Remonttilaina
Takaisin blogiin

Remontoi ja sisusta uusi koti näillä 8 niksillä

Moni haaveilee asunnon ostamisesta. Jos asunnon osto ei kuitenkaan ole ajankohtaista, voit uudistaa kotisi pienellä remontilla ja sisustusvalinnoilla. Ota talteen remontti- ja sisustusniksit, joilla voit lisätä olemassa olevan asuntosi asumisviihtyisyyttä.

1. Etsi oma sisustustyylisi 

Remontoinnissa ja sisustamisessa kaikki lähtee suunnittelusta. Kun löydät omat mieltymyksesi, sinun on helpompi edetä.

Sisustustyylejä on monenlaisia: retro, klassinen, moderni, skandinaavinen, boheemi – kaikkea maan ja taivaan väliltä. Sisustus voi olla myös kerroksellista eli siinä yhdistyvät eri aikakaudet ja tyylit.

Näin löydät oman sisustustyylisi:

  • selaa sisustuslehtiä tai netin sisustuskuvia ja kokoa itsellesi kuvakollaaseja vaikkapa parin viikon ajan. Onko kuvissa yhteneväisyyksiä? Toistuuko niissä sama värimaailma tai samantyyppiset huonekalut?
  • millaiset materiaalit sinua kutsuvat? Puu, lasi vai kenties metalli? Pidätkö luonnonmateriaaleista, kuten pellavasta, villasta ja juutista?
  • mitkä värit ovat suosikkejasi? Oletko värikäs persoona vai tykkäätkö hillityistä sävyistä?

Voit pyytää apua rautakauppojen ja sisustusliikkeiden sisustussuunnittelijoilta tai -myyjiltä. He neuvovat mielellään sisustustyylin hahmottamisessa.

2. Värien valinta – käytä rohkeasti lempisävyjäsi

Yksi haaste remontoinnissa ja sisustamisessa on saada värit sopimaan toisiinsa. Jos värisilmäsi ei ole mielestäsi hyvä, maalikauppojen nettisivuilta löytyy erilaisia kuvastoja, joihin on kerätty toisiinsa sointuvia värejä.

On yleistä, että kotiin valitaan suosittuja sävyjä, kuten harmaata tai vaaleaa beigeä. Jos tykkäät kuitenkin pukeutua värikkäästi, miksi et valitsisi kotiinkin värejä? Mikään ei ole lopullista, ja voit muutamien vuosien päästä uudistaa seinät tai päivittää sohvan toiseen väriin. On tärkeää, että koti tuntuu omalta.

Helppo tapa lisätä lempivärejä kotiin on tuoda niitä tekstiileihin, kuten verhoihin, mattoihin tai sisustustyynyihin. Tekstiilit antavat sisustukselle loppusilauksen, ja väreillä tuot kontrastia ja särmää vaaleaan tilaan. Myös taide piristää huonetta – kun taideteoksessa yhdistyvät omat lempivärisi, sitä on ilo katsella joka päivä.

3. Maalaa, tapetoi tai kaada seiniä

Pysähdy rauhassa katselemaan kotiasi. Mitkä kohdat kaipaavat uudistamista, jotta viihtyisit paremmin? Tuntuuko koti ahtaalta?

Jo pelkkä seinien maalaaminen tekee ihmeitä. Myös monet vuokranantajat sallivat vuokrakodin seinien maalaamisen. 

Vinkkejä oikean maalisävyn valintaan:

  • vaaleat sävyt avartavat ja tummat tekevät tilasta intiimimmän.
  • puolikiiltävä maali heijastaa valoa ja näyttää vaaleammalta, himmeät maalit puolestaan eivät heijasta paljon valoa, jolloin seinäpinnasta tulee tasainen ja syvä. Täyshimmeät maalit ovat tällä hetkellä trendikkäitä.
  • voit hakea rautakaupasta erilaisia värimalleja, joita kiinnität seinälle. Vaihda välillä värimallin paikkaa, koska valo ja varjot osuvat seinille eri tavalla.
  • tutki, miten luonnonvalo tai huoneen valaistus vaikuttavat värimalliesi sävyyn. Eri valossa sävyt voivat taittaa esimerkiksi violettiin tai vihreään. Jos sävy ei testin jälkeen miellytä sinua, kokeile uusia värimalleja niin kauan, että haluamasi maalisävy löytyy.
  • suosi värejä, jotka tuntuvat omalta. Ole rohkea!

Voit myös hullutella ja maalata tehosteseinät eri tekniikoilla vaikkapa betonisen näköiseksi tai rouheisen epätasaiseksi. Maalikauppojen sivuilta löydät vinkkejä erilaisten tehosteseinien toteuttamiseen pienellä vaivalla.

Tapetointi on myös oiva tapa uudistaa kodin ilmettä. Netissä on paljon ohjeita tapetointiin, joita seuraamalla onnistut varmasti. Voit aina pyytää myös kokeneemman tapetoijan kaveriksi.

Vuokrakodissa tapetointi ei useinkaan ole sallittua, mutta voit uudistaa vaikka kokonaisen seinän tapetoimalla esimerkiksi suuren vanerisen kehikon, jonka kiinnität seinään. Myös tavallisista taulukehyksistä on mahdollista tehdä edullisia tapettitauluja.

4. Uudista keittiö pienellä remontilla

Keittiö on kodin sydän, ja moni haaveileekin nimenomaan keittiöremontista. Keittiö altistuu kulutukselle päivittäin, joten ei ole ihme, että remppahaaveet alkavat itää kolhiintuneita ovia katsellessa. Pienillä nikseillä voit luoda omannäköisen keittiön.

Lisäksi moni kiinnittää huomiota vastuullisiin ja ekologisiin suunnittelu- ja materiaalivalintoihin. Esimerkiksi ekologisen keittiön saa panostamalla kestäviin kalusteratkaisuihin, luonnonmateriaaleihin sekä myrkyttömiin pintaratkaisuihin. Lisäksi keittiön voi rakentaa jopa täysin kierrätetyistä kalusteista.

Kaapit

Jos kaappien ovet ovat siistissä kunnossa ja haluat edetä pienellä budjetilla, ovien maalaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Tutustu maalausohjeisiin huolella saadaksesi tasaisen lopputuloksen. Voit myös viedä ovet maalattavaksi ammattilaiselle tai automaalaamoon.

Vaihtamalla kaappien ovet keittiön ilme muuttuu raikkaaksi, eikä niiden asentaminen ole vaikeaa.

Hyvä keino piristää ilmettä on vaihtaa vanhoihin kaappeihin pelkät vetimet. Inspiroidu jälleen sisustuslehdistä ja netistä. Miellyttävätkö sinua nuppi- vai lankavetimet? Molemmat ovat tyylikkäitä valintoja. Jos pidät romanttisesta tyylistä, koristellut vetimet voivat olla sinun juttusi.

Pöytätaso

Onko keittiössäsi puutaso? Pöytätason hiominen ja uudelleen käsittely raikastaa ilmettä. Jos pidät vaikkapa skandinaavisesta sisustustyylistä, tason käsittely kuultavalla, vaalealla puuvahalla tekee siitä raikkaan ja tyyliin sopivan. 

Pöytälevy on myös helppo päivittää uuteen. Esimerkiksi laminaattilevyissä on monipuolinen valikoima ja ne ovat usein edullisia.

Välitila

Oletko kyllästynyt keittiön kaakeleihin? Voit asentaa kaakeleiden tilalle laminaatista tai rosterista valmistetun välitilalevyn.

Keittiön välitilan voi myös tapetoida, mutta kestävyyden vuoksi tapetin eteen on hyvä asentaa lasi tai käsitellä tapetti esimerkiksi venelakalla. 

Moni myös maalaa kaakeleita, mutta kaikki maalit eivät ole kestäviä kosteilla pinnoilla. Kaakeli- ja kalkkimaalien laatu on kuitenkin parantunut vuosien mittaan. Kysy rautakaupasta neuvoa kaakelimaaleista.

Lattia

Keittiössä toimiva lattia on vinyylilankku tai laattalattia. Vinyylilankku kestää hyvin kulutusta ja kosteutta. Jos haluat keittiöön lattialaatan, huomioi, että luonnonkivilaatta on huokoinen materiaali, jolloin se saattaa imeä esimerkiksi rasvatahroja.

5. Kunnosta WC – pienen vessan remonttiniksit

WC:n remontissa toimivat hyvin samat niksit kuin keittiön uudistamisessakin.

Jos vessa on pieni, sen yläkaapit voi poistaa ja asentaa tilalle suuren peilin. Peili tuo tilantuntua. Pieneen vessaan kannattaa myös valita melko vaaleita sävyjä, jotka avartavat tilaa. 

Jos et halua vaihtaa kaakeleita, voit lisätä modernia puupaneelia vaikkapa WC:n päätyseinälle. Paneelin kiinnitys onnistuu myös liimaamalla. Kun asennat paneeliin vaakatasoon, pieni vessa näyttää leveämmältä. Hyvä nyrkkisääntö on, että vaakaraita leventää ja pystyraita pidentää.

Jos et halua remontoida kylpyhuonetta, ilmettä voi muuttaa myös pyyhkeillä, suihkuverholla ja matolla. Vessan ulkonäkö päivittyy helposti esimerkiksi erilaisilla esineillä, kuten punoskoreilla, naulakolla, peilillä ja kasveilla.

6. Avaruutta helpoilla rakenteellisilla muutoksilla

Haaveiletko avokeittiöstä? Voit kaataa keittiön ja olohuoneen välisen seinän, mikäli kyseessä ei ole kantava seinä. Tavallisen väliseinän poistaminen ei maksa maltaita tai ole muutenkaan kovin suuri urakka.

Tuntuuko, että olohuoneessasi on reilusti hukkatilaa? Voit jakaa olohuoneen kahdeksi huoneeksi lisäämällä tavallisen seinän tai vaikkapa trendikkään lasiseinän. Voit myös hyödyntää erilaisia sermejä.

Tuntuuko keittiösi ahtaalta? Jos asunnossasi on muutoin paljon säilytystilaa, voit poistaa keittiön yläkaapit kokonaan ja maalata seinän mieluisaksi. Kun lisäät poistamiesi kaappien tilalle avohyllyjä, saat kahvilamaista lounge-tunnelmaa.

7. Vaihda huonekalujen tai huoneiden järjestystä

Kodin asumisviihtyvyys voi parantua huonekalujen paikkoja vaihtamalla.

Tutki makkareiden, vierashuoneen ja olohuoneen kalustusta ja pohdi, voisitko siirtää vaikkapa työhuoneessa olevan senkin olohuoneeseen? Sopisiko aulatilan suuri matto paremmin makuuhuoneeseen? Voit myös uudistaa kodinkoneita tai tehdä arjen hankintoja piristämään tilaa. Pienemmät esineet, kuten taulut, valaisimet tai huonekasvit voivat vaihtaa paikkaa keskenään. Anna luovuutesi kukkia!

Jos asunnossasi on useampia huoneita, voitte perheen kesken sopia, että makuuhuoneet vaihtavat keskenään paikkaa. Jos asuntosi on pieni ja työpisteesi sijaitsee makkarissa, voisitko siirtää työpisteen olohuoneen nurkkaan?

8. Käytä luovuutta

Sisustamisessa ei ole rajoja – jokainen koti saa olla asujansa näköinen. 

Mieti, mitä kotisi esineitä voit hyödyntää eri tiloissa. Voit aivan hyvin asetella verhon pöytäliinaksi tai pellavaisen lakanan nojatuolin päälliseksi. Vanha emalikattila toimii kukkaruukkuna ja lasipullot kynttiläjalkoina.

Myös huonekaluja voi rakentaa itse. Esimerkiksi olohuoneen pöytä on helppo tehdä ostamalla rautakaupasta edullista lankkua ja irrottamalla ylimääräisestä tuolista jalat uuden pöydän jaloiksi. Kolua myös second hand -liikkeet, joista voit löytää muutamalla eurolla huonekaluja tuunattavaksi.

Pienen remontin tekeminen tai sisustusesineiden tuunaaminen ei välttämättä vaadi lainaa, sillä pienen budjetin ehostukset on mahdollista tehdä omasta palkasta säästämällä. Rahoitusvaihtoehtoja on kuitenkin hyvä tutkailla etukäteen, jotta kodin muutostöitä ei tarvitse lykätä rahoituksen puuttuessa.

Hae remonttilainaa tai sisustuslainaa – Sortter kilpailuttaa lainasi

Sortterin avulla voit toteuttaa haaveesi remontista – kilpailuta remonttilaina palvelussamme aina 60 000 euroon asti!

Remonttilainalla rahoitat niin pienet kuin suuremmatkin korjaustyöt omassa asunnossasi tai vaikkapa mökillä.

Voit myös hakea pienempää sisustuslainaa pieniin korjaus- tai muutostöihin 1 000 eurosta alkaen. Tai ehkä haluat tehdä vain pientä pintaremonttia omaan asuntoosi.

Lähetä lainahakemus jo tänään.

Takaisin blogiin