Voiko inflaatiosta olla myös hyötyä?
Takaisin blogiin

Voiko inflaatiosta olla myös hyötyä?

Vaikka yleisesti ottaen inflaatio aiheuttaa huolta taloustilanteesta, sillä on myös hyviä vaikutuksia. Tässä artikkelissa keskitymme niihin.

Tällä hetkellä inflaation haitoista uutisoidaan paljon. Inflaatio eli rahan arvon heikkeneminen nostaa kuluttajatuotteiden hintoja ja pakottaa kotitaloudet kiristämään kukkaron nyörejä. Samalla rahamäärällä saa siis vähemmän kuin ennen. Sen lisäksi inflaatio vaikuttaa myös säästöihin ikävällä tavalla, kun niiden arvo laskee.

Inflaatio on normaali ilmiö, josta sinänsä ei ole haittaa, mikäli siihen vain osataan varautua. Tänä vuonna voidaan kuitenkin puhua hyperinflaatiosta eli korkeasta inflaatiosta, joka on vaikeammin ennakoitavissa. Kun yleensä inflaatio pysyttelee noin 2 % tienoilla, nyt se on ollut jopa 8 % tasolla.

Inflaation aiheuttamat haitat ja huoli taloustilanteesta ovat nyt vahvasti näkyvillä, mutta inflaatiosta voi kuitenkin löytää positiivisiakin puolia. Inflaation aikaansaamat hyödyt voivat näkyä monella tasolla: koko taloudessa, palkansaajien tilipusseissa, yritysten tuloksessa ja sijoittajien sekä kiinteistöjen omistajien ja sijoittajien omaisuuden arvossa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Inflaatio tarkoittaa talouden kasvua

Inflaatiota voidaan pitää aina talouskasvun merkkinä. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin tavoite on parin prosentin vuosittainen inflaatio, sillä kohtuullinen inflaatio tukee talouskasvua sekä talouden uudistumista. 

Lievästä inflaatiosta on hyötyä kansantalouden toiminnalle sitä kautta, että rahaa on kannattavaa kuluttaa, koska se menettäisi arvoaan ellei sitä käytettäisi. Näin ollen inflaatiolla on kuluttamiseen kannustava vaikutus.

Inflaation vastakohtaa, deflaatiota eli rahan arvon nousua, puolestaan pidetään haitallisena. Sitä esiintyykin usein laman aikana, kun talous pienentyy. Silloin hintatason lasku saa aikaan sen, että kuluttajat lykkäävät ostopäätöksiä odottaessaan hintojen laskemista entisestään. Tämän seurauksena markkinat hiljentyvät ja kansantalous voi ajautua taantumaan.

Inflaatiosta seuraa palkkatason nousu

Hintojen nousu on kuluttajien kannalta ikävää, mutta toisaalta inflaatiolla on kuitenkin se positiivinen puoli, että sen seurauksena palkat tyypillisesti nousevat.

Ihannetilanteessa tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat suunnilleen samaan tahtiin palkkojen kanssa, jolloin inflaatio ei pääse häiritsemään ihmisten arkea. Korkean inflaation tilanteessa palkkataso yleensä seuraa perässä vasta viiveellä, mutta sen nousu on kuitenkin todennäköistä.

Palkkojen noustessa taas velkojen todellinen arvo vähenee, mikä tarkoittaa sitä, että entisen suuruisina pysyvät lainat ovat suhteessa palkkoihin pienempiä kuin ennen. Myös tämä voi hyödyttää palkansaajia. Vaikka pankit nostavat korkoja inflaatiota hillitäkseen, ne todennäköisesti pysyvät pitkällä aikavälillä maltillisina.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Yritykset voivat hyötyä inflaatiosta

Vaikka erityisesti ennakoimaton inflaatio voi tuoda omat haasteensa yrityksille, inflaation aikaansaama ihmisten halukkuus kuluttaa rahaa voi myös hyödyttää yrityksiä. Useimmiten yritysten tuotot nousevat samaan tahtiin inflaation kanssa, kun tuotteiden ja palveluiden hintoja nostetaan. 

Yritysten on kuitenkin oltava hyvin ajan tasalla inflaation vaikutuksista ja reagoitava niihin oikea-aikaisesti. Korkean inflaation aikana muutokset voivat olla hyvinkin nopeita ja vaatia yrityksiltä viivytyksetöntä toimintaa. Jos yrityksellä on ennestään vahva markkina-asema, esimerkiksi hinnankorotuksia on helpompi viedä läpi. 

Inflaatio nostaa kiinteistöjen ja sijoitusten arvoa

Inflaation vaikuttaessa hintoihin yleisellä tasolla myös niin, että kiinteistöjen ja asuntojen arvo nousee, minkä myötä osa sijoittajista hyötyy. Kiinteistöjen ja asuntojen arvo seuraa tyypillisesti inflaatiota. Omaisuuslajina ne ovat muutenkin luonteeltaan vakaita eikä niiden arvo heittele niin paljon kuin vaikkapa osakkeiden.

Sijoittaminen ylipäänsä on inflaation aikaan yleensä kannattavampaa kuin rahojen pitäminen pankkitilillä. Esimerkiksi asuntosijoittajalle inflaatio tuo hyötyä sitä kautta, että ihmisten ostovoiman parantuessa asuntojen hinta- ja vuokratasot nousevat ja tuotto voi näin ollen olla parempi. Tilillä ollessaan rahojen arvo sen sijaan väistämättä laskee inflaation takia.

Etsitkö edullista lainaa?

Inflaation aikana lainojen kilpailutus on tarpeen

Epävarmoina aikoina on erityisen tärkeää varmistaa se, että turhat kulut eivät rasita omaa taloutta. Kaikista kuluista ei pysty tinkimään, mutta hintojen vertailua kannattaa tehdä silloin, kun se suinkin on mahdollista. Erityisesti säännöllisissä kuluissa pienikin säästö kertautuu vuoden mittaan suureksi.

Lainaa ottaessasi sinun kannattaa kilpailuttaa lainat ja etsiä näin itselle edullisin vaihtoehto kymmenien erilaisten lainojen joukosta. Lainojen koroissa ja kuluissa on suuria eroja, ja olemme laskeneet, että kilpailuttamalla asiakkaamme säästävät tyypillisesti 1 644 euroa luottokustannuksissa.

Sortterilla lainojen kilpailutus on helppoa: 

 • Hakemuksen tekeminen onnistuu palvelussamme vain muutamassa minuutissa.
 • Yhdellä hakemuksella voit saada jopa 20 lainatarjousta, joista voit valita itsellesi sopivimman.
 • Vertaileminen on yksinkertaista, sillä kaikki lainakulut on eritelty selkeästi ja lainat on järjestetty edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron perusteella.
 • Lainojen kilpailuttaminen on sinulle täysin maksutonta.

Sortter on aidosti reilu lainavertailu, josta löydät luotettavasti vertailun edullisimman lainan. 

Kilpailuta lainat ilman vakuuksia ja velvoitteita

Sortterin lainavertailussa kaikki kilpailuttamasi lainat ovat vakuudettomia. Et siis tarvitse takaajia tai omaisuutta vakuudeksi, vaan lainatarjoukset annetaan ilmoittamiesi tulotietojen ja pankkien tekemän riskiarvion perusteella. 

Palveluamme käyttäessäsi et myöskään sitoudu ottamaan lainaa. Käyttäjänä sinä päätät, minkä pankin lainatarjouksen hyväksyt, tai voit myös päättää olla ottamatta lainaa. Jos päätät valita jonkin lainatarjouksista, voit allekirjoittaa lainasopimuksen verkkopankkitunnuksilla ja laina maksetaan tilillesi.

Sortterilta voit saada lainaa seuraavasti:

 • Lainaa jopa 60 000 euroon asti 
 • Laina-aika 1–15 vuotta
 • Korko alkaen 4 %.

Muista myös lainojen yhdistäminen: jos sinulla on useita pienlainoja, kulutusluottoja tai luottokorttivelkoja, lainojen yhdistäminen voi tuoda huomattavia säästöjä. Kun yhdistät aiemmat luotot ja lainat yhdeksi kuluiltaan edullisemmaksi yhdistelmälainaksi, saat todennäköisesti lainalle paremmat ehdot, pienemmän koron ja pienemmät kuukausittaiset palvelumaksut.  

Lainojen yhdistäminen on yhtä yksinkertaista kuin lainojen kilpailutuskin: 

 • Lähetät hakemuksen helposti netissä.
 • Vertailet saamasi lainatarjoukset.
 • Valitset itsellesi parhaiten sopivan lainan.
 • Saat tilillesi rahat, joilla maksat vanhat lainasi pois.

Parhaimmillaan kuukausittain maksettava lainasumma voi laskea jopa satoja euroja ja lainasta kertyvät kulut pienentyä. 

Takaisin blogiin