Miten käy korkosääntelyn syksyllä 2021?
Väliaikainen korkokatto päättyy 30.9.2021. Korkosääntely saa kannatusta osassa eduskuntapuolueista, mutta pysyvämmän korkokaton kohtalo on vielä auki.
Kalmi muistuttaa, että kansainvälisesti vertailtuna jo 20 % maksimikorko on verrattain tiukka raja kulutusluottojen koroille.
– Vaikea sanoa, että mitä syksyllä 2021 tapahtuu. Korkokatto itsessään ei ole ongelma, mutta sääntely voisi olla muutakin kuin korkoon sidottua. Näkisin toimivammaksi ratkaisuksi velkakierteen katkaisuun esimerkiksi lainamäärän tai maksuajan rajaamisen. Lisäksi positiivinen luottorekisteri on yksi keino hillitä ylivelkaantumista, Kalmi sanoo.
Lainavertailualusta Sortterin mukaan korkokatto tuo haasteita yleiseen kilpailuun sekä lainatuotteiden saatavuuteen. Edulliset lainat ovat kuluttajan etu, mutta korkokatto saattaa pitkällä aikavälillä vähentää luotonmyöntäjien määrääTällöin pankkien välinen kilpailu vähenisi, joka on omiaan nostamaan rahoituksen kustannuksia pitkällä välillä. Luottotuotteiden eriarvoinen säätely voi johtaa myös siihen, että heikompiosaisten käyttöön jää ainoastaan ne lainatuotteet, jotka on rajattu kokonaan korkokaton ulkopuolelle.
Korkokatto saattaa myös lisätä epärehellisten huijaussivustojen toimintaa, kuten Euroopan Kuluttajakeskus on huomannut loppuvuodesta 2020. Liikkeellä on useita ulkomaalaisia lainahuijaussivustoja, jotka esittäytyvät lainanantajina, mutta pyytävät erilaisia ennakko- tai toimitusmaksuja kuluttajilta. Ulkomaalaiset lainanantasivustot jäävät suomalaisten viranomaisten valvonnan ulkopuolelle, jolloin niiden toimintaan on vaikea puuttua.
– Korkokaton vaikutukset on syytä tutkia huolella ennen mahdollisia pysyvämpiä lakimuutoksia. Kuluttajien rahantarve ei ole kadonnut koronan aikana, mutta rahoituksen saatavuus on vaikeutunut monien kohdalla. Myös vaihtoehtoiset ratkaisut, kuten sosiaalinen luototus on todellisuudessa kovin pienen joukon käytettävissä, Huhdanpää sanoo.