Suomalaisten luottamus talouteen on poikkeuksellisen heikko
Takaisin blogiin

Suomalaisten luottamus talouteen on poikkeuksellisen heikko

Kun luottamus omaan ja valtion talouteen on heikko, on erityisen tärkeää varmistaa, ettei maksa lainoistaan turhia kuluja. Silloin lainavertailu on tarpeen.

Tilastokeskus kerää kuukausittain tietoa suomalaisten kuluttajien odotuksista Suomen talouden ja oman talouden suhteen. Aihepiiri kattaa myös aikomukset tehdä hankintoja, säästää ja ottaa lainaa. 

Kuukausittaista tilannetta Tilastokeskus kuvaa kuluttajien luottamusindikaattorin avulla, joka on keskiarvo tulevaa 12 kuukautta koskevan neljän kysymyksen saldoluvusta:

 • oma talous 
 • Suomen talous
 • kotitalouden säästämismahdollisuudet
 • työttömien määrä.  

Syyskuussa 2022 kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli alempana kuin koskaan ennen koko mittaushistorian (1995–2022) aikana. Saldoluku oli -18,3

Kun kuluttajien luottamusindikaattoria tarkastellaan syyskuusta vuoden verran taaksepäin, nähdään selkeä lasku maaliskuun 2022 kohdalla. Sitä aiempina kuukausina saldoluku on vaihdellut hieman nollan molemmin puolin, mutta maaliskuussa se painui kerralla yli kymmenen yksikköä miinuksen puolelle ja on toistaiseksi pysynyt siellä. 

Verrattuna vuoden 2021 syyskuuhun muutos kuluttajien näkemyksissä oli huomattava. Silloin saldoluku oli vielä 6,0. Kuluttajien luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1,9, joka myös on kaukana syyskuun 2022 luvusta.

Syyskuun pohjanoteerauksen jälkeen saldoluku lähti lokakuussa hienoiseen nousuun (-17,6) ja jatkoi vielä marraskuussa (-16,9) samaan suuntaan. Nämä yhdessä syyskuun saldoluvun kanssa ovat silti kolme kaikkien aikojen heikointa lukemaa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Usko sekä omaan että Suomen talouteen koetuksella

Kuluttajien näkemyksissä omasta taloudestaan tapahtui syyskuussa 2022 laskua edelliseen kuukauteen ja erityisesti vuoden takaiseen syyskuuhun verrattuna. Oman talouden nykytilan saldoluku oli -2, ja 12 kuukauden kuluttua oman talouden arvioitiin olevan vielä selvästi huonompi (saldoluku -9). Odotukset oman talouden suhteen olivat matalammat kuin koskaan aiemmin. Vielä vuosi aiemmin vastaavat luvut olivat 9 ja 11.

Odotukset Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat yhtä lailla syyskuussa ennätyksellisen synkät. Niiden osalta saldoluku oli -34, kun vuotta aiemmin se oli 11. Suomen talouden nykytila nähtiin myös huonona: 86 % kuluttajista oli sitä mieltä, että taloustilanne oli huonompi kuin vuosi sitten.

Erityisesti Suomen taloutta koskevissa saldoluvuissa on nähtävissä selvä muutos helmi-maaliskuun 2022 vaihteessa, jolloin Ukrainan sota alkoi. Saldoluvut ovat olleet maaliskuusta lähtien joko vähän yli tai vähän alle -30. Sota sekä siitä seurannut energiakriisi on varmasti vaikuttanut radikaalisti kuluttajien odotuksiin Suomen talouden kehityksestä. 

Inflaation kiihtymisellä on myös ollut vahva yhteys maailmantilanteeseen, ja suomalaisten arviot inflaatiosta olivatkin syyskuussa mittaushistorian korkeimmat. Kuluttajahintojen arvioitiin nousseen 7,9 % viimeisen vuoden aikana ja nousevan 6,7 % seuraavan vuoden syyskuuhun mennessä. 

Arviot yleisestä ja omakohtaisesta työttömyydestä paranivat hiukan nousten syyskuussa neutraalille tasolle. 

 • 19 % kuluttajista uskoi yleisen työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana ja 39 % arvioi sen lisääntyvän. 
 • Omakohtaisen työttömyyden uhan arvioitiin pysyvän suunnilleen ennallaan.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Varovaisuus näkyy lainanotto- ja ostoaikeissa

Vaikka kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan syyskuussa edelleen hyvänä, ajankohta nähtiin erittäin huonona lainanotolle. Vain 15 % kuluttajista näki ajan otollisena lainan ottamiselle. Korkojen nousulla on todennäköisesti vahva yhteys siihen, että lainan ottamista ei koettu järkevänä.

Mahdollisuuksia säästämiseen kuluttajat arvioivat olevan tulevina kuukausina keskimääräisen verran. 

 • Enemmistö (60 %) oli saanut rahaa säästöön syyskuussa.
 • Yli kaksi kolmannesta (72 %) uskoi saavansa säästöjä kokoon tulevan vuoden aikana.

Säästäväisyys tuli esille myös siinä, kuinka vähän kuluttajilla oli aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan

 • Ostosten teon osalta ajankohtaa pidettiin huonoimpana koskaan. 
 • Vain 8 % kuluttajista aikoi lisätä ja lähes puolet (48 %) vähentää kestotavaroiden ostamista seuraavan vuoden aikana.

Ostohalukkuuden hiipuminen näkyi samansuuntaisesti asunnon- ja autonostoaikeissa. Ne putosivat alle keskimääräisen tason. 

 • Asunnon ja auton ostoa suunnittelevia oli molempia vain 12 % kuluttajista. 
 • Myös asunnon peruskorjausten suunnittelu väheni asettuen syyskuussa pitkän ajan keskiarvolukemiin.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Lainavertailu kannattaa erityisesti epävarmoina aikoina

Vaikka kuluttajien luottamusindikaattorin mukaan suomalaiset eivät juuri nyt pidä ajankohtaa parhaana lainan ottamiselle, on syytä muistaa, että lainoissa on paljon eroja. Kun luottamus omaan ja valtion talouteen on heikko, on erityisen tärkeää varmistaa, ettei maksa lainoistaan turhia kuluja

Tällaisessa tilanteessa lainavertailun merkitys korostuu entisestään. Elämässä tulee väistämättä joskus vastaan hetkiä, jolloin lainan ottaminen on tarpeen tai jopa välttämätöntä. Järkevä rahankäyttäjä etsii kuitenkin silloinkin itselleen edullisimman lainan. 

Lainat on mahdollista vertailla itse kysymällä tarjouksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta, mutta kaikkein helpoimmin se onnistuu kattavan lainavertailupalvelun kautta. Silloin lainahakemuksesi välitetään kerralla kaikille vertailussa mukana oleville lainanmyöntäjille, eikä sinun tarvitse nähdä turhaa vaivaa lainatarjousten pyytämisessä. Löydät myös sopivan lainan huomattavasti nopeammin.

Monille lainavertailu on tuttua asuntolainojen kohdalla, mutta pienemmätkin lainat ja kulutusluotot kannattaa aina vertailla. Halvimman ja kalleimman lainan kustannuksissa voi koko laina-aikana olla jopa satojen eurojen ero.

Lainojen kustannukset voivat myös hämätä, sillä halvin nimelliskorko ei välttämättä tarkoita edullisinta lainaa. Koron lisäksi lainan kokonaiskustannukset muodostuvat erilaisista erilaisista kertamaksuista tai toistuvista kuluista, kuten 

 • avausmaksusta
 • tilinhoitomaksuista 
 • käsittelykuluista.

Siksi kannattaakin kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, joka sisältää kaikki lainan kustannukset ja mahdollistaa lainojen luotettavan vertailun.  

Yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia!

Vertaa lainat Sortterin avulla

Sortter on täysin suomalainen lainavertailupalvelu, jossa voit kilpailuttaa lainat 60 000 € asti. Autamme sinua säästämään lainakustannuksissa ja löytämään tarpeeseesi sopivan lainan helposti. 

Olemme 100-prosenttisesti asiakkaan puolella. Emme suosi yhtäkään lainanmyöntäjää, vaan suosittelemme sinulle aidosti vertailun edullisinta lainaa. Päätös jää kuitenkin sinulle: voit valita lainatarjouksista juuri sen, joka tuntuu sinulle sopivimmalta.

Näin vertaat lainat Sortterin lainavertailupalvelussa:

 1. Lähetä lainahakemus palvelumme kautta.
 2. Hakemuksesi välitetään kanssamme yhteistyötä tekeville vastuullisille pankeille ja rahoituslaitoksille, joita on yhteensä 20. 
 3. Saat lainatarjoukset todellisen vuosikoron mukaan edullisuusjärjestyksessä.
 4. Tutustu saamiisi lainatarjouksiin ja valitse niistä itsellesi sopivin.
 5. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa palvelussamme verkkopankkitunnuksilla.
 6. Laina maksetaan tilillesi, usein jo saman päivän aikana.

Lainavertailu ei sido sinua vielä mihinkään ja se on täysin ilmaista, joten voit huoletta kokeilla sitä jo tänään.

Takaisin blogiin