Nainen selaa puhelinta
Takaisin blogiin

Elämä yllättää – vakuudeton laina voi auttaa

Hajonnut pesukone, remontti, häät tai hemmotteluloma. Ilman vakuuksia haettava laina on mainio apu elämän joskus yllättävissä myötä- ja vastamäissä. Helpoimmillaan lainarahat voi saada tilille jo samana päivänä.

On ymmärrettävää, että luotonmyöntäjät haluavat varmistaa lainaamiensa rahojen takaisinmaksun, ja edellyttävät siksi lainanottajalta vakuuksia reaaliomaisuuden muodossa. Mikäli takaisinmaksu siis viivästyisi tai keskeytyisi, reaaliomaisuus – kuten osakkeet, metsä tai loma-asunto – siirtyisi luotonantajan omistukseen. Vakuuksien sijaan lainan myöntämiseksi saatetaan vaatia henkilötakaajia.

Pankit ja rahalaitokset myöntävät myös vakuudetonta lainaa. Summat ovat toki pienempiä – tyypillisesti tuhannesta eurosta ylöspäin, mutta kuitenkin reilusti alle satatuhatta. Vakuudetonta lainaa voi hakea kuka tahansa, yleiset lainaehdot täyttävä, yli 20-vuotias hakija, jolla on vakituisia ansiotuloja mutta ei maksuhäiriömerkintöjä. Lainan hakeminen ei edellytä ”uskollisuutta” omaa vakiopankkia kohtaan, vaan lainantarjoajat voi – ja kannattaa – kilpailuttaa parhaan lainan saadakseen.

Ilman vakuuksia myönnetty laina on luotonantajalle suurempi riski kuin vakuudellinen. Tätä kompensoi vakuudettomien lainojen tyypillisesti korkeampi korkotaso. Lainanhakijan henkilökohtainen kokonaiskustannus lainalle määräytyy luotonantajan tekemän riskikartoituksen perusteella. Näinä kovan kilpailun aikoina lainakuluissa voi ilmetä suuriakin vaihteluja luotonantajasta riippuen, ja siksi lainatarjouksia kannattaa vertailla sen sijaan, että tarttuu ensimmäiseen tarjoukseen.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Voiko lainan hakeminen todella olla näin helppoa?

Vakuudettoman lainan hakemisen etuja ovat helppous ja nopeus. Siinä missä perinteisestä lainasta pitää käydä rahalaitoksen kanssa neuvotteluja, vakuudettoman lainahakemuksen voi täyttää netissä missä ja milloin vain. 

Kun täyttää lainahakemuksen esimerkiksi kotimaisen lainanvertailupalvelu Sortterin sivuilla, saa yhdellä hakemuksella ei yhtä, vaan parhaimmillaan toistakymmentä lainatarjousta. Me Sortterilla listaamme tarjoukset valmiiksi edullisimmasta alkaen, mutta lainanhakija tekee tietenkin lopullisen valinnan. Palvelumme ei myöskään velvoita hakijaa tarttumaan yhteenkään tarjoukseen, mikäli tarjoukset nähtyään haluaa vielä vaikka miettiä asiaa uudelleen.

Osaatko arvata, kuinka kauan asiakkaillamme suurin piirtein kestää täyttää lainahakemus? Kyllä, olemme laskeneet sen, ja aikaa kuluu keskimäärin 4 minuuttia 40 sekuntia. Siis viitisen minuuttia ja saat jo ensimmäiset lainatarjoukset eteesi. Vertaile lainoja keskenään ja valitse niistä sinulle parhaiten sopiva. Saat rahat tilillesi välittömästi, kun lainasopimus on allekirjoitettu – ajankohdasta riippuen jopa saman päivän aikana. 

Kolme faktaa Sortterin kautta haettavista vakuudettomista lainoista:

  • voit hakea lainaa 1000–60 000 euroa
  • korko alkaen 4 %
  • laina-aika 1–20 vuotta 

Joskus virkailija käsittelee hakemuksen pankissa, ja silloin päätöksen saamiseen voi mennä muutama tunti. Tällöin on syynä yleensä haetun lainasumman suuruus, määräaikainen työsuhde tai yrittäjänä toimiminen. Virkailijat eivät käsittele lainapäätöksiä manuaalisesti iltaisin tai viikonloppuisin eli osa perjantai-iltapäivänä tehdyn lainahakemuksen vastauksista voi viipyä viikonlopun yli. Ennakointi siis kannattaa.

Miksi lainan kustannukset vaihtelevat?

Pankit ja muut luotontarjoajat eivät lainaa rahaa ilmaiseksi. Vakuudettoman lainan hintalappuun vaikuttaa moni seikka, kuten hakijan tulotaso, pankin tekemä riskiarvio sekä hakijan mahdolliset muut luotot ja niiden tilanne. 

Yleisimmin tunnistettu lainan kulu on korko. Koroille ei ole olemassa yhtä yhtenäistä hinnastoa, vaan ne vaihtelevat luotontarjoajasta riippuen. Varsinkin kovan kilpailun aikoina alhainen korko on tyypillinen lainojen markkinointivaltti, mutta se ei välttämättä kerro koko totuutta lainan hinnasta. Lainatarjouksessa saattaa näkyvimmin olla esillä pelkkä nimelliskorko, jonka lisäksi lainalle voi kertyä muita kuluja, kuten tilinhoitomaksuja ja laskutuskuluja. 

Luonnollisesti vakuudettoman lainan hintaan vaikuttaa myös lainattavan summan suuruus ja takaisinmaksuaika. Pitkä takaisinmaksuaika voi houkuttaa, mutta siinä tapauksessa korkoja kertyy maksettavaksi enemmän. Samaan tapaan kovin pienen lainasumman kulut saattavat olla muhkeammat kuin isomman lainasumman. 

Etsiessäsi edullisinta mahdollista lainaa huomioitavaa on siis aika lailla, vai mitä? Eipä hätää. Kun käytät Sortterin vertailualustaa, kaikki lainakustannuksiin vaikuttavat tekijät tulee huomioiduksi. Vertailemme lainat aina todellisen vuosikoron perusteella, mikä tarkoittaa, että tarjoukset sisältävät pelkän nimelliskoron sijaan kaikki vakuudettoman lainan kustannukset koko laina-ajalta. 

Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat: 

  • nimellinen koro
  • lainan perustamis- ja avausmaksut
  • käsittelymaksut, kuukausimaksut ja tilinhoitomaksut
  • laskutuspalkkiot

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Helppoa, läpinäkyvää ja turvallista vertailua

Yksi luotonantaja tarjoaa matalaa nimelliskorkoa, mutta tilinhoitomaksu on korkea. Toinen ei peri avausmaksua lainkaan, mutta korkoprosentti onkin isompi. Tässä kuluviidakossa Sortter tekee lainojen vertailusta todella paljon yksinkertaisempaa. Ja mikä parasta – vertailupalvelu on asiakkaillemme täysin maksutonta, eikä sido mihinkään. 

Ansaintalogiikamme perustuu yhteistyökumppaniemme meille maksamaan komissioon. Valikoimme kumppanimme tarkoin, ja teemme yhteistyötä vain luotettavien ja asemansa vakiinnuttaneiden pankkien ja rahalaitosten kanssa. Palvelumme on myös rakennettu parasta tietoturvateknologiaa ja -tuntemusta hyödyntäen.

Pyrimme aina löytämään asiakkaillemme edullisimman lainan ja näin auttamaan heitä ylläpitämään tasapainoista taloudenhoitoa.

Lainan käyttökohteella ja hakijoiden määrällä on väliä

Esimerkiksi asuntolaina on kokonaiskustannuksiltaan luonnollisesti edullisempi kuin vakuudeton laina. Muun muassa uuden kodin huonekaluhankinnat voikin olla järkevää ottaa huomioon asuntolainan summassa. Vakuudeton laina kattaisi mahdollisesti uuden auton hinnan, mutta erillinen autolaina saattaa olla edullisempi vaihtoehto.

Siinä missä auto ja asunto ovat isoja päätöksiä ja hankintoja, vakuudettoman lainan kohdalla korostuukin ehkä lainatarpeen äkillisyys. Vakuudettoman lainan saanti yllättäviin menoihin on entistä todennäköisempää, mikäli sitä haetaan yhdessä toisen henkilön kanssa. Periaatteessa rinnakkaishakija voi olla kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, jolla on säännölliset tulot, moitteeton maksuhistoria sekä suomalainen henkilötunnus. 

Kahden maksukykyisen asiakkaan hakiessa lainaa yhdessä voi pankki tai rahalaitos olla varmempi siitä, että myönnetty lainasumma maksetaan sovitusti takaisin. Luotonhakijoiden kannalta tämä tarkoittaa yleensä lainaa paremmilla ehdoilla. 

Yksin tai yhdessä – Sortter takaa, että löydät tai löydätte edullisen ja ehdoiltaan sopivan vakuudettoman lainan!

Vertaile vakuudettomat lainat jo tänään!

Takaisin blogiin