Pikalainan korkokulut – miten voit löytää edullisen pikalainan?
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Pikalainan korkokulut – miten voit löytää edullisen pikalainan?

Pikalaina tarjoaa nopean vastauksen akuuttiin rahantarpeeseen. Yleisten uskomusten vastaisesti pikalaina ei ole erityisen kallis lainatuote. Kilpailuttamisen avulla voit löytää korkokuluiltaan edullisen pikalainan juuri sinun tarpeisiisi.

Termi pikalaina saattaa herättää negatiivisia mielleyhtymiä. Usein se rinnastetaan 2000-luvun puolivälissä yleistyneeseen pikavippiin, joka sai runsaasti ansaittua kritiikkiä korkeiden korkojensa ja lyhyiden maksuaikojensa vuoksi.

Valtoimenaan rehottaneet pikavippimarkkinat rauhoittuivat vuonna 2013 voimaan astuneen korkokaton myötä. Ajan kuluessa tilalle saapui kuluttajaystävällisempi pikalaina, joka on ikään kuin päivitetty versio pikavipistä: se vastaa kuluttajien toiveeseen saada lainaa nopeasti, mutta aiempaa edullisemmin. 

Pikavippi ja pikalaina ovat siis aivan erilaisia lainatuotteita. Yksi merkittävimmistä eroista on korkotaso, joka pikalainojen kohdalla on rajoitettu 20 prosenttiin. 

Edullisen pikalainan voi löytää kilpailuttamalla. Kilpailuttaminen onnistuu vaivattomasti Suomen luotettavimmaksi lainavertailuksi valitun Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Pikalaina pähkinänkuoressa – mistä siinä on kysymys? 

Pikalaina on internet-aikakauden lainatuote. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lainamarkkinoille on saapunut kokonaan internetissä toimivia pankkeja ja rahoituslaitoksia, joiden lainatuotevalikoimiin pikalainat kuuluvat.     

Pikalaina on 1 000—60 000 euron suuruinen vakuudeton kulutusluotto. Lainan vakuudettomuus tarkoittaa sitä, että lainanhakijalla ei tarvitse olla vakuuksia, kuten takaajia tai omaisuutta, lainan saamiseksi. 

Vakuudettomuus lyhentää lainanhakuprosessia oleellisesti. Siten myös pikalainan voi saada käyttöönsä nopeasti, mikä on yksi sen tärkeimmistä hyödyistä kuluttajille.

Pikalainan hyödyt: 

 • Nopeus: tarvitsetko rahaa nopeasti esimerkiksi jotain hankintaa varten? Voit saada pikalainan tilillesi nopeasti, jopa samana päivänä hakemuksen jättämisestä. 
 • Helppous: vakuudettomuuden ansiosta pikalainan hakeminen on vaivatonta. Voit täyttää lainahakemuksen netissä vaikkapa mökkilaiturilta käsin. 
 • Kohtuullinen korkotaso: korkokaton myötä pikalainan korko on 4-20 prosenttia. Lopullinen korkotaso määräytyy aina asiakaskohtaisesti monen eri tekijän summana.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Pikalainan korko – mistä se muodostuu? 

2000-luvun pahamaineiset pikavipit muistetaan korkeista korkokuluistaan. Lyhytaikaisten lainojen kokonaishinnat saattoivat olla luotonmyöntäjästä riippuen pahimmillaan jopa useita tuhansia prosentteja.
Hintaviin pikavippeihin verrattuna moderni pikalaina on toista maata. Vuonna 2019 voimaan astuneen kuluttajansuojalain myötä pikalainan korko voi olla korkeintaan 20 prosenttia. Myös takaisinmaksuajan voi suunnitella joustavammin vastaamaan omaa elämäntilannetta. 

Pikalainan korkoon vaikuttavat seuraavat tekijät: 

 • Lainasumma: mitä suurempaa lainasummaa haet, sitä pienempi lainan korkotaso on lähtökohtaisesti. 
 • Lainanhakijan maksukyky: vakaat tulot ja hyvä taloudellinen tilanne parantaa mahdollisuutta saada lainaa edullisella korolla. Voit saada edullisemman korkotarjouksen myös silloin, jos haet lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. 
 • Maksuvara: korkeat tulot eivät takaa edullista lainaa. Tulojen sijaan pankit kiinnittävät huomiota maksuvaraan eli tulojen ja menojen suhteeseen. 

Myös maailmantalouden tapahtumat vaikuttavat pikalainojen korkoihin. Muiden lainatuotteiden tavoin myös pikalainan korko muodostuu kahdesta osasta, viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista, joista ensin mainittu muuttuu jatkuvasti markkinatilanteen mukaan.  

Jokaisen talouden hallinnasta kiinnostuneen velallisen kannattaa seurata tarkkaan viitekorkojen heilahduksia. Suurin osa vakuudettomista kulutusluotoista on sidottu 3 kuukauden euriboriin eli tällöin lainan korko tarkistetaan kolmen kuukauden välein lainan nostopäivästä lähtien.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Vakuudettomien kulutusluottojen yleinen korkotaso 

Lainavertailupalvelu Sortter seuraa pikalainojen ja muiden kulutusluottojen korkomuutoksia aktiivisesti. 

Vaikka inflaatio ja taloudellinen epävarmuus kurittavat yhä suomalaisia kuluttajia, on kulutusluottojen korkojen nousu pysynyt verrattain maltillisena vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla.  

Kokosimme listan valikoitujen kulutusluottojen korkomuutoksista vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla:

Kulutusluottojen korot tammikuussa 2023: 

LainanmyöntäjäLainatuotePienin ilmoitettu korkoSuurin ilmoitettu korko
Morrow BankJoustoluotto7.49 %12.99 %
Bank NorwegianKulutusluotto5.99 %19.99 %
SantanderLaina6.19 %12.06 %
InstabankKulutusluotto7.99 %19.99 %
Lea BankKulutusluotto7.54 %19.54 %
Ferratum BankFerratum Laina9,50 %13.95 %
S-pankkiS-Laina4.50 %14.99 %

Kulutusluottojen korot kesäkuussa 2023: 

LainanmyöntäjäLainatuotePienin ilmoitettu korkoSuurin ilmoitettu korko
Morrow BankJoustoluotto7.00 %11.90 %
Bank NorwegianKulutusluotto6.99 %19.99 %
SantanderLaina8.09 %12.99 %
InstabankKulutusluotto7.99 %19.99 %
Lea BankKulutusluotto7.54 %19.54 %
Ferratum BankFerratum Laina9,50 %13.95 %
S-pankkiS-Laina4.50 %14.99 %

Aikaväli tammi-kesäkuu 2023 ei ole siis tarjonnut suuria muutoksia korkojen suhteen. Sortterin sivuilta löydät kuukausittain päivittyvän listan eri pankkien ja rahoituslaitosten kulutusluottojen korkomuutoksista. 

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset

Viitekoron ja marginaalikoron summaa kutsutaan nimelliskoroksi. Nimelliskoron päälle tulevat vielä luoton muut kustannukset, kuten tilinhoitopalkkiot ja avausmaksut, jotka yhdessä muodostavat lainan todellisen vuosikoron. 

Lainaa haettaessa kannattaa kiinnittää huomio nimelliskoron sijaan todelliseen vuosikorkoon, sillä se paljastaa lainan kaikki kustannukset. 

Sortterin lainavertailupalvelussa edullisen lainan etsiminen on helppoa. Kaikki saamasi lainatarjoukset esitetään aina edullisuusjärjestyksessä juuri todellisen vuosikoron mukaan. 

Näin ollen voit olla varma, että edulliselta vaikuttava laina on myös oikeasti edullinen. 

Lainojen kilpailuttaminen Sortterin maksuttomassa palvelussa ei myöskään velvoita sinua ottamaan lainaa.

Kilpailuta laina Sortterin palvelussa ja säästä 

Sortterin asiakkaat säästävät tyypillisesti 1038 euroa lainakustannuksissa kilpailuttamalla lainansa. 

Lainojen kilpailuttaminen palvelussamme on helppoa:

 1. Lähetä hakemus vaivattomasti verkossa. Hakemuksen täyttäminen vie sinulta vain muutaman minuutin. 
 2. Vertaile lainatarjoukset ja valitse elämäntilanteeseesi sopiva edullinen laina. 
 3. Allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. 
 4. Rahat saapuvat tilillesi nopeasti, viimeistään parissa arkipäivässä.

Myös pikalainat kannattaa aina kilpailuttaa. Erityisesti pienempien lainasummien kohdalla erot koroissa voivat olla merkittäviä eri luotonmyöntäjien kesken, joten kilpailuttaminen on järkevää talouden hallintaa. 

Voit hakea pikalainaa palvelussamme 1 000–60 000 euroa. Teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.  

Muistathan, että lainaa ei pidä koskaan ottaa yli oman varallisuuden tai hakea ilman tarkkaa harkitsemista. Ennen lainahakemuksen jättämistä on aina syytä varmistaa, että oma talous ja maksuvara ovat kunnossa.  

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin