Euribor – euroalueen tärkein viitekorko

Euribor-korko on viitekorko, joka vaikuttaa lainan hintaan. 12 kuukauden euribor on Suomen yleisin euribor-korko.

Mikä on euribor?

Euribor on euroalueen yhteinen viitekorko. Se kuvaa sitä korkotasoa, jolla eurooppalaiset pankit lainaavat rahaa toisilleen vakuudettomana ja euromääräisenä. Näitä lainarahoja pankit voivat lainata eteenpäin omille asiakkailleen. 

Euribor on tärkeä korko myös kuluttajille. Euribor-korot toimivat hinnoittelun perustana monille eri rahoitustuotteille, kuten asuntolainalle, kulutusluotolle, säästötileille ja joukkovelkakirjalainalle. 

Käytännössä euribor vaikuttaa kuluttajille myönnettävien luottojen korkokustannuksiin. 

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 498 arvosteluun.
powered by

12 kuukauden euribor on Suomen yleisin euribor-korko

Euribor-korot noteerataan päivittäin klo 12 Suomen aikaa. Kuluttajien pankkilainojen korot eivät kuitenkaan vaihdu joka päivä, vaan euribor-korolla on viisi eripituista tarkastelujaksoa:

 • 12 kuukauden euribor

Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin lainan korko on määritetty ja tiedossa aina vuodeksi etukäteen. Vuoden jälkeen lainan korko lasketaan uudelleen sen hetken viitekoron mukaiseksi. Kerran vuodessa tarkastettava korko voi tuoda talouteen ennakoitavuutta.

 • 6 kuukauden euribor

6 kuukauden euribor on yksi Suomen yleisimmin käytetyistä viitekoroista lyhyiden lainojen osalta. 6 kuukauden euriborissa lainan korko tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa ennalta määritettyinä korontarkistuspäivinä. 

 • 3 kuukauden euribor

Suurin osa kulutusluotoista on sidottu 3 kuukauden euriboriin, jolloin laina tarkistetaan neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden välein. 3 kuukauden euribor reagoi siten nopeasti markkinamuutoksiin. 

 • 1 kuukauden euribor

1 kuukauden euribor on lyhytaikainen viitekorko. 1 kuukauden euriboriin sidottu laina muuttuu korkojen osalta kuukausittain.

 • 1 viikon euribor 

1 viikon euribor soveltuu usein lyhytaikaisiin lainoihin ja sijoituksiin. 1 viikon euriboriin sidotun lainan korko muuttuu viikon välein eli  se reagoi nopeasti markkinoiden muutoksiin. 

Korkolain (633/1982) mukainen viitekorko ajanjaksona 1.1–30.6.2024 on 4,5 prosenttia. 

Mikä seuraavista viitekoroista on sinulle tutuin?

Näin kilpailutat lainan

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Vaihtoehdot euriborille – prime-korko ja kiinteä korko

Euribor ei ole ainoa tarjolla oleva viitekorko. Muita yleisesti Suomessa käytettäviä viitekorkoja ovat Prime-korko ja kiinteä korko.

 • Prime-korko on pankin itse määrittelemä viitekorko. Prime-korko ei heilahtele yhtä voimakkaasti kuin euribor, vaan pysyy samana kunnes pankki määrittää sen uudelleen. Prime seurailee yleensä markkinakorkoja, mutta pankki voi omalla päätöksellään muuttaa korkoa. 
 • Kiinteä korko on viitekorko, joka pysyy samana sovitun ajanjakson eli yleensä joidenkin vuosien ajan. Tämän jakson jälkeen lainan korko neuvotellaan pankin kanssa uudelleen. Vaihtuvakorkoiseen lainaan voi hankkia myös korkokaton, joka asettaa viitekorolle ylärajan korkokaton voimassaoloajaksi. 

Euroopan keskuspankin tilastojen mukaan Suomessa on ollut euroalueen pienimmät asuntolainojen korot lähes koko 2000-luvun. Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu euribor-korkoihin.

Miksi korot muuttuvat? Ennakoi korkomuutoksia ja varaudu

Korkojen heilahtelut ovat luonnollinen osa rahoitusmarkkinoiden toimintaa. Korkotaso ei määräydy yksittäisen instituution päätöksellä, vaan siihen vaikuttavat useat toisiinsa kytkeytyvät talouden tekijät.  

Euribor-korkoihin vaikuttavat muun muassa: 

 • Yleinen taloustilanne
 • Maailmanpolitiikan tapahtumat
 • Euroopan keskuspankin korkopolitiikka
 • Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu
 • Sijoittajien odotukset 

Korkojen ennustaminen on haasteellista, sillä ennusteet voivat muuttua nopeasti olosuhteiden eläessä.

Velallinen voi seurata viitekorkojen kehitystä esimerkiksi median kautta: säännöllinen seuraaminen auttaa varautumaan muutoksiin. Euriborien kehittymistä kannattaa tarkastella myös viitekorkoa valittaessa, jotta voit tehdä hyviä itseäsi koskevia taloudellisia päätöksiä. 

Velallinen voi varautua korkomuutoksiin esimerkiksi pankin tarjoamalla korkosuojauksella tai riittävällä rahallisella puskurilla. Korkosuojaukset ovat tyypillisesti kalliimpia, kun korot alkavat nousta ja edullisia, kun korkojen noususta ei ole viitteitä.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Euriborin kehittyminen viime vuosina

Rahamarkkinoilla elettiin vuodesta 2016 vuoteen 2022 nollakorkojen aikakautta. Euribor-korot pysyivät tuolloin nollan alapuolella eli velallinen maksoi lainanlyhennyksissään pelkästään pankin omaa marginaalia. 

Vuosien tauon jälkeen korot nousivat plussan puolelle kevättalvella 2022 inflaation vauhdittamana. Alla olevasta taulukosta näet, kuinka 3 kuukauden euribor ja 12 kuukauden euribor muuttuivat vuosina 2019-2022.

Nouseva korko näkyy kokonaiskorkokustannuksissa. Lainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta, lainan nosto- ja maksukuluista sekä marginaalista, joka on pankin lainasta perimä hinta.

Euribor 3 kk

AjankohtaEuribor 3kk
11.10.20221,340 %
21.9.20221,118 %
13.9.20221,000 %
9.8.20220,321 %
9.8.2021-0,543 %
10.8.2020-0,478 %
9.8.2019-0,404 %

Euribor 12 kk

AjankohtaEuribor 12kk
11.10.20222,693 %
21.9.20222,416 %
13.9.20222,102 %
9.8.20221,113 %
9.8.2021-0,502 %
10.8.2020-0,350 %
9.8.2019-0,343 %

Taulukoiden tiedot kerätty Suomen Pankin sivuilta 10.8.2021 ja päivitetty 23.05.2024.

Usein kysyttyä euriborista

 • Euribor-korko on euroalueen yhteinen ja Euroopan tärkein viitekorko, joka tarkistetaan päivittäin. Euribor toimii viitekorkona useissa suomalaisille kuluttajille myönnetyissä lainoissa, kuten asuntolainassa, kulutusluotossa, opintolainassa ja luottokorttiluotossa.

 • Euriboria tarkastellaan viidellä eri ajanjaksolla. Näitä ovat 1 viikko, 1 kuukausi, 3 kuukautta, 6 kuukautta ja 12 kuukautta. Esimerkiksi suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin lainan korko pysyy muuttumattomana vuoden ajan. Tämän jälkeen korko tarkistetaan ja se muuttuu.

 • Euribor-korko voi olla positiivinen tai negatiivinen. Euriborin ollessa negatiivinen velallinen maksaa lainanlyhennyksissään vain pankin omaa marginaalikorkoa. Kun euribor taas kääntyy positiiviseksi, tulee siitä maksettavaksi korkotason mukainen viitekorko.

 • Suositusten mukaan lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti - vähintään kerran vuodessa tai puolen vuoden välein. Kilpailuttamalla lainat säännöllisesti voit varmistua, ettet maksa ylimääräistä.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.