Uusi korkokatto astuu voimaan lokakuussa 2023
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Sisältövastaava Sere

Kirjoittaja:

Sere Hanski

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Uusi korkokatto astuu voimaan lokakuussa 2023

Vuoden 2023 lainamarkkinoihin vaikuttavat lakiuudistukset tulevat vaikuttamaan esimerkiksi sosiaaliseen luottoon, kuluttajaluottojen korkoihin ja positiiviseen luottotietorekisteriin.

Sosiaalisen luoton uudistus

Sosiaalinen luotto voidaan myöntää sellaiselle henkilölle, jolla ei ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa muualta muun muassa vähävaraisuutensa ja pienituloisuutensa takia. Sosiaalisen luoton tarkoitus on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista.

Sosiaalista luottoa on mahdollista saada maksuhäiriömerkinnästä huolimatta, ja lainan korko saa olla enintään korkolain mukainen viitekorko.

Jo vuoden 2023 alussa sosiaalisen luoton myöntäminen siirtyi kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle, mutta oli aiemmin vapaaehtoista. 1.8.2023 alkaen sosiaalisen luoton myöntäminen muuttuu kuitenkin pakolliseksi. Jokaisen hyvinvointialueen on siis järjestettävä sosiaalista luototusta, mutta hyvinvointialueet voivat päättää luottojen suuruuden ja sen, kenelle laina myönnetään.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 501 arvosteluun.
powered by

Uusi korkokatto astuu voimaan lokakuussa

Kuluttajalainojen korkokattoa laskettiin pysyvästi viimeksi syyskuussa 2019, jolloin maksimikoroksi asetettiin 20 %. Koronapandemian aikana kuitenkin noudatettiin väliaikaista vakuudettomien kuluttajaluottojen korkokattoa, jolloin lainoja sai tarjota enintään 10 % korolla. Väliaikainen korkokatto oli voimassa heinäkuusta 2020 vuoden 2021 syyskuun loppuun.

Uusi korkokattoa koskeva laki astuu voimaan 1.10.2023. Sen myötä kulutusluottojen, osamaksusopimusten ja luottokorttien korkoja ei saa sopia suuremmaksi kuin viitekorko lisättynä 15 prosenttiyksiköllä. Tällöinkään lainan korko ei saa olla yli 20 %. Korkokatto ei kuitenkaan koske liikennevälineiden osamaksukauppaa, joten esimerkiksi auton osamaksusopimuksen korko voi edelleen olla yli 15 %.

Uuden lain tarkoitus on kiristää luotonannon valvontaa ja ajaa kuluttajan etua. Näin ollen uuteen lakiin on kirjattu myös luoton valvontaan, markkinointiin ja luotonhakijan henkilöllisyyden todentamiseen liittyviä ehtoja.

Positiivinen luottotietorekisteri käyttöön vuonna 2024

Lisäksi laki positiivisesta luottotietorekisteristä tuli voimaan 1.8.2022, mutta näillä näkymin se otetaan käyttöön vasta 1. huhtikuuta 2024.

Positiivinen luottotietorekisteri kokoaa yhteen lainanhakijan ja tämän luottojen tiedot. Näin ollen niin luotonantajan kuin lainanhakijan on helpompi muodostaa kokonaiskuva lainanhakijan taloustilanteesta. Positiivisen luottotietorekisterin keskeinen tarkoitus on ehkäistä ylivelkaantumista.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Reilua ja turvallista lainavertailua

Lainan ottaminen on aina iso päätös, eikä sitä tule tehdä heppoisin perustein. On kuitenkin selvää, että lähes jokaisella tulee elämässään väistämättä vastaan tilanteita, jolloin ulkopuolinen rahoitus on tarpeen.

Lainan ottamista itsessään ei tarvitse pelätä, mutta budjetointi ja oman maksuvaran selvittäminen ovat keskeisessä roolissa lainaa harkittaessa. Huolellisesti budjetoitu ja talouteen sovitettu laina voi mahdollistaa monia arjen unelmia. Yksinkertaistettuna tulojen tulisi kuitenkin olla suuremmat kuin menot, jotta rahaa on mahdollista laittaa myös säästöön.

Lainojen kilpailuttaminen on helppo keino varmistaa, ettei lainastaan maksa tarpeettomia kuluja.

 • Kotimaisen lainavertailupalvelu Sortterin kautta kilpailutat lainat helposti, nopeasti ja ennen kaikkea reilusti.
 • Olemme Suomen luotettavin lainavertailupalvelu ja ajamme aina asiakkaamme etua.
 • Kauttamme näet yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia selkeästi edullisuusjärjestyksessä. Voit valita palvelustamme itsellesi parhaiten sopivan lainan – tai olla valitsematta yhtäkään näin halutessasi.
Sisältövastaava Sere

Kirjoittaja

Sere Hanski

Sortterin sisältövastaava Sere on koulutukseltaan suomen kielen maisteri. Sekä opintojensa että harrastustensa puolesta oikeaoppisen ja selkeän tekstin tuottaminen sekä suunnitteleminen ovat lähellä Seren sydäntä. Pankki- ja rahoitusalaan liittyvien tekstien parissa hän on työskennellyt hieman yli vuoden päivät, mutta oppii mielellään alasta ja sen aiheista lisää jatkuvasti. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin