Kulutusluottojen 10 % korkokatto vuonna 2020

Suomen kuluttajasuojalakiin tehtiin muutoksia 1.7.2020 alkaen vallitsevan koronaepidemian takia. Suurin ja näkyvin muutos on väliaikainen 10 % korkokatto kulutusluottoihin. Korkokatto on voimassa 31.12.2020 saakka, mutta se ei koske luottokortteja tai hyödykesidonnaisia osamaksusopimuksia.

Paljonko voit säästää?

Valitse lainasumma

2 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
53 €
Arvioitu kuukausierä
tiedot
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 2 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 53 €, takaisinmaksettava summa 2 539 € sekä todellinen vuosikorko on 12,94 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
 • Sortter on Suomen luotettavin lainavertailupalvelu

  Suomen luotettavin lainavertailu

 • Sortter tarjoaa vakuutusedun

  100 % läpinäkyvä vertailu

 • Aina sinun puolellasi

  100 % asiakkaan puolella

 • Avainlippu

  100 % suomalainen palvelu

 • 4,6
  Perustuu 530 arvosteluun.
  powered by

Huom! 1.10.2023 astuu voimaan uusi korkokatto

Lue lisää »

Korkokatto laskee uusien kulutusluottojen ja vakuudettomien lainojen hintoja.

Koronaepidemian takia säädettävä uusi korkokatto rajoittaa kulutusluottojen ja vakuudettomien lainojen maksimikoroksi 10 %. Käytännössä tämä tarkoittaa useiden kulutusluottojen kohdalla kuluttajalle edullisempaa hinnoittelua.

Koska korkokatto ei koske kauppojen osamaksusopimuksia eikä luottokortteja, voi kilpailutetun kulutusluoton käyttäminen luottokortin tai osamaksusopimuksen sijaan olla kokonaiskuluiltaan huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Korkokaton voimaan tullessa erilaisia lainatuotteitta siis kohdellaan eri tavoin. Uusissa kulutusluotoissa korko voi olla korkeintaan 10 %, kun taas luottokorttilainassa tai osamaksusopimuksessa se voi olla jopa 20 %, ollen näin tuplasti kalliimpi vaihtoehto kulutusluottoon verrattuna.

10 huomioita korkokatosta

 1. Uusien kulutusluottojen maksimikorko on 10 % välillä 1.7.–31.12.2020.
 2. Korkokatto ei koske luottokortteja eikä verkkokauppojen osamaksusopimuksia.
 3. Korkokatto asetetaan koronaepidemian vuoksi.
 4. Jo myönnettyjen lainojen korkoihin uusi korkokatto ei vaikuta, vaan sinun täytyy kilpailuttaa lainasi uudelleen.
 5. Korkokatto voi mahdollistaa edullisemmat korkokulut uusiin luottoihin.
 6. Korkokatto puolittaa maksimikorkotason 20 % tasolta 10 % tasolle.
 7. Koronaepidemian takia säädettävä korkokatto on suunniteltu vain väliaikaiseksi.
 8. Korkokaton tarkoitus on ehkäistä suomalaisten ylivelkaantumista.
 9. Uusi korkokatto asettaa erityyppiset luotot keskenään erilaiseen asemaan.
 10. Korkokatto laskenee keskimääräisiä lainasummia.

Korkokatto koronaepidemian takia

Korkokaton tarkoituksena on hillitä kotitalouksien ylivelkaantumista epävarman koronatilanteen aikana. Lainavertailupalvelu Sortter kannustaakin aina järkevään ja suunnitelmalliseen rahankäyttöön, jonka takia myös korkokaton voimassa ollessa on hyvä harkita hankintansa ja ostoksensa tarkoin, vaikka kulutusluoton saisikin nyt aiempaa halvemmilla kustannuksilla. Kuitenkin samaan aikaan voi kilpailuttamalla uudelleen nykyisiä lainojaan saada merkittäviä säästöä koroissa ja kuukausikustannuksissa, kasvattamatta itse lainamäärää.

Varsinkin vanhempien kulutusluottojen yhdistäminen ja uudelleen kilpailuttaminen sekä osamaksusopimusten ja luottokorttivelkojen maksaminen pois uudella, kilpailutetulla kulutusluotolla voi tuoda merkittäviä säästöä kuukausittaisiin lainanhoitokuluihin ja korkoihin.

Korkokatto on voimassa 1.7.–31.12.2020 myönnettäviin uusiin rahalainoihin. Lisäksi korkokattoa sovelletaan jo myönnettyihin lainoihin, joista tehdään nostoja 1.7.–31.12.2020 välisellä ajalla.

Uusi korkokatto laskee korkoja jo toistamiseen vuoden sisään

Vuoden 2019 syyskuussa voimaan tulleen 20 % korkokaton jälkeen nyt asetettu uusi korkokatto laskee kulutusluottojen maksimikorkoja jo toistamiseen vuoden sisään.

Vaikka vanhempien luottojen kilpailuttaminen on hyvä tehdä normaalistikin esimerkiksi vuosittain, nyt kahden peräkkäisen korkokaton voimaantulon jälkeen vanhojen lainojen kilpailuttaminen voi tuoda vieläkin suuremman säästön lainan korkokuluihin.

Viimeisen vuoden aikana toteutunut suuri korkojen lasku mahdollistaakin monelle tavalliselle suomalaiselle tilaisuuden kilpailuttaa vanhat lainat sekä luottokortti- ja osamaksuvelat uuden korkokaton mukaiselle tasolle. Tässä apunasi toimii Sortterin lainavertailupalvelu.

10 % korkokatto käytännössä

Kulutusluotto, jonka summa on 10 000 € ja korko uuden kuluttajansuojalakiin säädetyn 10 % korkokaton mukainen, tulee kahden vuoden maksuajalla kuukausieräksi 461 €. Aiemmalla 20 % korkotasolla taas kuukausieräksi tulee 48 € enemmän kuukaudessa, eli 509 €. Vuositasolla tämä tarkoittaa jopa 576 € säästöä entisen korkokaton aikana myönnettyyn lainaan nähden. Uuden hinnoittelusi voit tarkistaa helposti lainavertailun avulla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä korkokatosta:

Korkokatto rajoittaa kuluttajansuojalain 7 luvun mukaisten luottojen, eli vakuudettomien kulutusluoton ja muiden vakuudettomien lainojen maksimikoron 10 %. Hallitus on määritellyt uuden korkokaton 1.7.–31.12.2020 väliselle ajalle.

Jokainen kulutusluotto hinnoitellaan henkilökohtaisesti. Mikäli sinulla on jo olemassa oleva kulutusluotto, kannattaa kilpailuttaa uusi kulutusluotto, jolla sitten voit maksaa vanhan kulutusluoton pois ja täten saada lainasi korkotason uuden korkokaton mukaiseksi.

Ei, luottokortit ja osamaksusopimukset ovat uuden korkokaton ulkopuolella. Osamaksusopimuksen ja luottokorttivelan voit kilpailuttaa kulutusluotoksi ja saada näin edullisemman korkotason.

Ei koske. Korkokatto koskee vain ja ainoastaan kuluttajille myönnettäviä kulutusluottoja sekä vakuudettomia lainoja. Mikäli tahdot yrityksellesi lainaa uuden korkolain mukaisella korolla, tulee se ottaa yksityishenkilönä ja sijoittaa rahat itse yritykseesi.

Vuoden 2020 korkokatto pähkinänkuoressa

Uusi 1.7.2020 voimaan astuva, korkokatto laskee kaikkien uusien kulutusluottojen ja vakuudettomien lainojen maksimikoron 10 prosenttiin. Korkokatto ei koske luottokortteja, osamaksusopimuksia, eikä jo myönnettyjä ja nostettuja lainoja. Korkokatto tuo mahdollisuuden säästää korkokuluissa, mutta toisaalta se voi mahdollisesti vaikeuttaa lainansaantia varsinkin suurempien lainasummien kohdalla, pankkien riskimarginaalien pienentyessä. Ajantasaisen ja uuden korkokaton mukaisen henkilökohtaisen lainatarjouksen saat Sortterin lainavertailulla.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.