Pikalainaa vai perinteistä lainaa – tiesitkö näitä?
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja:

Anni Karjalainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Pikalainaa vai perinteistä lainaa – tiesitkö näitä?

Pikalainat yhdistetään vielä herkästi pikavippeihin ja asetetaan vastakkain perinteisinä pidettyjen lainojen kanssa. Keskenään hyvin erilaisten lainatuotteiden vertailu on haastavaa, mutta avaamme tässä artikkelissa pikalainojen ja perinteisten lainojen eroja.

Halusipa tai ei, raha on olennainen osa arkea – sillä katetaan paitsi elämisen pakolliset kulut myös mahdollistetaan monia arkea piristäviä aktiviteetteja. Omaa rahankäyttöään voi usein budjetoida, mutta elämällä on tapana yllättää eikä esimerkiksi auto kysy lupaa tienposkeen jättämiseen.

Äkillinen rahantarve suuntaa katseen pankkitilin saldoon. Useat pyrkivät parhaansa mukaan säästämään tililleen puskuria pahan päivän varalle, mutta aina näin ei ole tai säästöjä ei halua sillä hetkellä käyttää. Tällöin kuvioon astuu ulkopuolisen rahoituksen harkitseminen.

Yllättävä tarve rahalle voi keikauttaa ajatukset pikalainan suuntaan. Pikalaina voikin olla sopiva ratkaisu, jos rahaa ei ole säästössä riittävästi tai puskurirahastoon ei halua koskea. Kun rahoitustarpeet ovat lyhytaikaiset ja varmuus lainan takaisinmaksun onnistumisesta korkealla, on pikalaina hyvä rahoitusvaihtoehto perinteisen lainan rinnalle.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 498 arvosteluun.
powered by

Voiko pikalainaa ja perinteistä lainaa verrata toisiinsa?

Pikalainan yhteydessä puhutaan usein myös pikavipistä sekä pienlainasta. Pikavippiin liittyy paljon negatiivisia mielikuvia, koska entisaikojen pikalainat olivat summiltaan pieniä, mutta kustannuksiltaan suuria. Entisten pikalainojen ominaisuuksia olivat kalliit korot sekä lyhyet maksuajat, jotka ajoivat kuluttajat helposti taloudelliseen ahdinkoon. Nykyinen pikalaina mahdollistaa lainan hakemisen pikaisella aikataululla, mutta järkevämmillä lainaehdoilla. 

Pikalainaa verrataan herkästi niin sanottuun perinteiseen lainaan, joka voi olla esimerkiksi asuntolaina. Tällainen laina on pääasiassa vakuudellinen suuremman lainasumman vuoksi, mikä on keskeinen ero vakuudettomaan pikalainaan. Vakuudellista lainaa ei myönnetä ilman vakuuksia, kuten ostettavaa asuntoa, kun taas vakuudeton laina ei vaadi vakuutta tai takaajaa. Pikalainaa voivat olla myös kulutus- tai joustoluotto, joita haetaan monenlaisiin tarpeisiin. 

Modernin pikalainan ominaisuuksia:

 • Lainasumma voi olla mitä tahansa 1 000 ja 60 000 euron väliltä.
 • Takaisinmaksuaika voi olla 1–20 vuotta.
 • Lainahakemus on täysin sähköinen eikä vaadi käyntiä pankissa.
 • Lainan saa nopeasti – se maksetaan tilille jopa saman päivän aikana.

Sekä pikalainaa että perinteistä lainaa voi hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Lainanmyöntäjän näkökulmasta kaksi lainanhakijaa on varmempi kuin yksi, sillä lainalla on useampi maksaja. Rinnakkaishakijana voi toimia esimerkiksi oma avo- tai aviopuoliso, mutta rinnakkaishakijan kanssa ei ole välttämätöntä asua samassa osoitteessa.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mitä yleisiä harhaluuloja pikalainaan liittyy?

Koska pikalainat yhdistetään helposti pikavippeihin, jotka ovat aiheuttaneet pahimmillaan velkakierteitä, niihin liittyy useita vääriä uskomuksia. Käydään seuraavaksi läpi muutamia uskomuksia, joita pikalainoihin liittyy.

“Perinteinen laina on aina varmempi vaihtoehto kuin pikalaina.”

Tämä on hyvin yleinen harhaluulo, sillä jo pankissa asioimista pidetään helposti luotettavampana kuin netissä asiointia. Todellisuudessa kaikki lainat perinteiset pankkilainat mukaan luettuina sisältävät taloudellisia riskejä ja vaativat sen vuoksi aina huolellista talouden suunnittelua. Lainaa tulee aina ottaa vain harkittuun tarpeeseen, olipa kyseessä pikalaina tai perinteinen laina.

“Pikalaina on aina kalliimpi kuin perinteinen laina.”

Pikalainoissa voi olla kalliimmat korot ja muut kulut perinteisiin lainoihin verrattuna, mutta pikalainojen ei silti voi yleistää olevan kalliimpia. Lainojen vertaileminen on paras tapa löytää parempia lainatarjouksia – myös pikalainoihin. On myös hyvä muistaa, että mikäli lainaa tarvitsee nopeasti, pikalainaa on nimensä mukaisesti mahdollista saada nopeasti toisin kuin perinteisiä vakuudellisia lainoja.

“Pikalainaa haetaan vain taloudellisissa vaikeuksissa.”

Vaikka tarve pikalainalle voi ilmaantua hyvinkin nopeasti, ei voida olettaa, että pikalainan hakemisen taustalla olisi taloudellinen ahdinko. Pikalainaa voidaan hakea esimerkiksi odottamattoman kustannuksen maksamiseen, minkä jälkeen laina maksetaan takaisin seuraavien kuukausien aikana.

“Pikalainat vahingoittavat luottotietoja.”

Pikalainojen hakeminen ei vaikuta luottotietoihin, ellei lainan takaisinmaksu tuota haasteita. On olennaista olla tietoinen siitä, miten lainanottotapahtumat vaikuttavat luottotietoihin ja pyrkiä hoitamaan laina-asiat vastuullisesti riippumatta siitä, onko kyseessä pikalaina vai jokin muu lainatuote.

On oleellista muistaa, että pikalaina on lainatuote siinä missä muutkin lainat – tärkeintä on tiedostaa oma lainantarpeensa ja valita lainatuote sen mukaan. Kun tiedostat maksukykysi ja varmistut siitä, että saat maksettua pikalainan takaisin sovitussa ajassa, lainan lyhentäminen ei kuormita talouttasi liikaa.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta pikalainat ennen päätöksen tekemistä

Pikalaina on hyvä vaihtoehto tilanteessa, jossa tarvitset rahaa nopeasti jonkin äkillisen kulun kattamiseen. Pikalaina on käytännössä kulutusluotto, jota voivat hakea kaikki yli 20-vuotiaat, joilla on säännölliset tulot.

Pikalainoissa on eroja eri lainanmyöntäjien välillä, minkä vuoksi pikalainat kannattaa aina kilpailuttaa. Keskeisimmät erot pikalainoissa liittyvät niiden korkoihin, joilla on merkittävä vaikutus kokonaiskustannuksiin. Sortter on Suomen luotettavin lainavertailu, ja voit kilpailuttaa pikalainat palvelussamme helposti ja nopeasti. Lainojen kilpailuttaminen on ainoa keino varmistaa, ettet maksa lainasta liikaa.

Kilpailuttaessasi pikalainat Sortterilla:

 • tavoitat yhdellä maksuttomalla hakemuksella useita lainanmyöntäjiä
 • saat ensimmäiset lainatarjoukset heti hakemuksen jätettyäsi
 • varmistut siitä, että pikalainat kilpailutetaan etujesi mukaisesti.
Pikalainoissa on eroja eri lainanmyöntäjien välillä, minkä vuoksi pikalainat kannattaa aina kilpailuttaa. Keskeisimmät erot pikalainoissa liittyvät niiden korkoihin, joilla on merkittävä vaikutus kokonaiskustannuksiin.

Pikalainojen kilpailuttaminen Sortterilla on aidosti läpinäkyvää

Sortterin lainavertailun avulla näet lainatarjoukset helposti ymmärrettävässä muodossa, sillä meille on tärkeää, ettet joudu asiakkaana pelkäämään sopimuksen pikkuprinttejä. Järjestämme tarjoukset selkeään vertailunäkymään, jossa näet pikalainojen todelliset vuosikorot sekä muut kustannukset.

Pikalainojen hinta muodostuu:

 • korosta
 • avaus- ja käsittelymaksuista
 • kuukausi- ja tilinhoitomaksuista
 • laskutuspalkkioista.

Pikalainat kannattaa aina vertailla todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko huomioi lainan koron lisäksi sen muut kustannukset eli kertoo rehellisesti lainan kokonaiskustannukset. Sortter suosittelee aina edullisinta pikalainaa, mutta teet itse lopullisen päätöksen. Pelkkä pikalainojen kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään, joten voit myös olla hyväksymättä yhtäkään tarjousta.

Näin yksinkertaista lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

 1. Lähetä hakemus netissä.
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset.
 3. Valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva laina.
 4. Rahat tulevat tilillesi usein jopa samana päivänä.
Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.