Mihin vakuudeton laina sopii?
Takaisin blogiin

Mihin vakuudeton laina sopii?

Vakuudeton laina on moneen tarkoitukseen sopiva tapa rahoittaa arjen hankintoja ja tarpeita. Sen etuja vakuudelliseen lainaan verrattuna ovat erityisesti nopeus ja vapaus vakuuksista.

Vakuudeton laina eroaa vakuudellisesta lainasta siten, että sen vakuudeksi ei vaadita omaisuutta eikä henkilötakaajia. Nykyihmisen näkökulmasta vakuudeton laina onkin siksi usein mieluisampi vaihtoehto: sitä otettaessa ei tarvitse vaivata lähisukulaisia takausasioilla, ja toisaalta lainaa on mahdollista saada, vaikka itselle ei olisi vielä ehtinyt kertyä vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta.

Sen sijaan ratkaisevaa vakuudettoman lainan saamisessa on lainanottajan takaisinmaksukyky: voit siis saada lainan, mikäli lainanmyöntäjä tulosi ja menosi huomioon ottaen arvioi maksukykysi riittäväksi. Tähän arvioon vaikuttaa luonnollisesti myös hakemasi lainan määrä. Vakuudetonta lainaa voit hakea jopa 60 000 euroon asti.

Laina ilman vakuuksia on monikäyttöinen, sillä sen käyttötarkoituksia ei ole rajattu ennakkoon. Voit käyttää sitä vapaasti haluamaasi tarkoitukseen – oli se sitten jokin välttämätön hankinta, opiskelun rahoittaminen tai vaikkapa osakkeisiin sijoittaminen. 

Vakuudettoman lainan etuja ovat myös sen helppo hakuprosessi ja nopea lainapäätös. Voit hakea lainan netissä vain muutamassa minuutissa, saat lainatarjouksen melkeinpä saman tien, ja usein rahatkin ovat tililläsi jo saman päivän aikana. 

Vakuudetonta lainaa käytetään monenlaisiin tarpeisiin

Yksi tavallisimmista vakuudettoman lainan käyttötarkoituksista on kodin remontin rahoittaminen. Tarve remontille voi joskus tulla yllättäenkin, jolloin vakuudeton remonttilaina on järkevä ratkaisu kustannusten kattamiseen. Vakuudeton laina taipuu hyvin sekä pieniin, muutaman tuhannen euron pintaremontteihin että hinnakkaampiin, jopa kymmenien tuhansien eurojen peruskorjausprojekteihin. 

Autot, moottoripyörät, veneet ja muut kulkuneuvot rahoitetaan myös usein vakuudettomalla lainalla. Esimerkiksi autoliikkeiden tarjoamiin osamaksusopimuksiin verrattuna vakuudettomien lainojen ehdot voivat olla edullisemmat. Niissä ei myöskään jää lopuksi maksettavaksi suurempaa jäännöserää, vaan lyhennys tapahtuu koko ajan tasaerissä. 

Vakuudeton laina mahdollistaa joustavasti erilaiset kodinkone- ja laitehankinnat. Kun äkkiarvaamatta tiensä päähän tullut pesukone on pystyttävä korvaamaan nopeasti uudella tai vaikka opiskelukäyttöön tarvitaan tietokone, vakuudettoman lainan avulla tilanne ratkeaa sujuvasti. Laite saadaan käyttöön saman tien ja sen kustannukset jakautuvat järkevästi pidemmälle ajalle.

Arkisten käyttötarkoitusten lisäksi vakuudetonta lainaa voi hakea periaatteessa mihin tahansa rahoitusta vaativiin hankintoihin ja menoihin: kunhan takaisinmaksukykyä on tarpeeksi, lainan ottaminen voi olla hyvinkin perusteltua.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Kuka voi saada lainaa ilman vakuuksia?

Lainan myöntäminen ilman vakuuksia on luonnollisesti aina pankeille ja rahoituslaitoksille jonkinasteinen riski, ja siksi ne vaativat asiakkailtaan asettamiensa yleisten kriteerien täyttämistä. Saadaksesi vakuudetonta lainaa sinun on täytettävä seuraavat ehdot:

  • Olet vähintään 20-vuotias. Opiskelijakin voi saada vakuudetonta lainaa, mutta käytännössä se edellyttää vakituista työpaikkaa.
  • Sinulla on säännölliset ansiotulot. Vakuudettoman lainan saaminen ei välttämättä edellytä nimenomaan työtuloja, vaan myös eläkeläinen voi saada vakuudetonta lainaa.
  • Sinulla ei ole julkisia maksuhäiriömerkintöjä. Maksuhäiriön vakavuudesta riippuen sinulla saattaa kuitenkin olla mahdollisuus saada vakuudellista lainaa tavallista suuremmilla vakuuksilla. 

Näiden kriteerien lisäksi lainanmyöntäjät tekevät jokaisesta lainanhakijasta riskiarvion, jossa tarkastellaan heidän taloudellista tilannettaan. Arvio vaikuttaa myös siihen, millä korolla vakuudetonta lainaa myönnetään.

Vakuudettomat lainat kannattaa aina vertailla

Usein ajatellaan, että vakuudeton laina tulee vakuudellista lainaa kalliimmaksi, mutta tämä ei aina välttämättä pidä paikkaansa. Vakuudettomissa lainoissa on kyllä pääsääntöisesti korkeammat korot kuin vakuudellisissa lainoissa, mutta koron lisäksi lainoissa on muitakin huomioitavia kustannuksia. Pienemmissä lainantarpeissa vakuudeton laina voi joskus olla kokonaiskustannuksiltaan jopa edullisempi vaihtoehto, kun vältytään erilaisilta vakuuksien asettamiseen liittyviltä kertamaksuilta. 

Vakuudettomien lainojen kohdalla vertailu on helpompaa kuin vakuudellisten lainojen, sillä vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen onnistuu nykyään vaivattomasti lainavertailupalvelun avulla. 

Lainat kilpailuttamalla voit löytää vakuudettomista lainoista helposti itsellesi edullisimman ja sopivimman. Halvimman ja kalleimman lainan hinnassa voi olla satojenkin eurojen ero, ja sillä summalla kuittaat jo useamman kuukausierän lainasta. 

Kun vertailet vakuudettomia lainoja, kiinnitä huomiota erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Se sisältää kaikki lainan kustannukset ja on siksi luotettavin vertailuluku. Lainojen vertaileminen pelkän nimelliskoron perusteella voi helposti johtaa harhaan, sillä erityisesti pienemmissä lainoissa erilaiset kertamaksut ja kuukausittaiset tilinhoitomaksut voivat muodostaa ison osan todellisista kustannuksista.

Muista nämä asiat vertaillessasi vakuudettomia lainoja:

  1. Pyydä tarjoukset mahdollisimman monelta pankilta ja rahoituslaitokselta.
  2. Pyydä tarjoukset samalle lainasummalle ja laina-ajalle, jotta ne ovat keskenään vertailukelpoisia.
  3. Vertaile lainatarjouksia todellisen vuosikoron perusteella.
  4. Kiinnitä huomiota myös lainan muihin ehtoihin, joilla on sinulle merkitystä – esimerkiksi maksu- ja lyhennysvapaisiin sekä siihen, millaisia kuluja mahdollisesta maksusuunnitelman muutoksesta aiheutuu. 

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Löydä itsellesi edullisin vakuudeton laina Sortterilta 

Kun haluat saada selville, saisitko vakuudetonta lainaa ja millaisilla ehdoilla, helpoin tapa on täyttää lainahakemus Sortterin sivuilla. Se ei sidoa sinua vielä mihinkään, mutta voi tuoda sinulle yhdellä hakemuksella useita varteenotettavia lainatarjouksia jo saman päivän aikana. 

Sortterin vertailun avulla voit löytää edullisen vakuudettoman lainan esimerkiksi 10 000, 20 000, 30 000 tai jopa 60 000 euron summalle – täsmälleen oman lainan tarpeesi mukaan. Vertailussa on tällä hetkellä mukana 20 pankkia ja rahoituslaitosta, joten saat erittäin kattavan kuvan erilaisista vakuudettomista lainoista. 

Sortterin palvelussa saat lainatarjoukset hintajärjestyksessä edullisimmasta kalleimpaan aina todellisen vuosikoron mukaisesti. Näet jokaisen lainatarjouksen korot, kokonaiskustannukset ja muut ehdot selkeästi listattuna, joten sinun on helppo valita itsellesi sopivin laina.

Jos päätät hyväksyä jonkin saamistasi lainatarjouksista, sinun tarvitsee vain allekirjoittaa lainasopimus sähköisesti ja lainasumma siirtyy tilillesi viimeistään parin päivän kuluessa.

Löydä tarpeeseesi sopivin vakuudeton laina Sortterin avulla jo tänään!

Takaisin blogiin