Oma laina vai laina rinnakkaishakijan kanssa?

Lainaa voi hakea yksin tai yhdessä toisen henkilön kanssa. Rinnakkaishakijan kanssa haettua lainaa kutsutaan yhteislainaksi, jota on mahdollista saada edullisemmalla korolla ja suuremmalla lainasummalla kuin lainaa yksin haettaessa. 

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
475 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Lainaa voi hakea yksin tai yhdessä toisen henkilön kanssa. Rinnakkaishakijan kanssa haettua lainaa kutsutaan yhteislainaksi, jota on mahdollista saada edullisemmalla korolla ja suuremmalla lainasummalla kuin lainaa yksin haettaessa. 

Päivitetty:

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Laatuvarmistettu

Mikä rinnakkaishakija?

Monet suomalaiset hakevat lainaa yksin. Viimeisen 30 vuoden aikana yhden hengen talouksien määrä on kasvanut Suomessa merkittävästi, mikä on heijastunut lainamarkkinoille edellä mainituin tavoin. 

Yksinasuminen ei ole kuitenkaan este yhteislainan hakemiselle. Asuntokunnan koosta riippumatta voit halutessasi hakea lainaa joko yksin tai yhdessä toisen henkilön eli rinnakkaishakijan kanssa. 

Rinnakkaishakija voi olla kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, jolla on säännölliset tulot, moitteeton maksuhistoria ja suomalainen henkilötunnus. Kyseinen henkilö voi olla esimerkiksi puoliso, sukulainen, ystävä tai työkaveri

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 479 arvosteluun.
powered by

Yhteinen laina rinnakkaishakijan kanssa – mitä se tarkoittaa? 

Rinnakkaishakijan kanssa otettua lainaa kutsutaan yhteislainaksi. Nimensä mukaisesti yhteislaina on laina, jonka maksamisesta molemmat osapuolet ovat yhteisvastuullisesti vastuussa. 

Yhteislainalla on kaksi osapuolta: 

 • Lainan pääasiallinen hakija
 • Rinnakkaishakija

Yhteisvastuullisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli esimerkiksi lainan pääasiallinen hakija syystä tai toisesta laiminlyö lainan takaisinmaksun, vastaa rinnakkaishakija siitä kuin omastaan. Velka on siten molempien lainanhakijoiden yhteinen. Rinnakkaishakijalla on samat vastuut ja velvollisuudet kuin lainan pääasiallisella hakijalla. 

Rinnakkaishakijaa koskevat myös samat ehdot kuin lainan päähakijaa. Kummankin osapuolen on täytettävä pankin tai rahoituslaitoksen asettamat yleiset luotonmyöntökriteerit.  

Ehdot yhteislainan hakemiselle: 

 • Täysi-ikäisyys eli vähintään 18-vuoden ikä 
 • Säännölliset palkka- tai eläketulot
 • Suomalainen henkilötunnus
 • Moitteeton maksuhistoria ja puhtaat luottotiedot

Kuten edellä mainittiin, rinnakkaishakijana voi periaatteessa toimia kuka tahansa pankin asettamat ehdot täyttävä henkilö. Rinnakkaishakijan ei siis tarvitse asua samassa osoitteessa tai olla samasta perheestä lainan päähakijan kanssa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Yhteislaina on laina, jota haetaan yhdessä toisen henkilön eli rinnakkaishakijan kanssa. Yhteislainaa voi hakea esimerkiksi asuntolainaan, kulutusluottoon tai vakuudelliseen lainaan.

 • Rinnakkaishakija voi olla kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, jolla on säännölliset palkka- tai eläketulot, puhtaat luottotiedot ja suomalainen henkilötunnus.

 • Kyllä voi. Rinnakkaishakija voi olla ystävä, sukulainen tai vaikkapa työkaveri. Rinnakkaishakijan ei siis tarvitse asua samassa taloudessa tai olla edes sukua. 

 • Yhteislainan suurin etu on siinä, että sitä on mahdollista saada pienemmällä korolla ja suuremmalla lainasummalla. Tämä johtuu siitä, että kaksi maksukykyistä lainanhakijaa on pankin näkökulmasta riskittömämpi vaihtoehto kuin yksi maksukykyinen lainanhakija. 

Yhteislainaa eri lainatyyppeihin 

Yleisin yhteislaina on puolisoiden kesken haettava asuntolaina, joka on erillisiä asuntolainoja huomattavasti suositumpi valinta. 

Yhteistä lainaa voi hakea seuraaviin lainatyyppeihin: 

 • Asuntolaina
 • Vakuudellinen laina
 • Kulutusluotto

Yhteislaina voi tulla tarpeeseen erilaisissa tilanteissa. Käytännössä yhteislainaa voi hakea samoihin käyttötarkoituksiin kuin yksin haettavia lainatuotteita. 

Yhteislainan käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi: 

 • Häälaina
 • Autolaina
 • Remonttilaina
 • Yhdistelylaina
 • Pikalaina

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Yhteislainaa voi saada edullisemmalla korolla

Riskienhallinta on tärkeä osa jokaisen pankin ja rahoituslaitoksen toimintaa. Erityisesti vakuudettomissa lainoissa luottotappion riski on aina todellinen, joten pankit haluavat turvata selustaansa arvioimalla huolellisesti lainanhakijan maksukykyä ja -varaa sekä yleistä taloudellista tilannetta. 

Yhteislaina merkitsee pankin näkökulmasta pienempää taloudellista riskiä. Kun kaksi maksukykyistä henkilöä hakee lainaa yhdessä, voi pankki olla varmempi lainan takaisinmaksusta. 

Tämä puolestaan mahdollistaa sen, että pankki voi lähtökohtaisesti tarjota asiakkailleen kilpailukykyisemmän lainatarjouksen.

Yhteislainan hyödyt lainanhakijan kannalta:

1. Yhteislaina voi tulla edullisemmaksi

Yhteistä lainaa hakevat lainanhakijat voivat saada lainaa pienemmällä korolla. Kun lainalla on useampi maksaja, on pankin luottoriski pienempi, mikä mahdollistaa matalamman korkotason. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lainan lopullinen korko määräytyy aina henkilökohtaisesti lainanhakijan tilanteen mukaan. Yhteislainaa haettaessa pankki tekee riskiarvion sekä lainan pääasiallisesta hakijasta että rinnakkaishakijasta.

2. Yhteislainaa voi saada enemmän

Kuten edellä mainittiin, yhteislainassa molemmat lainanhakijat ovat yhteisvastuullisesti vastuussa lainan takaisinmaksusta. Mikäli lainan toinen osapuoli jättää lainan maksamatta, vastaa toinen siitä kuin omastaan. Tämän seurauksena pankki voi myöntää suuremman lainasumman kuin yksin lainaa haettaessa, koska se voi olla varmempi lainan takaisinmaksusta. 

3. Yhteislaina parantaa lainan saamisen todennäköisyyttä

Pienemmän luottoriskin myötä myös lainan saamisen todennäköisyys paranee. Pankin kynnys myöntää lainaa alenee, jos lainalla on kaksi maksukykyistä maksajaa. 

Kilpailutettuja lainoja:

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Yhteinen laina rinnakkaishakijan kanssa  – huomioi nämä asiat

Yhteislainassa velka on yhteinen. Laina rinnakkaishakijan kanssa velvoittaa kummatkin osapuolet lainan takaisinmaksuun, joten ennen lainasopimuksen allekirjoittamista kannattaa ottaa selvää omista vastuista ja velvollisuuksista sekä keskustella lainaan liittyvistä asioista yhteishakijan kanssa. 

Muista nämä asiat ennen kuin haet yhteistä lainaa: 

 • Varmista oma ja rinnakkaishakijan maksukyky: Ennen lainan hakemista kannattaa aina varmistaa, että lainan molemmat osapuolet ovat maksuvalmiita ja kykenevät suoriutumaan tulevista kuukausieristä. 
 • Älä ota liikaa lainaa: Yhteislainaa voi saada enemmän kuin lainaa yksin haettaessa. Älä kuitenkaan sorru ottamaan liikaa lainaa, jos et ole täysin varma budjetistanne. 
 • Muista kilpailuttaa lainat: Muiden lainatuotteiden tavoin myös yhteislainat kannattaa kilpailuttaa, jolloin voitte löytää lainamarkkinoiden edullisimmat lainatarjoukset.

Yhteisen lainan voi myös purkaa

Yhteislainaa haettaessa on hyvä suunnata katse huomispäivää pidemmälle tulevaisuuteen. Yhteinen laina ystävän, sukulaisen tai tuttavan kanssa voi pahimmillaan aiheuttaa säröjä ihmissuhteeseen. Esimerkiksi pariskuntien kannattaakin pohtia, miten yhteisen lainan purkaminen onnistuu mahdollisessa erotilanteessa. 

Yhteislainan purkaminen edellyttää yhteydenottoa lainantajaan

Yhteislainan purkauduttua molemmat osapuolet ovat vastuussa vain omasta lainaosuudestaan eli toisin sanoen lainan yhteisvastuullisuus päättyy. 

Yhteisen asuntolainan purkamiseen on yleensä kaksi vaihtoehtoa. Yleensä yhteinen asunto myydään ja laina maksetaan pois. Toinen osapuoli voi myös ostaa toisen ulos ja ottaa koko velan omalle vastuulleen.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Yhteislaina vai oma laina – plussat ja miinukset

Ei ole olemassa yhtä vastausta siihen, kannattaako lainaa ottaa yksin vai yhdessä: molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Yksin otettu laina voi tulla kalliimmaksi kuin yhdessä otettu laina, mutta antaa vapauden päättää itse esimerkiksi lainan ehtoihin, kuten takaisinmaksuun, liittyvistä asioista. 

HyödytRiskit
Mahdollisuus saada lainaa edullisella korolla, mikäli molemmat lainanhakijat ovat maksukykyisiä.Yhteisvastuullisuuden vuoksi toinen osapuoli voi joutua lainasta vastuuseen yksin, mikäli toinen jättää lainan maksamatta.
Voi saada suuremman lainasumman kuin lainaa yksin haettaessa.Houkutus ottaa lainaa yli oman maksukyvyn.
Suurempi todennäköisyys, että pankki myöntää lainaa.Lainasopimuksen muuttaminen tai purkaminen voi olla hankalaa, jos toinen osapuoli ei suostu muutoksiin tai osapuolten välit ovat huonot.

Yhteislainan hakeminen – kilpailuta Sortterilla

Yhteislainan hakeminen on helppoa. Useat pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat mahdollisuuden hakea lainaa rinnakkaishakijan kanssa. 

Lainahakemuksen voit täyttää vaivattomasti netin lainavertailupalveluissa, joiden kautta saat yhdellä hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia vain muutamissa minuuteissa. 

Myös yhteislainat kannattaa aina kilpailuttaa. Lainojen kilpailuttaminen on paras keino säästää lainan kustannuksissa. Kilpailuttamisen voit tehdä joko itse ottamalla yhteyttä pankkiin tai esimerkiksi kotimaisen Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa. 

Vuonna 2018 perustettu Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailupalvelu. Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa voit hakea lainaa rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakijan lisääminen lainahakemukseen onnistu helposti lainahakemuksen lopussa.

Näin kilpailutat yhteislainan:

 1. Täyttäkää lainahakemus Sortterin palvelussa. Muistakaa lisätä rinnakkaishakija hakemukseen. 
 2. Vertailkaa saamanne lainatarjoukset ja valitkaa teille parhaiten sopiva laina. 
 3. Lainasopimuksen allekirjoittaminen onnistuu helposti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 
 4. Laina maksetaan jopa samana päivänä tai viimeistään parin arkipäivän kuluessa. 

Lainan hakeminen ja kilpailuttaminen ei velvoita teitä ottamaan lainaa. Voitte rauhassa vertailla lainatarjouksia, jotka esitetään palvelussamme edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Yhteislainan molemmat osapuolet ovat lainasta yhteisvastuullisesti vastuussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli lainan toinen osapuoli ei maksa lainaansa, jää se toisen osapuolen maksettavaksi. 

 • Kyllä voi. Mikäli haluatte purkaa yhdessä otetun lainan, tulee ottaa yhteyttä luotonmyöntäjään. Yhteislainan purkauduttua lainan osapuolet ovat vastuussa vain omasta lainaosuudestaan. 

 • Kyllä kannattaa. Muiden lainatuotteiden tavoin myös yhteislainat kannattaa kilpailuttaa, sillä vain siten voit varmuudella löytää lainamarkkinoiden edullisimmat lainat. 

 • Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Ennen lainahakemuksen tekemistä kannattaa pohtia tarkkaan molempien vaihtoehtojen uhkia ja mahdollisuuksia. 

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.