Nainen ja puhelin
Takaisin blogiin

Kesä voi käydä kalliiksi – lainalaskuri auttaa budjetoinnissa

Kesä on monelle vuoden parasta aikaa, mutta usein se tuo tullessaan paljon ylimääräistä rahanmenoa. Kun suunnittelet lainan ottamista kesän erilaisten kulujen kattamiseen, ota avuksi Sortterin lainalaskuri.

Kesään kasaantuu itse kullekin paljon odotuksia ja toiveita, joiden toteuttaminen vaatii rahallista panostamista. Yksi haaveilee eksoottisesta lomamatkasta, jolle kerrankin olisi aikaa ja mahdollisuus. Toinen suunnittelee unelmiensa kesämökin tai tuliterän veneen hankkimista ja kolmas haluaa järjestää ikimuistoiset juhlat koko suurelle ystäväpiirille. 

Yhtä lailla rahantarve voi nousta välttämättömistä käytännön tarpeista ja pidemmällä tähtäimellä fiksuista sijoituksista, kuten asunnon ostosta. Kesällä asuntokauppa käykin usein erityisen vilkkaana ja tarjontaa saattaa olla muita vuodenaikoja reilummin.

 • Kesällä on yleensä enemmän aikaa keskittyä suunnittelemaan tarpeellisia remontteja, joihin tietysti myös tarvitaan rahaa. Saattaa olla ajankohtaista maalata talon julkisivu, uusia kulahtanut katto tai laittaa kodin pinnat kuntoon. Kesäloman aikana remontteihin on mahdollista käyttää omaa aikaa, mikä onkin järkevää, mutta jo materiaalien hankinta voi tehdä ison loven lompakkoon.
 • Mökkikauden alkaessa joku saattaa huomata, että kesäpaikkakin on korjauksen tai ehostuksen tarpeessa. Talvi on voinut tehdä tuhojaan mökin rakenteille – tai muuten vain voi tuntua siltä, että on aika piristää mökin ja sen koko pihapiirin ilmettä. 
 • Nämä hankinnat ja remontit vievät rahaa – pahimmillaan jopa kymmeniä tuhansia euroja. Harva pystyy säästämään suuriin hankintoihin tarvittavan rahasumman ennakkoon, vaan ne vaativat usein lainan ottamista. Niin kulut saa jaetuksi järkevästi pidemmälle ajalle ja hankinnat on mahdollista tehdä juuri silloin, kun niille on oikeasti tarve.

Hyödynnä lainalaskuria kesän lainojen suunnittelussa

Sortterin lainalaskurin avulla selvität helposti mahdollisen lainasi kaikki kulut ja maksut, lyhennyserien lukumäärän ja todellisen vuosikoron. Näet myös, miten kustannukset muuttuvat lainan lyhennysten lukumäärän, koron ja laina-ajan pituuden perusteella.

Syötä vain Sortterin lainalaskuriin seuraavat tiedot:

 • tarvitsemasi lainasumma
 • haluamasi laina-aika
 • lainan korko
 • lainan perustamiskustannus
 • tilinhoitomaksu.

Näiden tietojen perusteella lainalaskuri laskee sinulle 

 • lainan kuukausierän euroissa
 • maksuerien määrän
 • todellisen vuosikoron
 • korkokustannukset
 • tilinhoitomaksujen kokonaismäärän
 • lainan ja lainakustannusten yhteismäärän. 

Lainalaskurin avulla voit helposti testailla, miten vaikkapa laina-ajan pidentäminen vaikuttaa kuukausierään ja lainan kokonaiskustannuksiin. Pidempi laina-aika tarkoittaa matalampaa kuukausierää, mutta samalla se nostaa lainan kustannuksia. Lyhyt laina-aika puolestaan vaatii suuremmat kuukausilyhennykset, mutta silloin lainasta maksettavat kustannukset pysyvät maltillisempina.

Riippuu tilanteestasi, onko sinulle järkevämpää pitää kuukausikulut pieninä vai lainan kokonaiskustannusten määrä matalana. Tärkeintä on, että maksusuunnitelmasi on realistinen eikä aseta kuukausibudjettiasi liian tiukille. Fiksusti suunnittelemalla ja laina-aikoja vertaamalla löydät sinulle sopivimman tahdin lyhentää lainaa.

Laskurin avulla hahmotat myös sen, miten lainan perustamiskustannukset ja tilinhoitomaksut vaikuttavat todelliseen vuosikorkoon. Vaikka lainan korko itsessään olisi matalahko, todellinen vuosikorko voi erityisesti pienemmissä lainoissa nousta näiden kertaluontoisten maksujen takia yllättävän korkeaksi. Todellisen vuosikoron avulla eri lainoja voi helpommin vertailla keskenään, sillä se sisältää kaikki lainan kustannukset.

Esimerkki laina-ajan vaikutuksesta kuukausierään ja lainan kokonaiskustannuksiin (lainan määrä 20 000 € ja korko 8 %):

Laina-aikaKuukausieräKokonaiskustannukset
2 vuotta904,55€21 709 €
5 vuotta405,53€24 332 €
10 vuotta242,66€29 119 €

Esimerkki havainnollistaa hyvin sen, kuinka paljon maksettava kuukausierä vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. 

 • Kahden vuoden laina-ajalla lainan määrän eli 20 000 euron lisäksi tulee 1 709 € korkokustannuksia.
 • Kun laina-aika pidentyy kahdesta vuodesta viiteen vuoteen, kustannukset kasvavat 2 623 €

Kun laina-aika pidentyy kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen, kustannukset lisääntyvät jo 7 410 €.

Muista myös lainojen vertailu

Kun olet selvittänyt lainalaskurilla, mikä olisi tarvitsemallesi lainasummalle sopiva laina-aika, on aika vertailla ja kilpailuttaa eri lainantarjoajien antamia lainatarjouksia. Vertailua ei kannata jättää väliin, sillä pankkien tarjoamat hinnat sekä lainaehdot poikkeavat toisistaan ja vaihtelevat myös asiakaskohtaisesti. Eroa kalleimman ja halvimman lainan välillä voi olla satoja euroja tai jopa enemmänkin.

Voit halutessasi tehdä lainojen vertailua itse pyytämällä tarjoukset suoraan pankeista. Helpommalla kuitenkin pääset, kun otat avuksi lainavertailupalvelun. Lainavertailun avulla saat nopeasti ja helposti selville, mistä pankista tai rahoituslaitoksesta saisit lainaa kaikkein edullisimmin.

Kun käytät lainavertailupalvelua, laitat pankit kilpailemaan sinusta asiakkaana. Voit hyötyä tästä edullisempina kokonaiskustannuksina ja parempina lainan ehtoina. 

Lainavertailupalvelun käyttäminen ei kuitenkaan sido sinua vielä mihinkään, vaan voit vapaasti valita saamiesi tarjousten joukosta itsellesi edullisimman – tai päättää olla hyväksymättä niistä yhtäkään.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Kilpailuta lainat Sortterilla

Sortterin lainavertailupalvelussa voit hakea lainaa tarpeesi mukaan 1 000–60 000 euroa, haluamallesi lainasummalle ja toivomallesi takaisinmaksuajalle. Voit valita maksuajan oman toiveesi mukaisesti 1–15 vuoden välille.

Lainavertailussa on mukana yli 20 pankkia ja rahoituslaitosta, joille kaikille lainahakemuksesi lähetetään. Mitä huolellisemmin täytät hakemuksen, sitä paremmalla todennäköisyydellä voit saada edullisen lainan. Voit myös parantaa mahdollisuuksiasi lainansaantiin hakemalla lainaa yhdessä toisen henkilön kanssa.

Sortterilla lainojen vertailu on tehty sinulle vaivattomaksi. Lainatarjoukset järjestetään aina reilusti edullisuusjärjestykseen, jolloin sinun on helppo valita itsellesi sopivin laina. Sen jälkeen voit itse päättää, minkä lainatarjouksen hyväksyt ja mihin haluat rahat käyttää. 

Sortterin käyttäminen on sinulle maksutonta, joten sitä kannattaa kokeilla matalallakin kynnyksellä. Saat hakemukseesi vastaukset nopeasti – jopa saman päivän aikana. Myös lainan nostaminen onnistuu palvelussa helposti.

Löydä edullisin laina kesän hankintoihin Sortterin palvelusta!

Takaisin blogiin