Vuoden 2023 piharemontin trendeistä ideoita omaan pihaan
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Vuoden 2023 piharemontin trendeistä ideoita omaan pihaan

Helppous on ollut vallitseva suuntaus pihoissa jo pidemmän aikaa, mutta sen rinnalle halutaan muutakin. Tämän hetken pihavalintoihin vaikuttavat ekologinen näkökulma, taloustilanne sekä hyödyllisyys. Poimi piharemontin trendeistä omaan pihaan ja tarpeeseen sopivat ideat!

Puhe pörriäiskadosta sekä ilmastonmuutoksesta on saanut monet havahtumaan oman pihan ekologisuuteen. Tällä hetkellä piharemonteissa halutaan huomioida luonto ja kestävät valinnat. Koronapandemia näkyy myös yhä – se pakotti ja samalla opetti monet viettämään aikaa kotona. Sen myötä pihoihin on alettu panostaa ihan uudella tavalla. Tänä päivänä piha ei ole pelkkä oleskelupaikka, vaan sitä halutaan hyödyntää monipuolisesti.

Samaan aikaan varsinkin viimeisen vuoden aikana moni on joutunut tarkastelemaan oman talouden budjettia ihan uusin silmin, eikä raha välttämättä riitäkään hankintoihin samoin kuin ennen. Piharemonttia suunniteltaessa onkin hyvä pohtia omia tarpeita pidemmällä tähtäimellä. Trendeistä voi poimia ideoita ja ajatuksia, mutta tärkeintä on yhdistää ja soveltaa niitä omien tarpeiden ja käyttötottumusten mukaan. Näin piha palvelee omaa käyttöä mahdollisimman pitkään.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Trendeinä ekologisuus ja helppous kulkevat käsi kädessä

Huoli ilmastonmuutoksesta, vähenevistä hiilinieluista ja luontokadosta näkyy tämän vuoden piharemontin trendeissä. Pihoihin istutetaan puita, nurmikon sijasta kylvetään kukkaniittyjä ja panostetaan maan hyvinvointiin. Pölyttämisen kannalta tärkeiden pörriäisten elinmahdollisuuksia on helppo jokaisen lisätä omalla pihallaan. 

Pölyttäjiä voi houkutella

 • runsaasti kukkivalla ruukkupuutarhalla
 • kylvämällä pihaan luonnonkukkia
 • suosimalla eri aikoihin kukkivia kasveja
 • välttämällä myrkkyjä ja kemikaaleja pihassa. 

Ekologisuuden trendi näkyy monimuotoisuuden lisääntymisenä puutarhassa ja pihoilla. Sen sijaan, että pihalla olisi vain muutamaa eri kasvia, kannattaa valita eri lajeja ja eri tyyppisiä kasveja pihaan. Voit myös yhdistää luonnonkasveja ja jalostettuja perennoja istutuksissa. Mitä monipuolisemmin eri lajeja pihalla on, sitä paremmin se kestää eri sääoloja, kasvitauteja tai tuholaisia. 

Samaan aikaan helppous pitää pintansa vuosi vuoden jälkeen pihatoiveissa. Tämä näkyy esimerkiksi viime aikoina pihakivetysten käyttämisen lisääntymisenä. Laatta on näyttävä, siisti ja helppohoitoinen materiaalivaihtoehto kulkureiteille tai oleskelualueelle. Oikein asennettuna ja huollettuna erilaiset laatat ja pihakivet kestävät vuosikausia, joten ne ovat kestävä vaihtoehto esimerkiksi puulle.

Ekologisen ja monimuotoisen pihan vaaliminen tarkoittaa sitä, että pihassa annetaan olla vähemmän hoidettuja kohtia tai jätetään risukasa tai lahoava kanto ötököiden suojaksi ja lahottajien ravinnoksi. Monimuotoisuus on luonnollisuuden sallimista. Kasvit leviävät ja vaihtavat paikkaa tai yllättäen ilmestyy jokin luonnonkukka kukkaistutusten keskelle. Monimuotoisuus sallii rennon otteen pihanhoidossa, kun luonnon voi antaa elää pihassa omilla ehdoillaan.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Trendinä pihan hyödyllisyys 

Yhä vahvistuva trendi on pihan hyödyllisyyden lisääminen. Piha on oleskelua varten, mutta samalla se tarjoaa myös syötävää. Piharemonttia suunnitellessasi pohdi, haluatko hyödyntää pihaa hyötykasvien viljelyyn ja miten sen toteutat. 

Perinteisen avokasvimaan lisäksi voit viljellä hyötykasveja 

 • kasvatuslaatikoissa
 • ruukuissa ja kasvatussäkeissä
 • kivistä rakennetuissa kasvatusaltaissa
 • kasvihuoneessa.

Ruukkuviljelmä on helppo perustaa vaikkapa pation reunalle, mutta isompi kasvatusalue tai kasvihuone vaativat jo suunnittelua. Mieti kasvatusalueen sijainti valon ja tuulensuojan kannalta parhaiten sopivaksi. Pihan maapohja täytyy myös ottaa huomioon, sillä multaa pitää olla riittävän paksusti. Kuivassa hiekkapohjaisessa maassa tai savimaassa saattaavat kasvatuslaatikot olla avomaata helpompi ratkaisu, mutta jos maa on multavaa, mahdollistaa avokasvimaa isommat viljelykset. 

Erityisesti sienien kasvatus on tämän vuoden trendi. Se onnistuu jopa parvekkeella, sillä tarvitset vain sienille sopivan alustan. Sieni ei myöskään tarvitse yhtä paljon lämpöä ja aurinkoa kuin muut hyötykasvit, joten sieniviljelmään voi hyödyntää pihan varjoisatkin nurkat. 

Pihan hyödyllisyys näyttäytyy myös sen monipuolisessa käytössä. Pihoista on tullut sisätilojen jatke. Olohuone laajenee kesäksi terassille ja kesäkeittiössä tehdään ruoat. Tämä näkyy panostuksena terassien ja kesäkeittiöiden kokoon, viihtyisyyteen ja varustukseen. Edellisvuosina pizzauunit olivat kysyttyjä, tänä vuonna hankitaan mahdollisimman monikäyttöinen grilli, jossa voi savustaa, grillata ja tehdä pizzat. 

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Trendinä taloudellisuus pihan valinnoissa

Kuluneen vuoden aikana tapahtunut hintojen nousu on vaikuttanut monessa taloudessa kulutuskäyttäytymiseen. Käytössä oleva raha halutaan hyödyntää mahdollisimman optimaalisesti. 

Jotta raha tulee käytettyä järkevästi, kiinnitä valinnoissa huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

 • monikäyttöisyys
 • tilan tehokas hyödyntäminen
 • kasvien ja hankintojen kestävyys.

Monikäyttöisyys koskee monia pihan hankintoja kasveista lähtien. Esimerkiksi marjapensaita voi hyödyntää pihan tilojen rajaajina ja suojan antajina samalla, kun niistä saa satoa. Moni syötävä kasvi, kuten yrtit tai palmukaali, on myös kaunis osana ruukkuistutuksia. Huomioi kasvivalinnoissa pihasi kasvuvyöhyke ja olosuhteet, jotta kasvit kestävät pitkään.

Pihan kasvitrendeissä näkyy tänä vuonna moniaistillisuus, jonka voit huomioida  pihan istutuksissa käyttäen 

 • hyöty- ja koristekasveja
 • tuoksuvia kukkia
 • lehtikasveja erilaisin vihreän sävyineen 
 • eri tuntuisia kasveja, kuten pehmeän nukkapintaisia kasveja. 

Varsinkin pienemmillä tonteilla tulee kiinnittää huomioita siihen että tila on järkevästi käytössä. Oikeilla kasvivalinnoilla voit säästää tilaa, ja valikoimat ovatkin runsastuneet vuosien saatossa: tarjolla on hillittykasvuisia lajeja esimerkiksi omenapuista ja marja- tai koristepensaista.

Tee aikaa kestävä piharemontti

Pieni ilmeen ehostus tai laajempi muutostyö – piharemontti voi olla mitä vain. Pelkkä kuluneen terassin päivittäminen uusin materiaalein tuo jo paljon uutta ilmettä pihaan. Vaihtoehtona on myös tehdä jotain suurempaa, kuten pihasaunan rakentaminen paljuineen. 

Mieti piharemonttia suunnitellessasi, mikä on itsellesi kaikkein olennaisinta pihassa. Uudet hankinnat ja pihan muutostyöt kestävät sitä paremmin aikaa, mitä paremmin ne vastaavat omia tarpeita. Panosta myös laatuun, jotta et joudu jatkuvasti käyttämään rahaa materiaalien uusimiseen.

Kun on aika laittaa pihahaaveet toteutukseen, aloita määrittelemällä itsellesi sopiva budjetti ja tutustu eri rahoitusvaihtoehtoihin. Voit hyödyntää myös ulkopuolista rahoitusta. Kun haet lainaa piharemonttia varten, kannattaa kilpailuttaa lainatarjoukset, jotta löydät itsellesi edullisimman vaihtoehdon. 

Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu. Sortterin kautta lainojen kilpailuttaminen on:

 • reilua
 • helppoa
 • nopeaa  
 • maksutonta.

Lainavertailun avulla varmistat, että löydät piharemonttia varten sopivimman lainan ja vältät turhia kustannuksia.

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin