Yrittäjän verosuunnittelu – mitä, miksi ja miten?
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Yrittäjän verosuunnittelu – mitä, miksi ja miten?

Jokainen yrittäjä toivottavasti tietää, että verovelvollisuudet kuuluvat oleellisesti yrittäjän arkeen. Niinpä verosuunnittelu on myös tärkeä osa jokaisen yrityksen liiketoiminnan ydintä. Verojen maksaminen on velvollisuus, mutta toisaalta järkevä verosuunnittelu on myös yrittäjien oikeus. Hallitulla verosuunnittelulla yrittäjä pystyy vaikuttamaan siihen, minkälaiset nettotulot tälle lopulta jäävät.

Mitä verosuunnittelu tarkoittaa?

Verosuunnittelu sisältää käytännössä niitä toimenpiteitä ja strategioita, joita yritykset käyttävät laillisesti ja verojärjestelmän säännösten mukaisesti verojen minimoimiseksi tai optimoimiseksi. Verosuunnittelun avulla pyritään siis hyödyntämään verojärjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia ja optimoimaan maksettavien verojen määrää.

Verosuunnittelun tarkoituksena on usein vähentää verotettavaa tuloa, hyödyntää verohelpotuksia ja -vähennyksiä, siirtää tuloja tai varoja strategisesti eri oikeudellisten rakenteiden tai verosääntöjen mukaisesti. 

On tärkeää huomata, että verosuunnittelu on toteutettava lain puitteissa, eikä se saa olla lainvastaista veronkiertoa tai veron välttämistä. Verotuksen suunnittelu on monimutkaista, ja siihen liittyy usein erilaisia ​​verotuksellisia, taloudellisia ja oikeudellisia näkökohtia. Suositeltavaa onkin konsultoida ammattitaitoista veroneuvojaa tai veroasiantuntijaa varmistaakseen, että verosuunnittelu tapahtuu aina lain mukaisesti.

Millaisia toimenpiteitä verosuunnittelu käytännössä sisältää?

Käsittelemme seuraavassa verosuunnittelun toimenpiteitä nimenomaan osakeyhtiön näkökulmasta. Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto: vuoden 2022 alussa osakeyhtiöitä oli Suomessa 262 380 kappaletta.

Huolellisesti tehdyllä verosuunnittelulla yrittäjän on mahdollista minimoida niin omat kuin yrityksensä maksamat verot. Alla listaamme muutamia tärkeimpiä keinoja verojen optimoimiseksi:

  1. Muista matkalasku ja verovapaat kilometrikorvaukset
  2. Optimoi oman palkkasi suuruus
  3. Käytä yrityslainaa järkevästi
  4. Optimoi osingon määrä
  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 483 arvosteluun.
powered by

1. Muista matkalasku ja verovapaat kilometrikorvaukset

Kilometrikorvauksia ei kannata unohtaa. Ne ovat yritykselle vähennyskelpoinen meno ja yrittäjälle verovapaata tuloa. Käytännössä kyseessä on siis verojen osalta tehokkain keino nostaa rahaa yrityksestä. Vaikka matkalaskujen tekeminen voi joidenkin mielestä tuntua työläältä, ne kannattaa siis kuitenkin hyödyntää tärkeänä osana verosuunnittelua.

Suomessa Verohallinnon vahvistamat kilometrikorvausten verovapaat määrät voivat muuttua vuosittain, joten on tärkeää tarkistaa ajankohtaiset tiedot Verohallinnon sivuilta tai konsultoida veroasiantuntijaa.

Yleisesti ottaen verovapaiden kilometrikorvausten edellytyksiä ovat seuraavat:

  • Ajoneuvo on yrittäjän omistama tai vuokraama
  • Ajoneuvoa käytetään työtehtäviin
  • Työmatka ylittää tietyn vähimmäismatkan, joka voi vaihdella vuosittain.
  • Kilometrikorvaus perustuu Verohallinnon vahvistamaan kilometrimäärään, joka voi myös vaihdella vuosittain

On tärkeää, että kilometrikorvaukset maksetaan asianmukaisesti ja että tarvittavat dokumentit säilytetään. 

Kilometrikorvaukset ovat verovapaita korvauksen saajalle, mutta ne ovat yritykselle vähennyskelpoisia kuluja. Yrittäjä voi siis vähentää maksetut kilometrikorvaukset yrityksen verotuksessa liiketoiminnan kuluina.

2. Optimoi oman palkkasi suuruus

Palkka, jota osakeyhtiö maksaa yrittäjälle, on yritykselle vähennyskelpoista menoa. Osakeyhtiön yhteisövero on 20 %. Niinpä yrittäjän on järkevää nostaa yrityksestä palkkaa sen verran, että päästään samaan veroasteeseen omassa henkilökohtaisessa verotuksessa. Tähän luonnollisesti vaikuttaa esimerkiksi asuinpaikkakunnan kunnallisveroprosentti, mutta pääsääntöisesti noin 20 % tuloveroprosentti syntyy noin 30 000–40 000 euron bruttovuosipalkalla.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

3. Älä ota lainaa yrityksestäsi

Jokaisella henkilöllä voi tulla elämässä vastaan tilanteita, jolloin ulkopuolinen rahoitus voi tulla tarpeeseen. Samoin yritykset kaipaavat rahoitusta investointeihin tai hankintoihin. Silloin yrityslaina on usein ajankohtainen asia.

Ensimmäinen nyrkkisääntö henkilökohtaisen lainan osalta on ehdottomasti se, että omasta yrityksestä ei ole järkevää nostaa lainaa. Tähän on syynä se, että osakkaan (yli 10 % omistuksella osakekannasta) laina lasketaan tämän pääomatuloksi, jolloin lainasta on maksettava pääomaveroa jopa 32 %.

Mikäli yritys on puolestaan ulkopuolisen rahoituksen tarpeessa, yrittäjän on mahdollista itse lainata rahaa yrityksellensä. Tällöin perittävä koron on oltava vastaava kuin pankkilainassa. Yrityksen yrittäjälle maksama korko verotetaan yrittäjän pääomatulona, jolloin veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %. 

Niinpä yrityslaina voi joka tapauksessa olla järkevä vaihtoehto. Lainojen kilpailutus ja vertailu onnistuu erittäin helposti Sortterin kautta yhdellä hakemuksella. Sortter on Suomen luotettavin lainavertailupalvelu: olemme reilu, aina asiakkaan puolella oleva toimija. Nopeasti täytettävän hakemuksen kautta saat nopeasti tarjouksen useista eri pankeista ja pääset tekemään helpon vertailun. 

Lainojen kilpailutus ja vertailu onnistuu erittäin helposti Sortterin kautta yhdellä hakemuksella. Sortter on Suomen luotettavin lainavertailupalvelu: olemme reilu, aina asiakkaan puolella oleva toimija.

Sortterin lainavertailun käyttö on suositeltavaa, koska:

  • Sortter on kotimainen toimija
  • Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailupalvelu (Taloustutkimus 2023)
  • Sinun on mahdollista saada useita lainatarjouksia yhdellä hakemuksella
  • Kilpailukykyisen lainatarjouksen valinta onnistuu helposti ja nopeasti

Olipa kyseessä sitten muutaman kuukauden mittainen tai pidempiaikainen, useamman vuoden mittainen rahoitustarve, on yrityslaina syytä kilpailuttaa ennen sen nostamista. Näin voit saada yrityslainan edullisemmalla korolla ja rahoituskustannukset jäävät pienemmiksi. Huolellisesti kilpailutettu ja valittu yrityslaina on sekä joustava että nopea tapa saada ulkopuolista rahoitusta yritystoimintaa varten.

Yrityslainaa on mahdollista hakea yrityksen tarpeiden mukaan toivomallesi lainasummalle ja laina-ajalle. Sinun pitää myös ilmoittaa lainan pääasiallinen tarkoitus siinä vaiheessa, kun päätät kilpailuttaa yrityslainat. Erityisesti suuremmissa yrityslainoissa on syytä huomioida jo hakuvaiheessa se, että lainaan saatetaan vaatia vakuus ja/tai henkilökohtainen takaus. Kuten mikä tahansa laina, on yrityslainakin järkevää kilpailuttaa. Saat lainatarjoukset jopa saman työpäivän aikana hakemuksen täytettyäsi. Voit vertailla saamiasi lainatarjouksia sekä niiden ehtoja ja valita yrityksellesi sopivimman rahoitustarjouksen.

4. Optimoi osingon määrä

Jos osakeyhtiösi tekee voitollista tulosta, sinun on mahdollista nostaa osinkoa kertyneistä varoista. Kun nostat osakeyhtiöstä enintään 150 000 euroa osinkoa ja osingon määrä on enintään 8 prosenttia osakkeiden arvosta, on osingosta 25 prosenttia pääomaveron alaista tuloa ja 75 prosenttia verovapaata tuloa. Niinpä osingon nostaminen on yleensä erittäin kannattavaa näillä ehdoilla. Hyvin harvoin ansiotulon veroasteessa päästään yhtä matalalle tasolle.

Millaisen yrittäjän kannattaa panostaa verosuunnitteluun?

Kuten yllä olevien käytännön esimerkkien kautta on helppo todeta, verosuunnittelulla voi varsin helposti vaikuttaa oleellisesti yrittäjän nettotuloihin. Muutamat huolimattomat valinnat voivat aiheuttaa turhaa veronmaksua, mikä harvoin on kenenkään tavoitteena. Kaikista velvollisuuksista on aina tärkeää huolehtia tunnollisesti, mutta järkevä verosuunnittelu ja verojen optimointi on kuitenkin suositeltavaa.

Niinpä jokaisen yrittäjän onkin kannattavaa paneutua tähän aiheeseen joko itse tai asiantuntijoita hyödyntäen.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.