Mitä tarkoittaa sosiaalinen luototus ja kenelle se on tarkoitettu?
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja:

Teemu Pasanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Sosiaalinen luototus – mikä ja miksi?

Sosiaalisen luototuksen tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista ja taloudellista syrjäytymistä. Se on hyvinvointialueen myöntämä luotto alueen asukkaille.

Sosiaalista luottoa voivat hakea pienituloiset ja vähävaraiset henkilöt, joilla on kuitenkin kyky suoriutua lainan takaisinmaksusta. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole edellä mainituista syistä mahdollisuutta saada tavallista kohtuuehtoista lainaa.

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää perustelluista syistä esimerkiksi:

  • talouden tasapainottamiseen
  • velkakierteen katkaisemiseen
  • kodin hankintoihin
  • työllistymisen tai kuntoutumisen tueksi
  • asumisen turvaamiseen
  • kriisitilanteiden katkaisemiseksi.

Elokuussa 2023 voimaan tulleiden lakimuutosten jälkeen sosiaalisesta luototuksesta on tullut lakisääteinen palvelu kaikissa hyvinvointialueissa. Tarkempia tietoja sosiaalisesta luotosta saa siis parhaiten oman hyvinvointialueen tai kotikunnan verkkosivuilta.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 483 arvosteluun.
powered by

Miten sosiaalinen luotto toimii?

Sosiaalisen luoton käytännöt voivat vaihdella kunnittain, mutta yleiset piirteet ovat seuraavat:

1. Tarkoitus

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ennen kaikkea henkilöille, joilla on vaikeuksia selviytyä välttämättömistä menoistaan ja jotka eivät saa luottoa tavallisista pankeista. Se voi auttaa esimerkiksi ylivelkaantuneita henkilöitä. Alueen mukaan sosiaalista luottoa voidaan myöntää parista sadasta eurosta jopa 15 000 euroon asti. Pääsääntöisesti lainan yläraja on kuitenkin 2000 ja 10 000 euron välillä.

2. Korko

Sosiaalisen luoton korko on yleensä alhainen. Luoton korko on korkolain mukainen viitekorko. Lainasta ei peritä muita kuluja.

3. Hakeminen

Luoton myöntämisestä päättää kunta. Hakemusprosessi voi sisältää henkilökohtaisen haastattelun ja perusteellisen selvityksen hakijan taloudellisesta tilanteesta.

4. Takaisinmaksu

Takaisinmaksuaikataulu suunnitellaan yleensä yksilöllisesti lainanottajan maksukyky huomioiden. Maksuvaikeuksien ilmetessä on tärkeää olla yhteydessä luoton myöntäneeseen tahoon ja sopia mahdollisista järjestelyistä. Tyypillinen takaisinmaksuaika on enintään viisi vuotta.

5. Käyttökohteet

Sosiaalista luottoa voi käyttää monenlaisiin menoihin, mutta yleisimmin se on tarkoitettu esimerkiksi velkojen yhdistämiseen, välttämättömien hankintojen tekemiseen tai taloudellisen ahdinkotilanteen helpottamiseen.

Jokainen kunta päättää itse sosiaalisen luoton kriteereistä, joten ehdot ja käytännöt voivat vaihdella paikkakunnittain.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Kenelle sosiaalinen luotto on tarkoitettu?

Sosiaalinen luototus voi auttaa estämään velkaongelmien pahenemista ja tarjota ihmisille mahdollisuuden rakentaa parempaa taloudellista tulevaisuutta. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu kaikille ja sitä tulisi käyttää harkiten. On tärkeää ymmärtää lainaehdot ja varmistaa, että laina voidaan maksaa takaisin sovitussa aikataulussa.

Sosiaalinen luototus voi sopia:

  1. Henkilöille, joilla on vaikeuksia saada perinteistä luottoa.
  2. Henkilöille, jotka ovat taloudellisesti haavoittuvassa asemassa.
  3. Henkilöille, jotka tarvitsevat pientä lainaa välttämättömien menojen, kuten vuokran maksamiseen.

Kenelle sosiaalinen luotto ei sovi?

Sosiaalinen luotto on suunniteltu auttamaan ihmisiä taloudellisesti haastavissa tilanteissa. Se ei kuitenkaan sovi kaikille. Tässä muutamia ryhmiä, joille sosiaalinen luotto ei välttämättä sovi:

1. Kyvyttömyys maksaa luottoa takaisin:

Jos henkilöllä ei ole realistista mahdollisuutta maksaa luottoa takaisin tulevaisuudessa, luoton ottaminen voi pahentaa hänen taloudellista ahdinkoaan.

2. Tilapäiset taloudelliset ongelmat:

Henkilöt, jotka kohtaavat lyhytaikaisia taloudellisia haasteita, jotka voidaan ratkaista muilla keinoin (esim. säästöillä, perheen tai ystävien avulla), eivät välttämättä tarvitse sosiaalista luottoa.

3. Henkilöt, jotka eivät ole valmiita sitoutumaan taloudelliseen neuvontaan tai koulutukseen:

Joissakin kunnissa sosiaalisen luoton saaminen voi edellyttää osallistumista taloudelliseen neuvontaan tai koulutukseen. Jos henkilö ei ole valmis sitoutumaan tähän, luotto ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

4. Henkilöt, joilla on vakavia velkaongelmia:

Jos henkilöllä on jo merkittäviä velkoja ja hän on syvällä velkakierteessä, yksittäinen sosiaalinen luotto ei välttämättä ratkaise ongelmaa. Tällaisessa tilanteessa laajempi velkajärjestely tai muu ratkaisu voi olla parempi vaihtoehto. Luottoa ei voida myöntää, jos sinulle on myönnetty yksityishenkilön velkajärjestely tai Takuusäätiön takaama laina.

5. Henkilöt, jotka eivät halua avata taloudellista tilannettaan:

Sosiaalisen luoton hakuprosessi voi vaatia perusteellisen selvityksen hakijan taloudellisesta tilanteesta. Sinun pitää olla siis valmis keskustelemaan avoimesti taloudestasi.

On tärkeää ymmärtää, että vaikka sosiaalinen luotto on hyödyllinen työkalu monille, se ei ole aina ratkaisu taloudellisiin ongelmiin. Ennen sosiaalisen luoton hakemista, on suositeltavaa keskustella talous- ja velkaneuvojan tai muun asiantuntijan kanssa parhaista vaihtoehdoista.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Huolehdi omasta taloudestasi – vertaa lainat

Omasta taloudestaan huolehtiminen on syytä kuulua jokaisen henkilön tärkeimpiin arkisiin taitoihin. Joskus elämä voi toki yllättää ikävästikin, mutta taloudellinen valmius yllättäviin tilanteisiin parantaa elämänlaatua ja antaa mielenrauhaa.

Tarkka budjetointi ja riittävä maksuvara auttavat varautumaan yllättäviinkin tilanteisiin. Tuloista riippumatta jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omiin menoihinsa. 

Seuraavassa muutamia keinoja säästämiseen ja oman talouden hallintaan:

Budjetointi: 

Tee kuukausittainen budjetti, jossa yksilöidään tulot ja menot. Tämä auttaa ymmärtämään, mihin rahasi menevät, ja mahdollistaa tarvittaessa menojen leikkaamisen.

Säästäminen: 

Aseta itsellesi säästötavoitteet ja aloita säästämään säännöllisesti, vaikka summa olisi pienikin.

Velan hallinta: 

Jos sinulla on velkaa, tee suunnitelma sen maksamiseksi mahdollisimman pian.

Lainojen vertailu:

Lainojen kilpailutus voi säästää kuluissa. Sortterin avulla voit vertailla lainat eikä lainojen kilpailutus sido sinua mihinkään

Ostoissa harkinta: 

Vältä impulssiostoksia ja tee hankintapäätöksiä harkiten. Käytä vertailusivustoja varmistaaksesi, että saat parhaan mahdollisen hinnan.

Vakuutukset: 

Hanki riittävät vakuutukset suojautuaksesi odottamattomilta menoilta, kuten sairauden tai onnettomuuden aiheuttamilta kuluilta.

Tiedon ja tuen hankkiminen: 

Pidä itsesi ajan tasalla talouden perusteista. Hae rohkeasti apua, jos kaipaat apua taloudelliseen tilanteeseen. Talousvaikeuksissa oleville henkilöille löytyy tukea ja neuvontaa.

On hyvä myös muistaa, että lainan hakeminen ei ole automaattinen ratkaisu mahdollisiin rahahuoliin. Lainan ottaminen vaatii huolellista suunnittelua omaan taloustilanteeseen peilaten sekä tietysti vakaata ja ennustettavaa taloudellista tilannetta. Lainavertailujen, kuten Sortterin, kautta lainaa tarjoavat toimijat eivät välttämättä anna lainatarjouksia, mikäli hakijan maksukyky on heikko.

Oman talouden hallinta vaatii jatkuvaa huomiota ja suunnittelua, mutta sen tuomat hyödyt, kuten turvallisuudentunne, ovat ehdottomasti vaivan arvoisia. Raha-asiat voivat usein vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin.

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja

Teemu Pasanen

Teemu on kokenut myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Hän on työskennellyt monipuolisissa kaupallisissa rooleissa yli 15 vuoden ajan. Tuoreena yrittäjänä Teemu on päässyt kokemaan myös muuttuvan työelämän, ja yrittäjyys onkin tuonut hänen uralleen uutta intoa. Tällä hetkellä Teemu toimii kirjallisen viestinnän ja sisällöntuotannon sekä hakukoneoptimoinnin parissa.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.