Mikä on laskurahoitus ja miten se toimii? 7 kysymystä laskurahoituksesta
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja:

Anni Karjalainen

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Mikä on laskurahoitus ja miten se toimii? 7 kysymystä laskurahoituksesta

Laskurahoitus on kätevä palvelu yrityksesi talouden hallintaan. Se auttaa yritystäsi saavuttamaan taloudellista vakautta tilanteissa, joissa rahat asiakkaalle lähetetystä laskusta olisi hyvä saada tilille välittömästi. Opi lisää laskurahoituksesta seitsemän esimerkin avulla.

Laskurahoitus eli factoring-rahoitus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tulouttaa myyntisaatavat nopeasti ja helposti. Kun yritys myy tuotteita tai palveluita ja lähettää asiakkaille laskuja, rahoituspalvelu astuu kuvaan. Sen sijaan, että yrityksen tulisi odottaa asiakkaiden maksua, rahoituspalvelu maksaa maksun yrityksen tilille välittömästi.

Yksinkertaistetusti laskurahoitus mahdollistaa yritykselle kassavarojen tehokkaan hyödyntämisen ilman, että tarvitsee odottaa asiakkaan maksuja. Tämä antaa yritykselle välitöntä likviditeettiä ja mahdollistaa liiketoiminnan jatkumisen sujuvasti. Laskurahoitus onkin hyvä ratkaisu yrityksille, joiden asiakkaiden maksuajat ovat pitkiä ja jotka haluavat turvata yrityksen taloudenpidon.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

1. Mitä laskurahoitus tarkoittaa käytännössä?

Kuvitellaan yritys, joka myy tuotteita asiakkaille. Yritys on toimittanut tuotteen asiakkaalle ja lähettänyt tälle laskun. Laskun eräpäivä on 30 päivän päässä, mutta yritys tarvitsee rahaa jo aikaisemmin maksaakseen laskujaan. 

Tällaisessa tilanteessa yritys voi hyödyntää laskurahoitusta. Yritys sopii laskurahoituspalvelun kanssa rahoituksesta, joka perustuu myyntisaataviin. Tämän jälkeen yritys voi lähettää laskun laskurahoituspalvelulle asiakkaan sijaan. Laskurahoituspalvelu maksaa sopimuksen mukaisesti yritykselle heti, jo ennen kuin asiakas on ehtinyt maksaa laskua. Laskurahoitus mahdollistaa yritykselle myyntisaatavien hyödyntämisen nopeasti ja auttaa kassavirran tasapainottamisessa.

Jatkuva laskurahoituspalvelun käyttö helpottaa yritystä hallinnollisissa töissä, sillä se huolehtii muun muassa laskujen rekisteröinnistä sekä lähettää tarvittaessa asiakkaille maksumuistutukset. Laskurahoituspalvelua hyödyntävä yritys pystyy myös ennustamaan paremmin kassavirtaa ja omaa maksuvalmiutta.

2. Kenelle laskurahoitus sopii?

Laskurahoitus voi olla hyödyllinen monenlaisille yrityksille eri toimialoilla. Se sopii yrityksille, jotka myyvät tuotteita tai palveluita luotolla ja joiden maksuajat asiakkaille ovat pitkiä. Sinun kannattaa harkita laskurahoitusta, jos yrityksesi on jokin seuraavista: 

 1. Pk-yritys: Pienet ja keskisuuret yritykset hyötyvät usein laskurahoituksesta, sillä ne voivat kohdata haasteita rahoituksen saatavuudessa ja maksuvalmiudessa. Laskurahoitus tarjoaa mahdollisuuden saada rahat nopeasti myyntisaatavista, mikä auttaa pk-yrityksiä tasapainottamaan kassavirtaa ja mahdollistaa liiketoiminnan jatkuvuuden.
 2. Kasvuyritys: Kasvuyritykset saattavat kohdata rahoitustarpeita investointien, laajentumisen ja uusien markkinoiden valloituksen vuoksi. Laskurahoitus tarjoaa joustavan rahoitusvaihtoehdon ilman perinteisiin lainoihin liittyvää byrokratiaa.
 3. B2B-yritys: Kun tuotetta tai palvelua myydään yritykselle, maksuajat saattavat olla pitkiä. Laskurahoitus tarjoaa mahdollisuuden saada rahat myyntisaatavista heti.
 4. Sesonkimyyntiin perustuvat yritykset: Esimerkiksi matkailu, vähittäiskauppa ja tapahtumajärjestäminen perustuvat usein sesonkimyyntiin. Tällaisilla yrityksillä kassavirta saattaa olla epävakaata sesonkien vaihtelusta johtuen. Laskurahoitus auttaa sesonkimyyntiin perustuvia yrityksiä tasoittamaan kassavirran vaihteluita ja varmistamaan tarvittavan rahoituksen sesonkien välillä.

3. Miten laskurahoitus ja laskujen myynti eroavat toisistaan?

Laskurahoitus ja laskujen myynti ovat kaksi toisiaan muistuttavaa rahoitusmuotoa, jotka molemmat liittyvät myyntisaataviin. Se, kumpi ratkaisu sopii parhaiten, riippuu yrityksen tilanteesta ja tarpeesta. Alla olevassa taulukossa on tietoa molemmista vaihtoehdoista.

LaskurahoitusLaskujen myynti
Rahojen siirtyminen80 % heti ja 20 %, kun asiakas maksaa laskunYritys saa koko summan heti
Rahoitusyhtiön vastuuHallinnointi, maksujen rekisteröiminen ja tarpeen tullen maksumuistutusten lähettäminenHallinnointi, maksujen rekisteröiminen ja tarpeen tullen maksumuistutusten lähettäminen
Yrityksen tarpeetTarvitsee pidempiaikaista rahoitustaTarvitsee akuuttia rahoitusta
Hinta0,5-5 % laskun loppusummasta2-10 % laskun loppusummasta
LuottotappioriskiLuottotappioriski säilyy yleensä yrityksellä itselläänLuottotappioriski siirtyy kokonaan rahoituslaitokselle

4. Mitkä ovat laskurahoituksen kustannukset? 

Laskurahoituksen hinta vaihtelee yrityksen rahoitustarpeen mukaan. Saadaksesi parhaan mahdollisen sopimuksen kannattaa laskurahoitus aina kilpailuttaa. Factoring-laskurahoituksessa lasku toimii rahoituksen vakuutena. Yritys saa heti 80 % laskun summasta ja loput sen jälkeen, kun asiakas on maksanut laskunsa. 

Jos yritys päättää myydä laskun, sen hinta liikkuu noin 2–10 prosentin välillä. Hinta perustuu siihen, että laskua myytäessä luottotappioriski siirtyy pääsääntöisesti rahoitusyhtiölle.

 Laskurahoituksen hintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät:

 • yrityksesi luottoriskin taso
 • laskun maksuaika
 • rahoitettavien laskujen määrä
 • rahoitettavan laskun summa
 • se, jääkö luottoriski yrityksellesi vai siirtyykö se rahoitusyhtiölle.

Yhdellä hakemuksella useita tarjouksia!

5. Miltä rahoitettu lasku näyttää asiakkaalle?

Rahoitusyhtiön kautta asiakkaalle lähetetty lasku näyttää samalta kuin muutkin laskut. Ainoana erona on, että yrityksesi tilinumeron tilalla on rahoituslaitoksen tilinumero sekä maininta laskun siirtymisestä rahoitusyhtiölle. 

Rahoitusyhtiöltä lähetetty lasku on tänä päivänä asiakkaille tuttu näky, eikä se herätä asiakkaissa ihmetystä. Rahoituslaitokselle siirtyvistä laskuista voi kuitenkin mainita asiakkaille, sillä joissakin tapauksissa se saattaa mahdollistaa asiakkaalle esimerkiksi pidempiä maksuaikoja. 

6. Mikä on Sortterin laskurahoituspalvelu?

Sortterin laskurahoituspalvelu auttaa sinua rahoitusratkaisun valitsemisessa. Voit hyödyntää Sortterin palvelua laskurahoitusta tarjoavien toimijoiden kilpailuttamiseen

Laskurahoitusten kilpailuttaminen Sortterilla on helppoa, maksutonta, turvallista ja läpinäkyvää. Laskurahoituspalvelu esittää rahoitusvaihtoehdot selkeästi, joten sinun on helppo valita sellainen rahoitusvaihtoehto, joka sopii juuri sinun tarpeisiin. 

Sortter noudattaa toiminnassaan reilun lainavertailun periaatteita: asiakkaan etu on aidosti tärkeintä ja tavoitteena on, että yritys löytää tarpeisiinsa parhaiten sopivan vaihtoehdon.

7. Kuinka Sortterin laskurahoituspalvelu toimii?

Laskurahoitus kannattaa muiden lainojen tapaan kilpailuttaa, sillä kilpailuttaminen voi tuoda huomattavia taloudellisia etuja. Factoring-laskurahoituksen kilpailuttaminen on hyvä tapa varmistaa, että yrityksesi ei joudu maksamaan tarpeettomia kuluja laskurahoituksesta.

Näin haet ja vertailet helposti laskurahoitusta Sortterin laskurahoituspalvelun kautta:

 1. Päätä, millaisen laskusumman haluat jättää laskurahoitettavaksi. Päätöksesi ei tarvitse olla lopullinen, ja voit keskustella rahoituskumppaniemme kanssa kokonaisuuden suuruudesta.
 2. Kirjaa hakemuslomakkeelle päättämäsi rahoitettavien laskujen summa. Tässä vaiheessa suuntaa-antava summa riittää, sillä tarkempi summa määritellään vasta, kun toimitat laskut rahoitettaviksi.
 3. Täytä laskurahoitushakemus loppuun. 
 4. Vertaile saamiasi tarjouksia.
 5. Valitse paras kokonaisuus tarjousten vertailun perusteella.
 6. Kun olet tehnyt päätöksen, voit nostaa rahaa yrityksellesi laskuja vastaan. 

Noudattamalla tätä listausta voit suorittaa laskurahoituksen hakemisen ja vertailun kätevästi ja varmistaa, että teet yrityksellesi sopivimman päätöksen. Pelkkä hakemuksen tekeminen ei vielä sido sinua ottamaan laskurahoitusta yrityksellesi.

author image

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin