Yritysrahoitus yrityslimiitillä – yrityslimiitti UKK
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja:

Anni Karjalainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Yritysrahoitus yrityslimiitillä – yrityslimiitti UKK

Yritysrahoitus on yritykselle mahdollisuus kasvua vaativien investointien toteuttamiseen. Sopivan rahoitusmuodon valintaan kannattaa kuitenkin syventyä, sillä esimerkiksi yrityslaina ja yrityslimiitti eroavat toisistaan. Käymme tässä artikkelissa läpi usein kysyttyjä kysymyksiä yrityslimiittiin liittyen.

Yrityksen kasvu vaatii pitkäjänteistä työtä sekä investointeja, joiden toteuttamiseen tarvitaan rahaa. Yritykset voivat hakea rahoitusta esimerkiksi laitehankintojen tekemiseen, henkilöstön palkkaamiseen tai yrityskaupan toteuttamiseen. 

Kuten kuluttajat, myös yritykset voivat hakea investointien toteuttamista varten ulkopuolista rahoitusta. Yrityksille on nykyään tarjolla runsaasti erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, joista on vain löydettävä yrityksen tarpeisiin parhaiten soveltuva vaihtoehto. Yritysrahoitus mielletään yleensä yrityslainaksi, mutta myös yrityslimiitti tarjoaa ratkaisun ulkopuolisen rahoituksen järjestämiseen.

Jokaisella yrityksellä on yksilölliset rahoitustarpeensa, eikä siten ole olemassa yksiselitteistä vastausta parhaan rahoitusvaihtoehdon valintaan. Yrityksen rahoitusvaihtoehtoja punnitessa on syytä tarkastella kokonaisuutta, jotta sopiva rahoitusmuoto löytyy sekä yrityksen talouden että vallitsevan tilanteen näkökulmasta.

4,6
Perustuu 564 arvosteluun.
powered by

Mikä yrityslimiitti on?

Yrityslimiitti on esimerkiksi yrityslainaan verrattuna melko tuore vaihtoehto yrityksen ulkopuolisen rahoituksen järjestämiseen.  Yrityslimiitin keskeinen tavoite on muiden yritysrahoitusmuotojen tapaan mahdollistaa yrityksen kasvu. Yrityslimiitti on hyvin joustava rahoitusmuoto yritykselle, sillä esimerkiksi yrityslimiitin lyhentämistä voi muokata yrityksen tilanteen mukaan ja maksaa kuukausittain vain yrityslimiitin korkoja.

Yrityslimiitti on:

  • lyhennysvapaa
  • suuruudeltaan tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin
  • melko uusi tuote Suomen markkinoilla
  • haettavissa pääsääntöisesti rahoitusyhtiöiltä.

Yrityslimiitti on vielä varsin uusi rahoituskentän tuote, jonka vuoksi sen käyttäminen yrityksen rahoituksen järjestämisessä on harvinaisempaa. Yrityslimiitti ei kuitenkaan ole huonompi tai epävarmempi tapa rahoittaa yrityksen kasvua ja investointeja – joustavuuden ansiosta yrityslimiitti on hyvä vaihtoehto yrityksen toiminnan rahoittamiseen.

Yrityslimiitin hinnoittelu on hyvin vaihtelevaa ja riippuu siitä, miltä rahoittajalta limiittiä hakee. Myös yrityksen omalla maksukyvyllä on vaikutusta yrityslimiitin hintaan. Lisäksi limiitin hintaan vaikuttavat korkokustannukset, jotka riippuvat siitä, miten limiittiä nostetaan käyttöön kuukausitasolla. Näin myös korkokulut ovat joustavia, sillä yrityslimiitin voi maksaa pois milloin tahansa – korkoa kertyy siis vain niinä kuukausina, jolloin limiittiä käytetään.

Miten yrityslimiitti ja yrityslaina eroavat toisistaan?

Yrityslimiittiin verrattuna yrityslaina on perinteisempi ja tunnetumpi yritysten rahoitusmuoto, jota myöntävät pankit sekä rahoitusyhtiöt. Pankeilta yrityslainalle on yleensä mahdollista saada pienempi marginaali ja edullisempi korko, mutta toisaalta pankkien luottokriteerit ovat rahoitusyhtiöitä tiukemmat ja lainan saaminen voi vaatia vakuuksia.

Yrityslimiitillä ja yrityslainalla on sama tarkoitus eli yrityksen kasvun mahdollistaminen. Yksi keskeisin ero on kuitenkin yrityslimiitin lyhennysvapaus – yrityslimiittiä ei tarvitse lyhentää kuukausittain. Myöskään yrityslimiitin myöntökriteerit eivät ole yhtä vakiintuneita kuin yrityslainan, mutta useimmiten ne ovat verrattavissa vakuudettoman yrityslainan myöntökriteereihin.

Yrityslimiitin ja yrityslainan keskeisiä eroja:

YrityslimiittiYrityslaina
Myöntävä tahoRahoitusyhtiöPankki tai rahoitusyhtiö
TakaisinmaksuJoustavastiSopimusvaiheessa määritellyn maksusuunnitelman mukaan
Rahoituksen tarveToistuvaKertaluontoinen
KorkoMaksetaan sen mukaan, kuinka usein limiittiä nostetaanMaksetaan säännöllisesti lainasopimuksen määritysten mukaan

Valinta yrityslimiitin ja yrityslainan välillä kannattaa tehdä sen mukaan, kumpi rahoitusmuoto sopii paremmin yrityksen tarpeisiin. Yrityslimiitti tarjoaa joustavuutta muuttuviin ja haastaviin tilanteisiin, kun taas yrityslaina on suoraviivainen kertalaina. Yrityslaina on helposti seurattavissa myös riskienhallinnan näkökulmasta, kun yrityksen tarpeet, tulot ja menot on kaikki otettu huomioon.

Millaiselle yritykselle yrityslimiitti sopii?

Yrityksen ulkopuolisen rahoitusmuodon valinnan tulee aina perustua yrityksen tilanteeseen. Kuten yrityslimiitin ja yrityslainan keskeisimmistä eroista tuli jo selväksi, yrityslimiitti tarjoaa rahoitukseen joustoa. Tämän vuoksi yrityslimiitti sopii erityisesti yritykselle, jolle tulee eteen äkillisiä hankintoja tai lyhytaikainen tarve pääomalle.

Kaiken kaikkiaan yrityslimiitti on monikäyttöinen rahoitusmuoto yrityksen arkisiin, rahoitusta kaipaaviin tilanteisiin. Yrityslainan suuruus ja takaisinmaksusuunnitelma määritetään jo lainasopimuksessa, kun taas yrityslimiitti mahdollistaa myös lyhennysvapaiden kuukausien pitämisen.

Yrityslimiittiin voi liittyä myös jonkin verran sivukuluja limiitin lyhentämisen sekä koron lisäksi. Jotta nämä eivät tule yllätyksenä, mahdolliset oheiskustannukset kannattaa selvittää ajoissa. Tämä varmistaa sen, että yrityslimiitti paikkaa rahoitustarpeita ja mahdollistaa investointeja, mutta ei kuormita yrityksen taloutta kohtuuttomasti.

Kaiken kaikkiaan yrityslimiitti on monikäyttöinen rahoitusmuoto yrityksen arkisiin, rahoitusta kaipaaviin tilanteisiin. Yrityslainan suuruus ja takaisinmaksusuunnitelma määritetään jo lainasopimuksessa, kun taas yrityslimiitti mahdollistaa myös lyhennysvapaiden kuukausien pitämisen.

Kuka voi hakea yritysrahoitusta?

Yrityslainan hakeminen on mahdollista kaikille suomalaisille, kaupparekisterissä oleville yrityksille, joilla on luottokelpoisuus. Henkilön, joka hakee lainaa yritykselle, tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu. 

Yhtiömuodot, jotka voivat hakea yrityslainaa, ovat:

  • osakeyhtiöt
  • osuuskunnat
  • asunto-osakeyhtiöt
  • kommandiittiyhtiöt
  • avoimet yhtiöt
  • yksityiset elinkeinoharjoittajat, joilla on toiminimi.

Myös vasta toimintaa aloittava yritys voi hakea lainaa, sillä tarve ulkopuoliselle rahoitukselle voi tulla vastaan jo yritystoiminnan alkumetreillä. Osa lainanmyöntäjistä saattaa kuitenkin vaatia usean vuoden toimintahistoriaa lainan myöntämiselle. Sortterin lainavertailupalvelussa myös alkutaipaleella oleva yritys voi hakea lainaa sekä toimintansa kasvattamiseen että sen vakiinnuttamiseen.

Sortterin kautta yrityksesi voi saada yrityslainaa:

  • vakuudettomana jopa 250 000 euroa
  • vakuudellisena jopa 5 miljoonaa euroa
  • 1–48 kuukauden maksuajalla.

Kannattaako yritysrahoitus kilpailuttaa?

Riippumatta siitä, vastaako yrityslimiitti vai yrityslaina paremmin yrityksen tarpeita, ulkopuolinen rahoitus kannattaa aina kilpailuttaa. Vain kilpailuttaminen varmistaa sen, ettei yrityksesi joudu maksamaan lainasta enempää kuin on tarpeellista.

Kilpailuttamalla yritysrahoituksen mahdollistat sen, että useiden lainatarjousten joukosta löytyy yrityksesi tarpeisiin parhaiten sopiva yrityslaina. Halvin korko ei aina tarkoita edullisinta vaihtoehtoa, vaan koron lisäksi on huomioitava myös mahdolliset muut kulut, jotka voivat liittyä lainan ottamiseen. 

Yrityslainojen vertailu vaatii aina aikaa, mutta Sortterin lainavertailupalvelun ansiosta työn voi hoitaa yhdellä hakemuksella. Hakemuksen täyttäminen ei ole pitkä prosessi, eikä yrityslainan hakeminen vielä sido yritystäsi ottamaan lainaa. Yrityslainojen kilpailuttaminen ja vertailu Sortterilla on lisäksi täysin maksutonta.

Yrityslainan hakeminen Sortterilla on yksinkertainen prosessi:

  1. Täytä hakemus verkossa.
  2. Vertaile yrityksesi saamat tarjoukset.
  3. Hyväksy haluamasi tarjous.
  4. Nosta rahat yrityksesi tilille.

Sortterin lainavertailu perustuu siihen, että laitamme pankit kilpailemaan yrityksesi asiakkuudesta, jotta voitte säästää lainakustannuksissa. Meille on tärkeää, että voit vertailla yrityksesi saamat lainatarjoukset helposti ja nähdä niiden erot selkeästi. Toimimme reilusti ja läpinäkyvästi ajatellen aina asiakkaamme etua.

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin