Mies selaa puhelinta
Takaisin blogiin

Joustoluotto tuo joustoa henkilökohtaiseen talouteen, mutta milloin sitä kannattaa ottaa?

Joustoluotto sopii moniin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin. Nimensä mukaisesti kyseessä on joustava laina ja monesti hyvä vaihtoehto perinteiselle luottokortille.

Joustoluotto on vakuudeton laina, jota voi nimensä mukaisesti käyttää joustavasti eri elämäntilanteissa. Käytännössä joustoluotto on vakuudeton luottotili, jolle on myönnetty tietynsuuruinen luottoraja, ja jolta rahaa voi nostaa vapaasti eri käyttötarpeisiin. Joustoluotto tunnetaan myös nimillä joustolaina ja joustolimiitti.

Luottotililtä nostettua lainaa maksetaan takaisin kuukausittain ja lyhennysten jälkeen varat palautuvat takaisin käytettäväksi. Laina on myös mahdollista maksaa takaisin etukäteen, jolloin lainasta koituvat kustannukset jäävät pienemmiksi. Joustoluotto muistuttaa siten toimintaperiaatteeltaan hyvin paljon monille huomattavasti tutumpaa luottokorttia.

Miten joustoluotto eroaa luottokortista?

Joustoluoton yhteneväisyydet luottokortin kanssa perustuvat siihen, että molemmat ovat jatkuvia lainaratkaisuja, joita lyhennetään kuukausittain. Lainanlyhennysten myötä joustoluoton luottosumma palautuu takaisin käyttöön täsmälleen samalla tavalla kuin luottokortissa. Joustoluotolla on yhteneväisyyksiä myös kulutusluoton kanssa, mutta kulutusluotosta poiketen joustoluottoa on mahdollista käyttää jatkuvasti pidemmällä aikavälillä.

Joustoluotolla ja luottokortilla on myös eroavaisuutensa, joista suurin on se, että joustoluotto ei ole erillinen maksuväline, vaan rahaa nostetaan luottotililtä suoraan asiakkaan omalle tilille. Joustoluotossa on kuitenkin monia etuja luottokorttiin verrattuna, sillä joustoluoton:

 • takaisinmaksu on joustavaa ja sen voi saada nopeammin
 • lyhennyserät ovat tasaisia
 • luottoraja on suurempi
 • vuosikorko voi olla pienempi
 1. Joustoluotto joustaa luottokorttia enemmän lainan takaisinmaksussa. Luoton käyttäjä voi esimerkiksi pitää vuoden aikana yhden lyhennysvapaan kuukauden, ja myös laina-ajan pidentäminen on mahdollista. Lisäksi lainan lyhennyserät ovat joka kuukausi saman suuruisia, mikä helpottaa oman talouden suunnittelua. Joustoluoton käyttäjä voi lisäksi päättää sopivan takaisinmaksuaikataulun esimerkiksi oman elämäntilanteensa mukaan.
 2. Joustoluoton luottoraja on myös monesti luottokorttia suurempi, sillä joustoluottoa voi saada hakijan tulotasosta riippuen tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon asti. Suomessa useimpien luottokorttien luottorajat ovat puolestaan monesti 500–10 000 euron välillä. Joissain tapauksissa joustoluotto voi myös sopimuksesta riippuen olla luottokorttia edullisempi, sillä luottokorttien todelliset vuosikorot voivat olla jopa 20 prosenttia. Joustoluottojen todelliset vuosikorot puolestaan ovat tyypillisesti noin 4–10 prosenttia.
 3. Nopean rahantarpeen yllättäessä joustoluoton voi saada käyttöön myös selvästi luottokorttia nopeammin. Uuden luottokortin odottelu voi viedä aikaa, mutta joustoluoton voi parhaimmillaan saada tililleen vuorokauden kuluessa luoton hakemisesta ja lainasopimuksen allekirjoittamisesta.

Joustoluotto on siis monin paikoin luottokorttia parempi vaihtoehto, mutta sillä on myös omat heikkoutensa. Koska kyseessä ei ole luottokortin tapaan erillinen maksuväline, ei joustoluotolla ole mahdollista tehdä suoraan esimerkiksi verkko-ostoksia. Luottokortti sen sijaan on erinomainen väline juuri verkkokaupoissa. Lisäksi etenkin ulkomailla luottokortti voi auttaa akuuteissa tilanteissa, joissa esimerkiksi pankkikortti ei toimi. Joustoluoton käyttäjä puolestaan nostaa rahaa luottotililtä omalle tililleen ja joutuu siksi luottamaan oman tilinsä ja siihen liitetyn pankkikortin toimintaan.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Millaisiin tilanteisiin joustoluotto sopii?

Koska joustoluotto mukautuu hyvin elämäntilanteen ja käyttäjän henkilökohtaisen talouden mukaan, se sopii erityisesti pienempien hankintojen rahoittamiseen tai vararahastoksi tilanteisiin, joissa rahaa tarvitsee nopeasti.

Yleisiä joustoluoton käyttökohteita ovat esimerkiksi:

 • remontti
 • kulkuvälineen hankinta tai korjaus
 • harrastukset
 • matkailu

Joustoluottoa voi käyttää vaikkapa asunnon tai mökin pienremonttiin, mikäli haluaa tehdä pienimuotoisia muutoksia. Joustoluotto on vakuudeton laina, joten luoton voi saada nopeasti ja siksi se sopii pienten, mutta kiireellisten korjausten rahoittamiseen. Sen sijaan isompaan remontointiin voi sopia paremmin remonttilaina.

Monille oma auto on välttämätön kulkuväline elämän pyörittämiseen, mutta useimmat joutuvat myös ottamaan lainaa auton hankintaan. Joustoluotto voi olla toimiva ratkaisu kulkuneuvon rahoittamiseen varsinkin, jos auton myyjä on yksityishenkilö, eikä myyjän kautta sen vuoksi voi saada rahoitusta. Monet rahoittavat joustoluotolla myös matkailua tai muita harrastuksia, sillä joustoluotto sopii hyvin kertaluonteiseen hankintaan, jota voi maksaa pikkuhiljaa takaisin.

Joustoluottoa, kuten muutakin velkarahaa käytettäessä on kuitenkin syytä olla vastuullinen sen suhteen, mihin on varaa. Joustoluottoakaan ei siis kannata tuhlailla esimerkiksi matkailuun tai ajoneuvoon, mikäli ei ole varmuutta siitä, että kykenee maksamaan lainan ajallaan takaisin.

Joustoluotto tuo joustavuutta talouteen, mutta pelkästään velaksi ei pidä elää. Joustoluottoakaan ei suositella, mikäli maksukyky ei ole riittävällä tasolla.

Kilpailuttamalla löydät edullisimman joustoluoton

Joustoluotto voi olla hyvä vaihtoehto kuluttajalle, joka kaipaa talouteensa joustavuutta ja mahdollisuutta käyttää rahaa nopeasti pieniin ja keskisuuriin hankintoihin. Joustoluotto voi olla erinomainen henkilökohtaisen talouden venyttäjä ja arjen luksuksen mahdollistaja. Se on myös paikoin erinomainen vaihtoehto perinteiselle luottokortille ja voi monesti olla jopa luottokorttia edullisempi vaihtoehto.

Milloin joustoluottoa sitten kannattaa ottaa? 

Käytännössä joustoluottoa kannattaa ottaa, mikäli kaipaa talouteensa nopeaa lainarahaa hankintoihin, joihin on kuitenkin tulojen puolesta varaa pitkällä tähtäimellä. On syytä pitää mielessä, että hyödyistään huolimatta joustoluotot ovat kuitenkin lainaa ja lainasta koituu aina maksettavaa korkojen ja muiden lainakulujen muodossa. Joustavista maksuehdoista huolimatta myös joustoluottoa tulee siis käyttää kohtuudella ja harkiten.

Jos uskot joustoluoton olevan sinulle sopiva lainamuoto elämäsi tarpeisiin, kannattaa kokeilla Sortterin lainalaskurilla, millainen lainan kuukausierä sopii sinun talouteesi. Mikäli päädyt hakemaan lainaa yhteistyökumppaneiltamme, kannattaa sitä hakea mahdollisimman edullisilla ehdoilla. Siksi myös joustoluotot on syytä kilpailuttaa kauttamme nopeasti ja turvallisesti, sillä noudatamme reilun lainavertailun periaatteita.

Takaisin blogiin