4. Varmista, että budjetti on tasapainossa
Tulojen ja menojen kirjaamisen jälkeen on syytä tarkastella kokonaisuutta. Kun olet laskenut yhteen tulosi ja menosi, voit verrata niitä helposti keskenään. Näyttääkö siltä, että tulosi kattavat menosi? Hyvässä budjetissa tulot ja menot ovat tasapainossa, mutta jos tulot näyttävät olevan vielä menoja pienemmät, voi siihen myös vaikuttaa monin eri tavoin.
Karsi menoja
Mikäli tulot eivät meinaa riittää menojen kattamiseen, voit pohtia keinoja tilanteen parantamiseksi. Voitko karsia osan menoistasi tai siirtää joitakin hankintoja tulevaisuuteen? Voitko kilpailuttaa nykyisiä sopimuksiasi, kuten liittymiä, vakuutuksia tai luottoja, ja saada sitä kautta säästöjä?
Jos sinulla on esimerkiksi useita eri kulutusluottoja, osamaksusopimuksia tai luottokorttivelkaa, kannattaa ne yhdistää yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Sen lisäksi, että voit saada lainalle paremmat ehdot, pääset myös eroon päällekkäisistä korko- ja lainakustannuksista. Tämä vähentää itsessään lainan kustannuksia, kun useiden korkojen ja kustannusten maksamisen sijasta siirryt maksamaan takaisin vain yhtä lainaa. Yhdistelmälaina selkeyttää taloudellista tilannettasi ja voi auttaa karsimaan turhia menoja budjetista. Yhdistelmälainan hakeminen on helppoa — voit kilpailuttaa yhdistelmälainan maksutta Sortterin avulla ja valita jopa kymmenistä lainatarjouksista sinulle edullisimman ja sopivimman.
Hanki lisätuloja
Jos menosi on suuremmat kuin tulosi, mutta menoissa ei ole tiukentamisen varaa, voit myös pohtia mahdollisia lisätulojen lähteitä.
Kannattaa lähteä pohtimaan lisätulojen hankintaa omien vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden näkökulmasta. Oletko kenties hyvä maalaamaan tai nautitko siivouksesta tai koirien ulkoiluttamisesta? Moni on valmis maksamaan esimerkiksi siitä, että joku toinen ulkoiluttaa hänen koiransa kiireisinä päivinä.
Yllättävän moni melko arkinenkin tehtävä tai harrastus on mahdollista muuttaa tulonlähteeksi. Voit kerryttää lisätuloja myös myymällä esimerkiksi käyttämättä jääneitä vaatteita tai elektroniikkaa.
Säästä ja sijoita ylimääräiset tulot
Budjettia tarkastellessasi saatat myös huomata, että rahaa jää menojen kattamisen jälkeen yli. Harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja ylijääneen rahan käyttöön ovat muun muassa säästäminen, lainojen ylimääräisten lyhennysten maksaminen ja sijoittaminen. Pienikin kuukausittainen säästösumma auttaa kerryttämään taloudellista puskuria.
5. Pidä budjetti mielessä arjen valinnoissa
Kun budjetti on laadittu, omaa rahankäyttöä on helpompi säännöstellä ja harkita erilaisia ostoksia tarkemmin. Pienet valinnat arjessa voivat kerryttää yhteensä isonkin summan säästöjä. Voit esimerkiksi miettiä, kulkisitko työmatkat toisinaan auton sijaan pyörällä, kävellen tai julkisella liikenteellä. Tai voisiko lounaskustannuksia karsia ottamalla töihin eväät sen sijaan, että syö ulkona tai ostaa lounaan kaupasta? Olisiko rikkoutunut vaate mahdollista korjata uuden ostamisen sijaan?
Kaikkea ei kuitenkaan kannata ajatella budjetin näkökulmasta, vaan välillä elämästä voi nauttia esimerkiksi syömällä ulkona tai käymällä elokuvissa. Budjetti on siis hyvä pitää mielessä, mutta sen ei tarvitse hallita koko elämää ja jokaista valintaa.