Vakuudellinen laina - Lainaa vakuuksia vastaan

Vakuudellinen laina on luottoa, jota voi saada vakuuksia ja takaajia vastaan. Lainan vakuuksia on olemassa erilaisia, ja ne sovitaan tapauskohtaisesti. Vakuudellinen luotto myönnetään yleensä isommille lainasummille, eikä lainan määrälle ole ylärajaa.

 • Parhaan koron takuu | Sortter

  Takaamme parhaan koron

 • 100 % puolueeton lainavertailu

  100 % asiakkaan puolella

 • 100 % ilman piilokuluja

  100 % ilman piilokuluja

 • Avainlippu

  100 % suomalainen palvelu

 • 4,4
  Perustuu 89 arvosteluun.
  powered by

Mikä on vakuudellinen luotto?

Vakuudellisen lainan edellytys on, että lainanhakijalla tulee olla vakuuksia tai takaajia. Vakuudellista luottoa haetaan pankilta isommille summille, esimerkiksi 10 000 eurosta ylöspäin. Teoriassa vakuudellisen lainan määrälle ei ole olemassa ylärajaa, vaan lainaa voi saada oman maksukyvyn ja pankin harkinnan mukaan kuinka suurelle summalle tahansa. Lainanhakijan tulee yleensä kertoa pankille hyvin tarkasti, mihin lainarahat aiotaan käyttää, jotta pankki voi pohtia lainaan tarvittavia vakuuksia.

Vakuudellista lainaa on siis mahdollista saada vakuuksia ja henkilötakausta vastaan. Vakuudellisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli velallinen ei kykene maksamaan lainaa takaisin, on pankilla olemassa takuu, jonka realisoimisen kautta se saa rahansa varmasti takaisin. Pankista voi olla mahdollista saada esimerkiksi vakuudellinen remonttilaina asunnon tai talon remontointiin. Myös vakuudellinen kulutusluotto on yksi vakuudellisen lainan muoto.

Mitä lainan vakuudet voivat olla?

Lainan vakuudet vaihtelevat tilanteen mukaan. Esimerkiksi asuntolainan vakuutena on yleensä ostettu asunto. Mökkilainan vakuutena taas voi olla hankittu mökki. Vakuudellinen autolaina voi vaatia vakuudeksi kyseisen auton. Joihinkin lainamuotoihin, kuten opintolainaan tai ASP-lainaan, riittää vakuudeksi pelkästään valtiontakaus.

Vakuudelliseen luottoon saatetaan tarvita lisäksi henkilötakaus. Tällöin takaajana toimiva henkilö sitoutuu vastaamaan lainan takaisinmaksusta, jos päävelallisen maksukyky ei tähän riitä. Mikäli velallinen ei siis voikaan itse maksaa lainaa takaisin, jää tämä henkilötakaajan tehtäväksi. Henkilötakaajana toimii usein oma vanhempi tai muu sukulainen.

Lainan takaaminen on hyvin vastuullinen tehtävä, joten henkilötakaajaksi ryhtymistä kannattaa harkita tarkkaan. Oma talous tulee olla kunnossa, ja takaajan tulisi varmistua siitä, että toisen henkilön lainan takaisinmaksu tarvittaessa ei aiheuttaisi itselle taloudellisia ongelmia. Takaajana toimiminen saattaa myös estää takaajaa saamasta omaa lainaa. Lisäksi se saattaa aiheuttaa ongelmia sosiaalisiin suhteisiin, mikäli lainanmaksu siirtyisi takaajalle ja tästä aiheutuisi eripuraa velallisen ja takaajan välille.

Vakuudellisen lainan korko

Vakuudellisen lainan korko on yleisesti ottaen melko matala. Tämä johtuu siitä, että pankin oma riski on vakuudellisissa luotoissa pienempi, kun lainatun summan takaisinsaaminen on taattu vakuuden asettamisen myötä. Pankki saa rahansa takaisin joko lainanhakijalta, henkilötakaajilta tai vakuuksien muodossa, joten luotto on pankin näkökulmasta turvallista myöntää.

Ilman vakuuksia myönnettävien lainojen korko on hieman korkeammalla kuin vakuudellisten lainojen korko. Kun lainassa ei ole vakuuksia, lainaamisen riskit ovat pankille suurempia. Mikäli lainanottaja ei kykene maksamaan tällaista lainaa takaisin, pankki ei voi tehdä muuta kuin alkaa periä velkoja takaisin.

Sopiiko minulle vakuudeton vai vakuudellinen laina?

Mikäli tarvitset lainaa vain muutamia satoja tai tuhansia euroja, on vakuudeton laina usein ainut vaihtoehto, sillä vakuudellisen lainan alaraja on yleensä useampia tuhansia euroja. Mikäli rahantarpeesi taas on suurempi, kannattaa huomioida, että vakuudellisen lainan määrälle ei ole olemassa maksimiylärajaa. Ilman vakuuksia lainaa voi saada vain noin 60 000 euroon asti.

Mikäli lainaan tarvitaan vakuuksia, on lainanhakuprosessi on lähtökohtaisesti hitaampi ja vaivalloisempi. Usein se vaatii vähintään yhtä käyntiä paikan päällä pankissa. Vakuudellista lainaa voi myös olla vaikeampaa saada.

Sen sijaan ilman vakuuksia hakuprosessi on yleensä helppo ja nopea. Lainan käyttötarkoitusta ei myöskään kysellä, varsinkaan pieniä lainoja hakiessa. Lainan voi saada tilille jopa samana päivänä. Tällaisten luottojen etuna on myös se, että niitä myönnetään useammilta tahoilta. Kymmenet pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat näppärästi lainaa netissä, joten asiointia konttoreilla ei tarvita.

Lainaa ei kannata ottaa suurempaa määrää kuin mitä oikeasti tarvitsee. On myös hyvä pohtia omaa maksukykyä sekä lainan takaisinmaksun vaikutuksia omaan talouteen. Sillä ei ole käytännössä paljoa väliä, onko luottosi vakuudeton vai vakuudellinen laina. Vertailu ja kilpailutus on kuitenkin aina järkevää, jotta löydät sinulle sopivimman ja halvimman lainan.

Lainaa saa myös ilman vakuuksia

Kun sinulle tulee tarve lainalle, et tarvitse välttämättä vakuuksia sitä varten. Voit saada lainaa jopa 60 000 euroa ilmoittamalla hakemuksessa vain tulotietosi. Lainan hakeminen käy helposti netissä, vaikka kotisohvalla istuskellen. Rahatkin saa tilille nopeasti, jopa samana päivänä!

Lainojen korot ja kulut vaihtelevat huomattavasti lainanantajasta riippuen. Tämän vuoksi kannattaa kilpailuttaa lainat Sortterin palvelussa. Yhdellä lainahakemuksella näet sivustollamme lukuisien pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjoukset. Ne on esitetty selkeästi ja läpinäkyvästi hintajärjestyksessä, joten voit tehdä sinulle sopivan päätöksen vaivattomasti. Lainojen vertaaminen Sortterilla on ilmaista, eikä se sido sinua ottamaan lainaa. Siispä aloita vertailu heti!

Pankit ja lainanantajat

POP PankkiAktiaResurs BankAvidaBigbankNordax BankKaarnaTF BankBalanziaFellow FinanceBraBankInstabankFixuraKomplett BankmyLenderLaina.fi - KertalainaLainaamoRisicum - KertalainaCredigoHalino

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Lainalaskuri - kilpailuta vakuudettomat lainat tästä

Valitse lainasumma

5 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
104 €
Arvioitu kuukausierä
tiedot
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 5 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 104 €, takaisinmaksettava summa 6 240 € sekä todellinen vuosikorko on 9,48 %.