Piharemontti – lisää käytännöllisyyttä ja viihtyisyyttä pihaan

Piharemontti voi olla mitä vain uusien istutusalueiden perustamisesta laajamittaiseen koko pihan toiminnallisuuden ja ulkonäön ehostukseen. Olivatpa remontin lähtökohdat mitkä vain, kannattaa muutama seikka aina huomioida, jotta projekti on sujuva ja lopputulos onnistunut.

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
475 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Piharemontti voi olla mitä vain uusien istutusalueiden perustamisesta laajamittaiseen koko pihan toiminnallisuuden ja ulkonäön ehostukseen. Olivatpa remontin lähtökohdat mitkä vain, kannattaa muutama seikka aina huomioida, jotta projekti on sujuva ja lopputulos onnistunut.

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Laatuvarmistettu

Suunnitelma kirkastaa haaveet käytännön ratkaisuiksi

Piharemontin hyvä puoli ja samalla haaste on sen mittasuhteiden laaja skaala: remontti voi keskittyä yksityiskohtiintai sillä voidaan muokata koko pihan toiminnallisuutta paremmaksi. Parhaimmillaan piha muodostaa sekä silmää miellyttävän että toiminnallisesti tarpeet täyttävän kokonaisuuden.

Mitä isommasta piharemontista on kyse, sitä tärkeämpää on huolellinen suunnittelu ja budjetin laatiminen. Sen pohjalta voit kartoittaa sopivia rahoituskeinoja piharemontin toteuttamiseen: riittävätkö säästöt vai tarvitaanko lisäksi remonttilainaa? Piharemonttiin liittyvän työn teettämisestä voit saada myös kotitalousvähennystä.

Piharemontin tärkein vaihe on suunnittelu, jossa erinäiset pihaan liittyvät unelmat konkretisoituvat: mitä halutaan tehdä, miten se toteutetaan ja millaisilla raameilla? 

Usein pienemmilläkin muutostöillä voidaan saada paljon aikaan: 

 • uuden oleskelualueen rakentaminen
 • kulkureittien päivitys
 • uudet istutusalueet
 • kasvimaa tai kasvihuone hyötykasvien kasvattamiseen.

Toisessa ääripäässä ovat haastavat pinnanmuodot, kuten rinnetontit, jotka voivat vaatia suuriakin maansiirto- ja muutostöitä ennen kuin ne täyttävät pihan käyttäjien tarpeet. 

Olivatpa haaveet sitten isoja tai pieniä, on aina tärkeää tehdä suunnitelma. Riittävällä perehtymisellä suunnitelman voi tehdä itse tai teetättää sen ulkopuolisella. Vinkkejä pihasuunnitteluun löytyy runsaasti eri lähteistä, ja mitä isommasta piharemontista on kyse, sitä enemmän taustatyön tekemiseen kannattaa käyttää aikaa.

Suunnitelman pohjalta on helpompi hahmotella tarvittava budjetti ja muokata suunnitelmaa budjettiin sopivaksi. Esimerkiksi materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa remontin kokonaishintaan, mutta hinnan ohella on tärkeää  huomioida myös materiaalien pitkäikäisyys ja huollettavuus.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 501 arvosteluun.
powered by

Poimi trendeistä ideoita

Piharemontin valinnoissa vaihtoehtojen puute tuskin nousee ongelmaksi, sillä toteutustapoja ja materiaaleja on tarjolla yllin kyllin. Yksittäiset trendit voivat antaa ideoita omaan pihaan, ja niiden lisäksi on suuntauksia, joista voi poimia ajatuksia oman pihan toteuttamiseen.

Jo usean vuoden ajan pinnalla oleva suuntaus pihoissa on helppohoitoisuus, jota voidaan tuoda pihaan rakenteellisilla valinnoilla, materiaaleilla sekä kasvillisuudella. Aika, joka puutarhalle on käytettävissä, onkin yksi olennainen peruste valintojen tekoon. Helppohoitoisuus on monen tekijän summa ja riippuu kokonaisuudesta, joten pelkästään yksittäinen materiaali tai kasvi ei tee pihasta työlästä tai helppohoitoista. 

Monimuotoisuudesta puhutaan pihojen yhteydessä paljon ja teema onkin tärkeä, sillä myös pihat ovat osa luontokokonaisuutta. Oman piharemontin yhteydessä on hyvä hetki tarkastella omaa pihaa myös tästä näkökulmasta. Kaavoitusalueilla saattaa olla käytössä myös viherkerroin, jonka avulla asetetaan tavoitteita esimerkiksi tontin kasvillisuudelle.

Pihan monimuotoisuutta voit lisätä

 • erilaisilla perennaistutuksilla 
 • istuttamalla pihaan puita
 • suosimalla luonnonmukaisuutta
 • luomalla pihaan paikkoja hyönteisille ja linnuille.

Moni on tänä päivänä innostunut hyötykasvien viljelystä ja erilaisia marjapensaita, hedelmäpuita ja kasvimaa tai kasvihuone löytyykin monesta pihasta. Valikoima on myös kasvanut runsaasti ja esimerkiksi pieneen pihaan sopivia kompakteja vaihtoehtoja on tarjolla hedelmäpuista alkaen. Omasta pihasta sadon kerääminen lisää pihan arvoa ja moniulotteisuutta.

Itse tehden vai ammattilaisella teettäen?

Kun suunnitelma on tehty, on aika siirtyä toteutukseen ja sen ajankohdan valintaan: piharemonttia voi tehdä heti lumien sulettua myöhäiseen syksyyn asti. 

Aivan ensimmäiseksi on päätettävä  päättää, haluaako tehdä kaiken alusta loppuun itse vai teettää työstä osan tai koko projektin ammattilaisella. Tämän kysymyksen vastaus riippuu remontin laajuuden lisäksi omasta osaamisesta ja mielenkiinnosta aiheeseen sekä käytössä olevasta budjetista. Tarvittaessa työn teettämisen kuluihin voi hyödyntää remonttilainaa, mikä antaa mahdollisuuden jakaa piharemontin kustannuksia pidemmälle aikavälille.

Ammattilaista voi hyödyntää jo alusta asti työn suunnitteluun ja ideointiin tai pelkästään työn toteutukseen. 

Kannattaa myös muistaa, että joihinkin töihin, kuten pihavalaistukseen liittyviin sähkötöihin tai isoihin maansiirto-operaatioihin, on välttämätöntä käyttää ammattilaisia. Pihassa visuaalisuuden ja käytännöllisyyden lisäksi tärkeä huomioitava tekijä on turvallisuus: mikään ei saa sortua, kaatua tai aiheuttaa vaaratilanteita käytössä. Jos oma osaaminen epäilyttää, voi ammattilaisen käyttö erityisesti isompien rakenteiden toteutuksessa olla järkevää.  

Ammattilainen mahdollistaa, että piharemontissa

 • tulee alusta asti huomioitua yksityiskohdat ja eri vaiheiden vaatimukset
 • voi hyödyntää asiantuntijan näkemyksiä ja ideoita
 • työn lopputulos on varmasti turvallinen, laadukas ja kestävä
 • toteutus etenee, vaikka ei joka hetki itse olisi paikalla.

Ammattilaisen käyttö toki lisää projektin kustannuksia, mutta voi joskus myös ehkäistä virheistä aiheutuvia kuluja. Sopivan ammattilaisen löytäminen voi vaatia hieman aikaa, ja etsinnässä kannattaa myös olla hyvissä ajoin liikkeellä, jotta projektin saa aikataulutettua itselleen sopivaksi: sesonkiaikaan tekijöiden kalenterit voivat täyttyä nopeasti.

Jos kuitenkin osaamista ja intoa riittää, voi hyvin monia asioita piharemontista toteuttaa itse. Esimerkiksi istutusalueiden tai terassin tekoon löytyy runsaasti ohjeita verkosta ja alan julkaisuista.

Itse tehden voit

 • tehdä remonttia juuri silloin kun haluat ja edetä omaan tahtiin
 • nauttia omasta tekemisestä ja aikaansaamisesta
 • toteuttaa piharemonttia hyvinkin kohtuullisella budjetilla.

Itse tekeminen vaatii aikaa, mutta kaikkea tarvitse yrittää saada valmiiksi yhdessä kesässä. Ole myös varovainen: itse tekeminen saattaa houkutella tekemään joitain asioita liiankin suurpiirteisesti, mikä kostautuu lopputuloksessa. Esimerkiksi huolellinen perustusten teko on kriittisen tärkeä vaihe niin pihakivetysten laitossa kuin istutusalueiden rakentamisessa.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Varaa riittävä budjetti piharemonttiin

Omat unelmat, tarpeet ja käytössä oleva budjetti luovat kehyksen piharemontin toteutukselle. Remontin koosta riippumatta budjetin suuruuteen vaikuttavat aina

 • pihan nykyinen tilanne
 • ulkopuolisen työn määrä
 • tarvittavat laitteet tai koneet
 • materiaalit ja kasvit.

Pihan lähtötilanne vaikuttaa siihen, mitä kaikkia kustannuksia remontista syntyy. Esimerkiksi savimaa tai kalliopohja voivat vaikuttaa toteutukseen. Jokaisen piharemontin budjetti on yksilöllinen, ja  kaikkiin  tekijöihin ei voi vaikuttaa.

Esimerkkejä piharemontin hinnoista:

Uusi istutusalue200-900 euroa
Uusi terassi tai pihan kulkureittien rakentaminen1 000-10 000 euroa
Kokonaisvaltainen vanhan tai uuden pihan remontointi30 000-40 000 euroa

Piharemonttia varten remonttilaina – muista kilpailutus

Piharemontin tekemiseen voi hakea remonttilainaa, mikäli pihan parannustarpeet ovat suuria. Se edellyttää, että oma talous on tasapainossa ja kuukausibudjetissasi on maksuvaraa lainanlyhennyksiin. Itselleen sopivin ja edullisin remonttilaina löytyy kilpailuttamalla lainat. Eri pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainoja omien kriteeriensä mukaisesti, joten tarjouksissa voi olla isojakin eroja. Siksi kilpailuttaminen on erityisen tärkeää. 

Lainojen kilpailuttaminen on helpointa Sortterin lainavertailupalvelun kautta: riittää että teet yhden hakemuksen ja voit saada tarjoukset kymmeniltä eri luotonmyöntäjiltä. Laitamme lainat valmiiksi järjestykseen todellisen vuosikoron mukaan edullisimmasta alkaen – vertailu on helppoa ja näet selkeästi tarjousten erot. 

Sortterin remonttilainojen vertailu on täysin maksutonta, eikä sido sinua ottamaan lainaa. Mikäli itselle sopiva lainatarjous löytyy, voit saada rahat tilillesi jopa saman päivän aikana ja pääset aloittamaan piharemontin toteutuksen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä piharemontista

 • Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, sillä materiaalit ja teetetyn työn määrä vaikuttavat kokonaiskustannuksiin. Keskikokoisen terassialueen materiaalit voivat maksaa muutamasta sadasta eurosta lähes pariin tuhanteen euroon.

 • Voi, kunhan sinulla on maksuvaraa lainanlyhennyksiin. Remonttilaina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta voit säästää kustannuksissa.

 • Huolellinen suunnittelu ja perehtyminen on tekemisen lähtökohta. Se voi säästää ikäviltä virheiltä tai yllätyksiltä ja auttaa hahmottamaan myös remontin kokonaiskulut.

 • Se riippuu siitä, mitä ollaan tekemässä ja millainen oma osaamistaso on. Palveluiden ostaminen aiheuttaa kuluja, mutta voi säästää aikaa ja ehkäistä virheitä.

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.