Euriborin tilanne kesäkuussa 2023
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Euriborin tilanne kesäkuussa 2023

Euribor on yleisin lainojen ja talletusten viitekorko. Viime aikoina on puhuttanut korkojen nousu, joka vaikuttaa lainojen kokonaiskustannuksiin. Miltä tilanne näyttää nyt euriborin suhteen?

Euribor eli Euro Interbank Offered Rate tarkoittaa euroalueen rahamarkkinoiden viitekorkoa. Se kuvaa korkotasoa, jolla eurooppalaiset pankit voivat ilman vakuuksia lainata rahaa toisilleen. Euribor-korkoja määritellään eri pituisille aikajaksoille: yhden viikon sekä 1, 3, 6 ja 12 kuukauden jaksoille. Tämä osoittaa, minkä pituisen ajan lainan korko pysyy samana. 

Suomessa asuntolainoista valtaosa on sidottu 12 kuukauden euriboriin, eli lainan korko tarkistetaan vuoden välein. Euribor vaikuttaa myös kulutusluottoihin. Kulutusluotoissa on kaksi korkovaihtoehtoa: kiinteäkorkoinen tai vaihtuvakorkoinen. Mikäli sinulla on vaihtuvakorkoinen laina, viitekorkona on yleisimmin 3 kuukauden euribor, jolloin siinä tapahtuvat muutokset vaikuttavat oman lainan korkoihin. 

Korko vaikuttaa suuresti lainan kokonaiskustannuksiin, joten mikäli harkitset lainan ottamista, kannattaa käyttää pieni hetki vertailun tekemiseen. Kilpailuta lainat ennen päätöksen tekemistä, jotta varmistut, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan sekä edullisimman lainan.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Euribor kertoo maailman taloustilanteesta 

Euribor-koroilla on merkittävä rooli, koska ne toimivat viitteenä lainojen hinnoittelussa. 

Niitä käytetään esimerkiksi 

 • asuntolainoissa
 • luottokorteissa
 • käyttölainoissa. 

Vaikka eri pituisiin euribor-korkoihin sidottujen lainojen korko tarkistetaan tietyin väliajoin, määritetään kaikki euribor-korot kuitenkin joka päivä. Mikään tietty taho ei aseta euribor-korkoa, vaan se määräytyy markkinoiden mukaan. Euribor perustuu toteutuneisiin siirtoihin Panel Banks -listalla mukana olevien pankkien välillä. Tällä listalla on noin parikymmentä euroalueella toimivaa pankkia.

Euroopan keskuspankki EKP voi vaikuttaa euribor-korkoihin esimerkiksi ohjauskoron muutoksilla. Euribor seuraa sen jalanjäljissä joko laskien tai nousten. Korkoja käytetään rahapolitiikan määrittelyyn. Sen mukaan, haluaako EKP hillitä vai edistää luotonantoa ja talouskasvua, lasketaan tai nostetaan korkoja, jotka vaikuttavat myös euribor-korkoihin.

Euribor toimii euroalueen taloudellisen tilan mittarina: yleensä korot pysyvät matalina vakaampina aikoina ja lähtevät ylöspäin, mikäli maailman tilanne muuttuu ailahtelevammaksi.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Euribor-korkoja on tällä hetkellä vaikea ennustaa 

Maailmantilanne on ollut myllerryksessä muutaman vuoden ajan ja se näkyy myös euribor-koroissa. Useamman vuoden ajan 12 kuukauden euribor on ollut negatiivinen, mikä tarkoittaa, että korko on alle nollan. Vuoden 2022 aikana euribor-korkojen käyrä on kuitenkin ollut nousujohteinen. 

Tältä näytti euriborin tilanne toukokuussa 2023: 

 • 12 kuukauden euribor oli 3,8 %
 • 3 kuukauden euribor oli 3,3 %
 • nousua vajaassa vuodessa noin 3 %.

Tällä hetkellä korkea inflaatio vaikuttaa Euroopan keskuspankin tekemiin koronnostoihin. Korkojen nostamisen tavoite on hillitä inflaatiota: jos inflaation vauhti alkaa laskea verrattuna viimeisen vuoden aikaiseen nousuun, voi olla, ettei korkojakaan tarvitse nostaa. Se vaikuttaa euribor-korkoihin ja siihen, mihin suuntaan ne jatkossa kehittyvät. 

Täysin varmaksi ei siis voi sanoa, mihin suuntaan euribor on menossa, sillä maailman tilanteen epävakaus tekee ennustamisesta vaikeaa. Jos sinulla on lainaa, on hyvä tarkkailla korkojen suuntaa ja varautua muutoksiin.

Korko vaikuttaa lainasi kokonaishintaan

Laina ja sen korot vaikuttavat monen suomalaisen talouteen. Asuntolainan lisäksi monilla on erilaisia kulutusluottoja, joita hyödynnetään moniin eri arjen tarpeisiin, kuten remontin tekemiseen tai auton hankintaan. Jotta oma talous pysyy tasapainossa, on hyvä pitää mielessä oman talouden kokonaisuus ja ennakoida korkojen muutoksien vaikutus maksukykyyn. 

Ennen kuin haet lainaa, laske tarkkaan oman talouden budjetti ja huomioi siinä lainanlyhennykset. 

Lainanlyhennyserän suuruuteen vaikuttavat 

 • haettu lainasumma
 • maksuaika
 • lainan korko.

Korot määrittelevät sen, minkä hintainen laina on. Ole tarkkana nykyisten ja tulevien lainojen suhteen, jottet maksa turhaan liian isoa korkoa. Kilpailuta lainat varsinkin pidempiaikaisissa kulutusluotoissa, sillä muutokset euriborissa pitkän laina-ajan aikana voivat olla merkittäviä.

Kulutusluottoa voi hakea

 • 60 000 euroon asti
 • ilman vakuuksia
 • jopa 15 vuoden laina-ajalle
 • yksityishenkilö joko yksin tai rinnakkaishakijan kanssa.

Vaihtuvakorkoisessa kulutusluotossa käytetään monesti euribor-korkoa viitekorkona. Sen muutokset vaikuttavat kulutusluoton korkojen osuuteen. Kolmen kuukauden euribor on yleisin kulutusluotoissa käytettävä viitekorko, eli lainan korko tarkistetaan kolmen kuukauden välein. 

Jos haet euromääräistä lainaa ja vertailet eri lainatarjouksia, kannattaa tarkistaa, miten luotonmyöntäjä käyttää euribor-korkoa: käytetäänkö viimeisintä euribor-korkoa vai muutaman viime päivän korkojen keskiarvoa? Kulutusluotoissa vuosikorko, johon sisältyy viitekorko sekä pankin marginaali, asettuu yleisimmin noin 4–20 % haarukkaan. Korko on aina hakijakohtainen.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuttamalla lainat voit säästää korkokustannuksissa

Sortter on tutkitusti Suomen luotetuin lainavertailu. Kauttamme saat lainatarjoukset jopa yli 20 eri luotonmyöntäjältä. Kilpailuttamalla lainat pääset vertailemaan eri pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjouksia korkoineen ja lainaehtoineen. Meille on tärkeää reiluus ja vertailun helppous: Laitamme saamasi tarjoukset valmiiksi järjestykseen todellisen vuosikoron mukaan edullisimmasta alkaen. 

Kilpailuttamisen edut:

 • voit säästää lainan kuluissa huomattavasti
 • se ei sido sinua tekemään muutoksia
 • se on helppoa ja nopeaa
 • varmistat, ettet maksa turhaan liikaa lainasta.

Sortterin kautta lainojen kilpailuttaminen ei maksa mitään, eikä velvoita sinua ottamaan lainaa. Sinun ei myöskään tarvitse vaihtaa tilipankkia, vaikka ottaisit kulutusluoton toiselta pankilta. Sekään ei maksa mitään, jos siirrät olemassa olevan kulutusluoton toisaalle. Kuluttajalla on oikeus siirtää laina pankista toiseen maksutta. Voit siis pitää tilisi nykyisessä pankissasi ja saat lainarahan tilille käyttöösi, kun olet hyväksynyt lainatarjouksen.

Ennen kuin kilpailutat lainat, varmista että oma talous on hyvällä tasolla eli maksukykysi riittää lainan ottamiseen eikä sinulla ole häiriömerkintöjä. Sinulla tulee olla myös säännölliset tulot ja ikää vähintään 20 vuotta.

Jos näiden seikkojen suhteen kaikki on kunnossa, hae ja kilpailuta laina Sortterin kautta näin:

 1. Täytä hakemus netissä.
 2. Varmista, että antamasi tiedot ovat todenmukaiset.
 3. Tarkista saamasi lainatarjousten ehdot ja hinnat.
 4. Tee päätös sinulle parhaiten soveltuvasta tarjouksesta.
 5. Tee lainasopimus valitsemasi pankin tai rahoituslaitoksen kanssa.
 6. Rahat saat käyttöön jopa samana päivänä.
Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin