Miksi euribor on noussut vuonna 2022?
Viimeisen noin seitsemän vuoden ajan velalliset saivat nauttia nollakoroista, mikä teki lainasta poikkeuksellisen halpaa. Samaan aikaan myös inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli maltillista.
Muutama viimeinen vuosi on kuitenkin tuonut mukanaan useammankin talouteen vaikuttavan kriisin. Ensin koronapandemia heikensi globaalia taloustilannetta, ja lopulta vuoden 2022 alussa Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti energiakriisin, joka sysäsi inflaation jyrkkään nousuun.
Ihanteellinen inflaation taso on vajaa kaksi prosenttia, mutta esimerkiksi Suomessa inflaatio oli marraskuussa jo 9,1 prosenttia, mikä on kovin nousuvauhti 39 vuoteen. Koko euroalueella inflaatio kuitenkin hidastui.
Voimakkaalla inflaatiolla on keskeinen rooli korkojen nousussa, sillä talousalueiden rahapolitiikkaa säätelevien keskuspankkien keino inflaation hillitsemiseksi on ohjauskoron nostaminen. Ohjauskorko tarkoittaa sitä korkoa, jolla pankit lainaavat rahaa toisilleen, mikä puolestaan vaikuttaa myös kuluttajalainoihin.
Euroalueen rahapolitiikkaa säätelevä Euroopan keskuspankki (EKP) on nostanut ohjauskorkoa vuoden 2022 aikana jo neljä kertaa. Viimeisin nosto tapahtui joulukuun 15. päivä.
Euroopan keskuspankin tekemät ohjauskoron nostot vuonna 2022:
- heinäkuu 0,5 %
- syyskuu 0,75 %
- lokakuu 0,75 %
- joulukuu 0,5 %.
Ohjauskorkoa on siis nostettu poikkeuksellisen paljon vuoden 2022 aikana. Heinäkuussa Euroopan keskuspankki nosti ohjauskorkoa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011. Lisäksi syyskuussa tehty koronnosto oli ensimmäinen kerta historiassa, kun ohjauskorkoa nostettiin kerralla 0,75 prosenttia. Ohjauskorkoon tehdyt nostot aiheuttavat entistä enemmän nousupainetta myös kuluttajalainojen koroille.