Ekologinen kestävyyskriisi – mikä, miksi ja miten voit vaikuttaa?
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Näin hillitset ekologisen kestävyyskriisin vaikutusta omaan talouteen

Ekologinen kestävyys on maapallon kykyä kannatella ihmisten aiheuttamia muutoksia ja luonnonvarojen kulutusta. Tällä hetkellä maapallon kestävyys on koetuksella. Tämä ekologinen kestävyyskriisi heijastelee jokaisen arkeen muun muassa hintojen nousuna, mikä pakottaa tarkastelemaan omaa taloutta ja kulutusta uusin silmin.

Ekologinen kestävyyden heikkeneminen kulkee käsi kädessä ilmaston lämpenemisen ja luontokadon kanssa.  Kyse ei ole toisistaan erillisistä ilmiöistä, vaan ne ruokkivat toinen toistaan. Maapallo muodostaa kokonaisuuden, jossa muutos yhdessä asiassa voi aiheuttaa laajan ketjureaktion vaikuttaen luonnon tasapainoon. 

Tämän tasapainon järkkymisellä on globaaleja vaikutuksia. Ne näkyvät päivittäisessä arjessa, kuten hintojen nousuna, kun raaka-aineiden saatavuus heikkenee tai niiden tuottaminen kallistuu. Ympäristöä suojelevat ratkaisut vaativat yrityksiltä investointeja, jotka voivat heijastua myös tuotteiden hintoihin.

Kuluttajille jää ratkaistavaksi keinot, joilla tasapainottaa oma talous kustannusten noustessa. Se vaatii oman talouden optimointia, kuten hankintojen jakamista pidemmälle aikavälille, ylipäätään hankintojen tarpeellisuuden puntarointia sekä esimerkiksi rahoituskulujen vähentämistä. 

Laina mahdollistaa arjen välttämättömyyksien hankinnan. Lainasta syntyy aina kustannuksia kuten tilinhoitomaksuja ja korkokuluja. Mitä pienemmät nämä kulut ovat, sitä vähemmän ne rasittavat omaa taloutta. Pelivaraa jää enemmän käyttää rahaa esimerkiksi ruokakaupassa ympäristön kannalta kestävämmin tuotettuihin vaihtoehtoihin. Kilpailuta lainat, sillä se on olennainen keino vaikuttaa lainojen kustannuksiin. 

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Ekologinen kestävyyskriisi näkyy hinnoissa

Ekologinen kestävyyskriisi vaatii toimia yksilöiltä sekä globaalisti kaikilta mailta. Vaikka teema saattaa kuulostaa omaan elämään kaukaiselta, näkyvät sen merkit jokaisen päivittäisessä arjessa. Sää on konkreettisin ilmiö, jonka muutokset jokainen voi havaita. Äärimmäiset säätilat ovat lisääntyneet pitkistä kuivista kausista myrskyihin. Eikä kyse ole vain siitä, että välillä ei sada tai sataa, vaan siitä, miten säät vaikuttavat meille hyvin oleellisen ruoan tuotantoon.

Kasvit ja niiden kasvatuksen onnistuminen on pääsääntöisesti riippuvaista säistä. Kasvit ovat ruoantuotannon perusta, sillä vilja muodostaa ison osan ruokavaliostamme. Sen lisäksi kaikki tuotantoeläimet, joista saamme lihaa, maitoa ja kananmunia, ovat riippuvaisia kasvatetusta rehusta. Mitä enemmän säät heikentävät ruoantuotantoa ja hankaloittavat saatavuutta, sitä kalliimpaa ruoasta tulee. Se taas näkyy meidän jokaisen rahapussissa.

Kyse ei myöskään ole vain ruoasta, vaan monien eri raaka-aineiden saatavuus tai niiden tuottaminen on jo muuttunut tai tulee muuttumaan ylikulutuksen tai ympäristörasituksen takia. 

Ekologinen kestävyyskriisi vaikuttaa joidenkin tuotteiden hintoihin, sillä

 • epävakaat säät vaikeuttavat ruoantuotantoa ja saatavuutta
 • kehitystyö ja siirtymä ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin lisäävät yritysten kustannuksia
 • raaka-aineiden saatavuuden ja tuotannon muutokset kasvattavat kuluja. 

Positiivista on, että ekologiseen kestävyyskriisiin on jo havahduttu, ja se on vaikuttanut vastuullisempien ratkaisujen tekemiseen sekä vaihtoehtojen kehittämiseen. Moni yritys tekee aktiivisesti kehitystyötä vähentääkseen tuotteiden ja tuotannon ympäristövaikutuksia. Tämä toki vaatii yrityksiltä rahallisia investointeja uudenlaisiin tuotanto- ja materiaaliratkaisuihin, joita on pakko tehdä ekologisen kestävyyden näkökulmasta.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Vastuullinen kulutus huomioi ympäristön ja oman rahapussin

Yhteiskuntamme talousjärjestelmä perustuu sille, että meillä on tuotteita ja raaka-aineita, joita kulutamme. Ekologinen kestävyyskriisi koettelee taloussysteemiämme, sillä se vaikuttaa raaka-aineiden saatavuuteen. On löydettävä uusia ja erilaisia tapoja ylläpitää taloutta ja yhteiskuntia kuin raaka-aineiden kestämätön ylikulutus. Tarvitaan kiertotaloutta ja vastuullisuusajattelua tuomaan tasapainoa. 

Vastuullinen kuluttaminen on sekä ympäristöteko että oman talouden kestävää ylläpitämistä. Se tarkoittaa sitä, että kulutamme oman varallisuuden ja maksukyvyn rajoissa. Se on myös sellaisten valintojen tekemistä, joilla voi itse omalta osaltaan keventää ympäristörasitusta, kuten 

 • ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen ostaminen
 • mahdollisimman pitkäikäisten hankintojen tekeminen
 • kierrättäminen.

Laina on yleinen keino rahoittaa erityisesti arjen isoja ja välttämättömiä hankintoja kuten auto tai saunaremontti. Laina on osa kestävää talouden hallintaa, kun se on mitoitettu oikein omaan budjettiin. Se tarkoittaa sitä, että omista tuloista jää lainanlyhennyksen ja lainakulujen jälkeen myös hyvin rahaa muihin pakollisiin menoihin sekä puskuria yllättäviin kuluihin.

Laina saattaa jopa mahdollistaa sellaiset ratkaisut, jotka ovat kokonaisvaltaisesti kestävämpiä sekä oman rahapussin että ympäristön kannalta. Esimerkiksi remonttia tehdessä laina voi mahdollistaa laadultaan pitkäikäisimmät ja materiaaleiltaan ympäristöystävällisemmät valinnat. Näin remontin tulokset kestävät käytössä pidempään ennen tarvetta uusimiselle ja luonto kiittää.

Lainojen kilpailuttaminen osana vastuullista talouden hallintaa

Riippumatta siitä, mitä tarkoitusta varten lainaa haetaan, on alkuvaiheen tärkein tehtävä kilpailuttaa lainat ja vertailla saatuja lainatarjouksia. Se voi pienentää huomattavasti lainasta syntyviä kustannuksia. Kilpailuttaminen auttaa löytämään itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Pankit ja rahoituslaitokset tekevät lainatarjoukset aina huomioiden hakijan yksilöllisen tilanteen, kuten tulot ja maksukyvyn haetulle summalle. Jokaisen luotonmyöntäjän kriteerit ovat erilaiset, joten sama hakija voi saada hyvinkin erilaisia tarjouksia lainaehtoineen ja korkoineen. 

Kun vertailet tarjouksia, kiinnitä huomiota erityisesti 

 • todelliseen vuosikorkoon
 • lainan lyhennystapaan
 • lainaehtoihin.

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kaikkien eri kulujen sisältämän kokonaiskustannuksen. Lyhennystapa vaikuttaa siihen, miten lainanlyhennys määräytyy ja millaiset vaikutukset esimerkiksi koron muutoksilla niihin on. Lainaehdoista taas selviää muun muassa se, onko sinulla oikeus pitää maksu- tai lyhennysvapaita kuukausia laina-aikana. Mitä joustavampi laina on, sitä paremmin se tuo turvaa mahdollisille oman talouden muutostilanteille.

Sortter on palvelu, joka auttaa lainojen kilpailuttamisessa ja vertailussa. Palvelun avulla sinulta säästyy aikaa ja vaivaa, sillä yksi netissä tehty lainahakemus riittää, ja saat tarjoukset haluamallesi lainasummalle jopa yli kymmeniltä eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Sortterille tärkeimpiä arvoja ovat:

 • reiluus
 • luotettavuus
 • helppous
 • vastuullisuus.

Lainatarjouksissa näkyy aina selkeästi lainan kaikki kustannukset, joten sinun tarvitse pelätä yllätyskuluja. Valitsemme vain luotettavat yhteistyökumppanit sekä pidämme huolen luottojen vastuullisuudesta. Sortterin vertailun käyttäminen ei sido sinua ottamaan lainaa ja voit rauhassa tutustua saamiisi tarjouksiin. 

Voit vaikuttaa omalta osaltasi maapallon kestävyyden vahvistamiseen huomioimalla hankinnoissa ympäristötekijät sekä pitämällä huolen, että oma taloudessa sinulla on joustovaraa tehdä näitä hyviä valintoja.

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.