Kiinteistövakuudellinen laina – rahoitusta panttia vastaan
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Eero

Kirjoittaja:

Eero Jauhiainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Kiinteistövakuudellinen yrityslaina – näin se toimii

Yrityslaina on yleisin tapa hankkia ulkopuolista rahoitusta yritystoiminnan tarpeisiin. Yksi yrityslainavaihtoehto on kiinteistövakuudellinen laina, mutta mistä siinä on kyse?

Yritystoiminnassa on yleistä, että eteen tulee tilanteita, joissa yritys tarvitsee ulkopuolista rahoitusta. Tällaisia tilanteita voi syntyä vaikkapa liiketoimintaa laajennettaessa, välttämättömän laitteiston hankinnan yhteydessä tai vaikkapa vain hetkellisen kassavajeen vuoksi.

Yleisin tapa hankkia ulkopuolista rahoitusta on yrityslaina, jota voi nostaa joko vakuudettomana tai vakuudellisena. Käytännössä tämä tarkoittaa juuri sitä, mihin lainamuotojen nimitykset viittaavat: vakuudetonta lainaa voi nostaa ilman erillisiä vakuuksia ja vakuudellista lainaa saa nostettua jonkinlaista vakuutta vastaan.

Tässä artikkelissa keskitymme vakuudelliseen yrityslainaan ja ennen kaikkea kiinteistövakuudelliseen lainaan.

4,6
Perustuu 579 arvosteluun.
powered by

Mikä on kiinteistövakuudellinen laina?

Kiinteistövakuudellinen laina on vakuudellinen yrityslaina, jonka panttina eli vakuutena toimii yrityksen tai yrittäjän omistuksessa oleva kiinteistö. Joissain tapauksissa lainan pantiksi voi asettaa myös maata tai metsää.

Kiinteistövakuudellisen lainan pantiksi käy esimerkiksi:

  • liiketila
  • teollisuuskiinteistö
  • oma asunto
  • vapaa-ajan asunto

Kiinteistövakuudellisen yrityslainan lainasumma on siten turvattu pantiksi asetetulla kiinteistöllä, minkä vuoksi lainaa on mahdollista nostaa enemmän. Samalla pantti tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että mikäli lainanottaja ei kykene maksamaan lainaa takaisin, on lainanantajalla oikeus ottaa vakuudeksi asetettu kiinteistö haltuunsa. Tällöin kiinteistö realisoidaan ja siitä saadut varat käytetään lainan takaisinmaksuun.

Kuten missä tahansa lainassa, myös kiinteistövakuudellisessa lainassa on siis riskinsä, mikäli yritys ei kykene suoriutumaan veloistaan. Samalla se voi kuitenkin olla erinomainen vaihtoehto saada yritystoimintaan tavallista suurempaa rahoitusta, mikäli yrityksellä on omistuksessaan lainan pantiksi sopiva kiinteistö.

  • usp item
    Kilpailuta laina 70 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 579 arvosteluun.
powered by

Kuinka paljon kiinteistövakuudellista yrityslainaa voi saada?

Vakuudelliset lainat ovat tyypillisesti vakuudettomia lainoja suurempia, sillä pantin vuoksi lainanantajan riski on pienempi. Kiinteistövakuudellisessa lainassa lainan vakuutena toimii mahdollisesti hyvin arvokas kiinteistö, mikä mahdollistaa sen, että lainasumma voi olla jopa 8 miljoonaa euroa.

Lainaa ei kuitenkaan voi saada koko kiinteistön arvosta ja lainan muista tarkemmista ehdoista sovitaan aina tapauskohtaisesti. Siten myönnettävä lainasumma vaihtelee lainaa nostavan yrityksen ja pantiksi asetetun vakuuden mukaan. Myös lainan maksuehdot kuten kulut ja takaisinmaksuaika voivat vaihdella paljon lainannostajan ja lainasumman mukaan. Tyypillisesti lainan takaisinmaksuaika vaihtelee 1–60 kuukauden välillä.

Kiinteistövakuudellista lainaa voivat hakea EU:ssa olevat oikeushenkilöt ja vakuudeksi asetettujen kiinteistöjen tulee sijaita joko Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Espanjassa tai Portugalissa.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia

Erilaisia yrityslainoja nopeasti ja joustavasti

Kiinteistövakuudellista lainaa on mahdollista saada jopa melko nopeasti. Lainahakemuksen käsittelyyn menee tyypillisesti noin 2–3 päivää, jonka jälkeen tehdään lainasopimus, mikäli yrityksen kaikki asiakirjat ovat kunnossa.

Kiinteistövakuudellisessa lainassa on myös jonkin verran joustovaraa lainanottajalle ja lainan voi halutessaan maksaa takaisin myös etuajassa. Vastaavasti myöhästyneistä maksuista syntyy lisäkuluja. Laina-aikaa on myös mahdollista myös pidentää enintään kolmella kuukaudella samoilla luottoehdoilla. Sen ylittäviltä laina-ajan pidennyksiltä lainan korkoa korotetaan.

Kiinteistövakuudellisen lainan käsite sisältää lisäksi erilaisia lainatyyppejä, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin.

Siltalaina

Kyseessä on lyhytaikainen yrityslaina, jonka tarkoituksena on auttaa lainanottajaa täyttämään olemassa olevat velvoitteet ennen pysyvän rahoitusratkaisun hankkimista. Sen vuoksi siltalainaa käytetään tyypillisesti kehittämisvalmistelujen rahoittamiseen, kiinteistön oston takaukseen, myyntiennakkona tai keinona poistua kehitystoiminnasta.

Käyttöpääomalaina

Lainan tarkoituksena on kerätä pääomaa yrityksen toiminnan tukemiseen eli päivittäisiin kuluihin ja toimintoihin. Sitä voidaan käyttää liiketoiminnan laajentamiseen, laitteiden tai tavaroiden hankkimiseen. Lisäksi Lainaa voidaan käyttää myös kattamaan yrityksen maksamattomia velvoitteita, kuten veroja ja hallintomaksuja.

Kehityslaina

Kehityslainaa voidaan käyttää hankkeen suunnitteluprosessiin tai rakentamisen rahoittamiseen. Toisin sanoen kehityslainan avulla voidaan rahoittaa vaikkapa tontin ostaminen, rakennuksen kunnostaminen tai kokonaan uuden kiinteistön rakentaminen tai käytännössä minkä tahansa kiinteistökehityksen toteuttamiseen.

Älä jätä yrityslainaa kilpailuttamatta

Kiinteistövakuudellinen laina on siis monikäyttöinen yrityslaina, joka voi auttaa yritystä useissa eri tilanteissa. Myös yrityslaina kannattaa aina muistaa kilpailuttaa ennen sen nostamista. Kilpailuttamisen merkitys korostuu etenkin suurten lainojen kohdalla.

Kilpailuttaminen on helpoin ja tehokkain tapa löytää edullinen yritysrahoitus, jonka kuukausittaiset kulut sopivat yrityksen liiketoimintaan. Samalla se on tehokkain keino säästää yrityksen lainakuluissa koko laina-aikana.

Helpointa yrityslainan kilpailuttaminen on Sortterilla, joka on täysin kotimainen ja Suomen luotettavin lainavertailupalvelu. Sortter kilpailuttaa puolestasi jopa kymmeniä lainatarjouksia vain yhdellä hakemuksella.

Yrityslainan kilpailuttaminen sortterilla on:

  • helppoa
  • nopeaa
  • luotettavaa
  • täysin ilmaista

Mikäli yrityksesi liiketoiminta tarvitsee rahoitusta, niin yrityslaina voi olla siihen oiva vaihtoehto, kunhan muistat kilpailuttaa sen. Sortterilla voi selata tarjouksia huoletta, sillä pelkkä lainatarjousten kilpailuttaminen ei vielä sido mihinkään, mutta sen avulla on helppo säästää aikaa, vaivaa ja tietysti myös rahaa.

Kirjoittaja Eero

Kirjoittaja

Eero Jauhiainen

Eero on kirjoittamiseen intohimoisesti suhtautuva yhteiskuntatieteiden kandidaatti sekä journalistiikan ja viestinnän maisteriopiskelija. Aiemmin hän on opiskellut myös käsikirjoittamista sekä suorittanut luovan kirjoittamisen aineopintoja. Into monipuoliseen tekstin tuottamiseen näkyy siis opintovalinnoissa, mutta myös työelämässä, jossa hän on toiminut sekä toimittajana että sisällöntuottajana. Talousalan ilmiöihin ja rahoitusalaan keskittyvää sisältöä Eero on tuottanut säännöllisesti vuodesta 2021 lähtien.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin