Credit vai debit kortti
Takaisin blogiin
# Luottokortti

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Credit ja debit? Kaikki korttityyppien eroista

Suuri osa suomalaisista tekee useita kertoja päivässä valinnan maksupäätteen debit- ja credit-painikkeiden välillä. Harvoin tulee kuitenkaan pohdittua tarkemmin näiden maksutapojen eroja.

Debit ja credit – miten eroavat toisistaan?

Debit maksutapana tarkoittaa perinteistä pankkikorttia ja credit luottokorttia. Kun valitset maksun debit-puolelta, summa veloitetaan suoraan tililtäsi. Credit-puolelta maksaessa summa siirtyy luottokortin luotolta kauppiaalle.

Muistisääntönä toimii englannin kielen credit, joka tarkoittaa luottoa. Debit puolestaan tarkoittaa pankkia.

Milloin käyttää credit-puolta?

Missä tilanteissa credit-ominaisuus on parempi ratkaisu ostoksia tehdessäsi?

Täysin yleispäteviä sääntöjä ei välttämättä ole olemassa, mutta esimerkiksi matkojen maksaminen luottokortilla on järkevää korttiin usein sisältyvän matkaturvan vuoksi. 

Osa luottokorttitoimittajista tarjoaa samanlaista ostoturvaa myös muille verkkokauppaostoksille ja isommille hankinnoille.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että luottokortit eivät kuulu 1.7.2020 voimaan astuneen 10 % tilapäisen korkokaton piiriin. Siksi edullisin tapa hyötyä luottokortin tarjoamasta ostoturvasta voi olla ostoksen tekeminen luottokortilla sekä luottokorttivelan maksaminen pois kilpailutetulla edullisella kulutusluotolla.

Sortterin maksuton lainavertailu kilpailuttaa puolueettomasti edullisen koron kulutusluotollesi.

Debit-puolen käyttäminen

Debit-ominaisuuden tai erillisen debit-kortin käyttäminen on yleensä järkevintä päivittäisessä käytössä, kuten ruokaostoksilla tai muita hankintoja tehdessäsi.

Käytetty summa siirtyy tililtä usein nopeasti, mutta ei välttämättä aivan heti jokaisella maksukerralla. Tämän vuoksi debit-korttia käytettäessä tulee varmistua, ettei tili ylity.

Visa Electron vai debit-kortti?

Useimmat ihmiset ajattelevat, että Visa Electron ja debit-kortti ovat sama asia. Korttien välillä on kuitenkin yksi merkittävä ero: Visa Electron tarkistaa tilisi saldon ja tekee varauksen ostosta tehdessäsi.

Et siis voi ylittää tiliäsi Visa Electron -kortilla. Debit-korteissa reaaliaikainen varmennus toteutetaan usein vain yli 50 €:n ostoksissa.

Lähimaksu, credit vai debit?

Lähimaksaminen on yleistynyt, ja ominaisuus mietityttää monia. Suomessa ostoksia tehdään mielellään debit-kortilla, mutta lähimaksua käytettäessä ei voi valita, suoritetaanko maksu debit- vai credit-puolelta.

Yksiselitteistä toimintamallia ei kuitenkaan ole, vaan lähimaksun maksupuolessa on korteittain jonkin verran vaihtelua. Uuden kortin mukana tulevissa dokumenteissa on tieto lähimaksun veloituspuolesta. Maksupuolen voi varmistaa myös pienellä testiostolla.

Suurin osa yhdistelmäkorteista käyttää lähimaksaessa kortin debit-ominaisuutta, eli veloittaa summan pankkipuolelta. Kortin maksupuoli ei muutu, joten jos lähimaksu suoritetaan debit-puolelta, maksu veloitetaan sieltä jatkossakin.

Kysymyksiä ja vastauksia credit- ja debit-korteista

Kumpi on luotto ja kumpi pankki?
Credit-termillä tarkoitetaan luottoa ja debit-termillä tarkoitetaan pankkia.

Mikä on debit-kortti?
Debit-kortti on maksukortti, joka on lähimpänä perinteistä pankkikorttia, ja siinä ei ole luotto-ominaisuutta.

Mitä eroa on debit- ja Visa Electron -korteilla?
Visa Electron -kortti tarkistaa tilin saldon ja tekee katevarauksen suoraan ostotilanteessa, eli pankkitilisi ei voi mennä miinukselle. Debit-kortilla tehtyä ostoa ei aina varmenneta, jolloin tilisi saldo voi ylittyä.

Kuka voi saada debit-kortin?
Koska debit-kortissa ei ole luotto-ominaisuutta, pankin on mahdollista myöntää sellainen lähes kaikille asiakkailleen. 

Mitä eroa on pankkikortilla ja debit-kortilla?

Debit-kortti on korvannut käytännössä perinteisen kansallisen pankkikortin. Kun perinteinen pankkikortti kävi maksuvälineenä käytännössä vain kotimaan sisällä, toimii debit-kortti maksuvälineenä ympäri maailman.

Lisäksi turvallisuus on parantunut huomattavasti debit-korttien PIN-varmennuksen myötä.

Prepaid- ja virtuaaliluottokortit

Moderni kaupankäynti on yleistynyt, joten perinteinen, fyysinen kortti saattaa toisinaan tuntua turhalta. Samaan aikaan credit-maksutapa on varsinkin ulkomailta tuotteita tilattaessa usein ainoa vaihtoehto maksun toteuttamiselle. Kuinka siis maksaa credit-kortilla, jos sellaista ei omista tai halua?

Markkinoille on ilmestynyt virtuaalisia ja prepaid-kortteja. Näille korteille siirretään rahaa ennakkoon, jolloin korttia voidaan käyttää normaalin luottokortin tapaan verkkomaksuissa ja muissa ostoksissa.

Taskuopas: eri korttityypit

  • Debit-kortti: vastaa perinteistä pankkikorttia, ostokset maksetaan suoraan tililtä.
  • Credit-kortti: luottokortti, ostokset maksetaan luottotililtä.
  • Electron-kortti: varmentaa tilin saldon jokaisen oston yhteydessä.
  • Virtuaalikortti: verkko-ostamiseen sopiva, ei fyysistä korttia.
  • Prepaid credit-kortti: kortti, joka toimii kuin luottokortti, mutta käytettävissä oleva rahamäärä maksetaan etukäteen kortin luottotilille. Ei varsinaista luotto-ominaisuutta.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin