Yhdistelylainasta säästöjä remonttiin
Takaisin blogiin

Tiedätkö, mitkä ovat yhdistelylainan ja järjestelylainan erot?

Mitä tehdä, kun useat päällekkäiset lainat kuormittavat talouttasi? Yhdistelylaina ja järjestelylaina tarjoavat vaihtoehtoja talouden tasapainottamiseen, mutta mitkä ovat niiden erot?

Useat päällekkäiset lainat, kuten kulutusluotot, osamaksusopimukset ja luottokorttivelat voivat tulla kalliiksi.

Suosiotaan viime vuosina kasvattanut yhdistelylaina sekä Takuusäätiön takaama järjestelylaina tarjoavat potentiaalisen vaihtoehdon silloin, kun haluat yhdistää monta pienempää lainaa yhdeksi suureksi ja edullisemmaksi lainaksi. 

Näiden lainatuotteiden välillä on kuitenkin myös eroja. Siinä missä yhdistelylainaa haetaan silloin, kun kuluttaja kaipaa säästöjä kustannuksissa, on Takuusäätiön järjestelylaina yleensä viimeinen keino velkakierteen pysäyttämiseksi.

Miksi lainojen yhdistäminen kannattaa? 

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa siis olemassa olevien lainojen rahoittamista uudelleen paremmilla ehdoilla. Yhdistettäessä nykyiset lainat maksetaan pois ja velka keskitetään yhden lainasopimuksen alle. 

Yhdistämisen hyödyt ovat ilmeiset: kun maksat vanhat lainat pois yhdellä edullisemmalla lainalla, säästät laina-ajan kuluessa lainakustannuksissa. Säästöä syntyy yleensä sekä pienemmästä lainan korosta että pienemmistä kuukausittaisista palvelumaksuista.

Suosituin lainojen yhdistämiseen tarkoitettu tuote on yhdistelylaina, josta on viime aikoina puhuttu myös kaupallisena järjestelylainana.

Sortterin tilastojen mukaan yhdistelylainaa suosivat erityisesti 30-39-vuotiaat kuluttajat, jotka tienaavat bruttona 2 000–4 000 euroa kuukaudessa.

Yhdistelylaina – kannattaako lainaa maksaa lainalla? 

Yhdistelylaina on nykyisin yksi suosituimmista lainatuotteista pankkien ja rahoituslaitosten valikoimissa.

Sortterin tilastojen mukaan yhdistelylainaa suosivat erityisesti 30-39-vuotiaat kuluttajat, jotka tienaavat bruttona 2 000–4 000 euroa kuukaudessa. Yhdistelylaina ei ole siis luottotietonsa menettäneiden rahoitusratkaisu, vaan järkevää taloudenhallintaa.

Lainojen yhdistämisen suosiota selittää osaltaan se, että pankkien välisen kilpailutilanteen myötä yhdistelylainan korko ja muut kustannukset voivat olla vanhoja lainasopimuksia huomattavasti edullisemmalla tasolla. Sortterin asiakkaat saavatkin keskimäärin noin 277 euron kuukausittaisen säästön lainansa yhdistämällä. 

Yhdistelylainan hyötyjä

  1. Pienempi korko – voit saada pienemmän koron kuin yksittäisissä maksusopimuksissa
  2. Pienempi kuukausierä – joustavuutensa ansiosta yhdistelylaina voidaan räätälöidä henkilökohtaiseen tilanteeseesi sopivaksi
  3. Vältyt ylimääräisiltä laskutuslisiltä ja tilinhoitomaksuilta – usean lainan sijaan maksat kuluja vain yhdestä isosta lainasta 
  4. Selkeyttä taloudenhoitoon  – yhdistelylainan myötä sinun ei tarvitse enää huolehtia useista yksittäistä lainoista eri eräpäivineen
  5. Joustava maksusuunnitelma – yhdistelylainan takaisinmaksu onnistuu lyhyellä tai pitkällä maksuajalla toiveidesi mukaan

On kuitenkin hyvä muistaa, että jo yksikin maksuhäiriömerkintä estää yhdistelylainan saamisen. Mikäli siis taloudellinen tilanteesi uhkaa heikentyä, tulee yhdistelylainaa hakea hyvissä ajoin.

Huomioithan myös, että saadaksesi yhdistelylainaa sinun tulee olla vähintään 20-vuotias, ja sinulla tulee olla säännölliset palkka- tai eläketulot.

Milloin voi hakea järjestelylainaa? 

Tiesitkö, että 8,5 prosentilla suomalaisista löytyy maksuhäiriömerkintöjä? Luottotietojen menetys vaikeuttaa elämää monin tavoin, joten kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa velka-asiat kuntoon mahdollisimman nopeasti. 

Yksi keino velkojen järjestämiseen on Takuusäätiön takaama järjestelylaina, jolla maksetaan kerralla pois kaikki olemassa olevat vakuudettomat luotot, laskurästit sekä mahdolliset sakot ja rikosperäiset velat.

Takuusäätiön myöntämää järjestelylainaa on kuitenkin saatavilla vain rajallisesti, joten valitettavasti se ei hyödytä kaikkia apua tarvitsevia.

Yhdistelylainaa kutsutaankin kaupalliseksi järjestelylainaksi, jolloin hakija voi hakea rahoitusmarkkinoilta luottoa aiempien sopimusten pois maksamiseen.

Yhdistelylaina vai järjestelylaina? 

Sekä yhdistelylaina että Takuusäätiön takaama järjestelylaina ovat molemmat lainatuotteita, joilla maksetaan olemassa olevia velkoja taloudellisen tilanteen selkeyttämiseksi.

Saadaksesi Takuusäätiön takaamaa järjestelylainaa sinun tulee kuitenkin täyttää takaukselle asetetut ehdot, joihin kuuluvat muun muassa riittävän korkeat työ- tai eläketulot. Käytännössä monen hakijan voi olla vaikea saada Takuusäätiön järjestelylainaa, mikäli esimerkiksi laskettua maksuvaraa ei kerry riittävästi.

Yhdistelylainaa sen sijaan haetaan usein säästöjen etsimiseksi. Lainaa hakiessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana kuukausierän kanssa, sillä pieni kuukausierä tarkoittaa luonnollisesti pidempää laina-aikaa ja siten myös korkeampia lainan kokonaiskustannuksia. Toisaalta, kukapa ei haluaisi ylimääräisiä säästöjä omaan talouteen.

Myös yhdistelylainat kannattaa kilpailuttaa 

Eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamissa yhdistelylainoissa on eroja, joten muiden lainatuotteiden tapaan myös yhdistelylainat kannattaa kilpailuttaa ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. 

Yhdistelylainojen kilpailutus onnistuu kätevästi kotimaisen Sortterin ilmaisen lainavertailupalvelun avulla.

Täytä vain yhden lainahakemuksen, minkä jälkeen saat henkilökohtaisesti räätälöidyt lainatarjoukset edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. 

Näin haet yhdistelylainaa 

  1. Laske yhteen siirrettävän velkasi määrä.
  2. Täytä lainahakemus.
  3. Vertaile lainatarjouksia.
  4. Valitse edullinen lainatarjous ja allekirjoita lainasopimus pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla.
  5. Maksa kaikki aiemmat velkasi pois yksittäisille lainanantajille. Jatkossa sinun tarvitsee maksaa yhtä lainaa ja sen kustannuksia.

Tutustu Sortterin vertailupalveluun jo tänään ja löydä edullinen yhdistelylaina.

Lue lisää

Takaisin blogiin