Mökkilaina voi olla asuntolainaa
Takaisin blogiin

Onko mökkilaina asuntolainaa?

Etätyö on saanut monet karkaamaan luonnon lähelle kesämökeille ja vapaa-ajan asunnoille. Jos haaveilet mökin ostamisesta tai vaikkapa laajentamisesta, voi mökkilaina olla oikea ratkaisu sinulle.

Mökkilainalla tarkoitetaan yleisesti vakuudetonta lainaa mökin ostamiseen tai remontointiin. Mökkilainaa ilman vakuuksia on mahdollista saada 60 000 euroon asti. Vakuudellista asuntolainaa voi kuitenkin myös käyttää kesämökin ostamiseen.

Mökkilaina yleisesti vakuudetonta lainaa

Asuntolaina mökkiin on myönnettynä usein edullisin vaihtoehto, mutta sen saamiseen vaaditaan mökkilainaa kovempien ehtojen täyttyminen. 

Voit saada asuntolainaa mökkiin hyvin edullisesti pienellä korolla. Pankit vaativat usein säästöjä, jotka ovat noin 20–50 % kohteen myyntihinnasta. Vapaa-ajan asuntoon ei pysty hyödyntämään valtiontakaamaa ASP-lainaa. Jo olemassa olevan asuntolainan lisäksi lainaa saattaa olla vaikeaa saada lisää kesämökkiä varten.

Tietoa mökkilainan hakemisesta:

 • Voit saada mökkilainaa ilman vakuuksia 60 000 euroon asti 
 • Valitse laina-aika 1–15 vuoden väliltä 
 • Lainan korko alkaen 4 % 
 • Koska mökkilaina on vakuudetonta lainaa, et tarvitse vakuuksia tai takaajia 

Pankit edellyttävät sinulta moitteetonta maksuhistoriaa, kun haet mökkilainaa. Hakijalta vaaditaan säännöllisiä tuloja, suomalaista henkilötunnusta, ja hakijan on asuttava vakituisesti Suomessa.

Vuoden 2020 koronarajoitusten myötä kiihtynyt mökkikauppa näyttää hieman laantuneen viime vuoden aikana. Suosittelemme vertailemaan huolella mökkien hintoja saadaksesi kattavan kuvan tämänhetkisestä tarjonnasta.

Mökkien hinnat vaihtelevat paljon sijainnin, kunnon sekä varustelun mukaan. Kova kysyntä aiheuttaa hintojen nousua erityisesti kasvukeskuksien ja isojen vesistöjen läheisyydessä. Edullisemman mökin voikin siis napata hieman syrjemmästä, kasvukeskuksien ulkopuolelta.

Mökkilainaa lainan omarahoitusosuuteen?

Kilpailu mökeistä on tälläkin hetkellä kovaa, eikä 60 000 välttämättä riitä koko mökin ostamiseen. 

Jos tavoittelet esimerkiksi hulppeaa merenranta-asuntoa Turun saaristossa tai mökkiä talvilomia varten Levillä, vakuudetonta lainaa voi käyttää myös vakuudellisen lainan käsirahan hankkimiseen.

Jos haet asuntolainaa mökkiin mutta käsiraha puuttuu, voit hakea lainaa ensin käsirahan verran. Vapaa-ajan asunnon rahoitus voi onnistua ilman aikaisempia säästöjä. Mökkilaina ilman vakuuksia saattaa riittää koko mökin ostamiseen tai hintavamman mökin vakuudellisen lainan käsirahaan tai omarahoitusosuuteen.

Jos omistat jo kesämökin, voit käyttää mökkilainaa remonttiin

Mökkilaina ei sovellu ainoastaan mökin ostamiseen. Vakuudeton mökkilaina sopii hyvin myös mökin laajentamiseen, remontointiin tai vaikkapa vierasmajan rakentamiseen. Olisiko tämä se vuosi, kun osaa kesävieraista ei tarvitsisi majoittaa ulos telttaan?

Mökillä vietetään entistä enemmän aikaa myös loma-aikojen ulkopuolella. Jos tarvitset mökille työhuoneen, saattaa esimerkiksi saunakammari kokea pian muodonmuutoksen. Voit hyödyntää mökkilainaa mukavuuksien lisäämiseen. Vain mielikuvitus on rajana, miten mökkiä on mahdollista muokata itselleen sopivaksi.

Jos mökkisi tarvitsee vain pientä pintaremonttia, remonttilaina voi olla oikea vaihtoehto sinulle. Suosittelemme kilpailuttamaan remonttilainan mökkiä tai vapaa-ajan asuntoa varten.

Perinteisen mummonmökin ja ympärivuotisen vapaa-ajan asunnon hintaero on usein melkoinen. Vanhempaa mökkiä kunnostamalla pystyt pidentämään sen käyttöaikaa hieman myöhemmälle syksyyn. Tarvitsetko mukavuuksia vai pidätkö enemmän perinteisemmästä tyylistä? Ennen mökin hankkimista tai kunnostamista kannattaa pohtia, mitä todella haluaa asumukseltaan.

Mitä mökkisi kaipaa ja mitä kaipaat mökillesi?

Mökkilaina ilman vakuuksia soveltuu helposti esimerkiksi terassin rakentamiseen tai rannan kunnostamiseen. Missä kunnossa mökkisi puutarha on kesäisin? Entä missä kunnossa haluaisit sen olevan?

Keräsimme yhteen esimerkkejä mökin viihtyvyyden lisäämiseksi

 • Terassi toimii mökillä kuin ylimääräisenä olohuoneena
 • Poreammeet ja paljut kasvattavat suosiotaan
 • Saunan huoltoa ei sovi unohtaa
 • Rannan siistiminen ilahduttaa pulikoijia

Terassi tuo kesämökille mukavan oleskelutilan, jossa nauttia lämpimistä kesäilloista. Katoksellisella terassilla pystytkin nauttimaan myös hieman suomalaisemmasta, sateisesta kesäillasta. Kesäpäivänä ruokapöydän kattaminen ulos tuo ruokailuun ihanan säväyksen.

Mökkipihan ehostusvinkkinä terassille voi sijoittaa sohvaryhmän tai vaikkapa suositun poreammeen. Asentamalla lasituksen terassin käyttökautta pidennetään pitkälle syksyyn ja lämpölamppujen hehkulla terassilla viihdytäänkin jopa ympäri vuoden.

Saunan kunnostusta ei pidä myöskään unohtaa. Kannattaakin tarkistaa kiukaan sekä lauteiden kunto. Jos mökkisi ei sijaitse vesistön lähettyvillä, voi järveen pulahtamisen sijaan olla mukava pulahtaakin omaan paljuun.

Oman rannan kunnostaminen voi osoittautua melkoiseksi urakaksi. Ranta olisi hyvä siistiä ylimääräisestä kasvustosta sekä irtokivistä. Jos veden pohja on kovin mutainen tai kivinen, kannattaa pohjan ruoppaamista tai pohjaan asennettavaa suodatinkangasta harkita. Muistathan hoitaa kaikki tarvittavat luvat kuntoon, jos lähdet ruoppaamaan rannan pohjaa. Rannan kunnostaminen kuitenkin kannattaa, sillä veden äärellä vietetään usein paljon aikaa.

Monesti tuntuu, että mökeillä työtä riittää loputtomasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, mitä varten työtä tehdään. Lomalla rentoutuminen ja hauskanpito luonnistuu parhaiten, kun mökki on pidetty kunnossa. Turvallinen, siisti ja ennen kaikkea viihtyisä mökki kutsuu luokseen säällä kuin säällä.

Täältä voit lukea lisää vinkkejä mökkipihan ehostukseen.

Kilpailuta mökkilaina ja kunnosta mökki kesäksi

Me Sortterilla kannustamme luovuuteen ja kekseliäisyyteen. Jos vietät mökillä yhä enemmän aikaa, on tärkeää, että tila sopii juuri sinun tarpeisiisi. Joskus tilanteet muuttuvat ja silloin on hyvä kartoittaa, miten pystyt muovaamaan olemassa olevaa ja rakentamaan uutta.

Unohda mielikuvat siitä, miltä mökin pitäisi näyttää. Tee saunakammarista työhuone tai aitasta ateljee. Rakenna lapsille tai lastenlapsille puumaja takapihalle. Kesämökki voi olla juuri sellainen kuin sinä haluat.

Ennen kuin hyväksyt lainatarjouksen omalta pankiltasi, kannattaa sinun kysyä tarjouksia muualtakin. Suosittelemme kilpailuttamaan mökkilainan, sillä eri lainanantajien ehdoissa ja kuluissa on paljon eroja. Mökkilainan marginaali vaihtelee asiakaskohtaisesti, eikä pitkäaikainen asiakkuus välttämättä takaa halvinta lainaa omasta pankista.

Voit vertailuttaa mökkilainan kätevästi ja nopeasti Sortterilla. Sortter vertailee kahdenkymmenen lainanantajan tarjoamat lainat. 

Palvelussamme on mukana muun muassa 

 • Aktia 
 • POP Pankki 
 • Resurspankki 
 • Avada 
 • Big Bank 
 • Bra Bank

Suosittelemme valitsemaan vertailun edullisimman lainan, mutta päätät itse, minkä lainan valitset.

Olemme kotimainen ja ilmainen lainojen vertailupalvelu. Vertailu tapahtuu todellisen vuosikoron mukaan. Teemme vertailusta läpinäkyvää eli saat tietoosi lainan kaikki kulut.

Hakemuksen tekeminen on nopeaa, ja saat lainapäätöksen samana päivänä. Pääset siis nopeasti kiinni myytäviin mökkeihin tai kunnostamaan entistä jo ennen kesälomia. Aloita mökin valmistelu hyvissä ajoin ennen kesäsesonkia niin pääset nauttimaan täysin rinnoin kesälomasta omalla mökillä.

Kilpailuta mökkilainasi jo tänään!

Lue lisää

Takaisin blogiin