Yrittäjä – näin hyödynnät yrityslainaa järkevästi
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Yrittäjä – näin hyödynnät yrityslainaa järkevästi

Yrityksen elinkaaren aikana saattaa ilmetä useita eri jaksoja ja syitä, jolloin tarvitaan lisärahoitusta. Oikein mitoitettu ja kilpailutettu yrityslaina voi tällöin olla avuksi ilman suurta riskiä.

Investoinnit ja laajeneminen, teknologiapäivitykset kilpailukyvyn säilyttämiseksi, lisärekrytoinnit sekä kassavirran tasoittaminen ovat tyypillisiä esimerkkejä tilanteista, joissa yrityksessä mietitään lisärahoituksen hakemista.


Samaan aikaan mahdollisen lainan takaisinmaksu ja korkomarkkinoiden heilahtelu saattavat huolettaa ja jarruttaa päätöksen tekemistä. Siinä missä lainan ottamista onkin syytä harkita, on pienellä vaivannäöllä ja yrityslainat kilpailuttamalla täysin mahdollista löytää sellainen rahoitusratkaisu, joka ei uhkaa yrityksen toiminnan jatkumista.

Yrityslainan pääpiirteitä

Yrityslainaa haetaan yritystoiminnan käynnistämiseen, pyörittämiseen tai laajentamiseen. Sitä myöntävät pankit ja yksityiset rahoituslaitokset. Maksimissaan yrityslainaa voi hakea summan verran, joka vastaa puolitoistakertaisesti yrityksen kuukausittaista liikevaihtoa.

Yrityslaina myönnetään vakuudettomana tai vakuudellisena. Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista saada jopa 250 000 euroa. Mikäli lainalle osoitetaan vakuudeksi esimerkiksi kiinteistöjä tai arvopapereita, on sitä mahdollista saada enemmänkin. Tyypillisesti vakuudellisen yrityslainan korko on pienempi kuin vakuudettoman lainan.

Toisin kuin esimerkiksi yksityishenkilöiden kulutusluottojen tapauksessa, yrityslainalle tulee aina osoittaa käyttötarkoitus lainaa haettaessa. Mikäli käyttötarkoituksia on useampi, merkitään lainahakemukseen se kohde, johon suurin osa lainasta aiotaan käyttää. Yrityslainan takaisinmaksuaika on 1–48 kuukautta. 

Yrityslainan käyttötarkoituksiksi soveltuvat esimerkiksi:

 • hankinnat
 • työntekijöiden palkkaus
 • markkinointi
 • varaston täyttö
 • aiemman velan uudelleenrahoitus
 • tilojen laajennus/uusiminen
 • käyttöpääoma.
 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Yrityslainan korko ja muut kulut

Muiden lainojen ja luottojen tapaan yrityslaina maksetaan takaisin korkojen kera. Lisäksi lainalle kertyy mahdollisesti erilaisia kuluja, kuten tilin avaus- ja hoitomaksuja ja laskutuskuluja. Sekä korot että kulut vaihtelevat lainantarjoajasta riippuen.

Kiteyttäen voidaan sanoa, että yrityslainan hinta määrittyy koron, lainasumman ja laina-ajan perusteella. Mitä taas tulee korkoon, tilannevaihtelut rahamarkkinoilla vaikuttavat yrityslainankin korkotasoon. Yksittäisen yrityksen tilanne on kuitenkin merkittävin tekijä laskettaessa lainalle kokonaiskuluja. 

Lainatarjouksen tekevä pankki tai rahalaitos arvioi yrityksen takaisinmaksukyvyn ja määrittää yrityslainan koron sen perusteella. Mikäli maksukyky todetaan hyväksi, on todennäköisempää, että yrityslainaa tarjotaan alhaisemmalla korolla.

Yrityslainojen korot vaihtelevat melko isolla heiluriliikkeellä 5 ja 30 prosentin välillä. Esimerkiksi kesällä 2023 uusien yrityslainojen keskikorko oli Suomen Pankin tilastojen mukaan 9,4 %. 

Yrityskohtaiseen lainakorkoon vaikuttavat:

 • yrityksen taloudellinen tilanne
 • yrityksen historia ja raha-asioiden hoitaminen
 • yrityksen vastuuhenkilöiden taloustilanne ja yrityskytkennät
 • haettava lainasumma
 • maksuaika
 • yrityksen tulevaisuuden näkymät.
Yrityslainan hinta määrittyy koron, lainasumman ja laina-ajan perusteella. Mitä taas tulee korkoon, tilannevaihtelut rahamarkkinoilla vaikuttavat yrityslainankin korkotasoon. Yksittäisen yrityksen tilanne on kuitenkin merkittävin tekijä laskettaessa lainalle kokonaiskuluja. 

Millaiset yritykset voivat hakea lainaa?

On melko yleinen olettamus, että pienyritykset eivät voi hakea yrityslainaa. Yritysmuodolla ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä. Yrityslainaa voivat hakea niin toiminimiyrittäjät kuin pk-yrityksetkin, samoin osakeyhtiöt, osuuskunnat, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt.  

Ehtona yrityslainan hakemiselle on, että yritys löytyy suomalaisesta kaupparekisteristä ja on luottokelpoinen. Lainaa hakevalla henkilöllä tulee lisäksi olla yrityksessä nimenkirjoitusoikeus

Riskiarviota tehdessään lainantarjoajat saattavat toki tehdä myös toimialakohtaisia huomiota korkoprosenttia määritellessään. Toisin sanoen lainantarjoajan näkökulmasta jokin toimiala saattaa näyttäytyä riskialttiimpana kuin jokin toinen. 

Viisi syytä kilpailuttaa yrityslaina Sortterin avulla

Yksi hylätty lainahakemus ei kerro koko totuutta yrityksesi mahdollisuuksista saada lainaa. Toisaalta jo yksi lainatarjous on merkki siitä, että yritystoimintaasi ollaan valmiita rahoittamaan. Eikö silloin olisikin järkevää tarkistaa, josko lainan saisi jostain toisaalta edullisemmin?

Yrityslainojen vertailu tekee näkyväksi erot lainantarjoajien hinnoissa. Vastuullisesti toimiva yrittäjä vertailee yrityslainat löytääkseen sellaisen, joka ei liikaa rasita yrityksen taloutta saatikka uhkaa toiminnan jatkumista. 

Yrittäjänä sinulla on varmasti parempaakin tekemistä kuin jahdata edullisinta lainatarjousta, ja tämän tiedostaen kotimainen Sortter tarjoaa lainavertailupalvelua myös yrittäjille.  

Sortter kilpailuttaa yrityslainat, jotta:

 • asiakasyritykselle löytyisi ehdoiltaan ja hinnaltaan sopiva laina
 • eri luotonmyöntäjien lainaehdot tulevat selkeästi esille
 • yrittäjän riski ottaa lainaa olisi mahdollisimman pieni
 • yritys voi säästää rahoituskustannuksissa
 • kilpailu edistää yritysrahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja rahoitusmahdollisuuksia.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Yrityslainan kilpailutus Sortterin kautta käytännössä 

Yksinkertaisimmillaan lainavertailu tapahtuu niin, että yrittäjä täyttää Sortterin sivuilla yhden hakemuksen. Tätä hakemusta vastaan on mahdollista saada useita lainatarjouksia, joista voi rauhassa valita yritykselle hinnaltaan ja lainaehdoiltaan sopivimman. 

Lainatarjoukset ovat voimassa yleensä noin kaksi viikkoa. Lainahakemuksen tekeminen ei kuitenkaan velvoita yritystä tarttumaan yhteenkään lainatarjoukseen. Tarjoukset saattavat osoittaa, että yrityksen ei kannata ottaa lainaa juuri nyt. Ymmärrämme tämän ja haluammekin ennen kaikkea toimia niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin vastuullisen taloudenpidon apurina. 

Jotta lainanhaku ja kilpailuttaminen sujuisivat mahdollisimman vaivattomasti, kannattaa ottaa valmiiksi esille seuraavat, lainanmyöntäjän edellyttämät asiakirjat:

 • tuorein tilinpäätös
 • tilikauden kirjanpito
 • tilikauden kirjanpidon väliajo, mikäli viimeisimmästä tilinpäätöksestä on yli 3 kuukautta aikaa

Helppoa ja nopeaa lainavertailua – yrityslaina tilille jopa saman työpäivän aikana

Yksi Sortterin lainavertailupalvelun hyödyntämisen eduista on se, että kaikki yrityksen saamat lainatarjoukset ovat samassa formaatissa. Korkokuluja tai vaikka lainaehtoja ei siis tarvitse jokaisesta tarjouksesta etsiä erikseen. Päinvastoin ne ovat selkeästi esillä ja jokainen tarjous noudattaa samaa logiikkaa ja terminologiaa.

Sortter järjestää tarjoukset valmiiksi edullisimmasta alkaen. Edullisin yrityslainatarjous tarkoittaa tässä kokonaiskuluiltaan halvinta lainaa. Hinta lainalle lasketaan todellisen vuosikoron mukaan, joka huomioi koron lisäksi kaikki muutkin lainasta aiheutuvat kulut. 

Hinnan ohella sopivaan lainatarjouksen määrittymiseen vaikuttavat takaisinmaksuaika ja siihen liittyvät ehdot, kuten mahdolliset lyhennysvapaat kuukaudet. 

Sopiva yrityslaina:

 • kattaa tarvittavat hankinnat/investoinnit 
 • takaisinmaksu ei kohtuuttomasti häiritse yrityksen toimintaa 
 • lainanmaksun ei myöskään tule olla uhka käyttöpääomalle, eli yrityksen säännöllisiin kuluihin käytettäville varoille. 

Sortterin avulla yrityslainavertailu on paitsi helppoa, myös nopeaa – rahat saattavat järjestyä yrityksen käyttöön yhden arkipäivän aikana. Lisäksi palvelumme on asiakkaillemme ilmainen, sillä ansaintamme perustuu yhteistyökumppaniemme meille maksamiin komissioihin. 

Sortter tarjoaa tutkitusti Suomen luotettavinta lainavertailupalvelua. Teemme yhteistyötä vain asemansa vakiinnuttaneiden, niin ikään luotettavien pankkien ja rahalaitosten kanssa. 

Palvelumme toimii salatussa ympäristössä ja tietoturvamme on jatkuvan valvonnan ja päivityksen alaisena.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin