Kaaviokuvat
Takaisin blogiin
# Ajankohtaista

Päivitetty:

Kirjoittaja Eero

Kirjoittaja:

Eero Jauhiainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Euribor-korot ovat nousussa – miten se vaikuttaa kulutusluottojen hintoihin?

Euribor kipuaa pitkästä aikaa nollan yläpuolelle. Euriborin nousu huolestuttaa varsinkin asuntovelallisia, mutta myös kulutusluotto voi reagoida yllättävästi korkojen nousuun.

12 kuukauden euribor-korko on noussut nollan yläpuolelle pitkän nollakorkokauden jälkeen. Euriborin nousu vaikuttaa monen suomalaisten talouteen, sillä useimmat lainat ovat sidottuja euribor-korkoon. Esimerkiksi asuntolainoissa 12 kuukauden euribor on selvästi yleisin viitekorko ja sen vuoksi koron nousu on herättänyt huolta varsinkin asuntovelallisissa.

Suomalaisten velkataakasta myös selvästi suurin osa on asuntolainaa, ja sen vuoksi korkojen noustessa pienemmät lainat herkästi sivuutetaan talouskeskustelussa. Euriborin nousu kuitenkin vaikuttaa myös pienempiin lainoihin, sillä esimerkiksi useimmat kulutusluotot on sidottu kolmen kuukauden euriboriin. Luottojen lyhyemmän tarkastelujakson vuoksi viitekoron nousu voi vaikuttaa nopeasti kulutusluottojen kuukausittaisiin kuluihin.

Mikä on euribor?

Käytännössä euribor (Euro interbank offered rate) tarkoittaa korkoa, jolla eurooppalaiset pankit lainaavat rahaa toisilleen. Pankkien lainoilla varmistetaan muun muassa pankkien likviditeetti eli maksuvalmius sekä se, että rahat eivät ole käyttämättöminä, vaan tuottavat jatkuvasti korkoa. Tavalliselle kansalaiselle euriborin merkitys muodostuu kuitenkin henkilökohtaisissa lainoissa, koska euribor on myös euroalueen rahamarkkinoiden yleisimmin käytössä oleva lainojen viitekorko. Viitekorolla tarkoitetaan korkoa, jota lainoista maksetaan pankin asettaman marginaalikoron lisäksi.

Euribor-korko tarkistetaan päivittäin, mutta lainojen viitekorkona se pysyy muuttumattomana ennalta määritetyn ajan. Euribor-korot ovat tyypillisesti joko euribor 12 kk, eurbor 6 kk, euribor 3 kk tai euribor 1 kk. Korkojen nimi ilmaisee ajan, jonka korko pysyy samana. Toisin sanoen lainalle asetettu 12 kuukauden euribor-korko pysyy muuttumattomana vuoden, jonka jälkeen viitekorko tarkistetaan uudestaan ja asetetaan euriborin sen hetkiselle tasolle.

Lainamarkkinoilla euriborin ymmärtäminen on tärkeää, sillä euribor-toimii viitekorkona lähes kaikille rahoitustuotteille. Esimerkiksi viitekorkona euribor on valtaosassa suomalaisten asuntolainoista, ja useimmat kulutusluotot on puolestaan sidottu 3 kuukauden euriboriin. Lisäksi euribor voi toimia viitekorkona myös opintolainoille, autolainoille ja säästötileille. Euriborin muutokset vaikuttavat siis liki kaikkien lainojen hintaan.

Kulutusluotto ja euriborin vaikutukset

Kulutusluotto on yksityishenkilölle myönnettävä nopea kertalaina, jota varten ei tarvitse vakuuksia tai takaajia. Kulutusluotolle ei ole määritelty mitään tiettyä käyttötarkoitusta, vaan sitä voi käyttää vapaasti erilaisiin hankintoihin ja kuluihin. Kulutusluottoa voi siis käyttää vaikkapa auton huoltoon, häihin tai pelkästään elinkustannusten kattamiseen.

Kulutusluotot vaihtelevat suuresti hakijan mukaan ja niiden suuruus voi olla parista tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon asti. Luoton laina-aika puolestaan on sovittavissa 1–15 vuoden välille, mutta lainan voi halutessaan maksaa takaisin myös etuajassa.

Kulutusluoton korot ja lainakustannukset riippuvat lainan hakijasta sekä valitusta lainatarjouksesta. Tyypillisesti kulutusluottojen vuosikorot alkavat noin neljästä prosentista, mutta korkeimmillaan korko voi yltää jopa 20 prosenttiin. Useimmiten kulutusluotossa on sitä matalampi vuosikorko, mitä suuremmasta lainasta on kyse.

Miten euribor sitten vaikuttaa kulutusluottoihin? Kuten todettua, euribor on myös kulutusluotoissa yleisin viitekorko, ja suurin osa Sortterin kautta kilpailutettavissa olevista kulutusluotoista on sidottu kolmen kuukauden euriboriin.

Lyhyen tarkistusjakson vuoksi euriborin muutokset näkyvät kulutusluottojen kuluissa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi asuntolainoissa. Toisin sanoen mitä tiheämmin viitekorkoa tarkistetaan, sitä nopeammin euriborin muutokset joko nostavat tai laskevat luoton kuukausittaisia kuluja.

Mistä kulutusluoton hinta muodostuu?

Korkojen noususta puhuttaessa on hyvä pitää mielessä, että viitekorko on vain osa kulutusluoton kuluista. Viitekorko ei ole edes ainoa korko, jota luotoista maksetaan: lainoissa nimittäin on kaksi erillistä korkoa, viitekorko ja marginaalikorko. Marginaalikorko on pankin asettama kiinteä korko ja se osa lainan korosta, jolla pankki tai muu lainanantaja tekee voittoa.

Kulutusluoton, kuten muidenkin lainojen, kokonaiskorko muodostuu siis viitekorosta ja marginaalikorosta. Näiden summaa kutsutaan nimelliskoroksi.

Korkojen lisäksi luotoista täytyy maksaa myös avaus- ja hallinnointikulut. Nimelliskorosta ja lainan muista kustannuksista muodostuu yhdessä lainan kokonaiskulut ja siten lainan todellinen vuosikorko, mikä on paras yksittäinen lainan edullisuutta kuvaava luku. Sen takia Sortterin palvelu laskee aina lainan todellisen vuosikoron asiakkaan puolesta ja järjestää mahdolliset lainatarjoukset todellisen vuosikoron mukaiseen järjestykseen edullisimmasta kalleimpaan.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mitä tapahtuu, jos euribor on miinuksella?

Euribor-korko on ollut pitkään negatiivinen ja noussut vasta nyt pitkästä aikaa nollan yläpuolelle. Tarkemmin sanottuna euribor painui miinukselle jo vuonna 2016, jonka jälkeen euriboriin sidottuja lainoja nostaneet ovat saaneet nauttia alhaisista lainakuluista. Velallisten harmiksi miinusmerkkinen euribor ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laina lyhentyisi itsestään: mikäli viitekorko on negatiivinen, muodostuu lainan korko ainoastaan marginaalikoron mukaan eli negatiivinen euribor tarkoittaa sitä, että lainan viitekorko on nolla.

Nollassa oleva viitekorko on kuitenkin harvinaisuus ja velalliselle huomattavan edullinen tilanne. Tyypillisesti euribor-korko on nimittäin jonkin verran plussan puolella ja esimerkiksi vuosituhannen alkupuolella viitekorko pyöri 2,3 ja 4,8 prosentin välillä. Se voi tuntua viime vuosina lainaa nostaneiden näkökulmasta oudolta, mikäli he ovat ehtineet tottua olemattomaan viitekorkoon. Euribor kuitenkin näyttää parhaillaan merkkejä noususta, joten nyt voi olla hyvä aika varautua lainakulujen nousuun.

Miksi euriborin ymmärtäminen on tärkeää?

Vaikka euribor on selvästi yleisin viitekorko, se ei kuitenkaan ole ainoa valittavissa oleva korko. Mahdollisia vaihtoehtoja euriborille ovat esimerkiksi prime-korko ja kiinteä korko.

  • Prime on yksittäisen pankin oma viitekorko ja prime-lainoissa korko siis seuraa pankin määrittämää korkotasoa, johon vaikuttavat esimerkiksi inflaatio, talousnäkymät sekä yleinen korkotaso.
  • Kiinteä korko puolestaan on nimensä mukaisesti kiinteä viitekorko, joka pysyy samalla tasolla etukäteen sovitun ajanjakson verran esimerkiksi viisi tai kymmenen vuotta.
  • Prime-korko ja kiinteä korko ovat vakaampia viitekorkoja kuin euribor, joten ne voivat olla hyviä vaihtoehtoja niille, jotka haluavat lainalleen ennakoitavuutta ja vakaamman kuukausierän. Euriborissa puolestaan tapahtuu enemmän muutoksia, mutta se voi tulla pitkällä aikavälillä halvemmaksi.

Vaihtoehdoista huolimatta euribor on selvästi yleisin viitekorko, joten lainaa nostaneille sen toimintaperiaatteen ymmärtäminen on tärkeää. Asuntovelallisten lisäksi myös kulutusluottoa nostaneiden on syytä pitää euriborin kehitystä silmällä, vaikka luottosummat ovat pienempiä. Kulutusluotoissa euriborin tarkistusjakso on lyhyt, minkä vuoksi luoton kuukausittaiset kustannukset voivat muuttua jopa monta kertaa vuodessa. Siksi on järkevää myös kilpailuttaa lainat tasaisin väliajoin.

Kirjoittaja Eero

Kirjoittaja

Eero Jauhiainen

Eero on kirjoittamiseen intohimoisesti suhtautuva yhteiskuntatieteiden kandidaatti sekä journalistiikan ja viestinnän maisteriopiskelija. Aiemmin hän on opiskellut myös käsikirjoittamista sekä suorittanut luovan kirjoittamisen aineopintoja. Into monipuoliseen tekstin tuottamiseen näkyy siis opintovalinnoissa, mutta myös työelämässä, jossa hän on toiminut sekä toimittajana että sisällöntuottajana. Talousalan ilmiöihin ja rahoitusalaan keskittyvää sisältöä Eero on tuottanut säännöllisesti vuodesta 2021 lähtien.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin