Tasa-arvoinen talous parisuhteessa – lainalaskuri apuun yhteiseen budjetointiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja:

Teemu Pasanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Tasa-arvoinen talous parisuhteessa – lainalaskuri apuun yhteiseen budjetointiin

Me suomalaiset olemme tarkkoja raha-asioidemme kanssa. Emme mielellämme kerro omia palkkatietojamme edes läheisille ihmisille. Talousasiat tulevat kuitenkin ajankohtaiseksi parisuhteessa, jolloin tuota talouden salaperäisyyden verhoa on myös pakko hieman raottaa.

Parisuhteesta puhuttaessa ajatukset kääntyvät usein rakkauteen, luottamukseen ja yhteisiin hetkiin. Nuo elementit ovat toki äärimmäisen tärkeitä, mutta myös talousasiat ovat olennainen osa parisuhteen arkea – niin hyvässä kuin pahassa.

Raha-asiat voivat aiheuttaa kaikkia mahdollisia tunteita häpeästä hämmennykseen. Toisaalta talous on myös yksi eniten riitoja aiheuttava aiheista parisuhteissa. Joka tapauksessa avoin kommunikaatio parisuhteessa niin talousasioissa kuin missä tahansa muussakin aihepiirissä on pariskunnan yhteinen etu.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 483 arvosteluun.
powered by

Mitä on tasa-arvoinen talous parisuhteessa?

Tasa-arvoinen talous parisuhteessa tarkoittaa paljon muuta kuin sitä, että molemmat osapuolet maksavat laskut puoliksi. Se on laaja kokonaisuus, jossa kaikki osapuolet kantavat vastuun, osallistuvat päätöksentekoon ja jakavat talouteen liittyvät ilot ja haasteet.

Tasa-arvoinen talous ei tarkoita, että kaikki osapuolet hoitavat täsmälleen tasan osuuden kulueristä, vaan että osapuolten näkemykset ja tarpeet otetaan huomioon taloudellisessa päätöksenteossa.

Miksi tasa-arvoinen talous on tärkeää?

  • Luottamus ja vastuunjako: Tasa-arvoinen taloudenhoito vahvistaa luottamusta. Kun vastuuta kannetaan tasavertaisesti ja päätökset tehdään yhdessä, talousasioihin liittyvä mahdollinen stressi vähenee. Osapuolet haluavat ottaa vastuuta yhteisestä tärkeästä asiasta.
  • Konfliktien vähentyminen: Selkeät pelisäännöt ja yhteiset tavoitteet vähentävät ristiriitoja ja väärinkäsityksiä.
  • Yhteisten tavoitteiden saavuttaminen: Kun osapuolet osallistuvat aktiivisesti suunnitteluun, on helpompi päästä yhteisymmärrykseen ja saavuttaa yhteisiä unelmia, kuten lomamatka, asunnon osto tai vaikkapa eläkesäästäminen.

Miten tasa-arvoista taloutta voi toteuttaa? Tätä voi jossain määrin verrata menestyvän yrityksen talouteen. On vaikea kuvitella tuloksellista liiketoimintaa harjoittavaa yritystä, jossa talousasioita piiloteltaisiin muilta tai jossa yrityksen kaikki avainhenkilöt eivät olisi tietoisia budjetista.

  1. Avoimuus: Keskustelkaa säännöllisesti tuloistanne, menoistanne ja tavoitteistanne. Tiedon jakaminen vähentää epävarmuutta sekä mahdollistaa yhteisten suunnitelmien tekemisen ja toteuttamisen.
  2. Budjetointi: Laatikaa yhteinen budjetti. Sen avulla voitte seurata menoja ja tuloja ja varmistaa, että rahankäyttö on linjassa yhteisten tavoitteiden kanssa.
  3. Yhteiset ja henkilökohtaiset tilit: Harkitkaa yhteisen tilin avaamista yhteisiä kuluja varten ja henkilökohtaisten tilien säilyttämistä omia menoja ja säästöjä varten. Kaiken ei ole pakko olla yhteistä, vaan omia harrastuksia varten voi olla omat tilinsä. Luonnollisesti avoimuus on tässäkin tärkeää.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Millaisia ongelmia talousasiat voivat aiheuttaa parisuhteessa?

Vaikka usein todetaan, että ”raha on vain rahaa”, siihen liittyy paljon asioita, jotka kertovat henkilöiden tottumuksista ja arvoista. Niinpä eri ihmisten välillä voi olla paljon eroavaisuuksia sen osalta, miten nämä ajattelevat rahasta ja miten sitä käyttävät. Tässä yleisimpiä esimerkkejä ongelmista, joita talousasiat voivat aiheuttaa parisuhteissa:

Eri kulutustottumukset: 

Toisen osapuolen impulssiostokset tai taipumus tuhlata voi ärsyttää sitä osapuolta, joka arvostaa säästäväisyyttä ja budjetointia. Ihmiset voivat nähdä myös säästämisen, investoinnit ja suuremmat hankinnat hyvin eri tavalla.

Velka: 

Toisen tai molempien osapuolten velat voivat aiheuttaa jatkuvaa stressiä ja jännitettä parisuhteessa. Lisäksi eri henkilöiden suhtautuminen velkaan voi olla erilaista. Toinen saattaa vältellä kaikin keinoin lainan hakemista, kun taas toinen voi nähdä sen työkaluna suurempien hankintojen ja unelmien toteuttamiseen.

Riippuvaisuus ja kontrolli: 

Jos toinen osapuoli ansaitsee merkittävästi enemmän kuin toinen, se voi johtaa epätasa-arvoiseen valtasuhteeseen, jossa toinen kokee olevansa taloudellisesti riippuvainen kumppanistaan.

Stressi taloudellisista vaikeuksista: 

Taloudelliset haasteet, kuten työttömyys, voi lisätä parisuhteen stressiä ja aiheuttaa syyttelyä ja turhautumista.

Vastuun jakaminen: 

Epäselvyys siitä, kuka maksaa mitäkin, voi johtaa tunteeseen epätasa-arvosta ja aiheuttaa katkeruutta.

Lapsiin liittyvät menot: 

Erimielisyydet siitä, kuinka paljon tulisi kuluttaa lasten harrastuksiin, vaatteisiin tai muihin menoihin, voivat aiheuttaa konflikteja. Luonnollisesti perheenlisäys vaikuttaa aina parisuhteen talouteen. Hoitovapaa tarkoittaa lähes aina sitä, että perheen tulot putoavat tilapäisesti.

Perintö ja lahjat: 

Erimielisyydet siitä, miten perintöä tai lahjoja tulisi käyttää tai jakaa, voivat aiheuttaa kitkaa.

Säästötavoitteet: 

Toisen osapuolen halu säästää tulevaisuutta varten voi olla ristiriidassa toisen toiveen kanssa nauttia elämästä nyt.

Vaikka rahaan liittyvät erimielisyydet voivat olla joskus hankalia, ne voivat myös tarjota mahdollisuuden kasvulle ja syvemmälle ymmärrykselle kumppanin kanssa. Kaikkien osapuolten pitää kuitenkin lähestyvä niitä avoimesti ja yhteistyöhaluisesti. Perinteisessä parisuhteessa kaksi henkilöä haluaa usein toteuttaa yhteisiä haaveitaan ja siksi raha-asioiden on oltava sellaisessa tasapainossa, että ne auttavat pariskuntaa elämään mahdollisimman onnellista elämää.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Lainalaskuri opastaa unelmien ensiaskeleissa

Kun parisuhteessa lähdetään toteuttamaan suurempia unelmia, ulkopuolinen rahoitus saattaa tulla kyseeseen. Silloin voi kokeilla lainalaskuria, koska alkuun voi olla vaikea hahmottaa, minkä suuruinen laina olisi omaan talouteen sopiva ja miten se vaikuttaisi päivittäiseen arkeen.

Laina rinnakkaishakijan kanssa:

  • Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi avo- tai aviopuoliso
  • Pankin näkökulmasta kaksi hakijaa on parempi kuin yksi
  • Yleensä edullisemmat ehdot kuin yksin hakiessa
  • Molemmat hakijat ovat vastuussa takaisinmaksusta

Luonnollisesti aina lainaa hakiessa on järkevää pysähtyä miettimään omaa maksukykyä ja omaa tulevaisuuttaan talouden näkökulmasta. Onko tiedossasi kenties isompia elämänmuutoksia, jotka vaikuttavat myös parisuhteen taloustilanteeseen, kuten opiskelua, muuttoa tai perheenlisäystä?

Lainalaskuri on kuitenkin suunnittelua helpottava työkalu, jolla voit kokeilla sopivaa lainamäärää ja sen kautta budjetoida tuloja ja menoja tarkemmin. Lainalaskurin käyttö ei sido sinua mihinkään, vaan se auttaa esimerkiksi pariskuntaa hahmottamaan hankinnan ja siihen tarkoitetun lainan kulujen ja korkojen kokonaisvaikutusta. Lainalaskuri sopii monien eri luottojen, kuten kulutusluoton, joustoluoton tai osamaksujen kustannusten laskemiseen.

Jos lainalaskurin testaamisen jälkeen lainan hakeminen tuntuu omaan talouteen sopivalta vaihtoehdolta, lainat kannattaa aina kilpailuttaa. Sortterin ilmaisella lainavertailulla voit saada tarjouksia useilta eri rahoituslaitoksilta, jolloin sinun on helppo valita edullisin vaihtoehto ja säästää rahaa. Kotimainen Sortter on aina asiakkaan puolella. Olemme Suomen luotettavin lainavertailupalvelu.

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja

Teemu Pasanen

Teemu on kokenut myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Hän on työskennellyt monipuolisissa kaupallisissa rooleissa yli 15 vuoden ajan. Tuoreena yrittäjänä Teemu on päässyt kokemaan myös muuttuvan työelämän, ja yrittäjyys onkin tuonut hänen uralleen uutta intoa. Tällä hetkellä Teemu toimii kirjallisen viestinnän ja sisällöntuotannon sekä hakukoneoptimoinnin parissa.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.