Säännöllinen lainavertailu kannattaa epävarmoina aikoina
Viime vuosina talouteen on kohdistunut useita kriisejä, jotka tekevät taloudesta ja sen ennustamisesta epävarmaa. Isoimpia Suomen taloutta rasittavia kriisejä ovat olleet koronapandemia sekä Ukrainan ja Venäjän välinen sota. Molempien kriisien vaikutukset ovat monisyisiä ja ne ulottuvat vuosien päähän.
Korkotaso reagoi voimakkaasti taloussuhdanteisiin. Noususuhdanteissa taloudellinen toiminta kukoistaa, työttömyys on alhainen, yritysten voitot kasvavat ja kulutus lisääntyy. Tällaisessa tilanteessa keskuspankit saattavat nostaa korkoja. Korkojen nostaminen auttaa hillitsemään inflaatiota ja ylläpitämään talouden vakautta, kun se on kasvussa.
Laskusuhdanteessa talouden kasvu kääntyy negatiiviseksi, työttömyys kasvaa ja yritysten voitot saattavat laskea merkittävästi. Keskuspankit reagoivat tähän yleensä laskemalla korkoja voimakkaasti. Tämä tekee lainoista halvempia ja helpottaa velanhoitoa, mikä voi auttaa yrittäjiä ja kuluttajia talousvaikeuksien aikana.
Talouden nousut ja laskut ovat tyypillisesti syklisiä ilmiöitä ja niihin vaikuttaa vaikuttavat muun muassa:
- inflaatio
- rahapolitiikka
- globaalit tapahtumat
- kulutuskäyttäytyminen.
Korkotason ja talouden välinen suhde on monimutkainen ja vaikeasti ennustettava, eivätkä korkojen muutokset tapahdu välittömästi. Edes ekonomistit eivät aina osaa ennustaa korkojen suuntaa, joten tavallisen kuluttajan on helpointa ennustamisen ja korkoista stressaamisen sijaan vertailla lainoja säännöllisesti.
Kuluttaja, joka vertaa lainat säännöllisesti, voi olla sekä nousu- että laskusuhdanteissa varma siitä, että hänellä on kussakin tilanteessa paras mahdollinen lainatarjous. Säännöllisellä lainavertailulla et joudu tilanteeseen, jossa menetät mahdollisuuden saada edullisemman lainatarjouksen.