Mökkilaina voi olla asuntolainaa
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Sortter vertailee mökkilainan ja asuntolainan

Etätyö on saanut monet karkaamaan luonnon lähelle kesämökeille ja vapaa-ajan asunnoille. Jos haaveilet mökin ostamisesta tai vaikkapa laajentamisesta, voi mökkilaina olla oikea ratkaisu sinulle.

Suomalainen mökkeilykulttuuri voi hyvin. Luonnonvarakeskuksen julkaiseman Mökkibarometri 2021 -kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset viettävät kesämökillään yhä pidempiä aikoja, peräti 103 vuorokautta vuodessa. 

Myös mökkien varustetaso on kohentunut viime vuosien aikana. Kyselyyn vastanneet kotitaloudet arvioivat käyttäneensä mökin rakentamiseen ja kunnostamiseen keskimäärin 3 500 euroa viimeisen 12 kuukauden aikana. 

Kesämökin ostamiseen tai kunnostamiseen voi tarvita ulkopuolista rahoitusta. Yksi hyvä vaihtoehto on perinteinen mökkilaina, jota voit saada ilman vakuuksia 60 000 euroon saakka. Mökin ostamiseen voi käyttää myös perinteistä asuntolainaa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 501 arvosteluun.
powered by

Mökkilaina vai asuntolaina? Valitse rahoitusmuoto tarpeisiisi

Kesämökkien hintataso on hieman laskenut pandemiavuosista. Vuosien 2021 ja 2023 välillä mökkikauppojen keskihinta on tippunut 134 000 eurosta 125 000 euroon. Suosittelemme vertailemaan huolella mökkien hintoja saadaksesi kattavan käsityksen tämänhetkisestä tarjonnasta.

Myös rahoitusta kannattaa pohtia tarkkaan. Oheisesta vertailusta selviää mökkilainan ja asuntolainan keskeisimmät erot. 

Vakuudeton mökkilaina: 

 • Voit saada mökkilainaa ilman vakuuksia 60 000 euroon asti 
 • Laina-aika 1–20 vuoden väliltä 
 • Lainan korko 4–20 %. 1.10.2023 voimaan astuneen uuden kuluttajansuojalain myötä kulutusluottojen korko voi olla enintään 20 % viitekorko mukaan luettuna.
 • Koska mökkilaina on vakuudetonta lainaa, et tarvitse vakuuksia tai takaajia 
 • Sopii myös mökin remontoimiseen

Vakuudellinen asuntolaina: 

 • Lainasumma tarpeen mukaan 5 000–1 000 000 euroa
 • Laina-aika 1–30 vuoden väliltä
 • Kilpailukykyinen korko 
 • Pankit vaativat usein säästöjä, jotka ovat jopa 40 % kohteen myyntihinnasta
 • Vapaa-ajan asuntoon ei pysty hyödyntämään valtion takaamaa ASP-lainaa

Asuntolaina mökkiin on myönnettynä usein edullisin vaihtoehto, mutta sen saamiseen vaaditaan mökkilainaa kovempien ehtojen täyttyminen. Pankit arvioivat huolellisesti lainanhakijan taloudellista tilannetta, minkä lisäksi hänellä on oltava riittävästi rahaa omarahoitusosuutta varten. 

Tiesitkö, että voit maksaa asuntolainan omarahoitusosuuden vakuudettomalla mökkilainalla?

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mökkilainaa lainan omarahoitusosuuteen?

Vakuudetonta lainaa voi käyttää myös vakuudellisen lainan omarahoitusosuuden hankkimiseen. Jos sinulta siis puuttuu asuntolainaan vaadittava omarahoitusosuus, voit hakea vakuudetonta mökkilainaa sen verran. 

Omarahoitusosuuden maksaminen säästöillä ei ole aina mahdollista. Jos tavoittelet esimerkiksi hulppeaa merenranta-asuntoa Turun saaristossa tai mökkiä talvilomia varten Levillä, voi vakuudeton mökkilaina tulla tarpeeseen omarahoitusosuuden maksamista varten. 

Vakuudettomalla mökkilainalla voi tarvittaessa rahoittaa myös asuntolaina käsirahan. 

Lainan ottamista tulee kuitenkin aina harkita tarkkaan. Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista kannattaa hyödyntää esimerkiksi Sortterin maksutonta lainalaskuria, jonka avulla voit vertailla eri lainasummien ja maksuaikojen vaikutuksia lainan kustannuksiin. Näin voit arvioida, millaiseen lainaan sinulla on varaa.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Mökkilainalla voit remontoida, kunnostaa ja ehostaa mökkiä

Vakuudeton mökkilaina on monipuolinen rahoitustuote. Se sopii myös mökin laajentamiseen, remontointiin tai vaikkapa vierasmajan rakentamiseen. Onko tämä se vuosi, kun osaa kesävieraista ei tarvitse majoittaa ulos telttaan? 

Mökillä vietetään entistä enemmän aikaa myös loma-aikojen ulkopuolella. Jos tarvitset mökille työhuoneen, saattaa esimerkiksi saunakammari kokea pian muodonmuutoksen. Voit hyödyntää mökkilainaa mukavuuksien lisäämiseen. Vain mielikuvitus on rajana, miten mökkiä on mahdollista muokata itselleen sopivaksi.

Suomalaiset panostavat yhä enemmän kesämökkien mukavuuksiin:

illustration

(Lähde: Mökkibarometri 2021 -kysely)

Jos mökkisi tarvitsee vain pientä pintaremonttia, voi remonttilaina olla oikea vaihtoehto sinulle. Suosittelemme kilpailuttamaan remonttilainan mökkiä tai vapaa-ajan asuntoa varten.

Perinteisen mummonmökin ja ympärivuotisen vapaa-ajan asunnon hintaero on usein melkoinen. Vanhempaa mökkiä kunnostamalla pystyt pidentämään sen käyttöaikaa hieman myöhemmälle syksyyn. Tarvitsetko mukavuuksia vai pidätkö enemmän perinteisemmästä tyylistä? Ennen mökin hankkimista tai kunnostamista kannattaa pohtia, mitä todella haluaa asumukseltaan.

Keräsimme yhteen esimerkkejä mökin viihtyvyyden lisäämiseksi:

 • Terassi toimii mökillä kuin ylimääräisenä olohuoneena
 • Poreammeet ja paljut kasvattavat suosiotaan
 • Saunan huoltoa ei sovi unohtaa
 • Rannan siistiminen ilahduttaa pulikoijia

Monesti tuntuu, että mökeillä työtä riittää loputtomasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, mitä varten työtä tehdään. Lomalla rentoutuminen ja hauskanpito luonnistuu parhaiten, kun mökki on pidetty kunnossa. Turvallinen, siisti ja ennen kaikkea viihtyisä mökki kutsuu luokseen säällä kuin säällä.

Täältä voit lukea lisää vinkkejä mökkipihan ehostukseen.

Kilpailuta mökkilaina ja kunnosta mökki kesäksi

Me Sortterilla kannustamme luovuuteen ja kekseliäisyyteen. Jos vietät mökillä yhä enemmän aikaa, on tärkeää, että tila sopii juuri sinun tarpeisiisi. Joskus tilanteet muuttuvat ja silloin on hyvä kartoittaa, miten pystyt muovaamaan olemassa olevaa ja rakentamaan uutta.

Unohda mielikuvat siitä, miltä mökin pitäisi näyttää. Tee saunakammarista työhuone tai aitasta ateljee. Rakenna lapsille tai lastenlapsille puumaja takapihalle. Kesämökki voi olla juuri sellainen kuin sinä haluat.

Ennen kuin hyväksyt lainatarjouksen omalta pankiltasi, kannattaa sinun kysyä tarjouksia muualtakin. Suosittelemme kilpailuttamaan mökkilainan, sillä eri lainanantajien ehdoissa ja kuluissa on paljon eroja. Mökkilainan marginaali vaihtelee asiakaskohtaisesti, eikä pitkäaikainen asiakkuus välttämättä takaa halvinta lainaa omasta pankista.

Voit kilpailuttaa mökkilainat kätevästi ja nopeasti Sortterilla. Toimimme yhteistyössä yli 20 pankin ja rahoituslaitoksen kanssa. 

Näin helppoa lainojen kilpailuttaminen on: 

 1. Täytä maksuton lainahakemus Sortterin palvelussa.
 2. Vertaile lainatarjoukset ja valitse tarpeitasi vastaava edullinen laina. 
 3. Allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksilla.
 4. Rahat saapuvat tilillesi nopeasti, viimeistään parin arkipäivän kuluessa. 

Suosittelemme valitsemaan vertailun edullisimman lainan, mutta päätät itse, minkä lainan valitset.

Olemme kotimainen ja ilmainen lainojen vertailupalvelu. Vertailu tapahtuu todellisen vuosikoron mukaan. Teemme vertailusta läpinäkyvää eli saat tietoosi lainan kaikki kulut.

Hakemuksen tekeminen on nopeaa, ja saat lainapäätöksen samana päivänä. Pääset siis nopeasti kiinni myytäviin mökkeihin tai kunnostamaan entistä jo ennen kesälomia. Aloita mökin valmistelu hyvissä ajoin ennen kesäsesonkia niin pääset nauttimaan täysin rinnoin kesälomasta omalla mökillä.

Kilpailuta mökkilainasi jo tänään!

Artikkelia päivitetty 9.2.2024.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin