Credit vai debit kortti
Takaisin blogiin

Credit ja Debit? Kaikki korttityyppien eroista.

Suuri osa suomalaisista tekee jopa useamman kerran päivässä valinnan Debit ja Credit -painikkeiden välillä. Harvoin tulee kuitenkaan mietittyä tarkemmin näiden maksutapojen eroja.

Debit ja Credit pähkinänkuoressa.

Debit maksutapana vastaa perinteistä pankkikorttia, ja Credit luottokorttia. Maksaessasi siis Debit -puolelta, veloitetaan summa suoraan tililtäsi, ja Credit -puolelta maksaessa summa siirtyy luottokortin luotolta kauppiaalle.

Muistisääntönä toimii englannin kielen credit, joka tarkoittaa luottoa. Toinen on pankki.

Milloin käyttää credit-puolta?

Missä tilanteissa sitten credit-puoli on parempi ratkaisu hankintoihin?  Vaikka täysin yleispäteviä sääntöjä ei oikein voi tähän antaa, on useimmiten esimerkiksi matkojen hankkiminen luottokortilla järkevää niihin usein sisältyvän matkaturvan vuoksi. 

Samanlaista ostoturvaa tarjoaa osa luottokorttitoimittajista myös esimerkiksi verkkokauppaostoksille ja muillekin isommille hankinnoille. 

Kannattaa kuitenkin huomioida, että luottokortit eivät kuulu 1.7.2020 voimaan astuneen 10% tilapäisen korkokaton piiriin. Siksi edullisin tapa hyötyä luottokortin tarjoamista ostoturvista voi olla ostoksen tekeminen luottokortilla ja luottokorttivelan maksaminen pois kilpailutetulla kulutusluotolla (linkki).

Sortterin maksuton lainavertailu kilpailuttaa puolueettomasti edullisen koron kulutusluotollesi.

Debit -puolen käyttäminen

Debit”puolen” tai erillisen debit -kortin käyttäminen on yleensä järkevintä päivittäisessä käytössä ja päivittäisissä hankinnoissa kuten ruokakauppaostoksissa. Käytetty summa siirtyy tililtä usein nopeasti, mutta ei välttämättä heti. Tämän takia Debit -korttia käytettäessä tulee varmistua ettei tili ylity. 

Visa Electron vai Debit?

Useimpien mielessä Visa Electron ja Debit ovat sama asia. Näiden korttien välillä on kuitenkin yksi merkittävä ero: Visa Electron tarkistaa tilisi saldon ja tekee varauksen ostosta tehdessäsi. Et siis voi ylittää tiliäsi Electron -kortilla. Debit -korttien kanssa reaaliaikainen varmennus toteutetaan usein vain yli 50€ ostoksissa.

Lähimaksu, Credit vai Debit

Nopeasti yleistynyt lähimaksaminen mietityttää. Varsinkin Suomessa maksetaan mielellään debit-kortilla, ja lähimaksua käytettäessä ei voi valita puolta josta maksu tehdään. Valitettavasti tähän ei ole kuitenkaan yksiselitteistä toimintamallia, vaan lähimaksun maksupuoli vaihtelee hieman korteittain. Uuden kortin mukana tulevissa dokumenteissa tulee olla tieto lähimaksun veloituspuolesta, ja luonnollisesti puolen voi varmistaa myös pienellä testiostolla.

Suurin osa yhdistelmäkorteista toimii kuitenkin Debit-, eli pankkipuolella. Kortin maksupuoli ei muutu, joten jos lähimaksu menee nyt debit-puolelta, se tulee menemään sieltä myös jatkossakin.

Kysymyksiä ja vastauksia Credit ja Debit -korteista

K1. Kumpi on Luotto ja kumpi Pankki?

V1 Debit on pankki- ja Credit on luottopuoli

K2. Mikä on Debit-kortti?

V2. Debit-kortti on maksukortti, joka on lähimpänä perinteistä pankkikorttia.

K3. Mitä eroa Debit ja Visa Electron -korteilla?

V3. Visa Electron tarkistaa tilin saldon ja tekee katevarauksen suoraan ostotilanteessa, eli tili ei voi mennä miinukselle.

K4. Kuka voi saada Debit-kortin?

V4. Debit-korttien myöntäminen on mahdollista luotto-ominaisuuden puuttumisen takia lähes kaikille. 

Mitä eroa on pankkikortilla ja Debit-kortilla?

Debit-kortti on korvannut käytännössä perinteisen kansallisen pankkikortin. Kun perinteinen pankkikortti kävi maksuvälineenä käytännössä vain kotimaan sisällä, toimii Debit-kortti maksuvälineenä ympäri maailman. Lisäksi turvallisuus on huomattavasti parantunut Debit-korttien PIN- varmennuksen myötä.  

Prepaid- ja virtuaaliluottokortit

Modernin kaupankäynnin kasvaessa on perinteinen, fyysinen kortti toisinaan käymässä turhaksi. Kuitenkin samaan aikaan Credit-maksutapa on varsinkin ulkomailta tilatessa usein ainoa vaihtoehto maksun toteuttamiselle. Kuinka siis maksaa Credit-kortilla, jos sellaista ei omista tai halua?

Vastauksena tähän, on markkinoille ilmestynyt virtuaalisia ja prepaid-kortteja. Näille korteille siirretään rahaa ”etukäteen”, jolloin korttia voidaan käyttää normaalin luottokortin tapaan verkkomaksuissa sekä muissa ostoksissa.

Eri korttityypit taskuopas

Debit-kortti: Vastaa perinteistä pankkikorttia, ostokset maksetaan suoraan tililtä.

Credit-kortti: Luottokortti, ostokset maksetaan luottotililtä.

Electron-kortti: Varmentaa tilin saldon jokaisen oston yhteydessä, muuten kuten Debit.

Virtuaalikortti: Verkko-ostamiseen sopiva, ei fyysistä korttia.

Prepaid Credit-kortti: Kortti, joka toimii kuin luottokortti, mutta käytettävissä oleva rahamäärä maksetaan etukäteen kortin luottotilille. Ei varsinaista luotto-ominaisuutta.

Edellinen

Mistä kannattaa ottaa lainaa? Lue vinkit ja löydä itsellesi sopiva rahoitus

Seuraava

Mikä on hyvä lainan korko?

Takaisin blogiin