Korot nousevat – kannattaako pikalaina?
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja:

Teemu Pasanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Korot nousevat – kannattaako pikalaina?

Korkotaso oli maailmanlaajuisesti pitkään historiallisen matalalla tasolla, mutta se on jo historiaa. Viime aikoina korkojen noususta onkin tullut ajankohtainen puheenaihe. Taloustilanne voi jopa pelottaa, mikäli suunnittelee lainan hakemista tai on jo velallinen. Kun taloustilanne on epävarma, moni miettii, uskaltaako lainaa ottaa ollenkaan. Mikä sitten on pikalaina ja miten se sopii kokonaiskuvaan?

Korkojen nousun taustaa

Monet asiantuntijat näkevät korkojen nousun välttämättömänä seurauksena pandemian jälkeisestä elpymisestä ja talouden ylikuumenemisesta. Ihmiset ovat huolissaan siitä, miten korkojen nousu vaikuttaa heidän lainoihinsa, asuntolainojen marginaaleihin ja sijoituksiinsa. On ymmärrettävää, että epävarmassa taloustilanteessa monia huolettaa lainan ottaminen.

Mikä sitten on korkojen nousun takana? Muun muassa seuraavat tekijät:

Inflaatio

Kun hinnat nousevat (inflaatio kiihtyy), keskuspankit voivat nostaa ohjauskorkojaan pitääkseen inflaation kurissa. Korkeammat korot tekevät lainaamisesta kalliimpaa, mikä usein hillitsee kulutusta, vähentäen näin inflaatiopaineita.

Talouskasvu

Voimakas talouskasvu voi johtaa inflaatiopaineisiin, koska kysyntä ylittää tarjonnan. Keskuspankit saattavat nostaa korkoja estääkseen ylikuumenemista ja hillitäkseen inflaatiota.

Keskuspankin politiikka ja valuuttakurssit

Keskuspankit, kuten Euroopan keskuspankki (EKP) tai Yhdysvaltain keskuspankki (Fed), käyttävät ohjauskorkojaan talouden ohjailuun. Koronmuutoksilla ne pyrkivät vaikuttamaan kulutukseen, investointeihin ja inflaatioon.

Korkotasoilla on merkittävä vaikutus valuuttakursseihin. Maassa, jossa korot nousevat, sijoitukset saattavat tuottaa paremmin, mikä houkuttelee ulkomaisia sijoittajia ja nostaa maan valuutan arvoa.

Hallituksen velka ja globaalit olosuhteet

Jos valtion velkaantuminen kasvaa nopeasti, se voi johtaa korkeampiin korkoihin, koska sijoittajat saattavat nähdä suuremman riskin lainata rahaa kyseiselle hallitukselle.

Kansainväliset kriisit, öljyn hinnan nousu tai muut globaalit shokkitilanteet voivat johtaa korkojen nousuun. Elämme juuri parhaillaan globaalissa epävakaassa tilanteessa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Mikä on pikalaina?

Pikalaina on lyhytaikainen laina, joka eroaa perinteisestä pankkilainasta sen nopean hakuprosessin ja hyväksynnän vuoksi. On tärkeää ymmärtää, että pikalaina ei ole sama asia kuin aiemmin suorastaan pahamaineinen pikavippi. Pikavipit saivat huonon maineen korkeiden korkojen ja piilokulujen vuoksi. 

Pikalaina on joustava ja toimiva ratkaisu, kun se on oikein budjetoitu. Se voi tarjota taloudellista apua lyhytaikaisiin tarpeisiin, kunhan lainanottaja ymmärtää ehdot ja kustannukset.

Nykyinen moderni pikalaina on edullisempi vaihtoehto, jonka lainasummassa sekä maksuajassa on enemmän joustavuutta. Se pitää sisällään seuraavat tärkeät ominaisuudet:

 • Pikalainaa voi saada jopa kymmeniä tuhansia euroja
 • Maksuaika voi olla jopa 20 vuotta
 • Helppo ja nopea hakuprosessi netin kautta
 • Sopii henkilölle, joka tarvitsee nopeaa rahoitusta suurempaan tai yllättävään kuluerään
 • Mahdollisesti paremmat lainaehdot yhteishakijan kanssa

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Kannattaako pikalaina – miten edetä suunnittelussa?

Lainan hakeminen on aina jokaisen yksilön tai perheen henkilökohtainen asia, mutta budjetointi ja kilpailuttaminen on kaikesta huolimatta tärkeää. Ennen lainan hakemista on syytä tarkastella omaa taloutta ja miettiä, onko laina todella tarpeen. Lainaa ei itsessään tarvitse pelätä, mutta se pitää suhteuttaa omaan talouteen ja maksukykyyn

Budjetointi on avainasemassa henkilökohtaisen talouden hallinnassa, ja maksuvara on yksi sen keskeisimmistä tekijöistä. Kun harkitset lainan ottamista, on tärkeää suhteuttaa laina omaan talouteesi sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Näin luot henkilökohtaisen budjetin pidät sitä yllä:

 • Aloita laskemalla kaikki kuukausittaiset tulot. Tähän kuuluvat palkka, freelance-tulot, mahdolliset tuet, sijoitustulot ja muut rahavirrat.
 • Listaa kaikki kuukausittaiset menosi, kuten vuokra tai asuntolaina, vakuutukset, sähkö, vesi, internet, puhelin ja muut vastaavat kiinteät kulut.
 • Lisää budjettiin arviot ruoasta, vaatteista, harrastuksista, viihteestä ja muista muuttuvista kuluista.
 • Määritä kuinka paljon haluat säästää tai sijoittaa joka kuukausi. Tämä on hyvä tapa varmistaa, että etenet jatkuvasti tulevaisuuden tavoitteitasi kohti.
 • Maksuvara on se summa, joka sinulle jää käyttöön kaikkien edellä mainittujen kulujen jälkeen. Se kertoo, kuinka paljon voit käyttää rahaa ilman, että joudut velkaantumaan. Kun otat lainaa, on tärkeää, että lainan kuukausittainen lyhennys ja korot eivät ylitä tätä maksuvaraa.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Suhteuta laina omaan talouteen

Kun harkitset lainan ottamista, mieti, pystytkö maksamaan lainan takaisin nykyisellä maksuvarallasi. Lainanlyhennykset eivät saisi johtaa siihen, että joudut tinkimään perusmenoistasi tai säästöistäsi.

Kun otat puolestaan pitkäaikaista lainaa, kuten asuntolainaa, on otettava huomioon mahdolliset tulevat muutokset. Voisitko selvitä, jos korkotaso nousee? Mitä tapahtuu, jos menetät työsi tai tulotasosi laskee? On hyvä varautua myös yllättäviin menoihin, kuten auton korjauksiin tai terveydenhuoltoon.

Varmista ennen lainan hakemista, että olet realistisesti arvioinut oman maksuvarasi ja otat huomioon mahdolliset tulevat muutokset taloudellisessa tilanteessasi. Budjetointi on avainasemassa tässä prosessissa ja auttaa sinua tekemään informoituja päätöksiä taloutesi suhteen. 

Muista kilpailuttaa lainat

Kun taloudellinen tilanne on epävarma ja korkojen nousu herättää huolta, on tärkeää pysähtyä tarkastelemaan omaan taloustilannettaan. Mikäli lainarahoitus on ajankohtaista, suosittelemme miettimään lainan ottamisen todellisia kustannuksia. Oman talouden budjetointi ja seuranta ovat tärkeitä taitoja myös silloin, kun maailmantilanne on vakaampi.

Jos minkä tahansa lainan hakeminen tuntuu ajankohtaiselta, suosittelemme aina lainojen kilpailuttamista. Lainaehdoissa voi olla suuriakin eroja, jotka vaikuttavat suoraan myös pikalainan kokonaiskustannuksiin.

Kotimainen Sortter on reilu ja aina asiakkaan puolella. Olemme Suomen luotettavin lainavertailupalvelu. Voit käyttää palveluamme veloituksetta ja saat aina lainatarjoukset selkeästi hintajärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan, jolloin sinun on helppo valita oikeasti edullisin lainatarjous. 

Palvelumme käyttö toimii myös hyvänä apuvälineenä talouden suunnittelussa ja budjetoinnissa lainanhakuvaiheessa. Kun saat tarkat tiedot lainaehdoista, voit turvallisin mielin jatkaa hankinnan suunnittelua.

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja

Teemu Pasanen

Teemu on kokenut myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Hän on työskennellyt monipuolisissa kaupallisissa rooleissa yli 15 vuoden ajan. Tuoreena yrittäjänä Teemu on päässyt kokemaan myös muuttuvan työelämän, ja yrittäjyys onkin tuonut hänen uralleen uutta intoa. Tällä hetkellä Teemu toimii kirjallisen viestinnän ja sisällöntuotannon sekä hakukoneoptimoinnin parissa.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin