sijoituksesta kiinnostuneet, palveluun rekisteröityneet sijoittajat.

Normaalin pankkilainan osalta yrityslainan osapuolia on vain kaksi, rahoituslaitos jolta lainaa haetaan sekä rahoitusta tarvitseva yritys. Jos kyseessä on vastikkeeton joukkorahoitus, on tätä varten haettava erillinen rahankeräyslupa, jota säätelee sisäministeriön rahankeräyslaki.

Yksi syy joukkorahoituksen vähittäiseen yleistymiseen rahoitusmuotona on mm. finanssikriisi ja pankkien lisääntyneet sääntelyt ja tiukentuneet lainaehdot. Rahoitusmuotoa ei käytetä ainoastaan uusien yritysten aloittamiseen vaan myös yritysten kehittämisen ja kasvun rahoittamiseen. Hakuprosessissa selvitetään aina, mihin tarkoitukseen lainaa haetaan, kuinka suurta summaa tarvitaan ja millaiset taloudelliset varat yritykseltä löytyy koron maksamiseen. Sen lisäksi laina-ajan suunnittelu on tärkeä osa joukkorahoitusta haettaessa.

Joukkorahoituksen hakeminen vaatii aikaa, joten se ei sovi rahoitusmuodoksi kaikissa tapauksissa. Tuolloin yrityksen voi olla parempi tukeutua lainan hakemiseen joltakin rahoitusyhtiöltä, erityisesti jos tarve on hieman pienemmälle summalle. Kaikki lainat eivät vaadi varsinaista reaalivakuutta.

Joukkorahoituksen osalta mahdollisuus on täysin vakuudettomaan lainaan, vaikka prosessi vaatiikin selkeät perusteet lainan hakemiselle. Suositelluin rahoitusmuoto lainan tarpeessa olevalle yritykselle on pankkilainan ja joukkorahoituksen yhdistelmä.

Erityisesti rahalaitokset eivät lähde useinkaan rahoittamaan lainkaan yritystä, jonka takana ei ole yhtään tilikautta. Lisäksi tiukentuneet säännökset ja finanssikriisien aiheuttama epävarmuus rahamarkkinoilla ovat tehneet pankkien lainan myöntämisestä harvinaislaatuisempaa.

Joukkorahoituksen suosio on kasvussa, mutta kasvuvauhti olisi todennäköisesti huomattavasti nopeampaa, mikäli useammat yritykset olisivat paremmin tietoisia joukkorahoituksen eri mahdollisuuksista ja eduista. Yrityksille tarjottavien reaalivakuudettomien lainojen määrä on viime aikoina noussut, mutta silti suurehko osa erityisesti pk-yrityksistä on siinä luulossa, että raha- ja rahoituslaitosten vakuusvaatimukset ovat liian tiukkaehtoisia.

Muista myös, että aloitteleva yrittäjä voi saada erilaisia yrityslainoja tai hakea yrittäjälainaa.

Erilaisten yrityslainojen vertaileminen on ehdottomasti kannattavaa. Vertailla yrityslainoja ja valitse yrityksellesi paras rahoitusvaihtoehto.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Joukkorahoituksesta yritykselle kysyttyjä kysymyksiä

 • Joukkorahoitus on rahoitusmalli, joka toimii lainapohjalla. Joukkorahoituksessa verkostoitunut yhteisö osallistuu yrityksen toiminnan rahoittamiseen haluamallaan rahasummalla.

 • Vastikkeellinen joukkorahoitus on ennakkomyyntiin perustuva rahoitus, jossa sijoittaja saa tiettyjä etuja tilatessaan tuotteen ennakkoon. Etuihin kuuluu mm. tuotteen kehitykseen osallistuminen tietyin rajoituksin. Vastike voi olla esimerkiksi ostajalle eli sijoittajalle annettava tuote, mutta ei koskaan rahaa.

 • Sijoittamiseen perustuva joukkorahoitus on osakepohjaista. Sijoittajasta tulee siis osakkeenomistaja ja näin rahoitettava yritys saa käyttöönsä pääomaa. Rahoitusta hakevan yrityksen on luonnollisesti oltava osakeyhtiö. Sijoittajalle tämä on keino saada tuottoja, mutta mukana on myös aina riski rahasijoituksen menettämisestä. Tämä vaihtoehto sopii parhaiten yrityksille, joilla on jo toimintaa ja liikevaihtoa ja rahoitusta tarvitaan esimerkiksi kasvusuunnitelmien toteuttamiseen.

 • Laina- tai velkapohjainen joukkorahoitus tarjoaa sijoittajille korkotuottoja ja yleensä liiketuottojen osuutta lainasummaa vastaan. Tätä on kutsuttu myös joukkoistetuksi lainaamiseksi. Vastikkeeton joukkorahoitus on lahjoituspohjaista ja toimii hyväntekeväisyysperiaatteella. Tätä varten tarvitaan erikseen rahankeräyslupa. Sijoittajat eivät siis saa sijoitukselleen minkäänlaista rahallista tai konkreettista vastinetta, vaan kyse onkin yleisimmin jostakin jalon periaatteen toiminnan tai projektin tukemisesta.

Saatat olla kiinnostunut näistä artikkeleista

Löysitkö sivustolta vastauksen kysymykseesi?