Vakuudellinen laina ja nousevat korot – varaudu nouseviin kuluihin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Vakuudellinen laina ja nousevat korot – varaudu nouseviin kuluihin

Suomalaiset kuluttajat ovat saaneet jo varsin pitkään nauttia matalasta korkotasosta, mutta viime aikoina tilanne on ollutkin toinen. Korot ovat olleet nousussa ja se on tuntunut useimpien lompakossa. Lisäksi kasvanut inflaatio ja viime vuonna kaikkia koetellut energiakriisi ovat saaneet monet pohtimaan rahojensa riittämistä tiukoissa tilanteissa.

Laina on ollut monelle avain suurempien hankintojen, kuten oman asunnon, kesämökin tai ajoneuvon, ostoon. Näiden hankintojen yhteydessä puhutaan useimmiten vakuudellisesta lainasta, sillä lainasummatkin ovat pääsääntöisesti suurempia. Luonnollisesti silloin, kun lainasummat ovat suuria, myös nousevien korkojen vaikutus tuntuu selvästi vahvemmin.

Käsittelemme tässä artikkelissa vakuudellista lainaa sekä annamme samalla vinkkejä toimenpiteistä kasvavien korkokulujen varalle.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 479 arvosteluun.
powered by

Mikä on vakuudellinen laina?

Vakuudellinen laina eroaa vakuudettomasta lainasta siten, että siihen vaaditaan pankilta vakuus tai henkilötakaus – joissain tapauksissa molemmat. Vakuudellinen laina valitaankin yleensä silloin, kun tehdään suurempia hankintoja. 

Vakuudellisen lainan vakuus tai takaus tarkoittaa käytännössä sitä, että lainan myöntävä pankki haluaa turvata lainan takaisinmaksun erillisellä vakuudella. Jos lainansaajan maksukyky syystä tai toisesta heikentyisi, lainan yhteydessä varmistettu vakuus tai henkilötakaus mahdollistavat sen, että lainan takaisinmaksu pankille jatkuu. 

Vakuudellisen lainan erot vakuudettomaan lainaan:

 • Lainaan vaaditaan vakuus tai henkilötakaus
 • Pääsääntöisesti matalampi korko vakuudettomaan lainaan verrattuna
 • Ei ylärajaa
 • Hieman hitaampi ja laajempi lainanhakuprosessi

Vakuudelliselle lainalle ei ole olemassa maksimirajaa eli käytännössä kyseistä lainamuotoa voi hyödyntää kuinka suuriin hankintoihin tahansa. Muistutamme kuitenkin siitä, että lainaa suunnitellessa on aina järkevää pohtia lainan vaikutusta omaan päivittäiseen arkeen. On tärkeää huolehtia siitä, että haettava lainamäärä on sopiva omaan talouteen, eikä takaisinmaksu tuota vaikeuksia.

Vakuudeton laina puolestaan on esimerkiksi kulutusluottoa, jota voidaan hyödyntää vaikkapa kodinkoneiden ostamiseen. Vakuudeton laina on hakuprosessiltaan helppo ja nopea. Useimmiten vakuudettoman lainan hakeminen onnistuu näppärästi verkkosivustojen kautta ilman vierailua oman pankin konttorissa.

Luonnollisesti lainaa haettaessa kannattaa huomioida myös korkojen nousu tai jatkuva korkea korkotaso. Vakuudellista lainaa haetaan siis yleensä suurempiin hankintoihin, jolloin pääsääntöisesti myös laina-ajat ovat pidempiä. Niinpä onkin hyvä muistaa, että pidempien laina-aikojen ollessa kyseessä, myös korkotason muutokset usein kuuluvat asiaan.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Vakuudellinen laina ja korkojen nousu

Korkojen nousuun kannattaa varautua jo lainaa hakiessa, mutta sinun on mahdollista tehdä toimenpiteitä myös olemassa olevaan vakuudelliseen lainaan. 

Kun haet lainaa:

 1. Varmista oman taloutesi tasapaino
 2. Hae vain sen verran lainaa kuin tarvitset
 3. Kilpailuta lainat
 4. Harkitse korkosuojaa

Lisäksi kannattaa muistaa toimenpiteet jo olemassa olevaan lainaan:

1. Budjetoi tarkemmin ja tasapainota taloutesi

Nämä seikat ovat aina kaiken ytimessä. On tärkeää olla ajan tasalla omista tuloista ja menoista, jotta osaa suunnitella omaa talouttaan lyhyellä sekä pitkällä tähtäimellä. Budjetoinnissa on syytä muistaa, että kuukaudet ja vuodet ovat erilaisia keskenään. Mitä paremmin tiedät oman taloutesi tilanteen, sitä varmemmin taloutesi on turvattu. Mikään tulotaso ei ole koskaan riittävä, jos menot eivät ole hallinnassasi.

2. Huolehdi sopivasta lainamäärästä ja säästä

Lainaa kannattaa hakea vain sen verran kuin tarvitset omaan talouteen ja maksukykyyn peilaten. Tässä vaiheessa kannattaa myös tehdä laskutoimituksia sen suhteen, miten korkojen nousu tietylle tasolle vaikuttaisi lainanlyhennyksiin. On varmistettava, että lainanmaksu ei vie liian suurta osuutta kuukausituloistasi. Jos lainanmaksun ja asumiskulujen jälkeen ei jää mitään säästöön, lainan suuruus ja sen kustannukset ovat todennäköisesti liian suuret.

Jokaiselle meistä tulee säännöllisesti yllättäviä menoja ja siksi säästämistä ei saa koskaan unohtaa. Taloudellinen puskuri luo turvaa sinulle, sillä tällöin tiedät olevasi suojassa esimerkiksi nousevilta koroilta, yllättäviltä korjauskuluilta tai korkeammilta sähkölaskuilta.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

3. Kilpailuta lainat

Moni kuluttaja tekee kilpailutuksen uutta lainaa hakiessaan, mutta valitettavan moni unohtaa kilpailutuksen sen jälkeen. Säännöllinen lainojen kilpailuttaminen on järkevää. Tämä antaa mahdollisuuksia säästöihin ja varmistaa samalla sen, että lainaehtosi ovat ajan tasalla. Lainanmaksu on joka tapauksessa kuukausittain toistuva meno. Kohtuullisen pienestä kuukausittaisesta summasta kertyy helposti isompi vuosittainen säästö.

4. Harkitse korkosuojaa

Erilaiset korkosuojaukset tai takaisinmaksuturvat ovat myös tehokas keino varautua korkojen nousuun. Kiinteä korko tai korkokatto ovat maksullisia palveluita, mutta samalla ne varmistavat tietyn maksimikorkotason koko laina-ajalle tai erikseen sovitulle ajanjaksolle. Lainanmaksuturva puolestaan antaa lisäturvaa äkillisille elämänmuutoksille, jos joudut kohtaamaan esimerkiksi yllättävää työkyvyttömyyttä tai työttömyyttä.

Miten kilpailuttaa vakuudellinen laina?

Vakuudellinen laina on siis lainamuoto, jota voit saada erillisiä vakuuksia tai henkilötakausta vastaan. Lainojen ehdot sovitaan tapauskohtaisesti. Vakuudellinen luotto myönnetään usein suuremmille lainasummille. 

Kun päätät kilpailuttaa vakuudellisen lainan, sinun on siis syytä jo pohtia etukäteen, minkälaisia vakuuksia pystyt käyttämään lainaa vastaan. Henkilötakauksista on myös suositeltavaa keskustella etukäteen takaajien kanssa, sillä henkilötakaajana toimiminen on aina vastuullinen tehtävä. Lainan vakuutena voi olla myös esimerkiksi asunto, kesämökki tai valtiontakaus (opintolaina tai ASP-laina).

Suosittelemme aina lainojen kilpailuttamista, sillä sen avulla voit säästää rahaa. Taloustutkimuksen keväällä 2023 suorittaman tutkimuksen mukaan Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailupalvelu.

 • Olemme reilu ja kotimainen, aina asiakkaan puolella toimiva lainavertailupalvelu.
 • Lainojen korot ja kulut vaihtelevat huomattavasti pankeista ja lainanantajista riippuen. Siksi lainojen kilpailuttaminen on järkevää Sortterin palvelussa. 
 • Sinun tarvitsee vain tehdä yksi lainahakemus, jonka jälkeen sinun on mahdollista saada lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterin kautta on sinulle ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Lisäksi lainojen vertailu on tehty sinulle mahdollisimman helpoksi: saat lainatarjoukset selkeästi hintajärjestyksessä, joten sinun on mahdollista tehdä päätökset näppärästi.

Lainojen kilpailuttaminen etenee seuraavasti:

 1. Lähetä hakemus Sortterin sivuilla.
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset.
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva lainatarjous.
 4. Saat rahat tilillesi.
Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.