Joukkorahoitus yrityksen rahoitusmuotona
Joukkorahoitus on laina- tai sijoituspohjalla toimiva rahoitusmalli, jolla yritys voi rahoittaa esimerkiksi suurempaa hankettaan tyypillisesti useasta ulkoisesta lähteestä kerätyllä rahoituksella.
Joukkorahoitus näyttäytyy rahaa tarvitsevalle yritykselle usein yrityslainan kaltaisena ja se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kiinteistöhankkeiden ja suurempien kasvuhankkeiden rahoittamiseen.
- Kilpailuta yrityslaina 10 000 000 € asti
- Mukana myös laskurahoituksen kilpailutus
- 100 % asiakkaan puolella
- 100 % suomalainen palvelu
Joukkorahoituksen muotoja ja kokemuksia
Joukkorahoituksen muotoja on useita. Yleisesti joukkorahoituksessa tunnustetaan neljä eri muotoa.
Vastikkeellinen joukkorahoitus on ennakkomyyntiin perustuva rahoitus, jossa sijoittaja tilaa tuotteen ennakkoon ja saa tästä tiettyjä etuja. Näihin kuuluvat muun muassa tuotteen kehitykseen osallistuminen tietyin rajoituksin. Kyse on tuolloin enemmänkin kulutusostoja toisin kuin sijoittamista.
Sijoittamiseen perustuva joukkorahoitus on osakepohjaista, jolloin sijoittajasta tulee osakkeenomistaja. Tällöin rahoitettava yritys saa käyttöönsä pääomaa. Rahoitusta hakevan yrityksen on tuolloin luonnollisesti oltava osakeyhtiö. Sijoittajalle tämä on keino saada tuottoja, mutta mukana on myös aina riski rahasijoituksen menettämisestä. Tämä sopii parhaiten yrityksille, joilla on jo toimintaa ja liikevaihtoa ja rahoitusta tarvitaan kasvusuunnitelmien toteuttamiseen.
Laina- tai velkapohjainen joukkorahoitus tarjoaa sijoittajille korkotuottoja ja yleensä liiketuottojen osuutta lainasummaa vastaan. Tätä on kutsuttu myös joukkoistetuksi lainaamiseksi.
Vastikkeeton joukkorahoitus on lahjoituspohjaista ja toimii hyväntekeväisyysperiaatteella. Tätä varten tarvitaan erikseen rahankeräyslupa. Tällöin sijoittajat eivät saa sijoitukselleen minkäänlaista rahallista tai konkreettista vastinetta. Yleisimmin kyse on jostakin jalon periaatteen toiminnan tai projektin tukemisesta.
Sijoitus- ja lainamuotoisen joukkorahoituspalvelun tarjoaminen on toimiluvanvaraista.
Yksi yrityslainahakemus – monta tarjousta
Yrityslainaa joukkorahoituksen keinoin
Joukkorahoitus näyttäytyy usein yrityslainan kaltaisena, ja siinä yrityksen tarvitsema rahoitus kerätään kasaan useista eri lähteistä eli useilta eri sijoittajilta. Rahankeruu tapahtuu joukkorahoittajan alustalla.
Joukkorahoitustoimijat tarjoavat alustan tarvittavan rahoituksen keräämiseen esimerkiksi suurempaan rakennushankkeeseen tai kiinteistön hankintaan. Joukkorahoitus on toimiva vaihtoehto yrityslainalle, ja se on usein saatavilla yrityslainan kaltaisesti. Joukkorahoitus soveltuu erinomaisesti suurempiin rahantarpeisiin, sillä siinä rahoituksen riski usein hajaantuu useille tahoille.
Myös aloitteleva yrittäjä voi saada erilaisia yrityslainoja tai hakea yrittäjälainaa. Erilaisten yrityslainojen vertaileminen on kannattavaa. Vertaile yrityslainoja ja valitse yrityksellesi soveltuva rahoitusvaihtoehto.
Joukkorahoitus – usein kysyttyjä kysymyksiä
Joukkorahoitus on rahoitusmalli, joka toimii laina- tai sijoituspohjalla. Joukkorahoituksessa verkostoitunut yhteisö osallistuu yrityksen toiminnan rahoittamiseen haluamallaan rahasummalla.
Vastikkeellinen joukkorahoitus on ennakkomyyntiin perustuva rahoitus, jossa sijoittaja saa tiettyjä etuja tilatessaan tuotteen ennakkoon. Etuihin kuuluu mm. tuotteen kehitykseen osallistuminen tietyin rajoituksin. Vastike voi olla esimerkiksi ostajalle eli sijoittajalle annettava tuote, mutta ei koskaan rahaa.
Sijoittamiseen perustuva joukkorahoitus on osakepohjaista. Sijoittajasta tulee siis osakkeenomistaja ja näin rahoitettava yritys saa käyttöönsä pääomaa. Rahoitusta hakevan yrityksen on luonnollisesti oltava osakeyhtiö. Sijoittajalle tämä on keino saada tuottoja, mutta mukana on myös aina riski rahasijoituksen menettämisestä. Tämä vaihtoehto sopii parhaiten yrityksille, joilla on jo toimintaa ja liikevaihtoa ja rahoitusta tarvitaan esimerkiksi kasvusuunnitelmien toteuttamiseen.
Laina- tai velkapohjainen joukkorahoitus tarjoaa sijoittajille korkotuottoja ja yleensä liiketuottojen osuutta lainasummaa vastaan. Tätä on kutsuttu myös joukkoistetuksi lainaamiseksi.
Saatat olla kiinnostunut näistä artikkeleista
Vertaa yrityslainoja
Vertaa lainat ilmaiseksi Sortterin avulla