Euriborin tilanne joulukuussa 2022
Takaisin blogiin

Euriborin tilanne joulukuussa 2022

Vuoden euribor-korko on noussut jo kolmeen prosenttiin ja lisää voi olla luvassa. Mitä se tarkoittaa velallisille? Entä voiko korkojen nousulta suojautua?

Vuoden 2022 aikana euribor-korko on noussut vuosien tauon jälkeen nollan yläpuolelle. Korot pysyttelivät nollassa tai jopa negatiivisena noin seitsemän vuoden ajan, mutta viimeistään vuoden 2022 tuomat poliittiset ja taloudelliset muutokset ovat sysänneet euriborin jälleen nousuun.

Varsinkin vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla euribor on noussut selvästi enemmän kuin odotettiin. Nykyinen korkokehitys herättää huolta varsinkin asuntovelallisissa, mutta mistä nousu johtuu? Entä mikä on euriborin tilanne joulukuussa?

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 557 arvosteluun.
powered by

Mitä euribor tarkoittaa?

Korkojen noususta puhuttaessa viitataan lähes aina euribor-korkoon. Euribor on euroalueen tärkein viitekorko ja siksi sen muutokset vaikuttavat siihen, miten kallista lainaraha on euroalueella.

Euribor on siis yleisin lainan viitekorko, joka muodostaa yhdessä pankkien ja rahoituslaitosten asettaman korkomarginaalin kanssa lainan kokonaiskoron. Lainan marginaalikorko on se osa lainasta, jolla lainanmyöntäjä tekee voittoa. Tyypillisesti lainan marginaali pysyy samana koko laina-ajan, mutta viitekorko puolestaan voi muuttua. Siksi juuri euriborin nousu vaikuttaa nyt niin merkittävästi kuluttaja- ja yrityslainojen hintoihin.

Mitä viitekorkoja on?

  • Euribor – päivittäin julkaistava koko euroalueen yhteinen viitekorko. Mittaa korkoa, jolla euroalueen pankit lainaavat rahaa toisilleen.
  • Prime – yksittäisten pankkien itse määrittämä korko. Prime-korkoon vaikuttavat yleinen korkotaso, inflaatio sekä talouden näkymät. Korkoa muutetaan pankin hallinnollisella päätöksellä.
  • Kiinteä korko – myös pankin määrittämä korko, joka pysyy kiinteänä sovitun ajan, vaikka markkinoiden viitekorko muuttuisi.

Euribor on tyypillisesti ollut viitekoroista halvin, mutta kuten vuoden 2022 kuluessa on nähty, sen korkotaso voi heilahdella paljon lyhyessäkin ajassa.

Euriborin heilahtelut johtuvat siitä, että se julkaistaan päivittäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että euriboriin sidotun lainan korko vaihtuisi joka päivä, vaan euribor-korolla on viisi eripituista tarkastelujaksoa (1 vko, 1 kk, 3 kk, 6 kk ja 12 kk). Tarkastelujaksolla tarkoitetaan sen ajanjakson kestoa, jonka euribor-korko pysyy muuttumattomana. Esimerkiksi suurin osa asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin eli näiden asuntolainojen viitekorko tarkistetaan vuoden välein.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Miksi euribor on noussut vuonna 2022?

Viimeisen noin seitsemän vuoden ajan velalliset saivat nauttia nollakoroista, mikä teki lainasta poikkeuksellisen halpaa. Samaan aikaan myös inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli maltillista.

Muutama viimeinen vuosi on kuitenkin tuonut mukanaan useammankin talouteen vaikuttavan kriisin. Ensin koronapandemia heikensi globaalia taloustilannetta, ja lopulta vuoden 2022 alussa Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti energiakriisin, joka sysäsi inflaation jyrkkään nousuun.

Ihanteellinen inflaation taso on vajaa kaksi prosenttia, mutta esimerkiksi Suomessa inflaatio oli marraskuussa jo 9,1 prosenttia, mikä on kovin nousuvauhti 39 vuoteen. Koko euroalueella inflaatio kuitenkin hidastui.

Voimakkaalla inflaatiolla on keskeinen rooli korkojen nousussa, sillä talousalueiden rahapolitiikkaa säätelevien keskuspankkien keino inflaation hillitsemiseksi on ohjauskoron nostaminen. Ohjauskorko tarkoittaa sitä korkoa, jolla pankit lainaavat rahaa toisilleen, mikä puolestaan vaikuttaa myös kuluttajalainoihin.

Euroalueen rahapolitiikkaa säätelevä Euroopan keskuspankki (EKP) on nostanut ohjauskorkoa vuoden 2022 aikana jo neljä kertaa. Viimeisin nosto tapahtui joulukuun 15. päivä.

Euroopan keskuspankin tekemät ohjauskoron nostot vuonna 2022:

  • heinäkuu 0,5 %
  • syyskuu 0,75 %
  • lokakuu 0,75 %
  • joulukuu 0,5 %.

Ohjauskorkoa on siis nostettu poikkeuksellisen paljon vuoden 2022 aikana. Heinäkuussa Euroopan keskuspankki nosti ohjauskorkoa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011. Lisäksi syyskuussa tehty koronnosto oli ensimmäinen kerta historiassa, kun ohjauskorkoa nostettiin kerralla 0,75 prosenttia. Ohjauskorkoon tehdyt nostot aiheuttavat entistä enemmän nousupainetta myös kuluttajalainojen koroille.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Jatkuuko korkojen nousu?

Korkokehityksen ennustaminen on hankalaa. Tästä kielii se, että vielä loppukesästä tehdyt ennusteet korkojen nousun pysähtymisestä noin yhden prosentin tuntumaan ovat menneet rankasti pieleen.

Marras-joulukuussa 12 kuukauden euriborin nousu oli pysähtynyt ja korko pysytteli 2,9 prosentin tuntumassa noin kuukauden. EKP:n joulukuussa tekemät ohjauskoron nostot kuitenkin nostavat euriborin viimein yli kolmen prosentin.

Ajat ovat talouskehityksen osalta äärimmäisen epävarmoja ja tulevaa on vaikea ennustaa. Marraskuussa euroalueella hidastumisen merkkejä näyttänyt inflaatio voi kieliä siitä, että ainakin kuluttajahintojen nousu oltaisi saamassa aisoihin. Se kuitenkin on selvää, että euriborin heilahtelu jatkuu vielä vuonna 2023.

Korkojen nousuun ei voi vaikuttaa, mutta siihen voi varautua

Euriborissa tapahtuvat muutokset ovat monen suomalaisen kannalta merkittäviä – suomalaiset kun ovat asuntolainakansaa, ja suurin osa maamme kansalaisten varallisuudesta on sidottu omaan asuntoon.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilla on asuntolainaa keskimäärin 110 600 euroa ja asuntolainojen kaltaisissa suurissa lainoissa pienikin koron nousu nostaa lainakuluja merkittävästi. Esimerkiksi vuoden 2022 aikana euribor on noussut nollasta kolmeen prosenttiin, mikä tarkoittaa jo 100 000 euron lainassa noin 3 000 euron vuosittaisia lisäkustannuksia.

Asuntovelallisten ja muita suuria lainoja nostaneiden on siis syytä kiinnittää erityistä huomiota korkojen kehitykseen ja varautua niiden nousuun.

Korkoriskiä voi pyrkiä minimoimaan muun muassa seuraavilla keinoilla:

  1. Pidä taloutesi tasapainossa – yleisen periaatteen mukaan lainanmaksun tulisi viedä korkeintaan 30–40 prosenttia nettotuloista. Varmista siis, että kuukausittaiset tulosi ja menosi ovat tasapainossa.
  2. Selvitä lainojesi nykytilanne – lainojen lyhennystapa vaikuttaa laina-ajan kuluihin. Lainan takaisinmaksusuunnitelmaa voi yleensä muuttaa verkkopankissa muutoshakemuksella. Varsinkin suurten lainojen kohdalla kannattaa miettiä itselle sopivaa lyhennystapaa.
  3. Suojaa lainat maksuturvalla tai korkokatolla – pankit myyvät lainoihin erilaisia korkosuojia, kuten korkokatto, kiinteä korko, korkoputki ja maksuturva. Suojien avulla voi määrittää asuntolainaan tietyn enimmäiskoron.
  4. Kilpailuta lainat – sekä suuret että pienet lainat kannattaa aina kilpailuttaa. Myös olemassa olevat vanhat lainat on mahdollista kilpailuttaa uudelleen.

Vaikka vuonna 2022 korot ovat nousseet poikkeuksellisen paljon, on korkojen heilahtelu kuitenkin normaalia rahoitusmarkkinoiden toimintaa. Nykytilanne on vaikea, mutta se ei ole pysyvä, ja ennen pitkää euribor kääntynee laskuun. Lisäksi suurissa lainoissa takaisinmaksuaika on pitkä, joten nyt tapahtuvat korkojen muutokset eivät siis välttämättä pitkällä tähtäimellä vaikuta poikkeuksellisen paljon lainan lopullisiin kokonaiskustannuksiin.

Tuhansien eurojen vuosittaiset lisäkulut ovat silti monille merkittävä taloudellinen taakka, jota voi yrittää helpottaa etsimällä edullisempaa lainaa.

Sortterilla kilpailutat lainasi ilmaiseksi

Lainojen kilpailuttaminen on helpointa Sortterin ilmaisessa lainavertailupalvelussa. Palvelu mahdollistaa jopa kahdenkymmenen lainatarjouksen kilpailuttamisen vain yhdellä hakemuksella.

Mahdolliset korkoehdotukset järjestetään automaattisesti todellisen vuosikoron mukaan edullisuusjärjestykseen, joten halvimman vaihtoehdon valinta on helppoa.

Epävarmoina aikoina lainojen kilpailuttaminen on siis tärkeämpää kuin koskaan, sillä euriborin muutoksiin ei voi vaikuttaa. Kun kuitenkin kilpailutat lainat, voit löytää lainaasi aiempaa edullisemman korkomarginaalin. Pienempi korkomarginaali tarkoittaa aina pienempiä lainakuluja.

Takaisin blogiin