Kesäpiha
Takaisin blogiin

Vinkkejä kotipihan ja mökkipihan ehostukseen

Omalla pihalla viihtyy paljon paremmin, jos se miellyttää silmää. Piha on ensimmäinen asia, jonka vieraat näkevät kun saapuvat luoksesi. Miksi et siis panostaisi sen ulkonäköön? Maailmalla tällä hetkellä vallitsevan tilanteen takia monilla kesän suunnitelmat ovat peruuntuneet. Nyt kun matkustelu on rajoitettua, on hyvä idea viettää tämä kesä panostaen oman pihan tai mökin viihtyvyyteen. Nautit siitä vielä vuosia eteenpäin!

Piha-alueen kasveilla on paljon merkitystä

Merkittävin asia pihan ulkonäössä on sen kasvusto. Siistimällä rikkaruohot ja ei-halutut kasvustot saa pihan näyttämään heti jo paljon siistimmältä. Pelkkä nurmikenttä saattaa olla kolkon ja aution näköinen. Uudet istutukset tuovat pihaan eloa sekä tunnelmaa.

Istutuksia miettiessä tärkeää on selvittää pihasi maaperän laatu sekä huomioida tuulen ja varjon määrä tulevien istutuksien paikassa. Mökin pihan istutuksissa kannattaa ottaa huomioon niiden helppohoitoisuus, jotta kasvit pärjäävät, vaikka niitä ei joka päivä pääsisi kastelemaan ja hoitamaan.

Mökillä ei välttämättä tule käytyä tarpeeksi useasti ja säännöllisin väliajoin, jotta vaikeahoitoiset kasvit pärjäisivät omillaan. Jos pihallasi on liikaa laakeaa aluetta, harkitse puiden istuttamista. Muista kuitenkin istuttaa puut tarpeeksi kauas rakennuksista, sillä niiden lähellä kasvavat puut voivat aiheuttaa lukuisia ongelmia, kuten lehtien tukkimia rännejä tai sammalkerroksisen katon pinnan.

Pihan ollessa liian varjoisa kannattaa harkita puiden karsimista kaatamalla. Muita helppoja parannuksia pihaan saa esimerkiksi pihakiveyksen saumojen puhdistuksella sekä hankkiutumalla eroon pihaan mahdollisesti kerääntyneistä käyttämättömistä tavaroista sekä rojuista.

Myös ajettava ruohonleikkuri voi olla kätevä hankinta, jos piha-alue on kovin suuri.

illustration

Terassi on kuin olohuone ulkona

Monet suomalaiset tykkäävät viettää kesäpäiviään ulkona istuskellen. Ihanteellisin paikka ulkona oleskeluun on oma terassi, ja useilta se löytyykin jo kotoa tai mökiltä. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa loma kuin kunnostaa tai rakentaa oma terassi, jossa voi viettää loman kauniit kesäillat.

Mikäli terassi kaipaa kunnostusta, saa pienellä pintakäsittelyllä ja terassikalusteiden päivityksellä jo paljon aikaan. Terassilla voi olla muutakin kuin vain pöytä ja tuolit - sitä kannattaa ajatella enemmän olohuoneena. Sohvaryhmä, kasvit ja ihana valaistus iltahämärää varten tuovat heti uutta ilmettä ja nostavat terassin viihtyvyyttä suuresti. Kovassa suosiossa on myös paljun tai poreammeen upottaminen terassin rakenteisiin. Suurempiin terassin sisustushankintoihin kannattaa ottaa talouteesi sopiva sisustuslaina.

Kun terassi on viihtyisä ja siellä viettää paljon aikaa, voi syksyn saapuminen alkaa harmittaa. Onneksi terassin voi pienellä remontilla saada ympärivuotiseen käyttöön. Asentamalla lasituksen saat terassin käyttöaikaa pidennettyä viileille syksyn illoille, ja lisäämällä lämpölamppuja voit istuskella terassilla talvellakin. Jos terassisi kaipaa remonttia, onnistuu unelmien terassisi rakentamisen rahoittaminen näppärästi remonttilainan avulla.

Uutta terassia rakentaessa tärkeintä on huomioida maaperän koostumus, sillä perustukset ovat tärkeimmässä roolissa turvallisen ja kestävän terassin rakennuksessa. Jos pihalle ei ole mahdollista tehdä terassia perinteistä laudoista, voi terassialueen rakentaa myös kiveyksestä. Muistathan myös ottaa huomioon rakennusluvat terassia suunniteltaessa.

Kesän muut rakennusprojektit

Jos kaipaat terassin lisäksi muita oleskelupaikkoja pihallesi, niin voit harkita esimerkiksi kesäkeittiötä, kotaa, grillikatosta tai nuotiopaikkaa. Remonttilainalla nämäkin hankkeet ovat mahdollisia. Kesällä on mukavaa laittaa ruokaa ulkona hyvässä säässä, ja hyvät puitteet ruoanlaittoon ovat aina plussaa. Kodassa voi grillata myös talvisin ja pysyä silti lämpimänä.

Vuoden ympäri viihtyvyyttä lisää myös palju. Palju on hyvä hankinta pihalle varsinkin, jos tonttisi ei ole vesistön äärellä. Jos polttopuut alkavat olla ahtaalla, vajan rakennus on loistava tapa saada polttopuille lisää tilaa. Mikäli mökillä käy paljon lapsia, voisi puumajan rakentaminen olla hauskaa yhteistä puuhaa.

Monilla mökeillä käymälänä toimii huussi. Huussin kunnostaminen ei välttämättä tule aina ensimmäisenä mieleen, mutta sitä on silti syytä harkita. Sisäpintojen maalaus vaaleilla sävyillä avartaa tilaa ja poistaa tunkkaisuutta. Sinisten sävyjen uskotaan karkottavan kärpäsiä, joten vaaleansininen voisi olla oiva valinta.

Sauna on tärkeä elementti suomalaisilla mökeillä. Mikäli löylyt jäävät laimeiksi, kannattaa harkita pitäisikö kiuaskivet vaihtaa vaiko korvata kiuas kokonaan uudella. Myös lauteiden kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisin väliajoin. Jos lauteet näyttävät lahoilta, on ne vaihdettava kokonaan. Muussa tapauksessa pelkkä pintakäsittely voi riittää.

illustration

Ranta ja laituri kuntoon

Vesistön äärellä sijaitsevilla omakotitalo- tai mökkitonteilla ranta on oleellinen osa yleisvaikutelmaa. Veden äärellä vietetään usein paljon aikaa, joten ranta kannattaa pitää siistinä sekä itselleen mieluisena. Rannan tulisi olla vapaa ylimääräisestä kasvustosta sekä irtokivistä ja oksista. Mukavuutta lisää laituri tai terassi lähellä rantaa.

Laituri kannattaa olla hyvässä kunnossa, jotta uintireissulla ei saa tikkuja varpaisiin. Laiturin pintakäsittely on helppo operaatio, joka tulisi suorittaa muutamien vuosien välein laiturin hohdon säilyttämiseksi. Öljytessä tai lakatessa on tärkeää valita oikeat aineet, sillä niiden pitää olla vesistöystävällisiä sekä myrkyttömiä.

Veteen pulahtaminen ei ole kivaa, jos pohja on mutainen tai todella kivinen. Silloin kannattaa harkita pohjan ruoppaamista tai pohjaan asennettavaa suodatinkangasta, joka päällystetään hiekalla. Ruopatessa täytyy kuitenkin muistaa hoitaa kaikki tarvittavat luvat kuntoon.

illustration

Remonttilainalla tai mökkilainalla suunnitelmat toteen

Lomalta toivotaan yleensä rentoutumista ja hauskanpitoa, varsinkin ulkona. Tämä kesä voisi olla juuri se kesä, kun panostat mökin tai kodin pihaviihtyvyyteen. Unohda ikuiset haaveet siitä, miltä haluaisit kotona tai mökillä näyttävän, ja tee niistä totta! Sortterin lainavertailupalvelun kautta voit vertailla lainoja ja löytää halvimman mahdollisen remonttilainan. Täytä siis ilmainen lainahakemus, ja ryhdy remontoimaan!

Mikäli harkitset oman mökin ostamista, sen rahoitus onnistuu mökkilainalla. Sortterin kautta voit kilpailuttaa lainat helposti ja nopeasti ja valita mökin ostoon halvimman lainan. Kokeile lainalaskuriamme!

Takaisin blogiin