Omistamisen murros – aineettomat hyödykkeet valtaavat markkinan
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Omistamisen murros – aineettomat hyödykkeet valtaavat markkinan

Teknologian nopea kehitys muokkaa kulutustottumuksia. Tulevaisuudessa palvelut ja tuotteet ovat yhä useammin aineettomia.

“Kaikkea ei tarvitse omistaa” – tämä ajatus on nouseva trendi, jota teknologian kehitys vahvistaa. Tulevaisuudessa palvelut ja tuotteet ovat yhä enenevissä määrin aineettomassa muodossa. Kuluttajat ostavat enemmän digitaalisia tuotteita ja palveluita, ja vuokraus sekä lainaaminen saavat entistä suuremman roolin. Tämä trendi tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja tukee kestävää kehitystä.

Digitaalisista innovaatioista ja jakamistaloudesta hyötyy sekä lompakko että ympäristö. Aineettomiin hyödykkeisiin siirtyminen vähentää materiaalien käyttöä, edistää kestävää kehitystä ja luonnonvarojen riittävyyttä.

Digitaaliset palvelut ja jakamistalouden hyödyt saattavat joissakin tapauksessa alentaa elämisen kustannuksia, minkä ansiosta lainaa ei välttämättä tarvitse ottaa niin paljon. Tulevaisuuden suuntana näyttäisikin olevan innovatiivinen talousajattelu: rivitaloasukkaan ei välttämättä tarvitse hankkia omaa ruohonleikkuria, jos sellainen löytyy molemmilta seinänaapureilta.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Mitä ovat aineettomat hyödykkeet?

Teknologinen edistys on luonut uusia tapoja tarjota palveluita ja tuotteita ilman fyysistä omistamista. Tulevaisuudessa yhä useammat kuluttajat saattavat suosia palveluiden vuokraamista tai lainaamista, mikä tarjoaa joustavuutta ja säästöjä.

Aineettomia hyödykkeitä ovat muun muassa:

 • suoratoistopalvelut
 • e-kirjat 
 • ohjelmistot
 • pilvipalvelut.

Digitaaliset sisällöt ja pilvipalvelut mahdollistavat aineettomien hyödykkeiden käytön ja jakamisen. Ne on myös suunniteltu helpottamaan kuluttajan arkea. Sen sijaan, että ostaisimme fyysisiä kopioita esimerkiksi CD-levyistä tai DVD-elokuvista, voimme nykyään ladata ja käyttää näitä sisältöjä suoraan verkosta.

Pilvipalvelut puolestaan tarjoavat mahdollisuuden tallentaa tiedostoja ja asiakirjoja verkon kautta, jolloin ne ovat helposti saatavilla eri laitteilla ilman tarvetta fyysisille tallennusvälineille.

Toistemme resurssit hyötykäyttöön

Jakamistalouden ilmiöt ovat myös osa omistamisen muutosta. Näiden palveluiden avulla ihmiset voivat hyödyntää toistensa resursseja ja tarjota omia palveluitaan muille.

Tässä muutamia olemassa olevia jakamistalouteen perustuvia yrityksiä ja ilmiöitä: 

Kimppakyytipalvelut: Ridesharing-palvelut, kuten Uber ja Lyft, mahdollistavat henkilöiden välisen kimppakyydin jakamisen. Kuluttajat voivat tilata kyydin sovelluksen kautta ja jakaa matkakustannukset muiden matkustajien kanssa. Tämä tarjoaa taloudellista hyötyä ja edistää samalla ympäristöystävällisempää liikkumista.

Majoituspalvelut: Airbnb ja muut majoituspalvelut tarjoavat mahdollisuuden vuokrata tai vuokrata majoitustiloja yksityishenkilöiltä. 

Toimitilapalvelut: Coworking-tilat ovat nousseet suosioon jakamistalouden ilmiönä. Ne tarjoavat yhteisiä työtiloja yksittäisille ammatinharjoittajille, freelancereille ja pienyrityksille. 

Tavaroiden jakaminen: Esimerkiksi autonvuokrauspalvelut, kuten GoMore, mahdollistavat lyhytaikaisen autonvuokrauksen tarpeen mukaan. Palvelun avulla auton omistaja voivat saada tuottoa omistamallaan autolla niinä päivinä, kun he eivät sitä tarvitse. Samalla kuluttajat, jotka eivät omista autoa voivat saada auton käyttöönsä helposti ja kohtuuhintaan.

Tulevaisuudessa tuotteiden ja palveluiden vuokraaminen tai lainaaminen voi yleistyä entisestään. Tämä tarjoaa kuluttajille 

 • joustavuutta
 • helppoutta
 • säästöjä
 • vapautta.  

Markkinat tällaisille palveluille ovat valtavat. Ihmisillä on käytössään paljon resursseja, jotka ovat hyvin vähällä käytöllä. Vain mielikuvitus on rajana sille, mihin kaikkeen jakamistaloutta voi hyödyntää.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Jokainen on vastuussa siitä, miltä huominen näyttää

Talouden tulevaisuus muotoutuu kuluttajien valintojen perusteella. Kun yhä useammat suosivat aineettomia palveluita, lainaamista ja vuokraamista, talouden dynamiikka muuttuu.

Kuluttajien päätökset vaikuttavat markkinaan ja yrityksiin, joten jokaisella meistä on vaikutusvaltaa talouden suuntaan. Oma vastuullinen talouden hallinta ja kestävät valinnat ovat avainasemassa.

Valintamme vaikuttavat siihen, minkälaisessa maailmassa myöhemmät sukupolvet tulevat elämään. Aineettomien tuotteiden ja palveluiden mahdollisuudet näyttävät lupaavilta myös ekologisesta näkökulmasta. Digitaaliset palvelut ja jakamistalouden ilmiöt vähentävät tarvetta fyysisiin tuotteisiin ja niiden valmistukseen liittyvään luonnonvarojen käyttöön.

Palveluiden vuokraaminen ja lainaaminen edistävät resurssien tehokasta käyttöä, sillä samaa tuotetta tai palvelua voidaan jakaa useiden käyttäjien kesken. Tämä vähentää tarvetta valmistaa ja hankkia uusia tuotteita.

Aineettomuuden ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen voi vähentää kuljetustarvetta ja siten alentaa päästöjä. Esimerkiksi etätyömahdollisuudet ja etäpalvelut voivat vähentää työmatkaliikennettä ja sitä kautta hiilidioksidipäästöjä.

Aineettomien hyödykkeiden ekologiset hyödyt:

 • luonnonvarojen käytön väheneminen
 • resurssien käytön tehostuminen
 • päästöjen aleneminen.

Ympäristölle hyväksi olevia aineettomia tuotteita ja palveluita sekä digitaalisia palveluita on olemassa runsain määrin. Seuraava askel on kuluttajalla: kuinka paljon hän on valmis hyödyntämään niitä?

Muutoksia ja mahdollisuuksia

Tulevaisuuden talous on jatkuvassa muutoksessa. Aineettomat hyödykkeet tarjoavat uusia mahdollisuuksia innovaatioille, kestävälle kehitykselle ja taloudelliselle tehokkuudelle. Samalla ne haastavat perinteistä liiketoimintamallia ja omistamiskulttuuria. 

Digitaalisten alustojen ja teknologisten edistysaskelten ansiosta voidaan tarjota palveluita ja tuotteita ilman fyysistä omistamista, mikä edistää:

 • taloudellista tehokkuutta
 • resurssien tehokasta käyttöä
 • kestävää kehitystä.

On tärkeää pysyä ajan tasalla ja sopeutua näihin muutoksiin. Tulevaisuuden menestyjät ovat niitä, jotka kykenevät hyödyntämään uusia ilmiöitä. Yritysten tulisi kehittää jatkuvasti ajatteluaan ja liiketoimintaansa, sekä tarjota vastuullisia vaihtoehtoja kuluttajille. 

Vastaavasti kuluttajien tulee harkita, kuinka he voisivat kuluttaa aineettomia hyödykkeitä sekä muita innovatiivisia ideoita. Jotta hyvää voi syntyä, tarvitaan aina sekä kysyntää että tarjontaa.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Hyvä, paha laina – lainan uhat ja mahdollisuudet

Vaikka kuluttamisen ja omistamisen tavat tulevat muuttumaan, säilyy silti tarve välillä tehdä hankintoja. Niihin voi harkitusti hyödyntää lainaa esimerkiksi kodin remontointiin tai unelmien matkan toteuttamiseen. Näitä varten lainan ottaminen ei sinänsä ole paha asia, mutta rahan hallitsematon käyttö voi aiheuttaa taloudellisia ongelmia. Lainaa ottaessasi sinun kannattaa valmistautua seuraavin tavoin: 

 • Maksukyky: Varmista, että maksukykysi riittää lainan takaisinmaksuun myös silloin, kun eteesi tulee odottamattomia kustannuksia.
 • Budjetointi: Jotta voit olla varma maksukykysi riittävyydestä, sinun kannattaa budjetoida taloutesi kulut. Kuinka paljon rahaa on käytettävissä, kuinka paljon sitä kuluu ja mihin se kuluu.

Kilpailuttaminen on osa vastuullista talouden hallintaa, joka tulee korostumaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Sortter on tutkitusti Suomen luotetuin lainavertailu ja kumppani taloudellisessa päätöksenteossa. Sortterin avulla kilpailutat lainat vain yhdellä hakemuksella ja löydät parhaat lainaratkaisut yksilöllisiin tarpeisiin. 

Sortterin avulla säästät aikaa ja vaivaa sekä pienennät lainakustannuksiasi, samalla kun varmistat taloudellisen hyvinvointisi ja teet vastuullisia valintoja. Sortter on reilu ja käyttäjäystävällinen palvelu lainojen kilpailuttamiseen.

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin